ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις βομβιστικές επιθέσεις

Στιγμιότυπο από εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων, στις Βρυξέλλες
Στιγμιότυπο από εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων, στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζουν να νοσηλεύονται δεκάδες από τους τραυματίες των πολύνεκρων εκρήξεων που έγιναν την Τρίτη στο διεθνές αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και το μετρό των Βρυξελλών. Ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για 300 άτομα που πληγώθηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις, ενώ συγκεχυμένος είναι ο αριθμός των νεκρών, που θεωρούνται τουλάχιστον 31. Το γεγονός ότι πολλά πτώματα εντοπίστηκαν διαμελισμένα όπως και ότι υπάρχουν άτομα που τη στιγμή των επιθέσεων βρίσκονταν στα αντίστοιχα σημεία και συνεχίζουν να αγνοούνται, δυσκολεύει τον ακριβή υπολογισμό.

Στο μεταξύ, όσο συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπεύθυνους τόσο πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις συνθήκες που οργανώθηκαν αυτές οι «τρομοκρατικές επιθέσεις», οι οποίες γίνονται όλο και πιο βολικές για μια σειρά αντιλαϊκές μεθοδεύσεις.

Χτες, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου, Γιαν Γιαμπόν και Κοέν Γκέενς, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους (που όμως δεν έγιναν δεκτές), δηλώνοντας ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για μια σειρά «λάθη» που έγιναν. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης πως ο ένας από τους φερόμενους ως βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών Ιμπραχήμ Ελ Μπακραουί (βελγικής υπηκοότητας), είχε συλληφθεί το καλοκαίρι στη μεθόριο με τη Συρία και εκδοθεί στο Βέλγιο. Την είδηση ακολούθησαν μια σειρά «διαρροές» (η διασταύρωση των οποίων συχνά μένει ζητούμενο), μεταξύ άλλων ότι και οι ολλανδικές αρχές είχαν προειδοποιήσει το Βέλγιο για τον Μπακραουί. Υπήρξαν βελγικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο και για διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει η «Ιντερπόλ» για τον άλλο αδελφό Μπακραουί, τον Κχαλίντ.

«Υπήρξαν λάθη στη Δικαιοσύνη και με τον (Βέλγο) αξιωματικό σύνδεσμο στην Τουρκία», δήλωσε από τη μεριά του ο Γιαμπόν, συμπληρώνοντας: «Μπορεί να τεθεί το ερώτημα πώς συνέβη να αποφυλακιστεί κάποιος τόσο νωρίς καθώς και το πώς χάθηκε η ευκαιρία να τον συλλάβουμε όταν ήταν στην Τουρκία. Καταλαβαίνω τις ερωτήσεις...».

Γενικά, ο τρόπος που αποκαλύπτονται πλευρές της «πορείας» και των σχεδίων των τζιχαντιστών προκαλεί σύγχυση, αφού είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς τι αποτελεί γεγονός και τι «εικασία» ή πιθανότητα. Πάντως, ενδεικτική είναι η «αποκάλυψη» που έκανε χτες η βελγική εφημερίδα «Ντερνιέρ Ερ» («Τελευταία Ωρα»), επικαλούμενη «πολύ καλά πληροφορημένες πηγές» σύμφωνα με τις οποίες οι «τρομοκράτες» σχεδίαζαν «χτύπημα» στους δύο πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Επίσης, διάφοροι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ανώνυμα ή επώνυμα, δηλώνουν ότι εκατοντάδες «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» που εκπαιδεύτηκαν στη Μέση Ανατολή επιστρέφουν στις ευρωπαϊκές χώρες καταγωγής τους για να πάρουν μέρος σε νέες επιθέσεις.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν ανακοινώσεις σε μια σειρά χώρες, περί «τρομοκρατικών απειλών» ή και «επιθέσεων» που αποτράπηκαν ή αποκαλύφθηκαν.

Την Τετάρτη, το αεροδρόμιο της Τουλούζης στη νότια Γαλλία εκκενώθηκε για να γίνει επιθεώρηση για λόγους ασφαλείας, αφού εντοπίστηκε «ύποπτο» πακέτο, σύμφωνα με τις αρχές.

Αντίστοιχοι έλεγχοι έγιναν την Τρίτη και στο σιδηροδρομικό σταθμό του Χούφντορπ, δυτικά του αεροδρομίου του Αμστερνταμ.

Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στη συζήτηση που έχει ανοίξει «πλατιά» περί ανάγκης ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στην Ευρώπη σπεύδουν να δηλώσουν και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ετσι, η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε τις επιθέσεις των Βρυξελλών «τελευταία βαρβαρική υπενθύμιση» και εξήγησε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ηττηθεί το «Ισλαμικό Κράτος», μεταξύ άλλων να εξετάσουν «περισσότερο δυναμικά» τα πρωτόκολλα ασφαλείας σε αεροδρόμια και άλλα σημεία «στρατηγικού» ενδιαφέροντος. Δήλωσε, παράλληλα, ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ «προκειμένου να μοιραστούμε το (οικονομικό) βάρος των μέτρων».

Ετοιμάζονται νέα κατασταλτικά μέτρα στο όνομα του «αντιτρομοκρατικού πολέμου»

Οι 28 υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ συνεδρίασαν χτες σε έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις επιπτώσεις από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν την Τρίτη τη βελγική πρωτεύουσα και έδρα των λυκοσυμμαχιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προετοιμάζοντας νέα κατασταλτικά αντιλαϊκά μέτρα. Σε αυτό αξιοποιούνται και αντεγκλήσεις των αστικών κυβερνήσεων για «κενά στα μέτρα ασφαλείας».

Περί ανάγκης «υπεράσπισης της ελευθερία μας, του τρόπου ζωής μας και «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», μίλησε προσερχόμενος στη συνάντηση ο προεδρεύων Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών, Ρόναλντ Πλάστερκ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φραντς Τίμερμανς, δήλωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση εκπροσωπείται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έτσι ώστε να τεθεί επί τάπητος η επίσπευση της έγκρισης μιας σειράς προτάσεων της Επιτροπής για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, που αφορούν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τον εντοπισμό των όπλων». «Είναι η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καλώντας τα κράτη - μέλη να «εφαρμόσουν» την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια που υιοθετήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, αναφερόμενος στην «οδηγία για την τρομοκρατία και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR)», τα οποία εκκρεμούν.

Προσερχόμενος ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σημείωσε: «Ερχόμαστε σήμερα καταρχήν για να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στο βελγικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων. Ερχόμαστε για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα απέναντι στην τρομοκρατία. Νομίζω ότι είναι καιρός να επανασχεδιαστεί η όλη προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τη Ζώνη Σένγκεν, που υπάρχει σύγκλιση για την ανάγκη να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φιλοξενήσει μια σύνοδο ειδικών στην ασφάλεια των αερομεταφορών και από τα 28 κράτη - μέλη στις 31 Μάρτη και άλλη μια εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια των χερσαίων μεταφορών στις 11 Απρίλη. Την ίδια ώρα, δηλώνεται ότι «η ασφάλεια είναι αρμοδιότητα των κρατών και όχι της Επιτροπής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα ασφαλείας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Λανσάρεται ως η πιο αξιόπιστη «αντι-τρομοκρατική» δύναμη

«Η λανθασμένη πολιτική της Δύσης στη Συρία» ευθύνεται για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, τόνισε ο Νταβούτογλου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οτι αποτελεί τον πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό «αντι-τρομοκρατικό» «εταίρο» προσπαθεί να πείσει η Τουρκία, συνεχίζοντας να συνδέει το μακελειό στις Βρυξέλλες με την ανάγκη να αλλάξει η «πολιτική αντιμετώπισης» της κατάστασης στη Συρία.

«Δυστυχώς, η λανθασμένη πολιτική της Δύσης και της διεθνούς κοινότητας στη Συρία, γενικά, βρίσκεται πίσω από τις δειλές επιθέσεις στην Ευρώπη και την Τουρκία», σημείωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι ουσιαστικό για την Ευρώπη να προχωρήσει σε πολύ σοβαρή αλλαγή πολιτικής», ότι «για την εγγύηση της ασφάλειας στην περιοχή, δεν υπάρχει άλλος εταίρος για την Ευρώπη από την Τουρκία», αλλά και ότι «PYD και YPG (σ.σ. Κούρδοι Συρίας) δεν αποτελούν αντίδοτα στο "Ντάες". Οι δυνάμεις της PYD είναι τουλάχιστον όσο δειλές και βάρβαρες είναι και του "Ντάες"».

Στο μεταξύ, χτες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά και ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστήριξαν ότι η Τουρκία είχε το περασμένο καλοκαίρι εκδώσει δύο φορές στο Βέλγιο τον έναν από τους φερόμενους ως βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών, ασκώντας κριτική στην αδυναμία του Βελγίου να αξιοποιήσει το γεγονός.

«Ελπίδες» για αναθέρμανση βλέπει και ο Νετανιάχου

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου δήλωσε (σύμφωνα με τουρκικά και ισραηλινά δημοσιεύματα) ότι ελπίζει πως οι προσεχείς συνομιλίες μεταξυ Ισραήλ - Τουρκίας «θα έχουν θετικά αποτελέσματα» και θα επιτρέψουν την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων. «Πάντα επιθυμούσαμε σωστές σχέσεις με την Τουρκία και δεν ήμασταν εμείς που άλλαξαμε την κατεύθυνση αυτών των σχέσεων... αν είναι δυνατόν, θα θέλαμε να αποκατασταθούν οι σχέσεις». Θυμίζουμε ότι όταν πριν από μερικές μέρες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αντάλλαξε τηλεφωνικά συλλυπητήρια (για τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, που είχε θύματα πολλούς Ισραηλινούς) με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ρ. Ρίβλιν, ήταν η πρώτη διμερής επαφή ηγετών αυτών των χωρών μετά από αρκετά χρόνια.

Τέλος, στο πλαίσιο των επαφών για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε χτες στην Αγκυρα με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή, απεσταλμένο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Μπρετ Μακ Γκουρκ. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», συζήτησαν για τις επιχειρήσεις κατά του Ι.Κ. και για την προσπάθεια επίλυσης του Συριακού μέσω ειρηνικών μέσων.

ΕΕΔΥΕ
Απαιτείται ένταση της ετοιμότητας

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καταγγέλλει και καταδικάζει τα δολοφονικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, τα οποία εντάσσονται στην αλυσίδα παρόμοιων χτυπημάτων, με αποτέλεσμα - για μια ακόμα φορά - να χάνονται ζωές δεκάδων ανθρώπων και να τραυματίζονται εκατοντάδες.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «με δεδομένη την "αξιοποίηση" κι αυτού του χτυπήματος για νέα πιο σκληρά μέτρα καταστολής και νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, απαιτείται ένταση της ετοιμότητας, επαγρύπνηση και δράση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ