ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πολύμορφη δράση ενάντια στη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας

Πολύμορφα αναδεικνύει το ΚΚΕ στην παρέμβασή του στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας τις επιπτώσεις που προκαλεί στους εργαζόμενους και το λαό η στρατηγική του κεφαλαίου για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και η πολιτική της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ΑΕ. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, καλεί σε οργάνωση της λαϊκής πάλης, για την ανατροπή της και τη χάραξη της πορείας που θα οδηγήσει στην οριστική λύση σε όφελος του λαού που περνάει μέσα από την πάλη για τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας στο πλαίσιο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Οπου οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής θα αποτελούν κοινωνική - λαϊκή περιουσία, κρατική ιδιοκτησία, ο πανεθνικός - κεντρικός σχεδιασμό θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του λαού και της χώρας.

Το ΚΚΕ φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα, με εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις, μέσα από τις οποίες ανοίγει επί της ουσίας η συζήτηση για τις αιτίες και τη διέξοδο, αλλά και με παρεμβάσεις στη Βουλή όπου αναδεικνύει τα συγκεκριμένα προβλήματα και τις διεκδικήσεις του εργαζόμενου λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλος, περιόδευσε την Πέμπτη 17/3 σε χώρους της ΔΕΗ στη Δυτ. Μακεδονία, ενώ βουλευτές του Κόμματος κατέθεσαν Ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα της μετεγκατάστασης των οικισμών που πλήττονται από τα ορυχεία της εταιρείας.

Περιοδεία σε χώρους της ΔΕΗ

Οι εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς
Οι εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Σ. Ζαριανόπουλου στη Δυτική Μακεδονία ήταν το Ηλεκτροτεχνείο του Ορυχείου Αμυνταίου, όπου λίγες μέρες πριν είχε σκοτωθεί από ηλεκτροπληξία ένας 42χρονος εργάτης, πατέρας τριών παιδιών. Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, αναδείχτηκε ότι τα «ατυχήματα» με θύματα τους εργαζόμενους στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ αυξάνονται, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, του απαρχαιωμένου εξοπλισμού σε πολλές περιπτώσεις, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που έχουν κοινό παρονομαστή την κερδοφορία των επενδυτών και των μεγαλοεργολάβων στον κλάδο. Τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί μαζική αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που θυσιάζει τις ζωές των εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών.

Τόσο στο Ορυχείο Αμυνταίου όσο και στα κεντρικά συνεργεία (ΣΕΤΥ) και στον ΑΗΣ Καρδιάς, ο Σ. Ζαριανόπουλος, μιλώντας με τους εργαζόμενους αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς για την Ενέργεια, το κουβάρι των ανταγωνισμών στο οποίο εμπλέκεται και η χώρα μας και στο Προσφυγικό, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποτελέσουν ζητήματα της καθημερινής πάλης του λαού.

Ανέφερε ότι η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δέσμευσης να περάσει άμεσα το 25% της παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας σε άλλους επιχειρηματικούς ομίλους και το 50% μέχρι το 2020. Παράλληλα, η πολιτική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση, θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας, αφού οι ΑΗΣ οδεύουν προς κλείσιμο με παράλληλο περιορισμό της δραστηριότητας των ορυχείων.

Επικαλέστηκε την πείρα των εργαζομένων και του λαού από τη μέχρι τώρα πορεία της ιδιωτικοποίησης, που οδήγησε σε απώλεια χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας, μεγάλη μείωση μισθών, καταστροφή του περιβάλλοντος, επέκταση των ελαστικών σχέσεων για τους εργαζόμενους στον κλάδο και ταυτόχρονα αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Τόνισε ότι ο αγώνας για την παρεμπόδιση και την αναχαίτιση της ιδιωτικοποίησης, η πάλη για να αποτελέσει η Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, αφορά τους εργαζόμενους στον κλάδο αλλά και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα. Και τους κάλεσε να παλέψουν για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας, στο πλαίσιο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας που με πανεθνικό - κεντρικό σχεδιασμό θα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, φτηνό ρεύμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, επάρκεια της χώρας σε ενεργειακές πηγές.

Επισήμανε ότι η Ενέργεια και η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων βρίσκονται στο κέντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολέμων που οδηγούν χιλιάδες στον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν στην αντεργατική επιδρομή με καθολική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία και να συνδέσουν την καθημερινή πάλη με τη διεκδίκηση λύσης στο πρόβλημα των χιλιάδων προσφύγων, αλλά και με την απαίτηση της απεμπλοκής της χώρας από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος επισκέφθηκε επίσης και το «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και της υποχρηματοδότησης, οι κλινικές και τα ιατρεία είναι υποστελεχωμένα και λειτουργούν στα όρια, με εντατικοποίηση της δουλειάς για γιατρούς και προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ενώ παράλληλα επεκτείνονται και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις (γιατροί με το μπλοκάκι, επικουρικοί).

Το βράδυ της ίδιας μέρας, μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Κοζάνης στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Παρέμβαση για τη μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών

Λίγο καιρό μετά την περιοδεία που πραγματοποίησε στην Κοζάνη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και τη συμμετοχή του σε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων και συλλόγων των χωριών που πλήττονται από τα ορυχεία της ΔΕΗ ΑΕ, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής κατέθεσαν σε Αναφορές προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα υπομνήματα που έδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα οι εκπρόσωποι των φορέων (Σύλλογος Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής, Τοπική Κοινότητα Κομάνου, Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής και Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης), με τα οποία ζητούν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις ΔΕΗ ΑΕ και κράτους για τη μετεγκατάσταση των οικισμών της Ποντοκώμης, της Ακρινής και του Κομάνου.

Το ΚΚΕ χρόνια τώρα προβάλλει την ανάγκη μετεγκατάστασης των πληττόμενων οικισμών και αποκατάστασης των κατοίκων τους σε σύντομο χρονικό διάστημα - πριν αποδιοργανωθούν - σε σύγχρονους οικισμούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Ακόμη, τονίζει ότι η κατασκευή των νέων οικισμών μπορεί και πρέπει να γίνει μέσα από κρατικό φορέα Κατασκευών, που θα εγγυάται την ποιότητα και τις προδιαγραφές των κατασκευών του.

Ομως, το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων είναι σύνθετο και γίνεται ακόμα πιο σύνθετο μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Συνδέεται με τους ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κλάδο της Ενέργειας, με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου που προβλέπει την είσοδο ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ ΑΕ, για να επιβιώσει στον ανταγωνισμό, ενδιαφέρεται να περιορίσει το κόστος μέσα από τον περιορισμό των δαπανών για μετεγκαταστάσεις. Ετσι ακολουθεί τακτική κωλυσιεργίας, για να διαλύονται οικισμοί και να μην υποχρεώνεται να προσφέρει χρήματα για υποδομές. Eπίσης, μέσα από τη δικαστική οδό ταλαιπωρεί τους πληττόμενους και τους κουράζει, για να δεχτούν μικρότερο τίμημα για τις περιουσίες τους. Στο μεταξύ, τα χωριά ερημώνουν, οι αγρότες ξεκληρίζονται, οι νέοι πετιούνται στην ανεργία ή απασχολούνται στις εργολαβίες της ΔΕΗ με μισθούς πείνας.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, στις 6 Απρίλη αναμένεται να δικαστεί στο Μονομελές Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας η υπόθεση για τον καθορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας αποζημίωσης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των αγρών και των οικοπέδων πλησίον των οικισμών Ποντοκώμης, Μαυροπηγής και Κομάνου, έκτασης συνολικού εμβαδού 10.578.346,89 τ.μ., για τις ανάγκες εκμετάλλευσης των Ορυχείων Μαυροπηγής και Νοτιοδυτικού Πεδίου της ΔΕΗ ΑΕ.

Στην περίπτωση του Κόμανου, το 1996 εκδόθηκε η προκήρυξη απαλλοτρίωσης της κοινότητας, για τις ανάγκες λειτουργίας των ορυχείων και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Περίπου 10 χρόνια μετά, με το ΦΕΚ αρ. 1318/τ.Δ/4 Δεκεμβρίου 2003, εγκρίθηκε το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Κομάνου στη νέα τοποθεσία και τον καθορισμό των χρήσεων γης. Το 2015 έγινε η χάραξη και χαλικόστρωση των δρόμων του νέου οικισμού. Ομως ακόμα δεν έχουν γίνει τα αναγκαία έργα υποδομής (ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων υδάτων κ.λπ.) για να γίνει κατοικήσιμος ο οικισμός.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν τα κόμματα που κυβέρνησαν την τελευταία 20ετία ως υπεύθυνα για τις καθυστερήσεις και ζητούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες μετεγκατάστασης του νέου οικισμού, ώστε να ξαναγίνει ο Κόμανος ένα ζωντανό χωριό.

Στην Ποντοκώμη, οι κάτοικοι περιμένουν προσδιορισμό των αποζημιώσεων και ενώ εδώ και χρόνια έχει αποφασιστεί η μετεγκατάστασή τους στη ζώνη ΖΕΠ, δεν έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές. Οι κάτοικοι, επιβαρυμένοι επί 60 χρόνια από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, φοβούνται ότι θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι και εκτεθειμένοι στους συνεχώς αυξανόμενους περιβαλλοντικούς - γεωλογικούς κινδύνους και για τα επόμενα χρόνια. Ζητούν ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του οικισμού, καθώς επίσης και την επίλυση άλλων ζητημάτων που απασχολούν την τοπική κοινότητα, όπως η ανεργία, η επαναπόδοση των εδαφών που χρησιμοποιήθηκαν από τη ΔΕΗ ΑΕ, η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος των περιοχών που εκμεταλλεύθηκε η επιχείρηση, αλλά και η ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας της ευρύτερης περιοχής.

Η Ακρινή είναι περιτριγυρισμένη από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου νότια, βρίσκεται το ορυχείο του Νότιου Πεδίου. Στα δυτικά, σε απόσταση 500 μέτρων, βρίσκονται οι αποθέσεις. Στα ανατολικά, στα 2,5 χιλιόμετρα βρίσκεται ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Βάσει του προγραμματισμού της ΔΕΗ, το επόμενο διάστημα θα γίνει απαλλοτρίωση όλου του καλλιεργήσιμου και αρδευόμενου κάμπου της Ακρινής για τις ανάγκες εξόρυξης του λιγνίτη.

Οι κάτοικοι, με μπροστάρη το Σύλλογο Περιβάλλοντος, πραγματοποίησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και οδηγήθηκαν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια. Τελικά, μετά από χρόνια αγώνων, το 2011 αποφασίστηκε να γίνει η μετεγκατάσταση του οικισμού. Ακόμα, όμως, το κράτος δεν έχει προχωρήσει στο ΦΕΚ κήρυξης του οικισμού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ