ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΦΟΡΕΙΣ
Αμείωτη η έκφραση αλληλεγγύης

Συνεχίζεται αμείωτη η έκφραση αλληλεγγύης από εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, χιλιάδες απλούς ανθρώπους, προς τους πρόσφυγες, με τα ταξικά συνδικάτα να πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια.

Καθημερινά, σωματεία, Ομοσπονδίες, φορείς και Λαϊκές Επιτροπές συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες και τα μεταφέρουν στους χώρους όπου διαμένουν και παραδίδονται οργανωμένα. Παράλληλα, καταδικάζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και απαιτούν να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ.

Τη Δευτέρα, στις 10 π.μ., στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά, θα παραδοθούν από μια σειρά σωματεία, όπως των Φαρμακοϋπαλλήλων, Λογιστών και Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία συγκεντρώθηκαν μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε το ΠΑΜΕ σε σωματεία και εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το ΠΑΜΕ συνεχίζει να συγκεντρώνει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες και καλεί τα συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους μαζικούς φορείς, να έρθουν σε επικοινωνία μαζί του. Την ίδια μέρα και ώρα θα παραδοθούν στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά τα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν συλλέξει Λαϊκές Επιτροπές από δήμους της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά.

Στο μεταξύ, εκδήλωση με θέμα «Πόλεμος - Πρόσφυγες και Μετανάστες» οργανώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής τη Δευτέρα, στη 1.30 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Μεταφορών (Αναστάσεων 2 - Σταθμός Μετρό «Εθνική Αμυνα»). Συμμετέχουν το μουσικό σχήμα «Ρωμιοσύνη», μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Ιλίου και ο ηθοποιός Κωστής Μαλκότσης.

Τέλος, εκδήλωση με τίτλο «Γονείς και παιδιά λέμε: ΟΧΙ στον πόλεμο - ΝΑΙ στην ειρήνη» διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Ευόσμου (μέλος της ΟΓΕ), την Κυριακή, στις 12 μ., στο φουαγιέ του Δημαρχείου Ευόσμου. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα ζωγραφίσουν για τα προσφυγόπουλα, θα τραγουδήσουν για την ειρήνη και θα μαζέψουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων

Εργατικά ταξικά σωματεία κι άλλοι μαζικοί φορείς της Μαγνησίας οργάνωσαν, χτες, παράσταση διαμαρτυρίας στην Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας, για τις άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες «φιλοξενίας» και διαβίωσης των προσφύγων στο χώρο προσωρινής διαμονής στο Αερινό.

Στο διάβημα που παρέδωσαν στην αντιπεριφερειάρχη, σημειώνουν ότι ο χώρος που επιλέχθηκε, χαρακτηρίζεται από πλήρη ακαταλληλότητα για τη διαμονή ανθρώπων και για τη στοιχειώδη εξυπηρέτηση βασικών αναγκών τους, καθώς:

  • Είναι εκτεθειμένος σε όλες τις καιρικές συνθήκες, διαμορφώνοντας ένα απάνθρωπο, εχθρικό και επικίνδυνο περιβάλλον.
  • Οι σκηνές είναι τοποθετημένες στο έδαφος, δεν έχουν προβλεφτεί αντιπλημμυρικά μέτρα, δεν έχουν αδιάβροχη επικάλυψη, δεν υπάρχουν κρεβάτια, στρώματα, καθίσματα, χώροι και υποδομές εστίασης.
  • Υπάρχουν μια σειρά άλλες σημαντικές ελλείψεις για τη σωματική υγιεινή και για την καθαριότητα.
  • Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη χώρου για την ολοήμερη ασφαλή απασχόληση των παιδιών, που αποτελούν σημαντικό αριθμό μεταξύ των προσφυγών.
  • Δεν υπάρχουν κατασκευές σκίασης, αφού το επόμενο χρονικό διάστημα βαδίζουμε προς την καλοκαιρινή περίοδο.
  • Σημαντική είναι η απουσία υγειονομικού προσωπικού και προσωπικού για την απαραίτητη επιμελητεία στο χώρο.

Τα σωματεία και οι άλλοι μαζικοί φορείς απαιτούν από την κυβέρνηση και το σύνολο της Τοπικής Διοίκησης της περιοχής να αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές, να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για να δημιουργηθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, μέχρι να εξασφαλίσουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζονται ώστε να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν.

Το διάβημα υπογράφουν: Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Σωματείο «ΛΕΒΕΝΤΕΡΗ», Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου Μαγνησίας, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Μαγνησίας, Συνδικάτο ΟΤΑ Μαγνησίας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, Σύλλογος Δικαστικών Υπάλληλων Πρωτοδικείου Βόλου, Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού Μαγνησίας, Επιτροπή Αγώνα Οικοδόμων Βόλου, Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων Βόλου, Επιτροπή Αγώνα Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, Επιτροπή Ειρήνης Βόλου, Φοιτητικός Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής.

ΔΑΝΙΑ
Με το 1/3 του μισθού θα προσλαμβάνονται οι πρόσφυγες

Τη βαρβαρότητα αυτή στηρίζουν κυβέρνηση, εργοδοσία και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Την προηγούμενη βδομάδα ψηφίστηκε στη Δανία ο νόμος περί «ενσωμάτωσης των προσφύγων στην αγορά εργασίας», που ουσιαστικά αποτελεί άλλο ένα στοιχείο το οποίο αποδεικνύει τη βαρβαρότητα της ΕΕ απέναντι σε όσα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων θα περνάνε τα πολλά «κόσκινα» και θα αξιοποιούνται ως φτηνοί εργάτες από τους καπιταλιστές.

Ο μισθός, με τον οποίο θα αμείβονται, θα είναι περίπου στο 1/3 του βασικού μισθού, δηλαδή μισθός πείνας, αφού δεν μπορεί να καλύψει καμιά βασική ανάγκη, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη το υψηλό κόστος ζωής στη Δανία. Με βάση το νόμο, θα χρειάζονται περίπου δύο χρόνια, για να προσαρμοστούν οι μετανάστες στα δεδομένα της δανέζικης αγοράς εργασίας και για να κρίνουν οι εργοδότες, αν τους συμφέρει να παρατείνουν τη σύμβαση εργασίας με «καλύτερους όρους»! Οι εργοδότες γι' αυτήν τη γενναιόδωρη πράξη τους θα αμείβονται με το ποσό των 40.000 κορονών (5.500 ευρώ)!

Στο νόμο προβλέπεται ότι οι πρόσφυγες αμέσως μετά το πέρας των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την άδεια παραμονής τους, θα περνάνε από επιτροπές ...«ξεσκονίσματος» που θα στήσουν οι δήμοι, όπου θα αξιολογούνται οι ικανότητες και οι δεξιότητές τους για την υποχρεωτική και άμεση προώθησή τους στην αγορά εργασίας. Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα, η σύντομη προώθηση κοινωνικής ένταξης απαιτεί την έγκαιρη και σωστή διαλογή των άτυπων και τυπικών προσόντων στη φάση χορήγησης ασύλου...

Σε μια εποχή άγριας επίθεσης από την πολιτική που εφαρμόζει η συντηρητική κυβέρνηση με την πλήρη συγκατάθεση της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης ενάντια σε κάθε λαϊκό δικαίωμα στη Δανία, καταργώντας κάθε έννοια κοινωνικών παροχών, ήρθε να προστεθεί και αυτός ο νέος νόμος ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στον τριμερή διάλογο (κυβέρνηση, εργοδοσία, συνδικαλιστές). Οι επιχειρήσεις, δε, εκτός από το πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, θα παίρνουν και επιδότηση.

Με το νόμο αυτό, είναι βέβαιο ότι θα οξυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες και αντιθέσεις, αφού ο εργοδότης με το βασικό μισθό ενός ντόπιου εργαζόμενου, θα μπορεί να προσλαμβάνει τρεις πρόσφυγες και μάλιστα με περισσότερες δυνατότητες έντασης της εκμετάλλευσης, αφού οι πρόσφυγες έχουν και άγνοια των εργασιακών σχέσεων στη Δανία και πολύ χαμηλότερες απαιτήσεις. Η πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Δανίας, ως υπέρμαχος της λογικής να γίνουν θυσίες, για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δήλωσε «περήφανη για τη συμφωνία» που θα βοηθήσει τους πρόσφυγες, αν και αυτό μπορεί να στοιχίσει σε κάποια από τα μέλη της.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δήθεν στήριξης της ένταξης των προσφύγων

Η ΕΕ οργανώνει την παρέμβασή της μέσω ανάπτυξης πολιτιστικής δράσης στις συνειδήσεις των εκατομμυρίων προσφύγων που έχει προκαλέσει η εγκληματική της δράση, ώστε να εξαναγκαστούν να την αποδεχτούν ως «Γη της Επαγγελίας» υποτασσόμενοι στη βαρβαρότητά της. Την ώρα που «σφραγίζει» τα σύνορα, εγκλωβίζοντας μαζικά τους πρόσφυγες - και η ίδια έχει συμβάλλει στον ξεριζωμό τους - μακριά από τις χώρες προορισμού τους, παραβιάζει τα δικαιώματά τους και αναβαθμίζει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της εναντίον τους, καλεί σε στήριξη της ένταξης των προσφύγων σε κράτη - μέλη της, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη 2014 - 2020», το οποίο προβλέπει τη διανομή 14,6 δισ. ευρώ σε κοινοπραξίες που δραστηριοποιούνται σε πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών. Εχει πολλαπλούς στόχους: διευκόλυνση της διείσδυσης επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο του πολιτισμού και του κινηματογράφου, δημιουργία μηχανισμών προπαγάνδας της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και στο Προσφυγικό αλλά και συνολικά, στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών με όρους βαθιάς εκμετάλλευσης από το μεγάλο κεφάλαιο.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτού του προγράμματος, η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει κοινοπραξίες που θα υποβάλλουν πολιτιστικά και οπτικοακουστικά σχέδια, με στόχο «τη διευκόλυνση της ένταξης των προσφύγων στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, τη βελτίωση της αμοιβαίας πολιτιστικής κατανόησης και την προαγωγή του διαπολιτισμικού και του διαθρησκευτικού διαλόγου, της ανεκτικότητας και του σεβασμού των πολιτισμών», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που κοινοποιείται προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Χαρακτηριστικό της μέγιστης υποκρισίας της λυκοσυμμαχίας, που διαπνέει και το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, είναι η αναφορά: «Την ώρα που η Ευρώπη δέχεται πλήθος προσφύγων, η στήριξη των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής αποτελεί βασική προτεραιότητα της ΕΕ. Το Νοέμβριο του 2015, το Συμβούλιο υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού επαναβεβαίωσε ότι ο διαπολιτισμικός διάλογος μέσω του πολιτισμού και των τεχνών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ένταξη των προσφύγων. Ο πολιτισμός και ο κινηματογράφος μπορούν να γεφυρώσουν τις αποστάσεις και να βελτιώσουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ του πληθυσμού της χώρας υποδοχής και των προσφύγων».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ύψος των επιχορηγήσεων θα κυμαίνεται από 100.000 έως 200.000 ευρώ. Θα διατεθούν 1,6 εκατομμύρια ευρώ για 8 με 12 σχέδια. Συνολικά, το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» διαθέτει συνολικά προϋπολογισμό 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ για διάστημα επτά ετών και απευθύνεται στην οπτικοακουστική βιομηχανία και τον πολιτιστικό τομέα.

ΤΕ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για το Προσφυγικό και τις διεθνείς εξελίξεις

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση τη Δευτέρα 28/3, στις 19.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Σάμου, με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις διεθνείς εξελίξεις, τον πόλεμο και το προσφυγικό».

Θα μιλήσει ο Ελισσαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί, επίσης, βίντεο με θέμα το Προσφυγικό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ