ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για αναδιαρθρώσεις προς εξασφάλιση ρευστότητας στο κεφάλαιο

Το θέμα της «εθνικής συνεννόησης» στα παζάρια με τους δανειστές θέτουν στελέχη στο εσωτερικό της ΝΔ (φώτο από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας)

Eurokinissi

Το θέμα της «εθνικής συνεννόησης» στα παζάρια με τους δανειστές θέτουν στελέχη στο εσωτερικό της ΝΔ (φώτο από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας)
Το ζήτημα εξασφάλισης ρευστότητας στην ελληνική καπιταλιστική οικονομία και επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων θέτει επιτακτικά στην κυβέρνηση η ΝΔ. Ταυτόχρονα, φωνές από το εσωτερικό της βάζουν ανοιχτά θέμα «εθνικής συνεννόησης» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων και σχηματισμού μιας «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης» για τα παραπέρα παζάρια απέναντι στους πιστωτές.

Ενδεικτικά, σχολιάζοντας χτες στο «ΜEGA» τις συνομιλίες Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο, η Ντόρα Μπακογιάννη εντόπισε «θετικά στοιχεία»: «Το ένα είναι η απόλυτη προσαρμογή στην πραγματικότητα. Μίλησε (σ.σ. ο Τσίπρας) για τους κανονισμούς της ΕΕ. Για τα θετικά (σ.σ. της προηγούμενης κυβέρνησης) πάνω στα οποία θα χτίσει η Ελλάδα. Ηταν καιρός να πει για αυτά».

Ωστόσο, στα πλαίσια της «εποικοδομητικής» πίεσης στην κυβέρνηση για να προωθήσει πιο γρήγορα τις απαιτούμενες από το κεφάλαιο καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η Μπακογιάννη έσπευσε ξανά και ξανά να τονίσει ότι «η ρευστότητα αρκεί για 15 μέρες, που ξέρουμε ότι το δίλημμα φτάνει (σ.σ. να πληρώσουμε) ή μισθούς ή υποχρεώσεις (σ.σ. σε δανειστές)». Επίσης, «υπάρχει ένα θέμα, έχει ένα "x" δημοσιονομικό κενό, αυτό το κενό πρέπει να καλυφτεί. Για να καλυφτεί έρχονται οι τέως τρόικα και λένε "εσείς έχετε αυτό το κενό και πρέπει να καλυφτεί. Φέρτε μας δύο ειδών μέτρα": Τις βασικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφωνούμε όλοι, η ΝΔ, εγώ θα υποστηρίξω κάθε διαρθρωτική που θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και να δούμε τώρα πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό».

Σημειωτέον και από την πλευρά της ηγεσίας Σαμαρά, εστιάζουν στο «αδιέξοδο ρευστότητας της Ελλάδος», λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει το παν, για να βγει από τα αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει και να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε στις 20 Φλεβάρη. Γιατί κάθε μέρα που περνά, ο λογαριασμός μεγαλώνει».

Στο ίδιο πλαίσιο, αναλύοντας η Μπακογιάννη τις κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι στιγμής και τι θα κάνει από τούδε και στο εξής, είπε: «Επί της ουσίας το θέμα είναι η ρευστότητα των 15 ημερών. Και γι' αυτό έστειλε (σ.σ. ο Τσίπρας) και την επιστολή και έγινε και η επταμερής. Τώρα πρέπει να πάει στο Γιούρογκρουπ με μεταρρυθμίσεις για να δοθούν τα χρήματα. Με βάση αυτά, θα προχωρήσουμε και μετά πάμε για την καινούρια διαπραγμάτευση για την καινούρια συμφωνία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ προσγειώθηκε, η ΝΔ το έκανε τα δυο προηγούμενα χρόνια».

Τέλος, επέμεινε ότι «έφτασε η ώρα μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και μιας εθνικής συνεννόησης για το πού πρέπει να πάει ο τόπος, για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Στην ερώτηση δε δημοσιογράφου αν ο Τσίπρας πρέπει να πάει να παζαρέψει έχοντας μαζί του και τους Σαμαρά, Θεοδωράκη, Βενιζέλο, η Μπακογιάννη απάντησε με έμφαση «ναι, ναι!»...

ΠΟΤΑΜΙ
«Καλοδεχούμενη η στροφή ΣΥΡΙΖΑ στο ρεαλισμό»

Στροφή ΣΥΡΙΖΑ στο «ρεαλισμό» βλέπουν στο Ποτάμι, βάση όσων είπε ο Αλ. Τσίπρας στη Γερμανία. Μάλιστα, παρατηρούν ότι ο πρωθυπουργός, πλέον, ταυτίζεται σε σημεία με τη ρητορική Σαμαρά και εγκαλεί την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν ολοκλήρωσε την εφαρμογή του μνημονίου...

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δ. Τσιόδρας: «Αλλα μας έλεγαν δύο μήνες τώρα στην Αθήνα, άλλα ακούσαμε χτες (σ.σ.: προχτές) το βράδυ στο Βερολίνο. Ας είναι. Η στροφή στο ρεαλισμό είναι πάντα καλοδεχούμενη. Είναι θετικό ότι ο κ. Τσίπρας αποκήρυξε την ακραία ρητορική της κυβέρνησής του, που τόσο καιρό προπαγανδίζει τη ρήξη με τη Γερμανία και φάνηκε διατεθειμένος να εγκαινιάσει μια νέα σχέση με τους εταίρους, υποσχόμενος μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας».

«Βέβαια, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι όλα αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας στο Βερολίνο, όταν τα λένε κάποιοι άλλοι στην Αθήνα, χαρακτηρίζονται προδότες και γερμανοτσολιάδες από τις κομματικές ντουντούκες του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεταίρους τους των ΑΝΕΛ» παρατήρησε ο ίδιος.

«Ο πρωθυπουργός έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι οι "επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο δεν είναι υλική διεκδίκηση, αλλά ένα ηθικό θέμα", σπεύδοντας μάλιστα να ακυρώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης, που μέχρι πρότινος απειλούσε ότι θα κατασχέσει -αν χρειαστεί- τα γερμανικά ιδρύματα στην Αθήνα. "Δεν ισχύει τίποτα από αυτά", είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας μάλιστα ειδική θετική αναφορά στο "Ινστιτούτο Γκαίτε", επαναλαμβάνοντας και σε αυτό το σημείο ότι "το αίτημα για τις πολεμικές επανορθώσεις δεν αφορά κάποια υλική διεκδίκηση"» σχολίασε με νόημα ο Τσιόδρας.

Τόνισε, εξάλλου, ότι ο Τσίπρας «δανειζόμενος δε ρητορικά σχήματα και από τον Αντώνη Σαμαρά, επανέλαβε και αυτός ότι πρέπει "να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής" και "όχι να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια"».

«Τέλος, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί "δεν ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των προγραμμάτων που είχε δεσμευτεί". Εγκάλεσε δηλαδή τους "προηγούμενους", γιατί δεν ολοκλήρωσαν την εφαρμογή του μνημονίου» επεσήμανε ο Τσιόδρας.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος βέβαια ότι ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει να λέει τα ίδια όταν επιστρέψει στην Ελλάδα και βρεθεί απέναντι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει γαλουχηθεί με την αντιγερμανική ρητορική, τον εθνολαϊκισμό και τις θεωρίες συνωμοσίας. Εμείς πάντως ελπίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας, βλέποντας τα αδιέξοδα της πολιτικής του, έχει όντως αλλάξει».

Σε αυτή τη βάση, του επισημαίνει ότι «η σωτηρία της χώρας απαιτεί σύγκρουση με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες που κρατούν δέσμια την κοινωνία. Οι αντιμεταρρυθμιστικές ιδεοληψίες πρέπει να παραμεριστούν και να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές», καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο.

ΠΑΣΟΚ
«Διδακτική» η ομιλία Τσίπρα, αν και με «μεγάλες παραχωρήσεις»

Το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ στο Βερολίνο ζήτησε «αλλαγή μείγματος μέτρων και όχι αλλαγή πλαισίου» σημειώνουν - μεταξύ αρκετών άλλων - ως θετικό στοιχείο στο ΠΑΣΟΚ, όταν βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει εδώ και πολύ καιρό πολλαπλές εξετάσεις ότι κινείται εντός του ίδιου πλαισίου της ΕΕ και της αστικής διαχείρισης. Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κατοχικών αποζημιώσεων, στο ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «δυσανάλογα πολύ μεγάλες παραχωρήσεις» που έκανε ο Αλ. Τσίπρας «σε ιστορικού χαρακτήρα θέματα», ενώ επίσης σημειώνουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δε μετακινήθηκε ρούπι από τη θέση της, ότι για να δοθεί ρευστό στην ελληνική κυβέρνηση πρώτα θα κάνει τις αναγκαίες για το κεφάλαιο αναδιαρθρώσεις.

Οπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, η κοινή συνέντευξη Μέρκελ - Τσίπρα ήταν «πολλαπλά διδακτική για την ελληνική κοινή γνώμη και ιδίως για τα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Εξηγούν: «Επί της ουσίας του ελληνικού οικονομικού ζητήματος, η κ. Μέρκελ για μια ακόμη φοράπαρέπεμψε στους θεσμούς (δηλαδή την τρόικα)και τελικά στο Eurogroup και εξάρτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την καταβολή δόσεων και την αντιμετώπιση των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου, από την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20/2 και τηδέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης γύρω από ένα ολοκληρωμένο, συγκεκριμένο και μετρήσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Σημειώνουν, δε, το γεγονός ότι «για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας επικαλείται ως επίτευγμα τη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, προκαλώντας βεβαίως σωρευτική ύφεση και απαράδεκτα υψηλή ανεργία - γιατί δυστυχώς η άλλη επιλογή θα ήταν η ασύντακτη χρεοκοπία με πολύ βαθύτερη ύφεση και ακόμη μεγαλύτερη ανεργία - και ζήτησε αλλαγή μείγματος μέτρων και όχι αλλαγή πλαισίου».

Παρακάτω, στηλιτεύουν το γεγονός ότι «στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου υπήρξε - δυστυχώς - δημόσια δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία το ζήτημα δεν είναι υλικό αλλά ηθικό. Αποδέχθηκε έτσι τη βασική θέση της γερμανικής πλευράς που συνεχώς αναγνωρίζει την ιστορική και ηθική ευθύνη της Γερμανίας, αλλά θεωρεί κλειστό το νομικό δηλαδή υλικό θέμα των επανορθώσεων και του δανείου. Ο κ. Τσίπρας ακύρωσε επίσης την κοινοβουλευτική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι είναι έτοιμος να χορηγήσει την άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης κατά περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα. Τίθεται συνεπώς το ερώτημα: Τι αναμένουμε τώρα από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γνώμη επί του ιστορικού και ηθικού ζητήματος;» διερωτώνται στο ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι «Τελικά ο κ. Τσίπρας έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια εξευμενισμού και γοητείας και έκανε δυσανάλογα πολύ μεγάλες παραχωρήσεις σε ιστορικού χαρακτήρα θέματα, χωρίς δυστυχώς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα».

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χτες: «Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, που ο κ. Τσίπρας (...) πήγε στο Βερολίνο να κάνει την τούμπα ενώ εξακολουθεί να λέει ψέματα στην Αθήνα. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, που ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξευμενίσει την κα Μέρκελ, δίνοντας τα πάντα, ακόμα και την παραίτηση από τις γερμανικές επανορθώσεις, χωρίς να πάρει τίποτα συγκεκριμένο για το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ