ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ξεκινάει την Κυριακή με νέο ρεκόρ συμμετοχής

Παίρνουν μέρος 76 ομάδες από σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, χώρους εκπαίδευσης, κατάρτισης και θεραπευτικές κοινότητες

Με το ρεκόρ συμμετοχής να καταρρίπτεται για μια ακόμη χρονιά, το φετινό εργατικό τουρνουά ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία την ερχόμενη Κυριακή, 29 Μάρτη. Στη διοργάνωση έχουν δηλώσει συμμετοχή 76 ομάδες. Ανάμεσά τους, δεκάδες ομάδες από χώρους δουλειάς και πρωτοβάθμια σωματεία, παραρτήματα και Επιτροπές Νέων, εφτά ομάδες από χώρους εκπαίδευσης και κατάρτισης, έξι ομάδες από Λαϊκές Επιτροπές και τρεις από θεραπευτικές κοινότητες.

Η σύνθεση του τουρνουά αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα της απήχησης που έχει η διοργάνωση στους εργαζόμενους, στη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του ως θεσμού για την εργατική τάξη. Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και φέτος στις συμμετοχές των ομάδων που προέρχονται απ' τις θεραπευτικές κοινότητες, για τις οποίες η παρουσία στο εργατικό τουρνουά έχει ξεχωριστή σημασία. Αλλωστε και το ίδιο το τουρνουά ήταν αφιερωμένο εξαρχής και στον αγώνα κατά των ναρκωτικών.

Σε μια περίοδο που ο αθλητισμός έχει γίνει ακριβή πολυτέλεια για τη νεολαία, το τουρνουά του ΠΑΜΕ αναδεικνύει το καθολικό δικαίωμα του λαού στην άθληση, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όλους να βάλουν τα αθλητικά τους και να συμμετάσχουν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα διαφορετικό απ' αυτόν που προβάλλει το κυρίαρχο πρότυπο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Χωρίς μάχη συμφερόντων, παρασκήνιο, άκρατο ανταγωνισμό, αναβολικά και την επιτυχία αυτοσκοπό.

Από την κλήρωση των ομίλων στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Από την κλήρωση των ομίλων στα γραφεία του ΠΑΜΕ
Επιπλέον, οι αγώνες δίνουν και μια ευκαιρία σε εργαζόμενους από διαφορετικούς χώρους να βρεθούν στο γήπεδο και πέρα από το χρόνο του αγώνα, αλλά και μετά απ' αυτόν να συζητήσουν για προβλήματα που τους απασχολούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.

Πρωτάθλημα από εργάτες για εργάτες

Μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» για τη φετινή διοργάνωση ο Πόλυς Τάκας, μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, στάθηκε στο γεγονός ότι το τουρνουά έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός, ενώ για το πλήθος των συμμετοχών τόνισε πως αυτές δείχνουν την ανάγκη για άθληση που υπάρχει στη νεολαία και τους εργαζόμενους.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Παράλληλα με τους αγώνες που οργανώνει ως ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, την ανάκτηση όλων όσα χάθηκαν στο διάστημα της κρίσης, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, οργανώνουμε το δικό μας ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, όπου όλοι είναι νικητές, ενάντια στη σαπίλα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, τη ναρκω-κουλτούρα και το ρατσισμό.

Το εργατικό ποδοσφαιρικό τουρνουά του ΠΑΜΕ έχει κατοχυρωθεί σαν θεσμός. Συμμετέχουν δεκάδες σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, σπουδαστές από σχολές μαθητείας και κατάρτισης, ομάδες εργαζομένων μεταναστών, θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ. Φέτος, μάλιστα, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Αυτό από μόνο του δείχνει την προσπάθεια που χρειάζεται να κάνουμε κάθε χρόνο να γινόμαστε καλύτεροι στη διοργάνωση. Δείχνει την επιτυχία που έχει το τουρνουά, αλλά και την ανάγκη των εργαζομένων για δωρεάν άθληση και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, καθώς σήμερα, αν δεν σου περισσεύουν λεφτά, λίγα μπορείς να κάνεις.

Ο αθλητισμός έχει γίνει πλέον ακριβή ενασχόληση. Πολλά γήπεδα τους δήμους αφήνονται στο έλεος του καιρού και γίνονται ακατάλληλα για χρήση. Παράλληλα, τα ιδιωτικά 5x5 γήπεδα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι για οποιοδήποτε άθλημα έχουν γίνει απλησίαστοι.

Μέσα κι από αυτήν τη διοργάνωση, θέλουμε να αναδείξουμε ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα. Δεν είμαστε επαγγελματίες διοργανωτές είμαστε εργατόπαιδα που "στήνουμε" το δικό μας πρωτάθλημα, φτιαγμένο από εργάτες για εργάτες. Στο δικό μας τουρνουά δεν υπάρχουν πρόεδροι με "φουσκωτούς", στημένα παιχνίδια βία και ντόπες, δεν έχει στόχο το κέρδος, η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Οπως γράφει και η ανακοίνωσή μας, στις δικές μας εξέδρες κάθονται οι συνάδελφοί μας, οι οικογένειές μας οι φίλοι μας, τα παιδιά μας. Τα πανό μας γράφουν για δουλειά με δικαιώματα, για κατάργηση του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Θέλουμε τα σωματεία να προβάλλουν και αιτήματα που καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων έξω από το χώρο δουλειάς».


Το σύστημα διεξαγωγής

Την περασμένη Κυριακή, έγινε στα γραφεία του ΠΑΜΕ η κλήρωση για τους ομίλους και το πρόγραμμα του τουρνουά. Στην 1η φάση, οι ομάδες χωρίστηκαν σε 19 ομίλους των τεσσάρων ομάδων ο καθένας. Απ' αυτούς, η πρώτη κάθε ομίλου όπως και οι πέντε καλύτερες δεύτερες ομάδες απ' όλους τους ομίλους θα προκριθούν στη 2η φάση (24 ομάδες), όπου τα παιχνίδια θα είναι «νοκ άουτ», όπως και στην 3η φάση (12 ομάδες). Στην 4η φάση, οι έξι ομάδες που θα προκριθούν, θα συμμετάσχουν σε ένα μίνι πρωτάθλημα μεταξύ τους, απ' το οποίο βάση βαθμολογίας θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε οκτώ γήπεδα 5Χ5, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.


Οι όμιλοι του τουρνουά

Στιγμιότυπο από προηγούμενη διοργάνωση
Στιγμιότυπο από προηγούμενη διοργάνωση
1oς όμιλος: GOLDAIR ΗANDLING, Σωματείο ΗILTON, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας 2, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παρ. Πειραιά).

2oς όμιλος: ΝΟΚΙΑ, Σωματείο εργαζομένων ΣΟΦΤΕΞ, ΣΕΤΗΠ, Συνδικάτο Οικοδομών - παράρτημα Δυτικών συνοικιών.

3oς όμιλος ΚΕΘΕΑ Νόστος, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Ηλεκτρονικών Καλαμάκι, Επιτροπή νέων Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας, Εργατοτεχνικών και εργαζομένων στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

4oς όμιλος: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παρ. Ελευσίνας), Συνδικάτο επισιτισμού - τουρισμού - ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής, Σωματείο ΕΒΓΑ 1, Εργαζόμενοι DOWNSTERS.

5oς όμιλος: Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), Σύλλογος Σπουδαστών ΙΕΚ, Σωματείο FRIENSLAND CAMPINA Ασπροπύργου, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αιγάλεω - ψυκτικοί.

6oς όμιλος: ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αγ. Αναργύρων - μηχανικοί, Σωματείο Λογιστών 2, «Ριζοσπάστης», Συνδικάτο Οικοδομών - παράρτημα Μενιδίου - Φυλής

7oς όμιλος: ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αιγάλεω - ηλεκτρολόγοι β, Επιτροπή νέων οικοδομών Καλλιθέας, Συνδικάτο ΟΤΑ, Συνδικάτο Οικοδομών - παράρτημα Καλλιθέας.

8oς όμιλος: Συνδικάτο Ναυπηγοξυλουργών, Ενωση ηλεκτροτεχνιτών, Συνδικάτο ξύλου, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παράρτημα Ελευσίνας 2).

9oς όμιλος: Συνδικάτο Ενέργειας, Λαϊκή Επιτροπή Χαϊδαρίου, Σωματείο ΕΒΓΑ 2, Σωματειακή επιτροπή EVALUE 2.

10oς όμιλος: Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού Δέρματος, Σωματείο εργαζομένων FORTHNET - NETMED, Επιχειρησιακό σωματείο NEWREST, Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας.

11oς όμιλος: Επιχειρησιακό σωματείο ΤΑSTY, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΕΥΔΑΠ, Μισθωτοί τεχνικοί.

12oς όμιλος: Σωματειακή επιτροπή EVALUE, Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων, Λαϊκή Επιτροπή Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Σωματείο Λογιστών 3.

13oς όμιλος: ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση, Εργαζόμενοι σε ασφαλιστικές εταιρείες, ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ - οικονομικό τμήμα, Ομάδα εργαζομένων από το Αφγανιστάν.

14oς όμιλος: Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου, L' OREAL, Εργαζόμενοι ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ, Φοιτητές Γεωπονικής.

15oς όμιλος: ΚΕΘΕΑ Διάβαση, Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη ΣΥΝΦΑ, Σωματείο ΕΒΓΑ 3, Σωματείο Λογιστών 1.

16oς όμιλος: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ, Επιχειρησιακό Σωματείο 360 CONNECT, Εργαζόμενοι ΟΤΕ.

17oς όμιλος: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας (παράρτημα Αθήνας), Προμηθευτικός Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ) Εργαζόμενοι ELCO, Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα.

18oς όμιλος: Λαϊκή Επιτροπή Αμαρουσίου, Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, Σωματειακή επιτροπή DIAKINISIS LOGISTIC, Συνδικάτο οικοδομών - παράρτημα Βύρωνα - Ζωγράφου.

19oς όμιλος: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, Στέγη plus - ξενώνας ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο, Κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org