ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Νομοσχέδια με άξονα την «εξοικονόμηση πόρων» και τη στήριξη υποδομών

Θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την «επανίδρυση της ΜΟΜΑ» και ρυθμίσεις για τις ηλικίες αποστράτευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

ΓΕΣ

Την προώθηση στη Βουλή μιας σειράς νομοσχεδίων προανήγγειλε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας χτες, Τρίτη, στο «MEGA», με βασικό άξονα την εξοικονόμηση πόρων.

«Ενα νομοσχέδιο είναι η επανίδρυση της παλιάς ΜΟΜΑ, όχι με την παλιά μορφή, που θα δώσει τη δυνατότητα να προεκτείνουν (σ.σ.: οι φαντάροι) τη θητεία τους για 2 χρόνια με έμμισθη σχέση και θα αναλάβει αυτή η υπηρεσία έργα που δεν αναλαμβάνουν οι εργολάβοι. Μηχανικοί, αρχιτέκτονες. Αν το επιθυμούν θα μένουν 2 χρόνια με τον μισθό. Είναι και παιδιά που θα κατέληγαν στην ανεργία, θα μπορούν να πάρουν και μια προϋπηρεσία», είπε ο υπουργός.

Κατά βάση η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει κάποια μικρής έκτασης έργα υποδομών, για τα οποία δεν έχουν ενδιαφέρον (λόγω χαμηλού ποσοστού κέρδους) οι εργολάβοι, με φτηνό εργατικό δυναμικό τους χιλιάδες άνεργους νέους που υπηρετούν σήμερα τη θητεία τους και εργαλείο την επανασύσταση των παλιών ΜΟΜΑ («Μεικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως»).

Ο σχεδιασμός, όπως αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Αμυνας, έχει ως εξής: Θα ενεργοποιηθούν τρεις ΜΟΜΑ. Η πρώτη θα είναι μονάδα του Μηχανικού (Στρατός Ξηράς) που εδρεύει στο Λουτράκι, η δεύτερη θα είναι μονάδα του Μηχανικού με έδρα τη Λάρισα, και η τρίτη θα είναι μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αθήνα.

Θα ξεκινήσει πιλοτικά η πρώτη ΜΟΜΑ με ζώνη ευθύνης τα νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου και την Κρήτη, υποστηριζόμενη από δύο αρματαγωγά και σειρά μηχανημάτων. Υποτίθεται, έξι μήνες μετά θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη ΜΟΜΑ, και μετά η τρίτη. Οι ΜΟΜΑ θα πιάνουν δουλειά σε διαγωνισμούς που κηρύσσονται άγονοι και σε μικρής έκτασης παρεμβάσεις που ανατίθενται δίχως διαγωνισμό.

Καθότι για να γίνουν αυτά τα έργα χρειάζονται μηχανήματα, από την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας στάλθηκαν επιστολές στους υπουργούς Αμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας ζητώντας τους τέτοιο εξοπλισμό (π.χ., οι Αμερικανοί λέγεται ότι έχουν παρατήσει πολλά τέτοια μηχανήματα στο Ιράκ). Υπολογίζουν επίσης ότι υπάρχουν κάποια μηχανήματα στις Περιφέρειες προερχόμενα από κατασχέσεις.

Για δε το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτούν τέτοια έργα, στο υπουργείο έχουν καταλήξει ότι χρειάζονται αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, οικονομολόγους και λιμενολόγους. Θα τους αναζητήσουν μέσα από όσους υπηρετούν τη θητεία τους. Εκμεταλλευόμενη η κυβέρνηση το γεγονός ότι απολυόμενοι οι επιστήμονες αυτοί από το στράτευμα θα έχουν μπρος τους το φάσμα της μακροχρόνιας ανεργίας, θα τους προτείνει παραπέρα παραμονή στο στράτευμα δίνοντάς τους μισθό ΕΠΟΠ. Θα επιδιώξουν την επιμήκυνση θητείας και άλλων στρατευμένων με δέλεαρ και την πιστοποίηση, κάποιο «χαρτί» επαγγελματικής ειδικότητας (π.χ. οδηγού, χειριστή μηχανημάτων κ.ά.).

Αλλα νομοσχέδια

Αλλο νομοσχέδιο θα αφορά τις ηλικίες αποστράτευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τον αριθμό των αποστρατευόμενων και άρα συνταξιούχων: «Αλλάζουμε το θέμα των αποστρατειών στα 55 χρόνια. Δεν θα φύγει κανείς από το στράτευμα σε τέτοια ηλικία. Μειώσαμε τους ανώτατους αξιωματικούς (σ.σ.: στις πρόσφατες κρίσεις δεν προήχθησαν σε βαθμούς ανωτάτων τόσοι όσοι στο παρελθόν) για να μειωθεί το ρεύμα αποστρατείας στα 55».

Παραπέρα, ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για οικονομικότερες αεροδιακομιδές με τα διαθέσιμα εναέρια μέσα: «Δεν μπορεί να συνεχίσει το φαινόμενο να μεταφέρεται ένας ασθενής με "C130" πληρώνοντας 20.000 ευρώ την ώρα (σ.σ.: για καύσιμο) όταν μπορεί να αναδιοργανωθεί και αυτή η μεταφορά να γίνεται με 300 ευρώ. Το ΕΚΑΒ έχει την ευθύνη (σ.σ.: του συντονισμού). Εμείς (σ.σ.: ως στράτευμα) κάνουμε την αεροδιακομιδή. Αντί να στοιχίζει 20.000 μπορεί να γίνουν με μικρότερα ελικόπτερα. Τα φτιάχνουμε σε έναν νέο φορέα», είπε ο υπουργός.

Σημειωτέον, πριν από μερικές μέρες, έγινε στο υπουργείο Αμυνας διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο «το θέμα των αεροδιακομιδών και τη συνδρομή των συναρμόδιων φορέων σε ένα νέο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό». Συμμετείχαν ο υφυπουργός Αμυνας Ν. Τόσκας, ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουΐκ, εκπρόσωποι του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδ. Ξανθού, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Ν. Παπαευσταθίου, και υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του ΥΠΕΘΑ. Από τη σύσκεψη προέκυψε «η αναγκαιότητα εκμετάλλευσης του συνόλου των διαθέσιμων πτητικών μέσων και η στο μέγιστο δυνατό βαθμό συνεργασία ΕΚΑΒ, Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Τέλος, κατατίθεται τροπολογία για θέματα εξοπλισμών: «Στις περιπτώσεις που θα έχουμε δωροδοκία, αποδεδειγμένη με δικαστικές αποφάσεις, στο εξωτερικό, να υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης του ελληνικού κράτους και του υπουργείου», έδωσε το περίγραμμά της ο Καμμένος.


Συγκεντρώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Με σύνθημα: «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης και της ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Αμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων - ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους», οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ πραγματοποιούν σε μια σειρά περιοχές της χώρας συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται και τα εξής:

Στην Αττική

Την Παρασκευή 27/3

-- Στις 7 μ.μ., στην Παλλήνη, στο 2ο Γυμνάσιο Γέρακα (Ανακρέοντος & Αριστογείτονος). Θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

Την Κυριακή 29/3

-- Στις 7 μ.μ., στα Ανω Λιόσια, αίθουσα Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Τη Δευτέρα 30/3

-- Στις 7 μ.μ., στο Μπραχάμι, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη». Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Νέο Ηράκλειο, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ., στο 5ο Διαμέρισμα Πειραιά, στην αίθουσα της 5ης Δημοτικής Κοινότητας (Καλλέργη 143). Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στην Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Ενόψει της συγκέντρωσης στη Χαλκίδα, την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο Παπαδημητρίου με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν:

Αύριο, Πέμπτη

-- Εξορμήσεις στις επιχειρήσεις ΤΕΜΠΟ, Κελαϊδίτης ΕΠΕ και Αλλατίνη.

Την Παρασκευή 27/3

-- Στις 7 π.μ. περιοδεία στην επιχείρηση Κελαϊδίτης ΑΕ, στις 10 π.μ. στην επιχείρηση Zouras farm, στις 10 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών, στις 10.30 π.μ. στην επιχείρηση Παλίρροια - Σουλιώτης ΑΕ, εξόρμηση στους εργαζομένους της επιχείρησης ΣΟΓΙΑ.

Το Σάββατο 28/3

-- Στις 10 π.μ. πικετοφορία στο κέντρο της Χαλκίδας.

Στη Θεσσαλία

Αύριο, Πέμπτη:

-- Σύσκεψη γυναικών στη συνοικία «Ιπποκράτης» της Λάρισας.

-- Ομιλία στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων, στις 7.30 μ.μ., με τον Γ. Καΐκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 27/3:

-- Ομιλία στον Πρόδρομο Τρικάλων, στις 7.30 μ.μ., με την Βάσω Μπακάση, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Στη Ζάκυνθο

Η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση, την Κυριακή 29 Μάρτη, στις 19.30, στα γραφεία της (Αλ. Ρώμα 45), με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις. Η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΤΕ και μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ Ν. Βουρδέρης.

Στο Αγρίνιο

Οι ΚΟ Αγρινίου του ΚΚΕ καλούν το λαό της περιοχής σε συγκέντρωση - συλλαλητήριο ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, την Παρασκευή 27/3 στις 19.00, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ