ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ - ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σύσκεψη για τους μετανάστες εργάτες του κλάδου

Διαμορφώθηκε πλαίσιο πάλης και αποφασίστηκε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα

Οι μετανάστες συνωστίζονται από το ξημέρωμα στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για να κερδίσουν λίγο παραπάνω χρόνο παραμονής στην Ελλάδα
Οι μετανάστες συνωστίζονται από το ξημέρωμα στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για να κερδίσουν λίγο παραπάνω χρόνο παραμονής στην Ελλάδα
Οι άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν χιλιάδες μετανάστες εργάτες (κυρίως από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν) στα φασονατζίδικα της Αττικής, τα οξυμένα προβλήματα των άνεργων μεταναστών και οι συνολικότερες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, απασχόλησαν τη συζήτηση που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής με μετανάστες εργάτες.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η διοίκηση τους ενημέρωσε για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι Συνδικάτων και Ομοσπονδιών με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, στο πλαίσιο παρέμβασης που πραγματοποίησαν την Παρασκευή στο υπουργείο Εσωτερικών για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ακόμα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας για τα ζητήματα που αφορούν τους μετανάστες του κλάδου, ενώ επικαιροποιήθηκε και το πλαίσιο των αιτημάτων.

Για τη συνάντηση της Παρασκευής, ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, Β. Σταμούλης, σημείωσε σχετικά: «Θέσαμε τα αιτήματα που αφορούν τους συναδέλφους μετανάστες. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα κέντρα κράτησης, παρόλο που αυτό αφορά μόλις 4.500 μετανάστες, ενώ οι μετανάστες στη χώρα μας είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

Εμείς ζητήσαμε την κατάργηση των κέντρων κράτησης ως τέτοιων. Η υπουργός είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ για δέκα χρόνια και έχουν λειτουργήσει μόνο δύο. Ανέφερε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος που προβλέπει 18 μήνες κράτηση πριν την απέλαση των μεταναστών. Δεν ανέφερε τίποτα σχετικό με την κατάργηση του φράχτη στον Εβρο, ο οποίος έχει προκαλέσει τόσα δυστυχήματα στο Αιγαίο.

Ζητήσαμε τα κέντρα κράτησης να μετατραπούν σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας ώστε να παρέχονται στους μετανάστες περίθαλψη, φαγητό, νομική υποστήριξη κ.λπ. Η υπουργός ανέφερε ότι περιμένουν κονδύλια από την ΕΕ. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται σύγκρουση με την ΕΕ, με τις Συνθήκες του Δουβλίνου και του Σένγκεν, ώστε να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους μετανάστες επιθυμούν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ, κάτι που η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν προτίθεται να κάνει, γιατί είναι δεσμευμένη απέναντι στην ΕΕ. Επομένως, θα παραμείνει αυτό το καθεστώς ομηρίας».

Τα αφεντικά και η εκμετάλλευση είναι εδώ

Στη συνέχεια, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς του κλάδου, ο Β. Σταμούλης ανέφερε: «Η ουσία είναι ότι παρά την κυβερνητική εναλλαγή, τα προβλήματα για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους παραμένουν. Τα αφεντικά, οι μεγάλες εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τα φασονατζίδικα συνεχίζουν να κερδίζουν και με την καινούρια κυβέρνηση, όπως κέρδιζαν και με την προηγούμενη. Συνεχίζουν να καθορίζουν τι και πώς θα παραχθεί, πόσες ώρες θα δουλεύουν οι μετανάστες εργάτες, πόσο θα πληρώνονται.

Γι' αυτό χαιρέτισαν τη νέα κυβέρνηση και διεκδικούν νέα προνόμια, ενώ τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται. Σε πολλούς χώρους δουλειάς οι μετανάστες εργάτες είναι απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, ή ασφαλίζονται για 4 ώρες δουλειάς ή για λίγες μέρες το μήνα, οι μισθοί είναι κάτω από αυτούς που προβλέπει η κλαδική σύμβαση.

Απαιτείται η οργάνωση και ο αγώνας όλων των εργαζομένων του κλάδου, Ελλήνων και μεταναστών. Στη συνάντηση με την υπουργό θέσαμε το ζήτημα της νομιμοποίησης των μεταναστών που δουλεύουν εδώ και χρόνια στον κλάδο. Δεν είχαμε συγκεκριμένη απάντηση. Πρέπει να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, να πιέσουμε για ελέγχους στα φασονατζίδικα ώστε να ασφαλίζονται οι συνάδελφοι.

Γνωρίζουμε περιπτώσεις συναδέλφων που τους ζητήθηκε πίσω το επίδομα ανεργίας γιατί οι εργοδότες δεν πλήρωναν τις εισφορές. Είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει με τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα φασονατζίδικα, πολλά βρίσκονται σε υπόγεια, χωρίς εξαερισμό, τουαλέτες κ.λπ. Αυτά δε θα μας τα χαρίσει κανείς. Πρέπει να παλέψουμε Ελληνες και ξένοι εργάτες και άνεργοι ενωμένοι, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα».

«Σπάει κόκαλα» η τρομοκρατία

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφεραν οι ίδιοι οι μετανάστες που συμμετείχαν στη συζήτηση: «Πολλοί από εμάς έχουμε χάσει την άδεια παραμονής γιατί δεν είχαμε τα απαραίτητα ένσημα. Τώρα, όσοι δουλεύουμε, έχουμε πρόβλημα. Οι εργοδότες δεν μπορούν να μας ασφαλίσουν γιατί είμαστε παράνομοι. Ετσι, ασφαλίζουν κάποιον άλλο μετανάστη που δεν εργάζεται στην επιχείρηση για λίγες μέρες το μήνα, ώστε να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση ελέγχου και τα χρήματα τα κρατάνε από το μισθό μας», σημείωσε μετανάστης από το Μπαγκλαντές.

Αλλος μετανάστης ανέφερε ότι «πολλοί είναι αυτοί που, λόγω της μεγάλης ανεργίας, αναγκάζονται να δουλεύουν στα φασονατζίδικα ακόμα και για 1,5 ευρώ την ώρα, ίσα ίσα για να τρώνε». «Τα αφεντικά μάς τρομοκρατούν. Λένε ότι όποιος πάει στο συνδικάτο ή σε κινητοποίηση θα απολυθεί», ανέφεραν με ένα στόμα οι μετανάστες που συμμετείχαν στη συζήτηση, ενώ ένας από αυτούς κατήγγειλε επίθεση που δέχθηκε μετανάστης από χρυσαυγίτες στον Αγ. Παντελεήμονα το περασμένο Σάββατο: «Ο μετανάστης ήταν πάνω σε μηχανάκι και είχε σταματήσει στο φανάρι. Στο σημείο ήταν μαζεμένοι χρυσαυγίτες, που είχαν πάρει προηγουμένως μέρος στο συλλαλητήριο της Χρυσής Αυγής. Τον έσπρωξαν και τον πέταξαν κάτω από το μηχανάκι».

Στο σημείο αυτό, ο Β. Σταμούλης σημείωσε: «Αυτό το σύστημα που δημιούργησε την κρίση δημιουργεί και το ρατσισμό. Οποιος κρύβει την αιτία της κρίσης αφήνει χώρο σε απόψεις όπως αυτές που καλλιεργούν οι φασίστες, ότι για την ανεργία φταίνε δήθεν οι μετανάστες. Η ΕΕ, με τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης προετοιμάζει επίθεση στη Μέση Ανατολή, δήθεν για να καταπολεμήσουν τους τζιχαντιστές που οι ίδιοι δημιούργησαν και στήριξαν. Θα σφάξουν πάλι τους λαούς για να βάλουν στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Αυτό που δήλωσε ο Καμμένος, ότι θα ανοίξει τα σύνορα και θα γεμίσει η Ευρώπη τζιχαντιστές, δεν είναι ρατσισμός; Οι μετανάστες που ζουν και δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα, επειδή εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους λόγω της φτώχειας και των πολέμων, δεν είναι τζιχαντιστές. Πρέπει να βλέπουν τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από την πλάτη τους».

Εξόρμηση του ΠΑΜΕ στη Διεύθυνση Αλλοδαπών

Από την εξόρμηση του ΠΑΜΕ
Από την εξόρμηση του ΠΑΜΕ
Εξορμήσεις για τους μετανάστες σε χώρους δουλειάς και υπηρεσίες διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή το ΠΑΜΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων. Ενα από τα σημεία που βρέθηκαν τα κλιμάκια του ΠΑΜΕ ήταν και η Διεύθυνση Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη, όπου οι μετανάστες συνωστίζονται για τη συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων, που θα τους επιτρέψουν έστω και για λίγο καιρό να βγάλουν ένα μεροκάματο στην Ελλάδα. Εκατοντάδες μετανάστες πήραν στα χέρια τους την πολύγλωσση ανακοίνωσή του ΠΑΜΕ και συζήτησαν με τα στελέχη του ταξικού κινήματος για την ανάγκη οργάνωσης στα συνδικάτα και κοινής πάλης Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων.

Το πλαίσιο πάλης

Το πλαίσιο πάλης της κινητοποίησης, που θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας, περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

  • Νομιμοποίηση των μεταναστών εργαζομένων του κλάδου.
  • Μέτρα ελέγχου στα φασονατζίδικα για την ασφάλισή τους και καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από την εργοδοσία. Να ευθύνονται οι εταιρείες του Ιματισμού που κρύβονται πίσω από τα φασονατζίδικα.
  • Αμοιβή με βάση τη Συλλογική Σύμβαση του Ιματισμού του 2009. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές Συμβάσεις.
  • Αμεση εξόφληση των δεδουλευμένων.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς όπως προβλέπει ο νόμος.
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων συναδέλφων, Ελλήνων και μεταναστών.
  • Κατάργηση των αντιμεταναστευτικών συνθηκών της ΕΕ, των κανονισμών Δουβλίνο II και III. Να χορηγούνται νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
  • Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ