ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
Καμία ουσιαστική δέσμευση απέναντι σε εργαζόμενους και κατοίκους

Τη στοίχιση της κυβέρνησης στην ευρωενωσιακή στρατηγική της «απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας» επιβεβαίωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το Ορυχείο Νότιου Πεδίου στην Κοζάνη
Το Ορυχείο Νότιου Πεδίου στην Κοζάνη
Η συνέχιση της πολιτικής «απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας», σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με όσες επιπτώσεις έχει αυτή σε βάρος των λαϊκών αναγκών, επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνη, κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας του στην Κοζάνη, όπου επισκέφθηκε μονάδες της ΔΕΗ και ορυχεία. Ειδικότερα, επισκέφθηκε τον ΑΗΣ Καρδιάς, το Ορυχείο Νότιου Πεδίου και τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με σωματεία εργαζομένων στη ΔΕΗ και συλλόγους των πληττόμενων οικισμών από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ.

Ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «η θέση της κυβέρνησης για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτη. Μία ιδιωτική ΔΕΗ θα είναι καταστροφή για την οικονομία», ενώ ισχυρίστηκε ακόμη ότι η σημερινή κυβέρνηση έστειλε στα αζήτητα τη διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη, ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει τη ΔΕΗ απαλλαγμένη από ιδιωτικά ληστρικά συμφέροντα.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν είπε κουβέντα για το γεγονός ότι ο διαχωρισμός δικτύου - παραγωγής θα παραμείνει, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως επίσης θα παραμείνουν και η μετοχοποίηση της ΔΕΗ και η αποκρατικοποίησή της κατά 49%, η συνολική λειτουργία της με κριτήριο το κέρδος μέσα στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι άμεσα σε νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα κατατεθεί η τροπολογία για την ακύρωση της αύξησης που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με την οποία το λεγόμενο «πράσινο χαράτσι» πήγαινε από τα 26,3 στα 27,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Και εδώ, βέβαια, κουβέντα δε γίνεται για την προηγούμενη «απογείωση» του εν λόγω χαρατσιού, από τα 0,3 στα 26,3 ευρώ στα τελευταία 5 χρόνια.

Κατά τ' άλλα, πρόσθεσε γενικώς και αορίστως ότι η κυβέρνηση, το προσεχές διάστημα, θα αναλάβει άλλες πρωτοβουλίες για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ...

Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την κατασκευή της Μονάδας 5 στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, και ανέφερε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το τίμημα, για να μειωθεί όσο γίνεται.

Σύσκεψη με φορείς κατοίκων και εργαζομένων

Την ίδια ώρα, καμία σαφή δέσμευση δεν ανέλαβε ο υπουργός απέναντι στους εκπροσώπους των 10 φορέων και συλλόγων οικισμών (Κόμανο, Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, Ακρινή, Αγ. Ανάργυροι, κ.ά.) που πλήττονται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ και οι οποίοι απαίτησαν άμεση μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ ΑΕ, καθώς και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Στη σύσκεψη στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ο Π. Λαφαζάνης αναφέρθηκε γενικόλογα σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι σχετικές πιστώσεις από ΔΕΗ, ευρωενωσιακά κονδύλια και τακτικό προϋπολογισμό, στο πλαίσιο των ...«δυνατοτήτων» που υπάρχουν, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανοίξει το διάλογο και να εξετάσει κάθε περίπτωση χωριστά.

Με γενικόλογες τοποθετήσεις επιχείρησε να ξεπεράσει και το «σκόπελο» των εργαζομένων, που κατήγγειλαν ότι και κατά τη διάρκεια της δικής του υπουργίας διατηρούνται οι «μνημονιακοί» μηχανισμοί μισθολογικής πειθαρχίας, που καθήλωσαν τους μισθούς στο 65% του ύψους του 2009. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να παρθούν πίσω όλοι οι νόμοι για την «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των αναξιοποίητων κοιτασμάτων λιγνίτη (π.χ. Δράμα, Ελασσόνα), να καταργηθούν το δουλεμπόριο και οι εργολαβίες στη ΔΕΗ, να γίνουν μαζικές προσλήψεις εργαζομένων, να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας.

Στελέχη και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) άπλωσαν ένα πανό με το οποίο απαιτούσαν: Κατάργηση του δουλεμπορίου, μόνιμη και σταθερή δουλειά, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, 751 ευρώ για εργολαβικούς και συμβασιούχους και ρεύμα φθηνό για το λαό.

Ο υπουργός περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι «σταδιακά» θα ενισχυθεί το τακτικό προσωπικό της ΔΕΗ, ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει με εργολάβους «γιατί δεν τη συμφέρει οικονομικά» και, τέλος, ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους και το ΣΕΠΕ και θα παλέψει για να ισχύουν τα «νόμιμα» στους εργολαβικούς εργαζόμενους.

Θυμίζουμε ότι στις εργολαβίες ισχύει η κατάπτυστη σύμβαση των 586 ευρώ μεικτά για τους άνω των 25 ετών και 511 κάτω των 25. Οι εργολάβοι, εκμεταλλευόμενοι ρήτρα που επιτρέπει στη ΔΕΗ να πληρώνει μετά από 85 μέρες από την εκτέλεση ενός έργου, μεταφέρουν την καθυστέρηση στους εργαζόμενους αφήνοντάς τους απλήρωτους για 3 και πλέον μήνες. Επιπλέον, τους κλέβουν υπερωρίες, προσαυξήσεις Σαββατοκύριακου, δώρα, επιδόματα κ.ά.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Πλεόνασμα 11 εκατ. ευρώ το Γενάρη

Αδιάκοπη είναι η άνοδος της κερδοφορίας που καταγράφουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (μεγαλοξενοδόχοι, ταξιδιωτικά γραφεία, εφοπλιστές κ.ά.), όπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Γενάρη του 2015.

Συγκεκριμένα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Γενάρη του 2015 εμφάνισε πλεόνασμα 11 εκατ. ευρώ (έναντι 5 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014). Ειδικότερα, αύξηση κατέγραψαν το μήνα Γενάρη του 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 14 εκατ. ευρώ ή 9,1% (διαμορφώθηκαν στα 170 εκατ. ευρώ έναντι 156 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014).

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων κατά 49,9%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 27,0%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 0,5% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 2,1% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Οσον αφορά την εισερχόμενη κίνηση το Γενάρη, σύμφωνα με το δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας, διαμορφώθηκε στους 606.000 ταξιδιώτες (αύξηση 49,9% σε σύγκριση με το Γενάρη του 2014).

Σε εκδήλωση της Ενωσης Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας

Αντιπροσωπεία της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, θα συμμετάσχει, αύριο Πέμπτη, στην εκδήλωση της Ενωσης Εργαζομένων Τσιμέντων Χαλκίδας, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων του αγώνα για την ακύρωση των απολύσεων, ενάντια στα σχέδια της πολυεθνικής «Lafarge».

Οι τυχεροί λαχνοί της ΕΕΔΥΕ

Πραγματοποιήθηκε χτες Τρίτη, η κλήρωση του λαχνού της ΕΕΔΥΕ για το 2015 που κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα από τους αγωνιστές και αγωνίστριες των Επιτροπών Ειρήνης.

Οι τυχεροί αριθμοί είναι:

  • 07663: Αντιστοιχεί σε μια Tηλεόραση LG 29'' / ΕΛΕΥΣΙΝΑ
  • 15891: Αντιστοιχεί σε 1 VERO Tablet AG 835 / ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • 02660: Αντιστοιχεί σε 1 VERO Tablet AG 835 / ΒΟΛΟΣ
  • 10731: Αντιστοιχεί σε δωροεπιταγή 100 ευρώ για το βιβλιοπωλείο της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ / ΠΑΤΗΣΙΑ - ΚΥΨΕΛΗ

Η ΕΕΔΥΕ χαιρετίζει και ευχαριστεί τους χιλιάδες εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νέους και νέες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της για οικονομική στήριξη, που αγόρασαν και διακίνησαν το λαχνό της ΕΕΔΥΕ για το 2015.

Οπως τονίζει, τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα διατεθούν για τις ανάγκες του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού αγώνα καθώς και για την κάλυψη των εξόδων για τις προσεχείς εκδηλώσεις στο πλαίσιο της επετείου για τα 60χρονα της ΕΕΔΥΕ.

Οι κάτοχοι των λαχνών θα παραλάβουν τα δώρα τους από τα Γραφεία της ΕΕΔΥΕ, μετά από σχετική επικοινωνία.

ΔΙΚΗ Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ενοχος σε βαθμό πλημμελήματος για νόθευση εγγράφου...

Ενοχο για νόθευση εγγράφου, σε βαθμό πλημμελήματος ωστόσο, έκρινε χτες το Ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωσταντίνου για τους χειρισμούς του στην αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ, επιβάλλοντάς του, κατά πλειοψηφία, ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή. Επίσης, το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία για το οποίο και διωκόταν.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην υπουργός βαρυνόταν με δύο κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, αυτά της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία με βάση τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Το πρώτο είχε να κάνει με την εξαφάνιση των «ιχνών» που αφορούσαν τους τρεις συγγενείς του πρώην υπουργού και το δεύτερο στη μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ