ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Την Πέμπτη η συγκέντρωση για μέτρα προστασίας των ανέργων

Στη Ομόνοια, στις 10.30 π.μ. Ανάλογες δραστηριότητες σε άλλες περιοχές

Από τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην προηγούμενη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων για την ανεργία, στις 6 Μάρτη
Από τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην προηγούμενη κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων για την ανεργία, στις 6 Μάρτη
Συγκέντρωση για τη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων διοργανώνουν την Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής.

Στην πρωτοβουλία των συνδικάτων έχουν ανταποκριθεί δεκάδες σωματεία της Αττικής. Στην κινητοποίηση καλούν επίσης το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ. Τα ταξικά συνδικάτα διεκδικούν: Επίδομα ανεργίας για όλους και για όλη την περίοδο της ανεργίας. Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ. Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας. Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας. Εκτακτο επίδομα μπροστά στις γιορτές του Πάσχα.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και τα σωματεία Οικοδόμων και Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρεωτικής δρομολογούν λεωφορείο για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στην Αθήνα (αναχώρηση στις 8.30 π.μ. από το άγαλμα των Μεταλλωρύχων). Σε συμμετοχή καλούν η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΠΡΝ, που οργανώνουν σύσκεψη για τους ανέργους και τις οικογένειές τους αύριο, Τετάρτη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Επίσης:

  • Κινητοποίηση για τους άνεργους οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, την Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ η ανεργία και στα νησιά του Β. Αιγαίου, και ειδικότερα για τη Λέσβο, έχει φτάσει σε τρομακτικά ύψη αφού 1 στους 4 είναι άνεργος», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του.
  • «Δεν υπάρχει εργατική - λαϊκή οικογένεια που να μην έχει άνεργο μέσα στο σπίτι, που να μην αντιμετωπίζει το βραχνά της ανεργίας», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Αρτας, που διοργανώνει από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, πανηπειρωτική σύσκεψη την Τετάρτη στις 6 μ.μ. στα γραφεία του. Καλεί πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες, αγροτικούς συλλόγους και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων να πάρουν μέρος.
  • Νέα συγκέντρωση για μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, προγραμματίσει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
Διαμαρτυρία για το κόψιμο επιδομάτων στα ΕΠΑΣ

Την απόφαση της κυβέρνησης να κόψει το επίδομα της σίτιση και της στέγασης από τους σπουδαστές της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, που είναι από 21 ετών και πάνω, κατήγγειλαν τα σωματεία Οικοδόμων, Εμπορίου, Μετάλλου, Ηλεκτρολόγων Λάρισας, σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τον Διευθυντή της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωση, το μέτρο που έχει ψηφιστεί από το 2007, αλλά δεν το εφάρμοζαν οι διοικήσεις του ΟΑΕΔ, θα έχει ως συνέπεια οι σπουδαστές να σταματήσουν τις σπουδές τους, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στα έξοδα γι' αυτές σε συνθήκες παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης.

Είναι παιδιά φτωχών εργατικών - λαϊκών οικογενειών, παιδιά που οι γονείς τους είναι άνεργοι, απλήρωτοι, συμβασιούχοι και δεν έχουν τη δυνατότητα να τα σπουδάσουν. Για την πρακτική τους άσκηση παίρνουν ψίχουλα, 6 ευρώ από τους εργοδότες και 12 ευρώ από τον ΟΑΕΔ, και πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Τα σωματεία καλούν όλους τους φορείς να πάρουν θέση και να διεκδικήσουν: Να μην κοπούν τα επιδόματα σίτισης και στέγασης σε κανέναν σπουδαστή, ασχέτως από την ηλικία. Να πληρώνονται οι σπουδαστές με τις Συμβάσεις Εργασίας που έχει ο κάθε κλάδος και όχι με τα ψίχουλα που δίνει ο ΟΑΕΔ και οι εργοδότες. Να ασφαλίζονται κανονικά οι σπουδαστές στην πρακτική τους άσκηση.

Απεργούν στη «Mellon» για τη Σύμβαση

Απεργία έχει κηρύξει για αύριο το επιχειρησιακό σωματείο στην εισπρακτική εταιρεία «Mellon», με απόφαση που πήραν οι εργαζόμενοι σε γενική συνέλευση, μετά την απόρριψη από την εργοδοσία των αιτημάτων τους. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα που προέβλεπε η παλιά κλαδική σύμβαση, η σύμβαση να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους κ.ά. Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο υπογραμμίζει: «Η εργοδοσία επικαλείται την οικονομική κρίση και τον ανταγωνισμό που της μειώνουν τα κέρδη. Εμείς προτάσσουμε τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας (...) κι απαντάμε ότι δεν αντέχουμε άλλο (...) Φτάνει πια δεν μπορούμε να πληρώνουμε πάντα εμείς. Δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας μας».

Αλληλεγγύη από Σουηδούς εργάτες

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ευχαριστεί το Συνδικάτο Εργαζομένων του Μετρό της Στοκχόλμης που συνεχίζει να εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη της χώρας μας, στους άνεργους. Μετά την αποστολή τροφίμων, ρούχων, κ.λπ., συγκέντρωσε 3.327 ευρώ που βρίσκονται ήδη στο ΠΑΜΕ. «Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους άνεργους της χώρας μας», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Ανακοίνωση για τις εξελίξεις γύρω από το γάλα

Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι γαλακτοβιομηχανίες, που θα αγοράζουν φτηνότερα και θα πουλάνε ακριβότερα

Κοινή ανακοίνωση για τη συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας που αφορά στο γάλα, εξέδωσαν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ. Σ' αυτή σημειώνουν:

«Οι εξελίξεις στο γάλα δείχνουν, για μια ακόμη φορά, ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ και οι κανονισμοί της ΕΕ καθορίζουν την ημερομηνία λήξης του γάλακτος με γνώμονα την κερδοφορία των καρτέλ του γάλακτος και όχι τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Οι πολιτικές της ΕΕ με τις οποίες διαχρονικά συμφωνούσαν και εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οδήγησαν στο ξεκλήρισμα χιλιάδων αγελαδοτρόφων παραγωγής γάλακτος και στη συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοκτηνοτρόφων και επιχειρήσεων.

Ενώ η χώρα μας χρειαζόταν 1.200.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος για να καλύψει τις ανάγκες της, η ΕΕ είχε ορίσει πλαφόν παραγωγής 600.000 τόνους και αργότερα 820.000 τόνους αγελαδινού γάλατος και από εκεί και πάνω οι κτηνοτρόφοι πλήρωναν πρόστιμα συνυπευθυνότητας γιατί ξεπερνούσαν το πλαφόν. Ετσι το 70% των αγελαδοτρόφων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την παραγωγική διαδικασία, αφού δεν είχε εισόδημα και οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας να καλύπτονται από εισαγόμενο γάλα.

Οι προτάσεις για γάλα μακράς διάρκειας, πάνω από τις 5 ημέρες, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής, ενισχύει την εισαγωγή γάλατος και υποβαθμίζει την ποιότητά του.

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι:

  • Οι αγελαδοτρόφοι, καθώς τα μονοπώλια του γάλακτος θα φέρνουν φτηνότερο εισαγόμενο γάλα και θα το διοχετεύουν στην αγορά, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη μεγάλα κέρδη τους. Αποτέλεσμα θα είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση της παραγωγής και ξεκλήρισμα των μικρότερων αγελαδοτρόφων.
  • Το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, αφού το γάλα υψηλής παστερίωσης μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο.
  • Οι εργαζόμενοι στις γαλακτοβιομηχανίες και στη μεταφορά του γάλακτος με μείωση των αμοιβών τους, αλλά και απολύσεις που μαζί με τους ξεκληρισμένους αγελαδοτρόφους θα προστεθούν στους 1.500.000 ανέργους.
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι στο λιανικό εμπόριο με τη μείωση των σημείων πώλησης θα χάσουν ένα ακόμα κομμάτι της δουλειάς τους που θα μεταφερθεί στα super markets και τα πολυκαταστήματα.

Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι γαλακτοβιομηχανίες που θα συγκεντρώνουν γάλα με πολύ χαμηλότερη τιμή, μικρότερο εργασιακό κόστος και θα το πουλάνε στην αγορά με μεγαλύτερες τιμές. Φαίνεται και από αυτήν την εξέλιξη στο γάλα ότι η ΕΕ και η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τα συμφέροντα των μονοπωλίων εξυπηρετούν σε βάρος των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφία του λαού.

Οι δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας καλούν τους εργαζόμενους στις γαλακτοβιομηχανίες, τους αγελαδοτρόφους, συνολικά το λαό να αντισταθούν σε αυτή την απόφαση, να μην περάσει και να μην εφαρμοστεί. Καλούν σε αντίσταση, με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια διαφορετική ανάπτυξη με γνώμονα το συμφέρον του λαού. Ανάπτυξη που θα αξιοποιεί τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, αλλά και τις απαραίτητες πρώτες ύλες για λειτουργία και ανάπτυξη της βιομηχανίας».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org