ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργανωμένος ο λαός μπορεί και σήμερα να επιβάλει τα δικά του συμφέροντα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την 25η Μάρτη

Σε ανακοίνωσή του, για την 25η του Μάρτη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η Επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι ένας λαός, που είναι αποφασισμένος και έχει το δίκιο με το μέρος του, μπορεί να αντιμετωπίσει και να νικήσει αντιπάλους που φαντάζουν πανίσχυροι και ανίκητοι. Διδάσκει, πάνω από όλα, ότι οι επαναστάσεις αποτελούν το όχημα της κοινωνικής προόδου και εξέλιξης, κινούν την Ιστορία προς τα εμπρός, ανατρέποντας τις ιστορικά ξεπερασμένες κοινωνικές τάξεις.

Η Επανάσταση του 1821 ήταν εθνικοαπελευθερωτική στη μορφή και αστική στο περιεχόμενό της. Το 1821 στο προσκήνιο της Ιστορίας βρισκόταν η ανερχόμενη αστική τάξη, η οποία, ως φορέας των νέων καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, ηγήθηκε του αγώνα για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό φεουδαρχικό ζυγό και τη διαμόρφωση του δικού της κράτους, ξεσηκώνοντας τη φτωχολογιά και τις καταπιεζόμενες από τη φεουδαρχία λαϊκές μάζες. Η Επανάσταση του 1821 ωρίμασε μέσα στο ιδεολογικό περιβάλλον που είχε διαμορφώσει η Γαλλική Επανάσταση και οι άλλες μεγάλες αστικές επαναστάσεις της εποχής.

Η Επανάσταση του 1821 διέψευσε οικτρά όσους καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία, τρομοκρατούσαν το λαό, με εκβιασμούς ότι ο ξεσηκωμός του θα είναι μάταιος και θα τον οδηγήσει στην καταστροφή και θεωρούσαν μονόδρομο την υποταγή στις απαιτήσεις του σουλτάνου και της Ιερής Συμμαχίας.

Σήμερα, η αστική τάξη έχει γίνει αντιδραστική, εμπόδιο στην κοινωνική εξέλιξη, ενώ φορέας του καινούριου είναι η εργατική τάξη. Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να συσπειρώσει τα άλλα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα και να ηγηθεί μιας λαϊκής συμμαχίας, που θα ανατρέψει τα μονοπώλια και το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, εγκαθιδρύοντας την εργατική - λαϊκή εξουσία. Θα ανοίξει το δρόμο στην κοινωνική εξέλιξη, στην αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Τα καλέσματα για "εθνική ομοψυχία μπροστά στην κρίση", που θα ακουστούν, για μια ακόμη φορά, από τους υπερασπιστές του συστήματος, είναι καλέσματα που συγκαλύπτουν ότι στην κοινωνία της εκμετάλλευσης υπάρχουν τάξεις με αντιτιθέμενα συμφέροντα, οι εκμεταλλευτές και οι εκμεταλλευόμενοι. Οι εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να βαδίσουν μαζί με τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, την ΕΕ.

Οπως το 1821, οι επαναστατημένοι Ελληνες απέρριψαν τις απειλές και συγκρούστηκαν με το παλιό καθεστώς, έτσι και σήμερα ο ελληνικός λαός μπορεί να νικήσει τους εκβιασμούς και όσους τον καλούν σε υποταγή και ατέλειωτα βάσανα, προκειμένου να ορθοποδήσει το καπιταλιστικό σύστημα και να διασφαλιστεί η πορεία της χώρας στη σύγχρονη "Ιερή Συμμαχία" της ΕΕ ή τον κοροϊδεύουν ότι αυτός ο δρόμος μπορεί δήθεν να γίνει φιλολαϊκός. Ολες αυτές οι δυνάμεις, είτε με το μαστίγιο είτε με το καρότο, στόχο έχουν να αποτρέψουν το λαό από το να ακολουθήσει το δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης με την εξουσία του κεφαλαίου και την ΕΕ.

Οπως το 1821, έτσι και σήμερα, ο ελληνικός λαός με την οργάνωση και τη συμμαχία του να επιβάλει τα δικά του συμφέροντα, να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, αποδεσμεύοντας τη χώρα από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και μετατρέποντας τα μονοπώλια σε λαϊκή περιουσία, για να ζήσουν καλύτερα ο ίδιος και τα παιδιά του».

«ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
Ετοιμάζονται για νέες ιμπεριαλιστικές αποστολές

Στιγμιότυπο από την άσκηση «Blue Shield 2014» στο Κιλκίς για τις... «Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης»
Στιγμιότυπο από την άσκηση «Blue Shield 2014» στο Κιλκίς για τις... «Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης»
Εντείνονται οι προετοιμασίες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (ΕΔ) για συμμετοχή σε νέες ιμπεριαλιστικές αποστολές όπου Γης, κατ' εντολή των κυβερνήσεων και με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης. Με αυτόν ακριβώς το σκοπό, εμφανίζουν τις ΕΔ ικανές και έτοιμες να «μεταλαμπαδεύσουν» και σε άλλους αυτήν την ...τεχνογνωσία τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση ενός ακόμη «Βασικού Σχολείου Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης Αξιωματικών», στις εγκαταστάσεις του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ) στο Κιλκίς. Το ΠΚΕΕΥΕ ιδρύθηκε το 1998 και αποτελεί ένα από τα 15 Κέντρα Εκπαίδευσης τέτοιων «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων (όπως προσχηματικά χαρακτηρίζονται τις περισσότερες φορές οι πολύμορφες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις) που λειτουργούν διεθνώς. Το 2000 αναγνωρίστηκε ως τέτοιο κέντρο, με σχετική ανακοίνωση του πρώην γγ του ΝΑΤΟ, G. Robertson, ενώ αντιστοίχως έχει αναγνωριστεί και από τον ΟΗΕ, για τη διεξαγωγή του Σχολείου των στρατιωτικών παρατηρητών σε αποστολές του ΟΗΕ.

Το τελευταίο τέτοιο Σχολείο (διάρκειας δύο εβδομάδων) ολοκληρώθηκε στις 21 Μάρτη και το παρακολούθησαν 32 εκπαιδευόμενοι (αξιωματικοί των ΕΔ, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και πολιτικό προσωπικό) από Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Τουρκία και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Στη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι σπουδαστές παρακολούθησαν θεωρητικά αντικείμενα που αφορούν στις περιβόητες «Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης», ενώ πραγματοποίησαν και πρακτική εφαρμογή, με τη συμμετοχή τους στην άσκηση «BLUE SHIELD 2014», στο πλαίσιο της οποίας εκπαιδεύτηκαν σε ασκήσεις πεδίου (π.χ. Σημείο Ελέγχου Οχημάτων και Προσωπικού, Ερευνα Οικίας και Περίπολο Ημέρας). Αξιο σημείωσης είναι και το γεγονός ότι η πρακτική εκπαίδευση υποστηρίχτηκε από μέλη της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ).

Τα Σχολεία αυτά συνδέονται άμεσα με τους τρέχοντες ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς: π.χ. αυτήν τη στιγμή, με συμμετοχή 50 Ελλήνων επιτελών και άλλων τόσων αξιωματικών από χώρες της ΕΕ, σχεδιάζεται στο στρατηγείο της Λάρισας η επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα τις συγκρούσεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν στο εσωτερικό της. Ταυτόχρονα ετοιμάζεται, από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στην Ανατολική Ουκρανία, στην οποία κατά τα σχέδια της κυβέρνησης, θα μετέχουν και Ελληνες στρατιωτικοί.

Με τον Αντρο Κυπριανού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, αύριο Τετάρτη, στις 17.00, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στη Βουλή.

Στην εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ, στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη και των αγωνιστών που πάλεψαν για τα δίκαια του λαού, της εργατικής τάξης, για το σοσιαλισμό, το Σάββατο 29/3, στις 19.00, στο κλειστό γήπεδο «ΠΛΑΤΩΝ», στη Νίκαια.

Για τη διευκόλυνση της μετάβασης, θα δρομολογηθούν πούλμαν από τις παρακάτω περιοχές:

  • Με αναχώρηση στις 17.30:

-- Χαϊδάρι, από Παλατάκι

-- Αιγάλεω, από Θηβών και Ιερά Οδό

-- Πετρούπολη, από δημαρχείο

  • Με αναχώρηση στις 17.45:

-- Περιστέρι, από πλατεία Δημαρχείου

-- Περιστέρι, από πλατεία Δέγλερη

-- Περιστέρι, από Νέα Ζωή (Βύρωνος και Πελοπίδα, έναντι ΚΕΠ)

  • Με αναχώρηση στις 18.00:

-- Ιλιον, από ΟΤΕ

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Θεσσαλονίκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η KO Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, με αφορμή τα 15 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 28/3, στις 7 μ.μ., στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Προσυγκεντρώσεις για την εκδήλωση θα ξεκινήσουν:

-- Στις 6 μ.μ., από το Αγαλμα Βενιζέλου (Κλαδικές Οργανώσεις και ΤΟ Κεντρικού Ανατολικού Τομέα, Οργανώσεις της ΚΝΕ).

-- Στις 6 μ.μ., από το Βαρδάρη (Οργανώσεις Νομών, ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης και ΤΟ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ