ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Ελλείψεις που προκαλούν προβλήματα σε ανθρώπους με ανάγκες

Περιοδεία κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ σε τέσσερα ιδρύματα που υπολειτουργούν, εξαιτίας της έλλειψης εργαζομένων, υποδομών, χρημάτων

Από κινητοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
Από κινητοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες
Τις τραγικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές σε χώρους Πρόνοιας στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και παράλληλα την πλήρη αναντιστοιχία των πραγματικών αναγκών των ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε σχέση με την κάλυψη αυτών, ανέδειξε η περιοδεία που οργάνωσε την περασμένη Τρίτη κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ και ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε τέσσερα ιδρύματα («Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων», «Μέριμνα», «Κιβωτός της Αγάπης», «ΠΙΚΠΑ»).

Παράλληλα, η υποχρηματοδότηση στα ιδρύματα και τα ειδικά σχολεία κυριαρχεί, καθώς για το 2011 δεν έχει δοθεί ακόμη ούτε η ελάχιστη επιδότηση για τη λειτουργία τους, με το πρόσχημα πως δεν έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση των υπηρεσιών των παλιών Νομαρχιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Αχαΐα που αριθμεί περίπου 400.000 κατοίκους, μόλις 170 - 200 άτομα απολαμβάνουν την ειδική αγωγή στα ανάλογα σχολεία αντί για 4.000. Στο «Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων», για παράδειγμα, δεν υπάρχει ούτε ένας φυσικοθεραπευτής από το 2006, όταν και συνταξιοδοτήθηκε η τελευταία, παρότι υπάρχουν οι υποδομές, ενώ στην «Κιβωτό της Αγάπης» υπάρχουν φυσικοθεραπευτές, αλλά απουσιάζει η ανάλογη υποδομή. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, πάντα δίνονται με καθυστέρηση μέχρι και 8 μήνες, όπως συμβαίνει στη «Μέριμνα».

Παραμένει σοβαρότατο πρόβλημα η μη ύπαρξη Δημόσιου Κέντρου Αποκατάστασης στην περιοχή. Οσοι έχουν κάποια οικονομική δυνατότητα, αναγκάζονται να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, για να πάνε σε ένα κέντρο αποκατάστασης του εξωτερικού ή σε κάποιο ιδιωτικό στην Πάτρα ή να περιμένουν να αντιμετωπιστούν από τα περιορισμένα δημόσια κέντρα της Αθήνας, τα οποία έχουν το 10% των κρεβατιών που χρειάζεται η χώρα μας.

Ο Χ. Χουρδάκης, από την πλευρά του, αφού κατήγγειλε την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε εργαζόμενους και επιστήμονες σε ένα μέτωπο που στο επίκεντρό του θα βρίσκεται η κάλυψη των αναγκών αυτών που περιθάλπουν ενάντια στην επιχειρηματική δράση που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος.

Γολγοθάς με τις μετακινήσεις των ΑμΕΑ

Σε απίστευτη ταλαιπωρία και σε άγρια χαράτσια υποβάλλονται εδώ και μήνες οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες για τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ σε διάφορες περιοχές, χρησιμοποιούν τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) ως μέσο πίεσης για να εισπράξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες επιδοτήσεις απ' το κράτος και σε πολλές περιπτώσεις σταματούν να δέχονται τη δωρεάν μετακίνηση ή την έκπτωση (όπου προβλέπονται), αναγκάζοντας τα ΑμΕΑ να πληρώνουν κανονικά εισιτήριο. Το Ετήσιο Δελτίο Μετακίνησης δίνει - ανάλογα με την κατηγορία και την εισοδηματική κατάσταση των ΑμΕΑ - τη δυνατότητα να μετακινούνται με 50% έκπτωση ή και δωρεάν με τα μέσα αστικής μεταφοράς, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ και μέχρι πρόσφατα στον ΟΣΕ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε εισοδηματικά κριτήρια, ακόμα και γι' αυτήν την παροχή προς τους αναπήρους και τα κριτήρια αυτά διατηρούνται για περισσότερο από μια δεκαετία απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Απ' τα εισοδηματικά κριτήρια εξαιρέθηκαν οι τυφλοί με απόφαση του ΣτΕ. Για το Δελτίο Μετακίνησης απαιτούνται μια σειρά δικαιολογητικά, που εξαναγκάζει ακόμα και ανθρώπους που δεν έχουν κάποιο από τα άκρα τους να επανεξετάζονται απ' τις υγειονομικές επιτροπές ή να συγκεντρώνουν ένα σωρό δικαιολογητικά, κάθε χρόνο, για να διαπιστωθεί αν εξακολουθούν να είναι ανάπηροι!

Σαν να μην έφτανε η απίστευτη ταλαιπωρία για το δελτίο μετακίνησης, τα ΑμΕΑ υποβάλλονται κάθε χρόνο σε ταλαιπωρία, αφού τα δελτία μετακίνησης δε γίνονται δεκτά απ' τα ΚΤΕΛ. Φέτος, σοβαρά προβλήματα προέκυψαν στο Βόλο, την Αχαΐα, την Κεντρική Μακεδονία και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρόσφατα, στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) έφτασε καταγγελία τυφλού νέου που εργάζεται στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα. Για να μετακινηθεί από το σπίτι στη δουλειά πρέπει να αλλάξει τρία διαδοχικά λεωφορεία ξοδεύοντας 4-5 ευρώ την ημέρα για κάθε διαδρομή, αφού τα ΚΤΕΛ δεν αναγνώριζαν την έκπτωση, λέγοντας ότι δεν είχαν πάρει την επιχορήγηση για το 2011.

Ηδη, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν πλήξει το δικαίωμα των ΑμΕΑ σε δωρεάν μετακινήσεις. Μετά την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», καταργήθηκαν οι εκπτώσεις των ΑμΕΑ στα αεροπορικά εισιτήρια, στα καράβια οι εκπτώσεις για τα ΑμΕΑ ισχύουν μόνο για τα συμβατικά πλοία και όχι για τα ταχύπλοα, ενώ κάποιες εκπτώσεις καταργήθηκαν ήδη στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι εκπτώσεις ή η δωρεάν μετακίνηση τίθενται συνολικά υπό αμφισβήτηση και απ' το νόμο για τις αστικές συγκοινωνίες, αφού ορίζεται ότι ο ΟΑΣΑ θα προχωρεί σε συμβάσεις με το εκάστοτε αρμόδιο υπουργείο, στου οποίου τη δικαιοδοσία υπάγονται κατηγορίες του επιβατικού κοινού οι οποίες δικαιούνται μειωμένο ή δωρεάν κόμιστρο. Οι εν λόγω συμβάσεις θα συνάπτονται μόνο εφόσον υπάρχει αντίστοιχη πίστωση στον προϋπολογισμό του εκάστοτε αρμόδιου υπουργείου.

Με δεδομένο το συνολικό «πετσόκομμα» των κοινωνικών παροχών στον κρατικό προϋπολογισμό, ως συνέπεια της στρατηγικής της πλουτοκρατίας, βέβαιες πρέπει να θεωρούνται οι περικοπές στις ατέλειες που δικαιούνται ηλικιωμένοι, ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, σπουδάζουσα νεολαία κ.ά.

Σε αυτές τις συνθήκες η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑμΕΑ) κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για «τέλος στην πολύμηνη ταλαιπωρία και ομηρία των δικαιούχων καρτών μετακίνησης ΑμεΑ», μετά την επίτευξη συμφωνίας του γενικού γραμματέα Πρόνοιας κ. Κατριβάνου και των εκπροσώπων της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών...

FRONTEX
Εντείνει το κυνηγητό των προσφύγων

Αγριο ανθρωποκυνηγητό εξελίσσεται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη βόρεια Αφρική και την Ιταλία. Μετά τις εξελίξεις στις αραβικές χώρες, ανησυχώντας οι κυβερνήσεις της ΕΕ για εισροή περισσότερων μεταναστών από όσους χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, ενεργοποιώντας τον FRONTEX (στρατιωτικο-αστυνομικός οργανισμός της Ευρωένωσης, επιβλέπει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων) μάντρωσε ήδη χιλιάδες φτωχοδιαβόλους διωκόμενους από βόμβες, αστυνομοκρατία, πείνα.

Ο FRONTEX ξεκίνησε στις 20 Φλεβάρη την επιχείρηση επιτήρησης θαλάσσιων συνόρων «Ηermes», κινητοποιώντας πλοία, αεροσκάφη, «ειδικούς» από 14 κράτη - μέλη. Στις πρώτες 19 μέρες επιχειρήσεις «κατέγραψαν» (βλ. συνέλαβαν) 3.139 «παράνομους μετανάστες» που αναζητούσαν καταφύγιο στην Ιταλία (165 συλλήψεις/ημέρα). Πάνω από χίλιοι μαντρώθηκαν στο «κέντρο υποδοχής» στο νησί Λαμπεντούζα, άλλοι προωθήθηκαν σε αντίστοιχα τέτοια κέντρα σε Μπάρι, Κρότωνα, Φότζια, Καλτανισέτα, Αγκριτζέντο.

Η «Hermes» και τα αποτελέσματά της προϊδεάζουν για το τι θα γίνει και στο Αιγαίο όπου ο FRONTEX συντονίζει την αντίστοιχη επιχείρηση συνοριοφύλαξης «Poseidon» (εξελίσσεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με θαλάσσια και εναέρια μέσα επιτήρησης), αλλά και στο Ιόνιο με την αντίστοιχη επιχείρηση «Aeneas» (υλοποιείται για πρώτη φορά φέτος, στο διάστημα Ιούνης - Οκτώβρης).

ΚΡΗΤΗ
Εκδήλωση ενάντια στο ξεπούλημα έκτασης

Λαϊκή εκδήλωση, σήμερα, Παρασκευή, μετά την παρέλαση, διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για την πρώην αμερικάνικη βάση Γουρνών Ηρακλείου, με στόχο την ευαισθητοποίηση του λαού της περιοχής και την αντίστασή του στο ξεπούλημά της. Η εκδήλωση θα γίνει μέσα στο χώρο της πρώην βάσης, στη βορινή πλευρά του εκθεσιακού κέντρου, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει παραδοσιακή, έντεχνη και λαϊκή μουσική καθώς και παραδοσιακούς χορούς.

Η Επιτροπή Αγώνα με ανακοίνωσή της καλεί το λαό του Ηρακλείου να πάρει μαζικά μέρος στην εκδήλωση και να διατρανώσει την αντίθεσή του σε κάθε μορφή επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του χώρου της πρώην βάσης. Καμιά Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Να αξιοποιηθεί ο χώρος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών στους τομείς Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Κοινής Ωφέλειας, μέσα από ένα ενιαίο και κεντρικά σχεδιασμένο πρόγραμμα, με λαϊκό έλεγχο και γενναία και διαρκή χρηματοδότηση από το κράτος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ