ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρουσίασε το πλάνο του μαζικού εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων

Συνεδρίασε χτες το αρμόδιο Κυβερνητικό Συμβούλιο

Το πλάνο του μαζικού εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών - κρατουμένων στα νησιά του Αιγαίου παρουσίασε χτες η κυβέρνηση. Οπως προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, σχετικά με τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα θα κρατούνται στα hot spots των νησιών, ενώ μέχρι χτες δεν είχε εγκατασταθεί κανείς από το προσωπικό που έχει αποφασιστεί.

Ανακοινώνοντας τα κυβερνητικά μέτρα, ο Γ. Κυρίτσης είπε ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Την ερχόμενη Τετάρτη θα υπάρξει σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας και απαιτούν νομικές διευθετήσεις. Προχωρά η σύσταση οργάνου με εποπτικό ρόλο, το οποίο θα συντονίζει τα ήδη υπάρχοντα, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου και το Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης και όλες τις υπόλοιπες επιμέρους δομές. Υπεύθυνος για τον επιτελικό συντονισμό αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αμυνας, Γιάννης Ταφύλης. Επίσης, προχωρά στην ενίσχυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε πρώτη φάση με την αναβάθμιση της υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε Γενική Γραμματεία. Συζητήθηκε, επίσης, το σχέδιο για πρόσληψη εποχικού προσωπικού που θα στελεχώσει την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία, είναι ήδη έτοιμα τα σχέδια για τη διαδικασία επανεισδοχής (σ.σ. το διώξιμο των ξεριζωμένων) και το σχέδιο εφαρμογής που αφορά την ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου.

Αναλυτικότερα, για τον άτυπο καταυλισμό των προσφύγων στην Ειδομένη, ο Γ. Κυρίτσης είπε πως σε δύο μέρες θα υπάρξει δυνατότητα μεταφοράς αυτών των ανθρώπων σε δομές φιλοξενίας. Από τη Δευτέρα, δε, θα εντατικοποιηθεί αυτή η προσπάθεια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι έχουν εξοικονομηθεί 2.000 θέσεις στις υπάρχουσες δομές (σ.σ. οι οποίες είναι ήδη υπερπλήρεις), ενώ από τη Δευτέρα αυτές θα διπλασιαστούν. Σε ερώτηση ποια είναι η πρόβλεψη για την Υπηρεσία Ασύλου η οποία καλείται να διαχειριστεί το 80% περίπου των αιτημάτων ασύλου της Ευρώπης πια, δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασύλου αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση.

Ακόμα, δήλωσε πως μέχρι τις 28 Μάρτη θα έχουν έρθει για εγκατάσταση οι 2.300 ειδικοί εμπειρογνώμονες. Με τις καθυστερήσεις στη χορήγηση ασύλου και στην τοποθέτηση του ανάλογου προσωπικού, αναμένεται μαζικός εγκλωβισμός ανθρώπων. Ο Γ. Κυρίτσης πρόσθεσε δε ότι έχουν οριοθετηθεί τα επόμενα σημεία φιλοξενίας στη χώρα και ότι πρόκειται για 30.000 θέσεις που θα παραδοθούν το επόμενο 20ήμερο.

Σε άλλη ερώτηση για το αν οι πρόσφυγες θα κρατούνται στα hot spots, είπε ότι «δεν υφίστανται κέντρα κράτησης έτσι όπως τα λέτε στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τα νησιά, τα θεωρούμε κλειστές δομές, υπό την έννοια ότι οι πρόσφυγες πρέπει να είναι υπό κάποιους περιορισμούς και να είναι στη διάθεση των ελληνικών αρχών. Η αντίληψη δεν είναι αντίληψη να φυλακίσουμε τους ανθρώπους». Στην πραγματικότητα, οι πρόσφυγες θα στερούνται την ελευθερία τους για αρκετές μέρες έως ότου αποφασιστεί η τύχη της αίτησής τους για χορήγηση ασύλου.

Σε ερώτηση αν παρατηρείται κωλυσιεργία από τις επιτροπές ασύλου αφού πρόσφυγες που μπήκαν στη χώρα στις 2/3 καταγράφηκαν στις 23/3, είπε ότι αυτοί εντάσσονται στο καθεστώς της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και αρκετοί από αυτούς δεν είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου, γι' αυτό πρέπει να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους (σ.σ. στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας).

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δίπλα στους πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ριτσώνας

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Στιγμιότυπο από την περιοδεία
Τον καταυλισμό των προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα επισκέφτηκε προχτές κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Εκεί συνομίλησε με πρόσφυγες που του εξήγησαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ στη συνέχεια συνάντησε τον υπεύθυνο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του καταυλισμού.

Στον υπαίθριο καταυλισμό, όπου έχουν στηθεί με ευθύνη της Πολεμικής Αεροπορίας 139 σκηνές, βρίσκονται 826 πρόσφυγες, κυρίως από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ, εκ των οποίων οι 235 είναι παιδιά. Από αυτά τα 29 είναι βρέφη. Ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν 20 έγκυες γυναίκες (μία από αυτές στον ένατο μήνα) και άτομα με ειδικές ανάγκες (π.χ. ανάπηροι, διαβητικοί). Ολοι οι παραπάνω εξυπηρετούνται από 40 χημικές τουαλέτες και 11 ντουζιέρες, χωρίς ρεύμα, θέρμανση και ζεστό νερό.

Σημειώνεται πως οι πρώτες βοήθειες παρέχονται προσωρινά από τον Ερυθρό Σταυρό και σύντομα αναμένεται να υπάρξει ιατρείο, σε κοντέινερ που το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας θα επανδρώσει, και θα εξασφαλίσει 1,5 τόνο φαρμακευτικού υλικού.

Ο Γιώργος Μαρίνος, μετά από τις συναντήσεις που είχε, δήλωσε τα εξής:

«Η κατάσταση στο χώρο είναι πολύ δύσκολη. Παραμένουν οξυμένα τα προβλήματα της στέγασης και των συνθηκών υγιεινής, που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την υγεία των προσφύγων και ιδιαίτερα των 235 παιδιών που βρίσκονται στο χώρο. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έθεσε αυτά τα προβλήματα στον επικεφαλής αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας και το Δήμαρχο Χαλκίδας. Θα επιμείνουμε πιέζοντας συνεχώς την κυβέρνηση για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη στέγαση, διατροφή των προσφύγων, την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για την ύπαρξη ειδικής φροντίδας για τα παιδιά και τις γυναίκες.

Στην κατάσταση του χώρου υποδοχής προσφύγων στη Ριτσώνα καταγράφεται ο επικίνδυνος χαρακτήρας της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι οποίοι έχουν ευθύνες για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Αυτοί έχουν την ευθύνη για την εξασφάλιση των αναγκαίων ανθρώπινων χώρων προσωρινής φιλοξενίας.

Το ΚΚΕ εξ αρχής υποστήριξε ότι επιβάλλεται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στις συνθήκες και συμφωνίες της ΕΕ, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την παρουσία του στο Αιγαίο. Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στην καταστρατήγηση του διεθνούς προσφυγικού Δικαίου και της συνθήκης της Γενεύης, που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι, ξεριζωμένοι από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να είναι απροστάτευτοι και έκθετοι σε κάθε λογής κυκλώματα και δουλεμπόρους. Αμεση λύση μπορεί να υπάρξει εφόσον εξασφαλιστεί η άμεση μεταφορά των ανθρώπων αυτών στις χώρες προορισμού τους.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τη λαϊκή κινητοποίηση και την πολύ σημαντική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, και καλεί τους εργαζόμενους της Εύβοιας, της Στερεάς, να συνεχίσουν αυτές τις προσπάθειες και με την αποφασιστική αυτή τους στάση να απομονώσουν την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που σπέρνει το εθνικιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο».

ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Εκτεθειμένοι στη βροχή και τους ισχυρούς ανέμους

Μέσα σε άθλιες συνθήκες, εκτεθειμένοι στη βροχή, στο κρύο και από χτες στους ισχυρούς ανέμους, διαβιούν οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό της Ειδομένης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, αλλά και χιλιάδες άλλοι στα κέντρα προσωρινής «φιλοξενίας» στη Νέα Καβάλα και το Χέρσο του Κιλκίς.

Η προχτεσινή βροχή και οι χτεσινοί ισχυροί άνεμοι, δημιούργησαν πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι πρόσφυγες έδιναν μάχη με τον ισχυρό άνεμο που έπνεε από νωρίς χτες το πρωί. Πάλευαν να σώσουν τις σκηνές που έχουν στήσει, προσπαθώντας να τις σταθεροποιήσουν στο έδαφος με πέτρες και ξύλα. Δυσκολεύονταν επίσης να ανάψουν φωτιές για να ζεσταθούν και να προστατευθούν από το κρύο και την υγρασία, ιδιαίτερα αφού δύσει ο ήλιος και πέσει η νύχτα.

Στο μεταξύ, οι πρόσφυγες συνέχισαν και χτες την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ πραγματοποίησαν και άλλες κινητοποιήσεις (συνθήματα, πλακάτ, κ.λπ.) μέσα στον καταυλισμό, με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στις χώρες που έχουν επιλέξει.

Χτες το πρωί, αποχώρησαν από την αερογέφυρα του Πολυκάστρου και από την εθνική οδό οι πρόσφυγες που παρέμεναν εκεί, διαμαρτυρόμενοι από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Στη Θεσσαλονίκη, περίπου 100 πρόσφυγες από το κέντρο «φιλοξενίας» στα Διαβατά, το μεσημέρι ξεκίνησαν με πορεία και κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πόλης, κρατώντας πλακάτ και πανό και ζητώντας το άνοιγμα των συνόρων. Η πορεία των προσφύγων κατέληξε στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου παρέμεναν μέχρι αργά χτες το βράδυ, εκφράζοντας την πρόθεση να παραμείνουν για δύο μέρες, συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία τους για τα κλειστά σύνορα καθώς και για τις συνθήκες που βιώνουν στα κέντρα «φιλοξενίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ