ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Περπατά» ο αντιλαϊκός σχεδιασμός για το «κλείδωμα» της συμφωνίας

«Αμπαλάζ» στις νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις ψάχνει η συγκυβέρνηση - Απευθείας επαφές με την Κομισιόν στις Βρυξέλλες από τον ΣΕΒ...

Το πακέτο των σαρωτικών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο «αμπαλάρει» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ ενδεχομένως σήμερα Τετάρτη θα συνεδριάσει η «Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group). «Χωρίς την εξειδικευμένη λίστα, δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε οποιαδήποτε απόφαση», τόνιζε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιλαϊκές διεργασίες επιταχύνονται, τα συνοδευτικά μέτρα προσλαμβάνουν το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος», με άμεση εφαρμογή και απόδοση τόσο στο σκέλος της διόγκωσης των φορολογικών εσόδων, όσο και σε αυτό της περιστολής κρατικών δαπανών που συνδέονται με την κάλυψη λαϊκών αναγκών. Μάλιστα, θεωρείται αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), μεθαύριο Παρασκευή ή τη Δευτέρα 30/3.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2015 απαιτεί πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία, για την ώρα, εκτιμώνται στα 6 δισ. ευρώ! Με βάση τα παραπάνω, προ των πυλών είναι η κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, ενώ τα αντιλαϊκά μέτρα της συγκυβέρνησης θα ενσωματωθούν και στους στόχους του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Πρόκειται δηλαδή για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και μέτρα «έκτακτου χαρακτήρα»...

Αμεσα αναμένονται ανατιμήσεις πάνω στον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για τα καπνικά προϊόντα και αλκοολούχα ποτά, ενώ επιβεβαιώνονται και οι εισπρακτικοί στόχοι του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Σε ό,τι αφορά την παραπέρα καρατόμηση κρατικών δαπανών, αυτές εστιάζονται σε Υγεία, κοινωνικά επιδόματα, Παιδεία, μεταφορές, ΟΤΑ κ.ά., ενώ νέες παρεμβάσεις ετοιμάζονται στο Ασφαλιστικό.

Ηδη «φτιάχνουν κλίμα»...

Ηδη, κυβερνητικοί παράγοντες αρχίζουν να διαμορφώνουν κλίμα, ομολογώντας και δημόσια πλέον τους σχεδιασμούς για ανατιμήσεις σε ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης, την ίδια ώρα που οι φόροι και τα χαράτσια της «μνημονιακής περιόδου» θα παραμείνουν σε ισχύ, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη των «κατάλληλων» πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, υποστήριξε σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ότι «υπάρχουν σκέψεις (...), όμως αν παραδείγματος χάρη Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή».

Στην πραγματικότητα βέβαια το μέτρο αφενός θα γενικευθεί, αφετέρου δεν αφορά μόνο στην κατάργηση των «εξαιρέσεων» στον ΦΠΑ, αλλά και στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, με την πλήρη κατάργηση της γκάμας των όποιων φοροελαφρύνσεων τους έχουν απομείνει.

Σχετικά με τις «αντιδράσεις των θεσμών» σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, η Ν. Βαλαβάνη σημείωσε ότι «δεν ήθελαν ρύθμιση, θέλουν δημιουργία φορολογικής συνείδησης, κάτι που είναι απολύτως θεμιτό». Μετά την αναγόρευση της αποπληρωμής των «μνημονιακών χαρατσιών» σε «πατριωτικό καθήκον», τώρα το ρίχνουν και στη «φορολογική συνείδηση»...

Στο μεταξύ, στον απόηχο της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ, καθώς και των επαφών με τα κλιμάκια της τρόικας σχετικά με τη λίστα μεταρρυθίσεων, γίνεται φανερή η προσπάθεια ικανοποίησης του αιτήματος για άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση. Με διαδικασία κατεπείγοντος προώθησε προς εξέταση στο Euro Working Group, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, το αίτημα να επιστραφεί ποσό 1,2 δισ. ευρώ από το αποθεματικά του ΤΧΣ (συνολικά 10,9 δισ.) που επιστράφηκαν στην Ευρωζώνη, με βάση τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ. Να σημειωθεί ότι τα ποσά αυτά επιστράφηκαν στην Ευρωζώνη με υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη.

«Προς το καλύτερο συμφέρον των ΗΠΑ...»

«Είναι προς το καλύτερο συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της οικονομίας μας αυτές οι διαφορές να επιλυθούν», ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζ. Ερνεστ, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ.

Ο δε «μεγαλοεπενδυτής» Τζ. Σόρος, «βλέπει» πιθανότητες 50% - 50% στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, οδηγώντας την Ελλάδα στο «grexit».

Απευθείας διαπραγμάτευση από τους βιομηχάνους

Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο των αντιλαϊκών παζαριών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους «εταίρους» (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), βρίσκεται η προσπάθεια διαμόρφωσης όρων για απόσπαση νέων προνομίων, ζεστού κρατικού χρήματος και πολύμορφων ενισχύσεων, από τους Ελληνες βιομηχάνους και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, σειρά διαδοχικών επαφών με εκπροσώπους της Κομισιόν έχουν από χτες στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία:

-- Η διοίκηση του ΣΕΒ «θα θέσει επιτακτικά στους Ευρωπαίους Επιτρόπους το αίτημα των επιχειρήσεων για άμεση αποκατάσταση της σταθερότητας, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, και την ανάγκη να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στην τρέχουσα διαπραγμάτευση με τις ελληνικές αρχές».

-- Στις επιμέρους συναντήσεις θα παρουσιαστεί η ατζέντα των ελληνικών επιχειρήσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την προώθηση μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής.

-- Στόχος επίσης είναι να τεθεί το πλαίσιο για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ από πλευράς του ελληνικού ιδιωτικού τομέα.

Η διοίκηση του ΣΕΒ θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις, τον Επίτροπο για την Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα Γκ. Κατάινεν, τον Ελληνα επίτροπο, αρμόδιο αρμόδιο για την Μετανάστευση και τις Εσωτερικές υποθέσεις Δ. Αβραμόπουλο, και με το γενικό διευθυντή Ενέργειας της Κομισιόν Ντ. Ριστορί.

Η επίσκεψη του ΔΣ του ΣΕΒ στις Βρυξέλλες ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη, με τη συμμετοχή στην εκδήλωση των Ευρωπαίων βιομηχάνων της BUSINESSEUROPE, «Ιnvest in Europe».

Η διοίκηση του ΣΕΒ συναντήθηκε τη Δευτέρα και με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, υπενθυμίζοντας τα «κρίσιμα θέματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα». Σε αυτά συγκαταλέγονται η «άμεση άρση της αβεβαιότητας που έχει παραλύσει την οικονομία», η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, οι προοπτικές της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα, η φορολογική πολιτική, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και η άρση των «αντικινήτρων» στην επιχειρηματικότητα.

Από την πλευρά του, ο Γ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ «δεσμεύθηκε στην έμπρακτη και εποικοδομητική συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με τις επιχειρήσεις και τον ΣΕΒ»...

Επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στη Γερμανία

Με συναντήσεις με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, Ζ. Γκάμπριελ, και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φ. Σταϊνμάγερ, ολοκληρώθηκε, χτες, Τρίτη, η επίσημη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης χτες με στελέχη του κόμματος «Die Linke» και των Πρασίνων, ενώ πραγματοποίησε ακόμη επίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.

Τη Δευτέρα είχαν προηγηθεί η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, η παραχώρηση κοινής συνέντευξης Τύπου και στη συνέχεια η πραγματοποίηση «δείπνου εργασίας», με τη συμμετοχή ομάδας συνεργατών από κάθε πλευρά.

Παρότι ελάχιστες πληροφορίες δόθηκαν για το διάρκειας περίπου 5 ωρών «δείπνο εργασίας», θεωρείται βέβαιο ότι στο επίκεντρό του βρέθηκε η «εξειδίκευση» της «λίστας μεταρρυθμίσεων» που πρέπει να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους «θεσμούς», στη βάση της αντιλαϊκής συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.

Το στίγμα, ωστόσο, δόθηκε στη συνέντευξη Τύπου, όπου οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν να εργαστούν για την επίτευξη «κοινών στόχων», όπως είναι η «υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, στο ασφυκτικό για τους λαούς πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κανόνες της ΕΕ και τα μέτρα των μνημονίων, εντός του οποίου «επετεύχθη» και η «πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή», που χαιρέτισε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνησή του θέλει να την «προχωρήσει» και να την «ολοκληρώσει»!

Ο πρωθυπουργός έθεσε εκ μέρους της ελληνικής αστικής τάξης το ζήτημα ότι αυτή η «πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή» δεν συνέβαλε στην ενίσχυσή της, καθώς «υπήρξε αδυναμία επίτευξης στόχων σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας αξίωσε «αλλαγές στο μείγμα», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε», στο πλαίσιο των μνημονίων...

Σε ερώτηση, μάλιστα, για τα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά άσκησε κριτική στους προκατόχους ότι δεν «έτρεξαν» πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και έτσι «δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις σε προγράμματα στα οποία είχαν δεσμευτεί», ώστε να εκταμιευτούν δόσεις!

Στην προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Αλ. Τσίπρας περιέβαλε τις δεσμεύσεις του για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής με κάμποσες αναφορές στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και στις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, φροντίζοντας όμως για το δεύτερο ζήτημα να «εξηγήσει» ότι για την κυβέρνησή του έχει περισσότερο ηθική και όχι υλική αξία...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός θα πληρώσει ξανά το λογαριασμό της ίδιας πολιτικής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα να μιλάει για το θετικό έργο που έχει γίνει στο παρελθόν και για την ανάγκη συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής και προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ο λαός μπορεί να καταλάβει ότι ο ίδιος θα πληρώσει ξανά το λογαριασμό της ίδιας πολιτικής. Στο κρίσιμο αυτό ζήτημα η ελληνική κυβέρνηση "συναντιέται" τόσο με τη γερμανική όσο και με τις άλλες κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ.

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, για αλλαγή στο μείγμα πολιτικής με νέα ισοδύναμα μέτρα, δε δίνονται προς το λαό και τους εργαζόμενους, αλλά προς το μεγάλο κεφάλαιο. Αλλωστε, οι ιδιωτικοποιήσεις, η συνέχιση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η εξοικονόμηση κρατικών πόρων, που θα δοθούν για τη στήριξη των επενδύσεων, είναι μέτρα που ζητά το ίδιο το κεφάλαιο για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του, για να υπάρξει καπιταλιστική ανάκαμψη.

Οι αναφορές στη "Ζήμενς" και τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχουν περισσότερο ηθική και όχι υλική αξία, είναι το επικοινωνιακό περιτύλιγμα αυτής της σκληρής, για τα λαϊκά συμφέροντα, πραγματικότητας.

Και αυτό το επεισόδιο στο σίριαλ της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - ΕΕ - θεσμών αποδεικνύει ότι χωρίς σύγκρουση και ρήξη με την ΕΕ και το δρόμο ανάπτυξης υπέρ του κεφαλαίου, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση του λαού, ανάκτηση των μεγάλων απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org