ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πάλη των λαών είναι η δύναμη που κινεί την Ιστορία προς τα μπρος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την 25η Μαρτίου

Σε ανακοίνωσή του για την 25η Μαρτίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι η πάλη των λαών, οι λαϊκές εξεγέρσεις και επαναστάσεις ενάντια στις ξεπερασμένες κοινωνικές τάξεις αποτελούν τη δύναμη που κινεί την Ιστορία προς τα μπρος και μπορούν να νικήσουν αντιπάλους που φαντάζουν πανίσχυροι.

Το 1821,οι δυνάστες του λαού ήταν η οθωμανική αυτοκρατορία, οι φεουδάρχες, Ελληνες και Τούρκοι, η Ιερή Συμμαχία. Η προοδευτική αστική τάξη της εποχής, ως φορέας των νέων καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, που ωρίμασε ιδεολογικά μέσα στο περιβάλλον το οποίο είχε διαμορφώσει η Γαλλική Επανάσταση και οι άλλες μεγάλες αστικές επαναστάσεις της εποχής, μπήκε επικεφαλής του αγώνα ενάντια στους τότε δυνάστες, ξεσηκώνοντας τη φτωχολογιά, τις καταπιεζόμενες από τη φεουδαρχία λαϊκές μάζες. Σήμερα, οι δυνάστες του λαού είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του, οι διεθνείς του συμμαχίες, οι σύγχρονες "Ιερές Συμμαχίες" του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενώ η εργατική τάξη είναι ο φορέας της κοινωνικής εξέλιξης.

Οπως το 1821 η ανερχόμενη τότε αστική τάξη ηγήθηκε στον αγώνα για την ανατροπή των ιστορικά ξεπερασμένων φεουδαρχικών σχέσεων, για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και για τη δημιουργία του δικού της κράτους, έτσι και σήμερα η κοινωνική εξέλιξη και πρόοδος απαιτούν η εργατική τάξη να τεθεί επικεφαλής μιας συμμαχίας με τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα, που θα ανατρέψει το ξεπερασμένο και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και θα οικοδομήσει μια νέα κοινωνία με εργατική - λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Αυτό είναι το σύγχρονο νόημα και μήνυμα του 1821, με βάση το οποίο η εργατική τάξη, ο λαός, το κίνημα πρέπει να προσεγγίσουν και να "γιορτάσουν" την επέτειο της Επανάστασης και το οποίο καμία σχέση δεν έχει με τα καλέσματα για "εθνική ομοψυχία" που απευθύνουν στο λαό το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του, χτεσινοί και σημερινοί κυβερνώντες.

Ολοι αυτοί αποσιωπούν ή διαστρεβλώνουν το κοινωνικό περιεχόμενο του 1821, τον επαναστατικό και εξεγερτικό του χαρακτήρα. Κρύβουν ότι ούτε το 1821 υπήρχε "εθνική ομοψυχία". Υπήρχαν και τότε Ελληνες που εχθρεύονταν την επανάσταση, υπερασπίζονταν το παλιό κοινωνικό καθεστώς, την εξουσία του σουλτάνου και την Ιερή Συμμαχία, γιατί αντλούσαν προνόμια απ' αυτό. Καλλιεργούσαν τη μοιρολατρία και την υποταγή, το μάταιο του αγώνα και της επανάστασης. Σήμερα, κρύβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει "εθνική ομοψυχία" σε μια κοινωνία που υπάρχουν τάξεις με αντιτιθέμενα συμφέροντα, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι.

Και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκμεταλλεύεται την επέτειο του 1821, παρουσιάζοντας ως "εθνική υπόθεση" τη στήριξη της κυβέρνησης στις αντιλαϊκές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με την ΕΕ. Προσπαθεί να χειραγωγήσει το λαό και να τον μετατρέψει σε χειροκροτητή της δήθεν "περήφανης" διαπραγμάτευσης. Οπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι και η τωρινή αναγορεύει σε εθνικό στόχο τη διασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ζητώντας από το λαό να συνεχίσει τις θυσίες του για να συνεχιστεί αυτός ο δρόμος.

Η εργατική τάξη, ο λαός, οργανώνοντας τον αγώνα και τη συμμαχία του μπορεί να κατακτήσει και να βαδίσει σ' έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με το λαό στην εξουσία.

Αυτός είναι ο δρόμος μιας πραγματικά περήφανης κι αξιοπρεπούς στάσης του ελληνικού λαού που τιμά πραγματικά την Ιστορία και τις αγωνιστικές του παρακαταθήκες».

Εκδηλώσεις τιμής στον Ν. Μπελογιάννη
  • Εκδήλωση στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του που εκτελέστηκαν στις 30 Μάρτη του 1952 από την αστική τάξη και την κυβέρνηση Ν. Πλαστήρα, διοργανώνουν οι ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου και Ανατολικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μαζί με τις αντίστοιχες Οργανώσεις της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 29 Μάρτη, στις 12 μ., στο πάρκο Γουδή στη Λ. Μεσογείων (έναντι Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»). Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον Ν. Μπελογιάννη, στο Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, όπου θα λειτουργεί και έκθεση βιβλίου. Το Σάββατο 28/3, στις 8 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο». Την Κυριακή 29/3, στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία απ' την Δήμητρα Σταματέλου, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ημερίδα με θέμα «Σχολικός Εκφοβισμός: Μύθοι και πραγματικότητα»

Εισαγωγική τοποθέτηση από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Σχολικός εκφοβισμός: Μύθοι και πραγματικότητα», την Παρασκευή 27 Μάρτη, στις 13.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων (Αίθουσα Τελετών), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

-- Ανοιγμα - έναρξη ημερίδας.

-- Εισαγωγική τοποθέτηση από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν ομιλίες με θέμα:

-- «Για μια άλλη προσέγγιση της παιδικής επιθετικότητας», από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Εκπαιδευτικό σύστημα και "σχολικός εκφοβισμός"», από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Στερεότυπα και αλήθειες», από τον Παύλο Αλέπη, στέλεχος του ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org