ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ ΣΤΟ «HIGHSPEED V»
Παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας

Από την προσπάθεια της κατάσβεσης, το απόγευμα της Δευτέρας
Από την προσπάθεια της κατάσβεσης, το απόγευμα της Δευτέρας
Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν είχε ληφθεί μέχρι χτες το απόγευμα από την πλευρά των αρμόδιων αρχών για τον εντοπισμό των αιτιών και των υπευθύνων για τη φονική πυρκαγιά στο ταχύπλοο πλοίο «HIGHSPEED V» της εταιρείας HSW (θυγατρική της ΑΝΕΚ) που είχε ως αποτέλεσμα να απανθρακωθεί ο ηλεκτρολόγος του πλοίου και να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ζωή δεκάδων ακόμα εργαζομένων που δούλευαν εκείνη την ώρα στη μετασκευή του.

Προχτές αργά το βράδυ, από το Λιμεναρχείο Κερατσινίου συνελήφθησαν 9 άτομα και συγκεκριμένα ο πλοίαρχος και ο Α' μηχανικός του πλοίου, ο τεχνικός ασφαλείας και οι εργολάβοι των συνεργείων που έχουν αναλάβει τις εργασίες. Χτες, με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι. Οσον αφορά την πλοιοκτήτρια εταιρεία, δεν φαίνεται να την ενόχλησαν καθόλου. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν έδωσε λίστα πληρώματος (crew list) για να γίνει ταυτοπροσωπία, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν κι άλλα θύματα. Αγνωστο παραμένει αν οι ναυτεργάτες που βρίσκονταν στο πλοίο ήταν όλοι ασφαλισμένοι.

Στο σκηνικό αυτό προστίθεται και η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στην οποία αφήνονται αιχμές σε βάρος της 5μελούς μεικτής Επιτροπής Ελέγχου, καθώς αναφέρεται ότι «το συγκεκριμένο πλοίο είχε ελεγχθεί στις 10/3/2015 από Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου και δεν εντοπίστηκαν παραβάσεις».

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας αναφέρει σε δελτίο Τύπου για τη θανατηφόρα πυρκαγιά ότι «είναι ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης» και ότι «τις διαστάσεις του εγκλήματος μπορεί να τις αντιληφθεί κάποιος μόνο αν λάβει υπόψη του ότι αυτή τη στιγμή, στη Ναυπηγοεπισκευή, δεν δουλεύουν πάνω από 300 - 350 εργαζόμενοι».

Προσθέτει ότι οι εργοδότες, εφοδιασμένοι με το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει οι κυβερνήσεις με ή χωρίς μνημόνια και πατώντας στην παρατεταμένη ανεργία και ανέχεια των εργαζομένων, «μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε σύγχρονα κάτεργα». «Τα μέτρα πρόληψης για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς μεταφράζονται σε κόστος και σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για όποια επιχείρηση δεν τα τηρεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο αναφέρει ως παράδειγμα ότι την ώρα που ανασυρόταν ο νεκρός ναυτεργάτης, η μεικτή 5μελής Επιτροπή Ελέγχου εντόπισε ότι στο ναυπηγείο «ΕΛΘΩΜ» 10 εργάτες ήταν ανασφάλιστοι και εκτελούσαν επισκευές με χρήση φλόγας στο πλοίο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Λ» χωρίς να έχει γίνει «γκαζ φρι»!

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Εμπόδιο στα σχέδια της εργοδοσίας και των πολιτικών της εκπροσώπων είναι μόνο τα ταξικά συνδικάτα που οργανώνουν τον αγώνα για υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Γι' αυτό είμαστε στόχος τους και θέλουν να μας διαλύσουν. Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα μας και να δυναμώσουν τον αγώνα μας. Ολοι αυτοί που φωνάζουν να παραδώσουμε τις κατακτήσεις μας και να κάνουμε σκόντο σε ό,τι ζητάμε "για να μπει καμιά δουλίτσα", αποκαλύπτονται σήμερα. Φανερώνεται με τον χειρότερο τρόπο τι μας περιμένει αύριο, αν επικρατήσει η λογική τους».

Αναβλήθηκαν οι δίκες των ναυτεργατών στη Θάσσο

Για τις 28 Σεπτέμβρη 2015 αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για προχτές δίκες των ναυτεργατών στη Θάσο. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ήταν προγραμματισμένο να δικαστούν 33 άτομα, συνδικαλιστές ναυτεργάτες του πορθμείου Καβάλας - Θάσου και εργαζόμενοι της στεριάς, για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές απεργίες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων της ΠΝΟ στις 31 Γενάρη 2013, 1η Φλεβάρη 2013 και 5 Φλεβάρη 2013.

Επίσης, στο ίδιο δικαστήριο θα δικάζονταν άλλοι τρεις συνδικαλιστές για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της πανελλαδικής απεργίας της ΠΝΟ στις 3 Απρίλη 2013. Το μπαράζ διώξεων και δικών σε βάρος των ναυτεργατών συνεχίζεται μεθαύριο Παρασκευή, 27 Μάρτη και μέχρι τα τέλη Ιούνη. Συγκεκριμένα:

  • Στις 27 Μάρτη, δικάζεται το πλήρωμα και του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π», επειδή συμμετείχε στην απεργία της Πρωτομαγιάς του 2013, ενώ ήταν σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης.
  • Στις 27 Μάρτη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Καβάλας θα δικαστούν 23 άτομα, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς που τους συμπαραστάθηκαν, για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 11 Μάρτη 2010. Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα καταδικάστηκαν 20 από τους 23, σε φυλάκιση 8 μηνών. Στις 27 Μάρτη εκδικάζεται η έφεση που κατέθεσαν.
  • Στις 4 Μάη, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου δικάζονται 27 άτομα, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς, μετά από μήνυση της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΘ για τη συμμετοχή τους στη 48ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 21 και 22 Απρίλη 2010.
  • Την ίδια μέρα, 4 Μάη, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου δικάζονται 24 άτομα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της στεριάς, για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της απεργίας της ΠΝΟ από 18 έως 22 Οκτώβρη 2011.
  • Και πάλι στις 4 Μάη στο ίδιο δικαστήριο θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 29 άτομα, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για την ίδια απεργία, δηλαδή 18 με 22 Οκτώβρη 2011.
  • Επίσης, στις 4 Μάη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου θα δικαστούν 16 άτομα, συνδικαλιστές ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της 48ωρης πανεργατικής, πανελλαδικής απεργίας στις 19 και 20 Μάρτη 2012.
  • Στις 28 Μάη καλούνται σε απολογία από το Λιμεναρχείο του Πρίνου συνδικαλιστές των σωματείων του πορθμείου για την πανελλαδική απεργία της ΠΝΟ στις 2 Απρίλη 2014.
  • Στις 22 Ιούνη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου θα δικαστούν 12 άτομα, συνδικαλιστές ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της πανελλαδικής απεργίας της ΠΝΟ.
Τραγωδία στην Ερμιόνη με αλιευτικό πλοίο

Τρεις νεκροί αλιεργάτες είναι ο απολογισμός της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το αλιευτικό πλοίο «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Φ», με πέντε μέλη πλήρωμα (δύο Ελληνες και 3 Αιγύπτιους), «έπεσε» σε βράχια στο ακρωτήριο Μουζάκη της Ερμιόνης. Το σκάφος βυθίστηκε και από τους πέντε αλιεργάτες μόνο οι δύο κατάφεραν να βγουν σώοι στη στεριά, ο Ελληνας κυβερνήτης και ένας από τους Αιγυπτίους που ήταν στο πλήρωμα. Στη διάρκεια των ερευνών, εντοπίστηκε δίπλα στο ναυάγιο το πτώμα του δεύτερου Ελληνα αλιεργάτη, ενώ τα πτώματα των δύο Αιγυπτίων του πληρώματος βρέθηκαν μέσα στις καμπίνες τους από ιδιώτη δύτη. Οι δύο που κατάφεραν να σωθούν βρέθηκαν σε διπλανή ακτή και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου με υποθερμία. Μέχρι και χτες το μεσημέρι, δε δινόταν καμία πληροφορία για τα αίτια του ναυαγίου, ούτε αν υπήρχε ναυτολόγιο, αν ήταν ασφαλισμένοι οι αλιεργάτες ή αν εργάζονταν σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, που είναι κυρίαρχο στα αλιευτικά.

Απολύθηκε εργαζόμενη σε αναρρωτική άδεια

Οι Ομάδες και Σύλλογοι Γυναικών του Νομού Ηρακλείου μέλη της ΟΓΕ καταγγέλλουν την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης του εργοστασίου της Ανακύκλωσης να απολύσει εργαζόμενη, επειδή βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια και θα αργήσει να επιστρέψει στην εργασία της. Να σημειωθεί ότι η εργαζόμενη έχει υποστεί ζημιά στη σπονδυλική της στήλη, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο είδος της εργασίας που ασκεί στην εν λόγω εταιρεία.

«Καλούμε την εργοδοσία του εργοστασίου να πάρει πίσω αυτήν την απόφαση. Οι γυναίκες της ΟΓΕ στεκόμαστε αλληλέγγυες στην εργαζόμενη και θα στηρίξουμε την ίδια και τους συναδέλφους της μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων τους. Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους και κυρίως στις εργαζόμενες γυναίκες να μην σκύβουν το κεφάλι και να αγωνίζονται για μια ζωή με δικαιώματα. Ζούμε στον 21ο αιώνα, διεκδικούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Νέα κινητοποίηση για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Με στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, οι εργαζόμενοι του Μετρό Θεσσαλονίκης αγωνίζονται ενάντια στις μαζικές απολύσεις που σχεδιάζει η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου (AIASA). Τη Δευτέρα πραγματοποίησαν στάση εργασίας και έκαναν συγκέντρωση στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγίας Σοφίας. Ακολούθησε πορεία αρχικά ως το Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Χτες πραγματοποίησαν νέα στάση εργασίας, συγκέντρωση στο εργοτάξιο στην Αγίας Σοφίας και πορεία προς το Δημαρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η AIASA σχεδιάζει να απολύσει περισσότερους από 100 εργαζόμενους μέχρι την Παρασκευή. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο βουλευτής του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής, συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αλλά και του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org