ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
Σελ. /32
Συνεχίζονται οι αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις και οι αντιδράσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ηράκλειο Κρήτης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ηράκλειο Κρήτης
Με κεντρικό σύνθημα στα πανό των Επιτροπών Ειρήνης σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και κεντρικό σύνθημα «Να κλείσει η βάση της Σούδας» διαδήλωσαν χτες το απόγευμα και στους τρεις νομούς εκατοντάδες κόσμου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, και του ΜΑΣ ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο λαό της Λιβύης με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο Ηράκλειο άνθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, εκπαιδευτικοί, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Κορνάρου όπου είχε δοθεί το αγωνιστικό ραντεβού.

Με το σύνθημα «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», τις σημαίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ, το πανό της Επιτροπής Ειρήνης, του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το κεντρικό πανό των μετώπων δόθηκε το σύνθημα και ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στα Χανιά η συγκέντρωση έγινε στις 7 το απόγευμα στα Νέα Καταστήματα και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία μέσα στην πόλη με τα πανό της Επιτροπής Ειρήνης, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.

Συγκέντρωση και πορεία έγινε και στο Ρέθυμνο, στις 6 το απόγευμα, στο Δημαρχείο της πόλης.

Την Τρίτη στην Ηγουμενίτσα

Συλλαλητήριο καταδίκης της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, απαιτώντας την άμεση απεμπλοκή της χώρας, διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσπρωτία, την Τρίτη 29 Μάρτη και ώρα 7 μ.μ. μπροστά στον ΟΤΕ.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 30 Μάρτη στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του 13ου Γυμνασίου - Λυκείου, με θέμα «Οι εξελίξεις στη Β. Αφρική και η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη».
Καταδικάζουν την επέμβαση

Τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, καταγγέλλουν με ψηφίσματά τους τα Δημοτικά Συμβούλια Αλεξανδρούπολης και Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Τα ψηφίσματα εκδόθηκαν μετά από πρόταση των εκπροσώπων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), με ανακοίνωσή του καταδικάζει και καταγγέλλει την επέμβαση, που γίνεται με εργαλείο τον ΟΗΕ, ενάντια στο λαό της Λιβύης. «Η άμεση ή έμμεση εμπλοκή της δικής μας χώρας βάζει σε μεγάλους κινδύνους τον ελληνικό λαό», σημειώνει μεταξύ άλλων. «Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την υποστηρίζουν γίνονται συνένοχοι στο έγκλημα εναντίον του λαού τη Λιβύης. Εμείς, οι εικαστικοί καλλιτέχνες ζητάμε: Να πάψει η στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Λιβύης. Καμιά άμεση ή έμμεση εμπλοκή της χώρας μας. Να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, τα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια για τα πολεμικά τους πλοία και αεροπλάνα. Να επιστρέψουν τώρα όλα τα ελληνικά στρατιωτικά μέσα από τη Λιβύη, καθώς και όλα τα στρατιωτικά σώματα που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Να δυναμώσει τώρα η αλληλεγγύη στο λαό της Λιβύης».

  • «Τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στη Λιβύη, που εξαπέλυσαν οι γνωστοί ιμπεριαλιστές δολοφόνοι ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, το ΝΑΤΟ συνολικά, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας» καταδικάζει και το Σωματείο Τραγουδιστών Μελοδράματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Υποκριτικά ξεστομίζουν ανθρωπιστικές κορόνες, ενώ μέχρι πρόσφατα στήριζαν τον Καντάφι», αναφέρεται, τονίζοντας πως «ο λαός της Λιβύης πρέπει να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, χωρίς ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».
  • Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών του Αντιδικτατορικού αγώνα - ΣΦΕΑ 1967-1974 καταδικάζει τις απροκάλυπτες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών χωρών ΗΠΑ - ΕΕ στα εσωτερικά των χωρών της Β. Αφρικής, με πρόσχημα την προστασία των αμάχων πολιτών. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ιδιαίτερα καταδικάζει τις στρατιωτικές επιθέσεις στο λιβυκό έδαφος και απαιτεί να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί και κάθε ανάμειξη στα εσωτερικά της Λιβύης. Στηρίζει το δικαίωμα του λιβυκού λαού για αυτοδιάθεση και για πλήρη κυριαρχία της χώρας του πάνω στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, πάνω στα κοιτάσματα πετρελαίου. Ενώ καλεί την ελληνική κυβέρνηση: Να σταματήσει κάθε είδους συμμετοχή στο νέο αυτό ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να κλείσει, έστω και τώρα, τη βάση της Σούδας. Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται σε αποστολές εκτός ελληνικών συνόρων. Τέλος, καλεί τα μέλη του Συνδέσμου, το λαό και τη νεολαία να πάρουν αγωνιστικά μέρος στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις για το σταμάτημα του πολέμου αυτού».
Προαναγγέλλεται η αμεσότερη εμπλοκή

Από τις κηδείες των θυμάτων των βομβαρδισμών από τους ιμπεριαλιστές
Από τις κηδείες των θυμάτων των βομβαρδισμών από τους ιμπεριαλιστές
TΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ._

«Μερικές βδομάδες, αλλά όχι μήνες» είναι πιθανό να διαρκέσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του λιβυκού λαού, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών. Ο Αλέν Ζιπέ, σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL, προσπάθησε ματαίως να πείσει ότι οι επιχειρήσεις αυτές «δεν έχουν καμία σχέση με το πετρέλαιο γιατί αν ήταν αυτό, δε θα γινόταν τίποτε, αφού η Λιβύη εξασφάλιζε χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο» και ότι «δεν υπάρχουν καθόλου θύματα μεταξύ των πολιτών».

Για πρώτη φορά, ανοιχτά, ο Ζιπέ παραδέχτηκε ότι πλέον τα πλήγματα έχουν ως στόχο «και τη διευκόλυνση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στο έδαφος», εγκαταλείποντας τη «φιλολογία» περί επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, αλλά απέφυγε επισταμένα να συγκεκριμενοποιήσει πώς ακριβώς φαντάζεται ότι θα ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις αυτές και αν θα χρειαστεί χερσαία επέμβαση. Επιπλέον, ο Γάλλος αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θ' αντέξει για πολύ ακόμη ο Καντάφι» τον οποίο χαρακτήρισε «τρελό». Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι το Παρίσι έχει αναγνωρίσει ως μοναδικό εκπρόσωπο του λιβυκού λαού τους αντικαθεστωτικούς, κάτι,όμως, που δεν έχει γίνει από καμία άλλη πρωτεύουσα ή οργανισμό.

Με τις εκτιμήσεις Ζιπέ, πάντως, δεν φαίνεται να συμφωνούν και οι «μετέχοντες στο συνασπισμό» όπως συνηθίζει ν' αναφέρεται η γαλλική διπλωματία στις δυνάμεις που συμμετέχουν στις επιδρομές κατά της Λιβύης, αποδεικνύοντας, για πολλοστή φορά, ότι οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έχουν φουντώσει. Ετσι, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον έσπευσε να τονίσει, όταν ρωτήθηκε αν είναι νόμιμος στόχος ο Καντάφι με στόχο την απομάκρυνσή του από την εξουσία, ότι «δεν θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια δράσης που τίθενται από την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός στρατηγός που συντονίζει, μέχρι στιγμής, τις επιχειρήσεις, Κάρτερ Χαμ, παραδέχτηκε ότι «δεν μπορεί ν' αποκλειστεί η απώλεια αμάχων από τις συμμαχικές επιδρομές». Τέλος, ο Ρώσος πρώην πρέσβης στην Τρίπολη, Βλαντίμιρ Σάμοβ, διέψευσε και την εκτίμηση Ζιπέ περί «επιχειρήσεων μερικών βδομάδων», τονίζοντας ότι «το καθεστώς Καντάφι έχει ισχύ και λαϊκό έρεισμα, και η όλη υπόθεση μπορεί κάλλιστα να καταλήξει σε μια κατάσταση ανάλογη του Ιράκ ή της Σομαλίας».

Στο μεταξύ, ενώ Παρίσι, Λονδίνο και Ουάσιγκτον παραπέμπουν στην σύνοδο του Λονδίνου, στις 29 Μαρτίου, όσον αφορά «στην εκτίμηση της πορείας των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα και στη λήψη αποφάσεων για το τι μέλλει γενέσθαι», τη δική της σύνοδο οργανώνει, σήμερα, η Αφρικανική Ενωση, που καλεί στην Αντίς Αμπέμπα, την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΗΕ, προκειμένου να καταληχθεί «μια λύση που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός». Στην αιθιοπική πρωτεύουσα αναμένονται εκπρόσωποι και από την πλευρά Καντάφι και από την πλευρά των αντικαθεστωτικών.

Και επικοινωνιακός πόλεμος στο έδαφος

Τις σορούς τουλάχιστον 18 στρατιωτών που απανθρακώθηκαν όταν πλήγηκε στρατιωτική βάση έξω από την Τρίπολη, έδειξε το καθεστώς Καντάφι σε δημοσιογράφους, χθες, τα ξημερώματα. Οι λιβυκές αρχές υποστηρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί έχουν, εκτεταμένα, πλήξει και πολιτικούς στόχους, όπως είναι ολόκληρες συνοικίες, φέρνοντας σαν παράδειγμα το προάστιο Ταζούρα, της Τρίπολης, αλλά και την πόλη της Τζάφρα, και της Σάμπχα, νοτίως της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την ηγεσία Καντάφι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 100 πολίτες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Οι «συμμαχικές» δυνάμεις αρκέστηκαν να επιβεβαιώσουν ότι εξαπολύθηκαν νέες αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ εκρήξεις ακούγονταν και χθες το μεσημέρι, πέριξ της Τρίπολης. Γαλλικά αεροσκάφη φέρονται να πραγματοποίησαν πλήγματα πιο βαθιά στο λιβυκό έδαφος, εμπλεκόμενα περισσότερο από όλα στις μάχες στο έδαφος, ενώ το Παρίσι ανακοίνωσε ότι γαλλικό αεροσκάφος έπληξε ένα μονοκινητήριο λιβυκό, την ώρα που αυτό προσγειώθηκε στην Αντζαμπίγια, «επειδή παραβίασε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων». Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν σχολιάζεται από την πλευρά Καντάφι.

Τη δική τους εκδοχή, από την άλλη, δίνουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, των οποίων η ηγεσία είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη. Σύμφωνα με τις δικές τους πηγές, οι μάχες στην Μιζράτα και στην Αντζαμπίγια είναι σκληρότατες με τη δεύτερη να βιώνει, επίσης, όπως καταγγέλλουν, διακοπή σε ρεύμα και νερό. Κατά τις πηγές αυτές, οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν, πάντα, το λιμάνι της Μιζράτα, όπου βρίσκονται συνωστισμένοι τουλάχιστον 6.000 εργάτες, τους οποίους, όπως καταγγέλλουν, οι δυνάμεις Καντάφι χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα. Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι καμία από τις δύο εκδοχές δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή, και σαφώς μια σειρά από πληροφορίες χρησιμοποιούνται εκατέρωθεν ως όπλο σε έναν πόλεμο εντυπώσεων που εκτυλίσσεται παράλληλα με τις μάχες.

Στο πλευρό των ιμπεριαλιστών για άλλη μια φορά

Καταγγελία του ΠΑΜΕ για την αισχρή στήριξη από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων του πολέμου κατά του λαού της Λιβύης

Τη στήριξη που παρέχει στους ιμπεριαλιστές στον πόλεμο εναντίον του λαού της Λιβύης η Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC) καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Σε ανακοίνωσή της για την αισχρή υιοθέτηση από την ITUC της επιχειρηματολογίας και των επιδιώξεων των ιμπεριαλιστών, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Ενώ συνεχίζονται οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί σε βάρος του λαού της Λιβύης, η ITUC (Διεθνής Συνομοσπονδία Συνδικάτων) παρέχει πλήρη στήριξη στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. Με υποκρισία μιλάει για νομιμότητα του πολέμου, με βάση την απόφαση του ΟΗΕ.

Οι λαοί γνωρίζουν ότι με βάση τη νομιμότητα των αποφάσεων του ΟΗΕ έγιναν τα περισσότερα εγκλήματα πολέμου (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ κλπ.).

Η ITUC έχει ιστορία στη στήριξη των ιμπεριαλιστών. Τα ίδια έλεγε για τον πόλεμο του Βιετνάμ, για τα πραξικοπήματα στη Λ. Αμερική και για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σε όλες τις χώρες του πλανήτη.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας να βγάλουν συμπεράσματα με τη στάση αυτής της διεθνούς συνδικαλιστικής οργάνωσης, που μέλος της είναι η ΓΣΕΕ. Αναδεικνύονται έτσι οι δύο γραμμές που υπάρχουν στο διεθνές και στο ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη μια είναι η γραμμή του ταξικού κινήματος, που είναι ενάντια στα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστές και εκφράζεται από την ΠΣΟ, και από την άλλη η γραμμή της στήριξης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που εκφράζεται από την ITUC.

Η επιτυχία του 16ουΣυνεδρίου της ΠΣΟ που γίνεται στην Αθήνα και της συγκέντρωσης στις 6 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο γήπεδο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ (Φάληρο) είναι η καλύτερη απάντηση στη γραμμή της υποταγής στα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Αμερικανικές δυνάμεις έτοιμες για χερσαίες επιχειρήσεις

Πλοία των ΗΠΑ με 4.500 πεζοναύτες πλέουν στα ανοιχτά της Λιβύης

Ολοκληρώνουν ταχύτατα οι Αμερικανοί τις κινήσεις προετοιμασίας των δυνάμεών τους για χερσαία εισβολή στη Λιβύη. Ηδη, σε αμερικανικά πλοία τα οποία πλέουν ανοιχτά της Λιβύης, έχουν επιβιβαστεί δύο εκστρατευτικά σώματα Αμερικανών πεζοναυτών (Marine Expeditionary Unit) που αριθμούν 4.500 άνδρες. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει το χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ», το οποίο αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ για την προετοιμασία της συμμαχίας να προχωρήσει και σε χερσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις επίσημες αμερικανικές ανακοινώσεις, στην περιοχή της Λιβύης σπεύδουν, οι 26η και 22η Marine Expeditionary Unit. Το 26ο εκστρατευτικό σώμα 2.200 ανδρών βρίσκεται στο πολεμικό πλοίο «USS Kearsarge ARG», που είναι κατάλληλο για την υποστήριξη αμφίβιων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το 22ο εκστρατευτικό σώμα, με άλλους 2.200 πεζοναύτες, βρίσκεται στο πλοίο «USS Bataan ARG».

Εκτός από τους πεζοναύτες και τα πλοία που τους μεταφέρουν στην περιοχή, οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει στην περιοχή και:

  • Το «USS Mount Whitney» (LCC 20). Πρόκειται για πλοίο που εξασφαλίζει τον έλεγχο των επικοινωνιών και χαρακτηρίζεται ως το πλέον εξελιγμένο στον ηλεκτρονικό πόλεμο και απαραίτητο για την υποστήριξη αμφίβιων επιχειρήσεων.
  • Τα «USS Barry» (DDG 52) και «USS Stout» (DDG 55), πλοία από τα οποία εκτοξεύονται οι «Τόμαχοκ» κατά της Λιβύης.
  • Τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια - «USS Scranton» (SSN 756), «USS Providence» (SSN 719) και «USS Florida» (SSGN 728).

Η διάταξη των αμερικανικών δυνάμεων, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, περιγράφει την ετοιμότητα των ΗΠΑ να αναλάβουν την ηγεσία της αποστολής, όταν αποφασιστούν οι χερσαίες επιχειρήσεις. Οπως έγραψε χτες ο «Ρ» ήδη ο ΓΓ του ΝΑΤΟ με έγγραφο εργασίας (non paper) καλεί τους συμμάχους να διαβουλευτούν και να συμφωνήσουν στη διεύρυνση της αποστολής της συμμαχίας σε χερσαίες αποστολές, πέρα από την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και του εμπάργκο κατά της Λιβύης.

ΝΑΤΟ
«Πράσινο φως» και από την Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη διοίκηση των πολεμικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στη Λιβύη φαίνεται να αναλαμβάνει «σύντομα» το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως αναφέρει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Οι συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, που συνεχίζονταν επί σειρά ημερών σε επίπεδο πρεσβευτών, εμφανίζονταν να προσκρούουν στις αντιθέσεις της Αγκυρας, όσον αφορά τις επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ των χωρών μελών της «συμμαχίας» και τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα για λογαριασμό των εθνικών μονοπωλίων. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη «το συντομότερο δυνατό».

Η Τουρκία, που επιχειρεί να εμφανιστεί ως η «προστάτης» του μουσουλμανικού κόσμου και δη του Λιβυκού λαού, προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο της ως περιφερειακή δύναμη, απαιτούσε, για να συναινέσει στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς, να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ να περιοριστεί στην επιβολή απαγόρευσης πτήσεων.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι TRT χτες, υποστήριξε ότι τα αιτήματα της Τουρκίας ικανοποιήθηκαν και το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αναλάβει την ηγεσία των επιχειρήσεων στη Λιβύη. Ωστόσο επίσημα δεν υπήρχε σχετική ανακοίνωση.

Χτες το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε και την απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν για συμμετοχή της χώρας στις ναυτικές ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης.

Την ίδια στιγμή μέλη του ΚΚ Τουρκίας διαδήλωναν έξω από το Κοινοβούλιο στην Αγκυρα, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Λιβύη, με συνθήματα, «Νέος πρόεδρος, νέο δόγμα, ο ίδιος ιμπεριαλισμός».

Χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου!

Χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU) κάνουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που βομβαρδίζουν τη Λιβύη. Αυτό επιβεβαιώνεται από έγκυρες ελληνικές πηγές, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προσδιορίσουν την ποσότητα αυτού του είδους του οπλισμού που χρησιμοποιούν τα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, που από το προηγούμενο Σάββατο πλήττουν στόχους στο λιβυκό έδαφος. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ενταθεί η χρήση τέτοιων βλημάτων, καθώς οι ΝΑΤΟικοί μακελάρηδες θα στοχοποιήσουν περισσότερο τα άρματα μάχης, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα και τα καταφύγια του καθεστώτος Καντάφι, για τη διάτρηση των οποίων θεωρούνται ως πιο αποτελεσματικά τα βλήματα αλλά και οι διατρητικές βόμβες που έχουν επικάλυψη απεμπλουτισμένου ουρανίου. Τα βλήματα αυτά είναι ιδιαίτερα διατρητικά και διαπερνούν ακόμα και τα πιο σκληρά συστήματα θωράκισης, καθώς το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι 2,5 φορές βαρύτερο από το ατσάλι. Οι επιπτώσεις της χρήσης τέτοιων όπλων είναι γνωστές από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου κατά του Ιράκ το 1991, τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία το 1999, το δεύτερο πόλεμο κατά του Ιράκ 2003, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκαν και στον πόλεμο του Αφγανιστάν που συνεχίζεται από το 2001. Η χρήση τέτοιων όπλων προκαλεί μακροχρόνια ραδιενεργή ρύπανση στο πεδίο της μάχης, με τρομακτικές επιπτώσεις σε όλους τους οργανισμούς και το περιβάλλον. Οι επιπτώσεις όμως αφορούν και την ευρύτερη περιοχή, καθώς η ρύπανση που προκαλείται όταν εκρήγνυνται τέτοια βήματα μεταφέρεται με τη σκόνη σε μεγάλες αποστάσεις. Σημειώνεται πως ειδικά την περίοδο της άνοιξης στη χώρα μας μεταφέρονται αέριες μάζες από τη Λιβύη μαζί με σκόνη που πέφτει στο έδαφος με τη μορφή της «κόκκινης» βροχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ