ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να σταματήσει τη μεγάλη ληστεία σε βάρος του

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ με αφορμή τα συνεχή πακέτα δισεκατομμυρίων που προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προς τις τράπεζες

Οργή και αγανάκτηση προκαλούν τα συνεχή πακέτα δισεκατομμυρίων που προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προς τις τράπεζες, με πρόσχημα την κάλυψή τους με επιπλέον κρατικές επιδοτήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία τους. Το ΠΑΣΟΚ που πριν από ενάμιση χρόνο είχε καταγγείλει, και σωστά, την απόφαση της ΝΔ να προσφέρει ρευστό 28 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, έχει χάσει πλέον το λογαριασμό, αφού από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση έχει παραχωρήσει τουλάχιστον τρία ακόμα πακέτα δεκάδων δισεκατομμυρίων. Αποδεικνύεται έτσι η υποκρισία, ο καιροσκοπισμός των επιχειρημάτων και ο αποπροσανατολισμός που επιχειρείται κάθε φορά από το συγκεκριμένο κόμμα.

Ηδη με προχτεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, μαζί με την κατάληξη των επιλογών για ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας που εξακολουθεί να κατέχει το Δημόσιο, αποφασίστηκε να δοθεί και νέα ένεση ρευστότητας των τραπεζών, ύψους 30 δισ. ευρώ αυτή τη φορά. Πρόκειται για κονδύλια που η κυβέρνηση αρπάζει από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, μόνο και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των τραπεζών.

Μέχρι σήμερα, τα κόμματα του κεφαλαίου έχουν μοιράσει 3 κρατικά πακέτα στις τράπεζες (1 από την κυβέρνηση ΝΔ και άλλα 2 από αυτή του ΠΑΣΟΚ) ύψους 68 δισ. ευρώ, ποσά που μαζί με το 4ο στη σειρά φτάνουν στα 98 δισ. ευρώ και αποτελούν το 43% του παραγόμενου ΑΕΠ! Σε ακόμη 95 δισ. ευρώ διαμορφώνονται σήμερα τα σχεδόν τζάμπα κεφάλαια που έχουν αντλήσει οι τράπεζες από το μηχανισμό της ΕΚΤ. Για αβάντα στη γωνία έχουν ετοιμάσει για τους τραπεζίτες και τα 10 δισ. ευρώ των μηχανισμών στήριξης (ΕΕ - ΔΝΤ) από το συνολικό πακέτο με τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ που πηγαίνουν απευθείας για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ

Για τα 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Οσα λένε οι υπουργοί για την κρατική χρηματοδότηση των τραπεζών τη στιγμή που αυξάνουν τον κρατικό πακτωλό προς αυτές, έχουν μηδαμινή αξία. Η ουσία είναι ότι μόνο οι τράπεζες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που διασυνδέονται μαζί τους έχουν πάρει δυο ολόκληρους κρατικούς προϋπολογισμούς από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για να προστατευτεί η κερδοφορία τους από την κρίση, όταν οι άνεργοι και οι λαϊκές οικογένειες υποφέρουν από τα βάρβαρα μέτρα τους.

Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει το λαό είναι το πώς θα σταματήσει τη μεγάλη ληστεία που δέχεται και όχι πώς μοιράζονται μεταξύ τους τη λεία οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Καμία ανοχή στην πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ, καμία θυσία για τα κέρδη, το χρέος και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων».

ΠΑΣΥ
Την Κυριακή ο γιορτασμός του Κιλελέρ

Μεθαύριο Κυριακή, 27 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, θα γιορταστεί, αγωνιστικά, η 101η Επέτειος του Κιλελέρ, με πανελλαδικό συλλαλητήριο, που οργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, (ΠΑΣΥ).

Μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες, στο συλλαλητήριο καλούνται να συμμετάσχουν εργατοϋπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι, νέοι των σπουδών, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, συνταξιούχοι, καθώς κοινά είναι τα προβλήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων, κοινός τους αντίπαλος η αντιλαϊκή πολιτική και κοινός χρειάζεται να είναι ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ βρίσκει την μικρομεσαία αγροτιά σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια, αφού, στην αντιαγροτική ΚΑΠ της ΕΕ που μειώνει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, αυξάνει το κόστος παραγωγής και συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα, ήρθε να προστεθεί το Μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας, που εφαρμόζεται στον τελευταίο χρόνο κι έχει δημιουργήσει συνθήκες εκτεταμένης φτώχειας στα χωριά.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να συνεχίσουν τους αγώνες για την προστασία του εισοδήματός τους, την επίλυση άμεσων και ζωτικών προβλημάτων τους και, ταυτόχρονα, να παλέψουν, σε κοινή, αγωνιστική συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής.

Μια πολιτική που θα προωθεί διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, η οποία θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στις καθετοποιημένες, κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, στη συνεταιριστικοποίηση της παραγωγής και στην ανάπτυξη του παραγωγικού συνεταιρισμού των μικρομεσαίων αγροτών, για την παραγωγή επαρκών, φτηνών κι ασφαλών τροφίμων και πρώτων υλών για την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Σ' αυτή τη νέα οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, που δεν θα υπάρχει καπιταλιστική αγροτική εκμετάλλευση, θα εξασφαλίζεται σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα για τους μικρομεσαίους αγρότες και θα επιλύεται το διατροφικό πρόβλημα του λαού μας.

Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και η ανάδειξη της λαϊκής εξουσίας.

Λαχειοφόρος της ΠΑΣΥ

Λαχειοφόρο αγορά για την οικονομική ενίσχυση της, για την ενίσχυση των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, οργανώνει η «Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΠΑΣΥ). Θα κληρωθούν 6 ταξίδια και συγκεκριμένα:

* Τρία τριήμερα ταξίδια στις Βρυξέλλες, για 2 άτομα το κάθε ταξίδι.

* Τρία τριήμερα ταξίδια στο Στρασβούργο, για 2 άτομα το κάθε ταξίδι.

(Πληρωμένα: Μεταφορά - ξενοδοχεία - πρωινό).

Οι λαχνοί που θα κερδίσουν θ' αντιστοιχούν στα τέσσερα τελευταία στοιχεία των 6 πρώτων λαχνών της 12ης Ιούλη 2011.

Ο κάθε λαχνός στοιχίζει 5 ευρώ και διατίθενται από τις τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΥ, σε όλη τη χώρα.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Με κέρδη και το 2010

Με τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς συνεχίζεται το «σερί» κερδών των τραπεζικών ομίλων για το 2010, μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους που, σε αντίθεση με τις τράπεζες, εμφάνισαν μόνο ζημιές ή μειωμένα έσοδα. Τα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς διαμορφώθηκαν σε 11 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έντοκα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 1,207 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9%.

Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την αφαίρεση της έκτακτης εισφοράς διαμορφώθηκαν στα -20 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη εμφανίζονται ιδιαίτερα συμπιεσμένα λόγω των λογιστικών εγγραφών για τυχόν επισφαλή δάνεια. Ετσι, το 2010 τα κέρδη «προ προβλέψεων» της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκαν κατά 2% στα 611 εκατ. ευρώ από 600 εκατ. ευρώ το 2009.

Αγωνιστικά σε Λέσβο και Κρήτη

Αγωνιστική εκδήλωση για τα 101 χρόνια από το Κιλελέρ διοργανώνουν την Κυριακή 27 του Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Μανταμάδο της Λέσβου η ΠΑΣΥ - Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Λέσβου, ο Αγροτικός - Αλιευτικός Σύλλογος Μανταμάδου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μανταμάδου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κάπης και ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου.

Στην Κρήτη οι μικρομεσαίοι αγρότες θα τιμήσουν την 101η επέτειο του Κιλελέρ με συγκεντρώσεις σε Ηράκλειο και Χανιά. Στο Ηράκλειο η Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί σε συγκέντρωση την Κυριακή 27 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Τεφέλι, στην κεντρική πλατεία. Η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ με τους Αγροτικούς Συλλόγους Αρμένων και Κάινας απευθύνουν πλατύ κάλεσμα για συμμετοχή την Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Αρμένων του Δήμου Αποκορώνου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ