ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Το αναγκαίο άλλοθι για νέο γύρο ανατροπών

Αύριο αναμένεται η αντιδραστική απόφαση, με την οποία η ασφάλιση εκατοντάδων χιλιάδων χάνει τον κοινωνικό χαρακτήρα και εξισώνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Βόμβα σε θεμελιώδη ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο Ελληνικό Δημόσιο θα βάλει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αναμένεται να βγει αύριο και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κάνει δεκτή την προσφυγή της Κομισιόν εναντίον της Ελλάδας.

Η απόφαση θα οδηγήσει στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και αντρών. Ομως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το ευθύ χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Το σκεπτικό στο οποίο θα βασιστεί η απόφαση είναι ότι ο χαρακτήρας της ασφάλισης των δημόσιων υπαλλήλων δεν είναι κοινωνικός, αλλά επαγγελματικός, όπως αναφέρεται στην κοινοτική οδηγία 2006/54/ΕΚ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πάψει η ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων να έχει την εγγύηση του κράτους και άρα θα είναι επισφαλής. Ενώ οι κανόνες που θα τη διέπουν θα αποφασίζονται άμεσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ακολουθούν τη σχετική νομολογία χωρίς δυνατότητα παρέμβασης των εθνικών κυβερνήσεων.

Η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι η άμεση, πρώτη αρνητική συνέπεια στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Και επειδή η γενικότερη πολιτική της ΕΕ, και της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η «εξίσωση» θα μεταφραστεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις γυναίκες εργαζόμενες, από 5 μέχρι και 17 χρόνια, αλλά και σε αύξηση στα χρόνια που απαιτούνται για τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης (π.χ., παλιότερες ασφαλισμένες με 3 παιδιά τα 22 χρόνια, αντί των 25 χρόνων που απαιτούνται γενικά).

Οι ένοχοι έχουν όνομα

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι βέβαιο ότι θα αποδεχτεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα επιχειρήσει να αποσείσει τις δικές της ευθύνες για το νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα, ισχυριζόμενη ότι είναι αναγκασμένη να την εφαρμόσει, καθώς αποτελεί πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό που κρύβει επιμελώς η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ότι όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συνδιαμορφώνουν αυτές τις πολιτικές μαζί τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολιτικές που στη συνέχεια αποκρυσταλλώνονται σε οδηγίες. Αλλωστε, και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα με σειρά αντιασφαλιστικών νόμων αυξάνουν ολοένα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των εργαζομένων. Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη απόφαση είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις μέχρι σήμερα αντιασφαλιστικές πολιτικές που ασκούνται στην Ελλάδα από το δικομματισμό.

Τέλος, πρέπει να σημειωθούν και οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, που μόνο στα λόγια έχει εκφράσει την αντίθεσή της. Σήμερα έχει καταλήξει σε μια, άνευ όρων, υποχώρηση, λέγοντας ότι αν είναι να εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 2006/54/ΕΚ, αυτή να εφαρμοστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξομοιωθούν τα όρια ηλικίας προς τα κάτω, δηλαδή να μειωθούν αυτά των αντρών! Ετσι «παραβλέπει» τις αντιασφαλιστικές πολιτικές που εφαρμόζονται και καλλιεργεί ψευδαισθήσεις για το ότι μια κοινοτική οδηγία μπορεί να εφαρμοστεί και προς όφελος των εργαζομένων. Επιπλέον, υιοθετεί - έστω και χωρίς να το επιδιώκει - την κατάργηση του ασφαλιστικού δικαιώματος υπέρ της εργαζόμενης γυναίκας και, συγκεκριμένα, τη διαφορά της πενταετίας στην ηλικία συνταξιοδότησης σε σχέση με τους άντρες.

ΠΑΣΚΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Προεργασίες για νόθο συνέδριο

Ακόμα και 75χρονες αγρότισσες (!) ψηφίζουν σε εκλογές σωματείων για την αλλοίωση των πραγματικών συσχετισμών

Ενα ακόμα νόθο συνέδριο ετοιμάζει η ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, με στόχο το χτύπημα των ταξικών δυνάμεων, τη διατήρηση της πλειοψηφίας στη διοίκηση και την «παραγωγή» αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ για την ενίσχυση του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οπως και στο προηγούμενο συνέδριο, έτσι και στο νέο που θα γίνει στις 29 Μάρτη, η ΠΑΣΚΕ μεθοδεύει την αλλοίωση των πραγματικών συσχετισμών δύναμης.

Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, «ξεπέρασαν κάθε όριο νοθείας στις εκλογές ενός συνδικάτου οικοδόμων που είχαν νεκραναστήσει πριν το συνέδριο του 2006. Με την καθοδήγηση και παρουσία γνωστών μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ περιέφεραν την κάλπη από χωριό σε χωριό και ψήφιζαν χωρίς κανένα έλεγχο ταυτοπροσωπίας, αγρότες, καταστηματάρχες, καντηλανάφτες, συνταξιούχοι αγρότες, συνταξιούχοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ και δεν ξέρουμε ποιοι και πόσοι άλλοι. Είναι χαρακτηριστικό της "ξεφτίλας" τους ότι ψήφισε και συνταξιούχος 75χρονη (!) αγρότισσα».

«Κρίνοντας από τα παραπάνω περιστατικά, από το μέγεθος της νοθείας στο προηγούμενο συνέδριο και από την ύπαρξη δεκάδων σωματείων σφραγίδων (τα οποία αξιοποιεί δεόντως η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ διοίκηση του Εργατικού Κέντρου) συμπεραίνουμε ότι και αυτή τη φορά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αντιπροσώπων θα είναι νόθοι!» σημειώνει το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Αυτές οι ενέργειες θυμίζουν μαύρες εποχές στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το ΠΑΜΕ δε θα συναινέσει στην πλαστογράφηση της θέλησης των εργαζομένων. Οι επιθέσεις αυτές δεν έχουν στόχο απλά και μόνο το ΠΑΜΕ. Εχουν στόχο αυτό το ίδιο το Ταξικό κίνημα και το δικαίωμά του να αγωνίζεται και να διεκδικεί».

Οπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, «την τελευταία τριετία (όπως και την προηγούμενη) δεν έκαναν καμία ετήσια Γενική Συνέλευση για να γίνει ο Οικονομικός Απολογισμός, η Εκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και ο Απολογισμός Δράσης της προηγούμενης χρονιάς καθώς και ο Προϋπολογισμός και το Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη χρονιά, αλλά ουσιαστικά αδράνησαν για τα προβλήματα των εργαζομένων και δεν οργάνωσαν την αντίστασή τους στα αντιλαϊκά μέτρα». Με βάση τα παραπάνω, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της Καρδίτσας να σταματήσουν αυτόν τον εκφυλισμό, να ενταχθούν μαζικά στα ταξικά σωματεία.

Στην ίδια όχθη

Στην πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας κατέφυγε και πάλι το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να πείσει ότι, τάχα, η πολιτική του διαφέρει από αυτήν της ΝΔ. Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας. Ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι αποκλειστικά έργο της ΝΔ! Να θυμίσουμε ορισμένα πράγματα που θέλει να ξεχάσει το ΠΑΣΟΚ: Με το νόμο 2639/1998 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προώθησε την «εκ περιτροπής απασχόληση», ως μορφή της μερικής απασχόλησης, την οποία θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο 1892/1990. Η εκ περιτροπής απασχόληση είναι σήμερα ένα από τα κύρια όπλα του κεφαλαίου για να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργάτες. Με τον ίδιο νόμο, το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το δρόμο για τη νομιμοποίηση των «δουλεμπορικών» γραφείων «ενοικίασης» εργαζομένων. Θέμα που διευθέτησε οριστικά με το νόμο 2651/2001 και πάλι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, με τον 2639/1998 και μετέπειτα με τον 2874/2000, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να διευκολύνει την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας που θεσμοθέτησε η ΝΔ και πάλι με το νόμο 1892/1990 (η οποία το 2005 έκανε και άλλο σχετικό νόμο). Προφανώς, αυτό θα εννοεί η Εύη Χριστοφιλοπούλου, όταν σήμερα υποστηρίζει ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ βελτίωσαν επί το κοινωνικότερο το καθεστώς αυτό (σ.σ. που όπως ισχυρίζεται δημιούργησε αποκλειστικά η ΝΔ)». Τολμά, ακόμα, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ να πει ότι το κόμμα της ως κυβέρνηση θεσμοθέτησε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Αλλά δε λέει ότι από την πρώτη μέρα ίδρυσής του, επί ΠΑΣΟΚ, μέχρι και σήμερα, επί ΝΔ, είναι απαξιωμένο και υποβαθμισμένο. Οτι από το 2000 μέχρι και το 2003, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον 613 εργάτες σκοτώθηκαν στους χώρους δουλειάς. Οτι το 2003 τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» έφθασαν τα 188! Και, φυσικά, δε λέει πουθενά ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει αυτούς τους νόμους.

Λέει, όμως, το εξής (για να πειστεί και ο πιο δύσπιστος ότι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται απόλυτα): «Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, μέσα από έναν ουσιαστικό και υπεύθυνο διάλογο». Δηλαδή, η κρίση θα ξεπεραστεί μέσα από τη συνεργασία εργοδοτών και εργατών, οι οποίο είναι «κοινωνικοί εταίροι» και, προφανώς, δεν έχουν διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα. Με άλλα λόγια, την κρίση να την πληρώσουν οι εργάτες και όχι η πλουτοκρατία που τη δημιούργησε. Αυτό λέει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό λέει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Στην ίδια όχθη, αυτή της εξυπηρέτησης των εργοδοτικών συμφερόντων, βρίσκονται και οι δυο τους. Κι ας πασχίζουν μάταια να πείσουν για το αντίθετο.


Χ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ