ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟΤΕΡΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά «απάντηση αντίστοιχη» της «ρωσικής προκλητικότητας»

Eurokinissi

Ρόλο «μπροστάρη» στους ευρωτλαντικούς σχεδιασμούς διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας, την ώρα που η ρωσική εισβολή βρισκόταν σε εξέλιξη, «η απάντηση ΝΑΤΟ και ΕΕ να είναι αντίστοιχη της ρωσικής προκλητικότητας»!

«Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία, δυστυχώς, πολλοί αθώοι θα χάσουν τη ζωή τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ χτες το πρωί, καταδικάζοντας τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. «Αρχές» βέβαια κομμένες και ραμμένες στα κάθε φορά συμφέροντα της αστικής τάξης.

«Γι' αυτό και ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας, ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι απλά κοινή, αλλά να είναι και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας», έσπευσε να προσθέσει.

Κάνοντας δε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για αλλαγές συνόρων στις οποίες πρωτοστάτησαν ΕΕ και ΝΑΤΟ, ιδίως στην περιοχή μας, των Βαλκανίων, και συνολικά για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, υποστήριξε πως «η παγκόσμια κοινότητα έχει την ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων και στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών Συνθηκών»!

Και, απογειώνοντας την υποκρισία, συμπλήρωσε ότι «ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου στις συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών», λες και οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις είχαν εκλείψει όλα αυτά τα χρόνια και οι «διαφορές» των ιμπεριαλιστών στη μοιρασιά της «λείας» των αγορών, της Ενέργειας, των σφαιρών επιρροής, λύνονται μόνο στα τραπέζια του διαλόγου και των παζαριών.

«Ο ιστορικός αναθεωρητισμός με τη χρήση των όπλων πρέπει να βρει απέναντί του όλο τον δημοκρατικό πλανήτη. Και σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη των κυβερνήσεων, των λαών, αλλά και της ευρωπαϊκής οικογένειας», συνέχισε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην «ανάγκη για μία ουσιαστική ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας.

Την ώρα μάλιστα που οι τιμές σε καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τον λαό σπάνε το ένα ρεκόρ ακρίβειας μετά το άλλο, έσπευσε να ισχυριστεί ότι «σε εθνικό επίπεδο έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των διακυμάνσεων των τιμών της Ενέργειας». Είπε ακόμα ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα που «απαιτεί μία πανευρωπαϊκή λύση», και «αυτό μπορεί να σημαίνει μέχρι και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων, όσο αυτές διαρκούν», σε μια προσπάθεια να μοιραστεί το κόστος στα κράτη - μέλη για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων του καθενός, και ενώ για τους λαούς το «ραβασάκι» των τεράστιων αυξήσεων θεωρείται δεδομένο.

Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ. Κατά τη διάρκειά της επανέλαβε τη θέση «να διακοπούν άμεσα οι εχθροπραξίες, τα ρωσικά στρατεύματα να απομακρυνθούν από το έδαφος της Ουκρανίας και να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στην κυριαρχία της». Προανήγγειλε δε κυρώσεις που θα αποφασίζονταν αργότερα το βράδυ στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, ενώ επέμεινε ότι «αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αφορά την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής τάξης πραγμάτων». «Θα σταθούμε ενωμένοι στην υπεράσπιση των αξιών μας και είμαι βέβαιος ότι και οι σύμμαχοι από ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο τα κράτη - μέλη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, θα στείλουν ένα ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο μήνυμα», πρόσθεσε, συνεχίζοντας να παίζει τον ρόλο του ως ευρωατλαντικό κοκοράκι. Ο Ισραηλινός από την πλευρά του κάλεσε «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι και να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις».

Σχέδιο εκκένωσης για τη Μαριούπολη

Σε ανάλογο ύφος, το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του εξέφρασε «αλληλεγγύη προς την Ουκρανία» και καταδίκασε «απερίφραστα» τη ρωσική επίθεση, η οποία «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των παγκόσμιων αξιών».

Σε αυτό το φόντο, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συγκάλεσε χτες το απόγευμα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου, με σκοπό την «καλύτερη δυνατή αρωγή σε Ελληνες που βρίσκονται στη χώρα, καθώς και σε εκεί ομογενείς μας» όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΞ. Κατά τη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Ελληνα πρέσβη στο Κίεβο και με τους Ελληνες πρόξενους σε Μαριούπολη και Οδησσό.

Κατόπιν ο Ν. Δένδιας δήλωσε ότι «έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και των κατόχων του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς (σ.σ. υπολογίζονται σε περίπου 2.000 άτομα). Ηδη πολλοί συμπατριώτες μας έχουν έρθει σε επαφή με τις Αρχές μας και έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Είμαστε όμως, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένοι να προσαρμόζουμε το σχέδιό μας στις συνθήκες επί του εδάφους». Αρμόδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν σχετικά ότι το σχέδιο εκκένωσης είναι «μη ανακοινώσιμο, δεδομένης της ανάγκης προστασίας όσων θέλουν να αποχωρήσουν».

«Ενημέρωση» στον Αμερικανό πρέσβη, διάβημα στον Ρώσο

Αργότερα το βράδυ, ο Ν. Δένδιας είχε επικοινωνία με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ και «πραγματοποίησαν αμοιβαία ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ουκρανία», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Επίσης συναντήθηκε με τους πρέσβεις Ουκρανίας, Πολωνίας, Λιθουανίας, Εσθονίας και Λετονίας. Για σήμερα νωρίς το πρωί προγραμματίζονται διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα λάβει χώρα το απόγευμα.

Σημειώνεται τέλος ότι ο γγ του ΥΠΕΞ, Θ. Δεμίρης, κάλεσε εκ νέου (μετά την κλήση του και προχτές) τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα Α. Μάσλοφ, στον οποίο πραγματοποίησε διάβημα, ότι η ελληνική κυβέρνηση «καταδικάζει απερίφραστα» τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και ζητά «τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες εκτός των άλλων θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των αμάχων πολιτών, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής ομογένειας».

«Δικαιωμένη»... από την εμπλοκή!

Προηγουμένως, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε ότι η ρωσική εισβολή «δημιουργεί νέα δεδομένα για την παγκόσμια κοινότητα, την ΕΕ και την ευρύτερη γειτονιά μας, τα οποία επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας». Παρέπεμψε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (με τη συμμετοχή, σημειωτέον, και του υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα), λέγοντας ότι στην ουκρανική κρίση «απειλούνται πολλά: Από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία».

Ενώ, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, προσπάθησε να παρουσιάσει «το φαρμάκι ως φάρμακο» και την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και κόντρες ως ασπίδα τάχα για τη χώρα: Οτι δικαιώνεται δήθεν από τις εξελίξεις η επιλογή της κυβέρνησης «να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές Συμφωνίες και συμμαχίες με υπερδυνάμεις, όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά και με φίλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας», πλασάροντας την Ελλάδα ως παράγοντα «σταθερότητας στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη γειτονιά μας» και παραπέμποντας στα πολυδάπανα προγράμματα εξοπλισμών της χώρας προκειμένου η ντόπια αστική τάξη να παίξει «στα γεμάτα» ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τον λαό μας.


Σε εξέλιξη η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Στον απόηχο του χτεσινού ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα και της έκτακτης σύγκλησης του ΝΑΤΟικού Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (ΝΑC) στις Βρυξέλλες στο επίπεδο των μόνιμων αντιπροσώπων (διπλωμάτες), ανώτατες στρατιωτικές πηγές, δίνοντας τη στοίχιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι η χώρα έχει «συμβατικές υποχρεώσεις» και «συγκεκριμένα πρωτόκολλα αντίδρασης» τα οποία και τηρεί.

Αποτυπώνοντας την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που είναι ήδη σε εξέλιξη παρά και τις προσπάθειες εφησυχασμού του λαού, σημείωναν ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετέχουν ήδη στη συγκέντρωση πληροφοριών και στο σχηματισμό εικόνας επί του πεδίου, π.χ. με τη φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ που επιχειρεί στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 ανεπτυγμένης ως είναι στη Μεσόγειο, όπως και το υποβρύχιο «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» που επιχειρεί στην ίδια ζώνη στο πλαίσιο της γιγαντιαίας ΝΑΤΟικής άσκησης DYNAMIC MANTA, στο πλαίσιο της οποίας εικόνα αναμεταδίδει στα κεντρικά του ΝΑΤΟ και αεροσκάφος θαλασσίων επιχειρήσεων P3 που σηκώνεται από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

Κατά τα άλλα, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονταν πως δεν έχει ζητηθεί προσώρας κάτι επιπλέον. Ενώ αφήνοντας επί της ουσίας ορθάνοιχτο αυτό το ενδεχόμενο, έλεγαν ότι οι όποιες αποφάσεις για χρήση π.χ. της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας ή ό,τι άλλο (π.χ. μονάδες στη διάθεση της NATO Response Force - Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ), θα πρέπει πρώτα να παρθούν σε πολιτικό επίπεδο.

Φυσικά, στο «επίπεδο» αυτό, τρέχει ήδη η κατάπτυστη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που μετατρέπει όλη τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και εφαλτήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, όπως άλλωστε δείχνει και η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν 12 επιθετικά ελικόπτερά τους, που το προηγούμενο διάστημα είχαν μετασταθμεύσει στο Στεφανοβίκειο, στην Πολωνία.

Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι ότι ο Στρατός Ξηράς θα προχωρήσει σε μια σειρά ασκήσεων μικρής κλίμακας σχεδόν σε όλο το εύρος των νομών Εβρου και Ροδόπης το επόμενο διάστημα. Εκδόθηκε, μάλιστα, και σχετική ΝΟΤΑΜ, η Α0525/22, με την οποία δεσμεύεται όλη αυτή η περιοχή στο διάστημα 1-28/3. Σύμφωνα με το υψόμετρο που αναφέρει η ΝΟΤΑΜ, ο εναέριος χώρος σε αυτές τις δύο περιοχές θα είναι κλειστός τις ώρες των ασκήσεων μέχρι το ύψος των 10.000 ποδών (περίπου 3.000 μέτρα), ύψος που αφορά κατά βάση ελικόπτερα.

Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, δίνουν ως υπόβαθρο της κίνησης αυτής ότι πρέπει να δειχτεί στο ΝΑΤΟ η ικανότητα των ελληνικών ΕΔ ότι μπορούν να διασφαλίσουν την Αλεξανδρούπολη ως βατήρα των Αμερικανών προς την Ανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία!

Ολα αυτά στο πλαίσιο μιας τεράστιας συγκέντρωσης δυνάμεων στην Ανατ. Μεσόγειο, που βρωμοκοπάει μπαρούτι από τη μια άκρη έως την άλλη. Π.χ. στην Αδριατική πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τρούμαν», κοντά στην Κύπρο το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκολ», ενώ στην ίδια ζώνη έχει αναπτυχθεί και το πανίσχυρο ρωσικό καταδρομικό «Ουστίνοφ» με πλοία συνοδείας. Αλλωστε, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι όλο αυτό το διάστημα οι Ρώσοι έχουν τουλάχιστον 10 πλοία τους «στο νερό», χώρια όσες μονάδες τους σταθμεύουν στη Ναυτική τους Βάση στην Ταρτούς της Συρίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ