ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
«Το έγκλημα δεν θα περάσει. Ολοι στον αγώνα!»

Με ανακοίνωση - κάλεσμα στο αυριανό συλλαλητήριο αναδεικνύονται οι διεκδικήσεις για να μείνει ανοιχτή η ΛΑΡΚΟ και να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία και κάθοδο στην Αθήνα, στο μεγάλο αυριανό συλλαλητήριο στις 12 μ. στο Σύνταγμα, απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, καταγγέλλοντας το έγκλημα της κυβέρνησης που οδηγεί στη διάλυση της ενιαίας παραγωγικής διαδικασίας, στις απολύσεις, στο ξεσπίτωμα και τον μαρασμό ολόκληρων περιοχών.

«Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, στο μεγάλο συλλαλητήριο στις 26/2 είναι επιβεβλημένη, είναι όπλο για τις διαπραγματεύσεις, είναι αφετηρία της κλιμάκωσης που έχουμε μπροστά μας. Οι διαπραγματεύσεις από μόνες τους δεν θα φέρουν αποτέλεσμα, ο αγώνας θα φέρει αποτέλεσμα», τονίζει το Σωματείο, κάνοντας γνωστό ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα έχουν προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια.

«Το έγκλημα δεν θα περάσει»

«Η κυβέρνηση από τις 18/2/2022 έστειλε τις απολύσεις στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στους "απογόνους του Ηφαιστου". Θέλει να μας απομακρύνει από το σφυρί, το αμόνι, τα καμίνια, τα μηχανουργεία και τα σπίτια μας. Θέλει να σβήσει μια για πάντα τη ΛΑΡΚΟ, καταδικάζοντας την ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας, μαραζώνοντας 6 νομούς. Δεν θα περάσει», τονίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους, «φορώντας τη φόρμα εργασίας μας και κρατώντας ψηλά τη σημαία της ενότητας, μπαίνουμε στα λεωφορεία με τις γυναίκες και τα παιδιά μας, τους γονείς και τους κατοίκους της περιοχής μας και κατεβαίνουμε στην Αθήνα».

«Δύο έτη ματώσαμε, αλλά καταφέραμε να φτάσουμε στην τελική μάχη, να εξαντλήσουμε το χρονόμετρο και να είμαστε όρθιοι στον τελευταίο γύρο. Είμαστε μέσα στις εργασίες και τα σπίτια μας. Από το "τίποτα" που μας έλεγαν αρχικά, τώρα μας πετούν ψίχουλα για να κάνουν τη δουλειά τους, τις μπίζνες δισεκατομμυρίων. Ξεκινήσαμε έχοντας λίγους συμμάχους και την κοινή γνώμη απέναντί μας και ανατρέψαμε τους όρους. Στηριχτήκαμε στους συμμάχους μας και σήμερα οι εργαζόμενοι της χώρας είναι μαζί μας. Παίρνοντας δύναμη από την έκφραση αλληλεγγύης συντονίζουμε από κοινού τους αγώνες μας για να βελτιωθεί συνολικά η ζωή όλων μας», σημειώνει.

Αλληλεγγύη και κοινός αγώνας

Κάνοντας αναφορά στο αυριανό συλλαλητήριο, αναδεικνύει ότι «σε αυτήν την πανελλαδική κινητοποίηση οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, στα "Πετρέλαια" και τα "Λιπάσματα Καβάλας", στην COSCO, στα Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική, οι υγειονομικοί, τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες των κλάδων μας έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκτός από τον κοινό αγώνα με όλους τους εργαζόμενους, σε αυτήν την κινητοποίηση το κεντρικό σύνθημα είναι να ανέβει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα η αλληλεγγύη στους αγώνες μας.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με τη συμμετοχή και την οργανωμένη παρουσία, πρέπει και θα είναι πρωτοπόροι γιατί τώρα θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα και των θυσιών που έχουμε κάνει».

Μάχη σε όλα τα μέτωπα

Σε σχέση με την εντολή της κυβέρνησης να ξεκινήσει η διαδικασία μαζικής απόλυσης των εργαζομένων από την Παρασκευή 18 Φλεβάρη, τη γραπτή πρόταση και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, το Σωματείο χαρακτηρίζει απαράδεκτα τα προτεινόμενα μέτρα και τονίζει ότι «ο αγώνας θα φέρει αποτέλεσμα».

«Κάτω από αυτήν την πραγματικότητα έχουμε μπει σε νέα φάση. Τα σχέδια της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ πλέον δεν είναι στα λόγια και στις αερολογίες, είναι αποτυπωμένα με όλα τα νόμιμα μέτρα στο χαρτί και τα έχουμε μπροστά μας. Η βάση και τα προτεινόμενα μέτρα επί των απολύσεών μας είναι απαράδεκτα, μας απολύουν, μη διασφαλίζοντας κανέναν μας την επόμενη μέρα και αρπάζοντάς μας τον ιδρώτα που έχουμε δουλέψει, οδηγώντας τη ΛΑΡΚΟ στο οριστικό κλείσιμο», σημειώνει το Σωματείο.

Και προσθέτει: «Από αυτήν την άποψη, κρατώντας μία συνέπεια στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα δώσουμε και τη μάχη των διαβουλεύσεων.

Απορρίπτουμε την πρόταση της κυβέρνησης. Δεν αποδεχόμαστε να βγούμε από την εργασία μας, από τα σπίτια μας, δεν αποδεχόμαστε την κλοπή των χρημάτων που έχουμε εργαστεί και μας ανήκουν».

Το Σωματείο αντιπροτείνει συγκεκριμένα:

  • Για να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ πρέπει να εξασφαλιστεί η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων, χωρίς να υπάρχει διακοπή, με σύμβαση αορίστου χρόνου, διώχνοντας τους δουλέμπορους και κοστοβόρους εργολάβους και ενσωματώνοντας στη ΛΑΡΚΟ τους εργαζόμενους των εργολαβιών που καλύπτουν πάγιες, εξειδικευμένες και διαρκείς ανάγκες. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας, δεν θα υπάρξει κενό σε θέσεις - κλειδιά, θα είναι εφικτό να υπάρξει σχέδιο μετάδοσης της τεχνογνωσίας που έχουν όλοι οι εργαζόμενοι 55 ετών και πάνω, θα εξασφαλιστεί η μη απομάκρυνση του κεφαλαίου, το μη ξεδόντιασμα του έμψυχου δυναμικού της ΛΑΡΚΟ, που είναι αυτό που κρατά αυτήν τη στιγμή την αξία χρήσης της.
  • Συμφωνούμε να μην επαναπροσληφθούν μόνο οι συνάδελφοι που σήμερα έχουν θεμελιώσει ασφαλιστικά και ηλικιακά δικαιώματα σύνταξης.
  • Δεν αποδεχόμαστε τους υπολογισμούς που κάνουν στις αποζημιώσεις μας. Η καταβολή στο 100% της αποζημίωσης και των υποχρεώσεων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν απέναντί μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως αδιαπραγμάτευτη είναι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας με δελτίο παροχής υπηρεσιών και στις εργολαβίες.
  • Οι εργαζόμενοι, πλην αυτών που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, να παραμείνουν στην εργασία, να συνεχίσει να λειτουργεί ενιαία η ΛΑΡΚΟ, μέχρι να αναλάβει ο ανάδοχος και να διαπραγματευτούμε οι ίδιοι μαζί του.
  • Εχουμε κάθε νομικό, συνδικαλιστικό και κυρίως ηθικό δικαίωμα μετά από τόσα χρόνια εργασίας και έχοντας δώσει τη ζωή μας στη ΛΑΡΚΟ, να υπερασπιστούμε την εργασία μας.
  • Τώρα και μέσα στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούμε να εξασφαλιστεί ότι με το που θα έρθει ο ανάδοχος και μέχρι να τελειώσουμε τις διαπραγματεύσεις μαζί του, με ευθύνη του κράτους θα καταβάλλονται η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Αν και εφόσον μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο μπορεί να προκύψουν εργαζόμενοι που δεν θα απορροφηθούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, να εξασφαλιστεί από τώρα μόνιμη και σταθερή εργασία σε γεωγραφικό τόπο επιλογής του εργαζόμενου, με τον ίδιο μισθό που είχε σήμερα, με τα ίδια δικαιώματα.
  • Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει σε οποιαδήποτε έκβαση των διαγωνισμών και του σχεδίου που έχει αναπτύξει για τη ΛΑΡΚΟ, με το οποίο συνεχίζουμε να διαφωνούμε και κρατάμε τις προτάσεις μας, τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της.
Εξόρμηση με την ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» στην Καστοριά

Εξόρμηση στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στην Καστοριά πραγματοποίησε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ με την ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» για τον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Γιάννης Κανάτσιος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι υποδέχθηκαν θερμά το κλιμάκιο του Κόμματος, αναγνωρίζοντας την έμπρακτη στήριξή του τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, όσο και μέσα από τις γραμμές του κινήματος.

Παράλληλα, τα μέλη του Κόμματος μοίρασαν και την ανακοίνωση για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία και την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Κομβόι αγώνα για το μεγάλο συλλαλητήριο από εργαζόμενους και κατοίκους

Να πλημμυρίσουν το Σύνταγμα αύριο Σάββατο, διαδηλώνοντας ενάντια στο έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και στέλνοντας μήνυμα αντεπίθεσης στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειές τους, εργαζόμενοι και συνδικάτα από άλλους χώρους δουλειάς, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι από κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας.

Στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, στα μεταλλεία του Αγίου Ιωάννη και των Ψαχνών, στα χωριά γύρω από τις εγκαταστάσεις όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, έχει σημάνει συναγερμός. Το εκβιαστικό τελεσίγραφο της κυβέρνησης για μαζική απόλυση των εργαζομένων πυροδότησε έκρηξη οργής και κλιμάκωση του αγώνα. Με την 24ωρη απεργία και την κάθοδο για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ προσθέτουν έναν ακόμα μεγάλο σταθμό στον μεγαλειώδη αγώνα τους και στέλνουν αγωνιστική απάντηση στο έγκλημα της κυβέρνησης.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται οι γυναίκες, τα παιδιά τους, οι βιοπαλαιστές και ο λαός των χωριών γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, αλλά και ολόκληρη η εργατική τάξη της χώρας, που συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση την έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα.

Ολοι μαζί, οργανωμένα, αύριο το πρωί θα σχηματίσουν κομβόι αντίστασης με προορισμό το Σύνταγμα και το μεγάλο συλλαλητήριο. Αποφάσεις για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν πάρει όλα σχεδόν τα Εργατικά Κέντρα της Στερεάς Ελλάδας και δεκάδες σωματεία, ενώ πούλμαν θα αναχωρήσουν από τα χωριά γύρω από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, αλλά και από όλες τις μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Ολες αυτές τις μέρες η διοίκηση του Σωματείου, εργαζόμενοι, γυναίκες και μαθητές προετοιμάζονται και οργανώνουν την κάθοδο στο συλλαλητήριο και την κλιμάκωση του αγώνα. Με εξορμήσεις στην πύλη και στα χωριά, συσκέψεις και παρεμβάσεις, ενημερώνουν και απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στην αυριανή κινητοποίηση.

Ξεχωριστή παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας ετοιμάζουν οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ, παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα και δίνοντας συνέχεια στην αγωνιστική δράση του προηγούμενου διαστήματος. Με μία σειρά συσκέψεις που πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Γυναικών ΛΑΡΚΟ, οργάνωσαν τη δική τους συμμετοχή και παρουσία στον αγώνα που αφορά τη ζωή των οικογενειών τους.

Αναχώρηση λεωφορείων για το Σύνταγμα

Οικισμός ΛΑΡΚΟ: 7.30 π.μ. Λάρυμνα: 7.30 π.μ. Μαρτίνο: 7.45 π.μ. Μαλεσίνα: 7.30 π.μ. Αη Γιάννης: 7.30 π.μ. Κόκκινο: 7.45 π.μ. Ακραίφνιο: 8 π.μ. Κάστρο: 8 π.μ. Λούτσι: 7.30 π.μ. Παύλο: 7.45 π.μ.

Λαμία: 7.30 π.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ Τσαλτάκη. Χαλκίδα: 9.30 π.μ. από το πάρκο Βούρκου και 9 π.μ. από τα Ψαχνά. Λιβαδειά: 8 π.μ. από το Ζάππειο. Θήβα: 9 π.μ. από τα ΚΤΕΛ Θήβας, με στάσεις στο Σχηματάρι στις 9.30 π.μ. και στα Οινόφυτα στις 9.45 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ