ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Ξεκίνησε η απόβαση ΝΑΤΟικών φονιάδων για τη γιγαντιαία «πρόβα πολέμου» στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία

Το «Endurance» φτάνει στο λιμάνι
Το «Endurance» φτάνει στο λιμάνι
Λίγο μετά τη 1 μ.μ. χτες έδεσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το θεόρατο μεταγωγικό του αμερικανικού στρατού «ARC Endurance», το οποίο σήμερα θα αρχίσει να ξεφορτώνει ελικόπτερα και άλλο πολεμικό υλικό που στη συνέχεια θα προωθηθούν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με την πρωτεύουσα του Εβρου να μετατρέπεται - με ευθύνη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - σε βασικό κόμβο υλοποίησης των δολοφονικών ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή, και συνεπακόλουθα σε στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Πρόκειται για την αποβίβαση της 1ης από τις συνολικά 7 «δόσεις» χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και τεράστιων πολεμικών μέσων που θα περάσουν το επόμενο διάστημα πάλι μέσα από την Αλεξανδρούπολη και τα δίκτυα του Εβρου (οδικό και σιδηροδρομικό) προς βορρά, ώστε να συμμετάσχουν σε γιγάντιες ασκήσεις - «πρόβες πολέμου», με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία, αλλά στέλνοντας μηνύματα και για τη διείσδυση της Κίνας στην περιοχή.

Οσοι έφτασαν χτες είναι ενταγμένοι στην ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων προς υποστήριξη της επιχείρησης «Atlantic Resolve 2021», που πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά (από τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014). Στο πλαίσιό της οι Αμερικανοί θα αναπτύξουν συνολικά 6.000 στελέχη τους (μηχανοκίνητο πεζικό, τεθωρακισμένα, ελικοπτεράδες κ.λπ.) επιπλέον όσων σταθμεύουν ήδη στην Ευρώπη, για μια περίοδο 9 μηνών, η οποία για κάποια τμήματά τους (χερσαία) ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβρη του 2020.

Το συγκεκριμένο σκέλος ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων, που γίνεται μέσω Αλεξανδρούπολης (και μέσω του λιμένα της Δουνκέρκης στη Γαλλία), αφορά την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1st Combat Aviation Brigade - CAB).

Η 1 CAB αναπτύσσει μέσω των 2 λιμένων μια τεράστια δύναμη, συνολικά 1.800 στελέχη, 50 «UH-60» και «HH-60» ελικόπτερα «Black Hawk», 10 «CH-47 Chinook», 25 επιθετικά ελικόπτερα «AH-64 Apache» και 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού, με τελικούς προορισμούς στη διασπορά τους Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία.

Οπως επιβεβαίωσε χτες το ΓΕΕΘΑ, η ανάπτυξή τους μέσω Αλεξανδρούπολης θα γίνει μέχρι τις 3 Μάρτη.

Η διοίκηση των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army Europe and Africa) έδωσε το στοιχείο ότι μέχρι τις 5 Μάρτη περίπου 30 ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού είναι προγραμματισμένα να απογειωθούν από την Αλεξανδρούπολη και να πετάξουν προς περιοχές ασκήσεων της Ρουμανίας.

Τα ελικόπτερα ξεφορτώνονται από το λιμάνι, στροφεία και λοιπά εξαρτήματα συναρμολογούνται επιτόπου και απογειώνονται για τον προορισμό τους. Τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού θα διεκπεραιωθούν προς Ρουμανία οδικώς, σε κομβόι.

Η εκπαίδευσή τους προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλη. Αργότερα μέσα στο χρόνο, τμήματα της 1 CAB αναμένεται να μετασταθμεύσουν για συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία.

Σε εφαρμογή της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις βάσεις

Το ίδιο το ΓΕΕΘΑ θυμίζει ότι γίνεται για 2η φορά χρήση του λιμένα Αλεξανδρούπολης για μετακινήσεις αμερικανικών μονάδων, μετά την υπογραφή της νέας Συμφωνίας για τις βάσεις (το «Endurance» είχε ξεφορτώσει αμερικανικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη και πέρυσι τον Ιούλη). Θυμίζουμε ότι η νέα Συμφωνία προετοιμάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την εκκίνηση του «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, τον Δεκέμβρη του 2018, για να υπογραφεί επί ΝΔ, τον Οκτώβρη του 2019. Πλέον ετοιμάζεται εκ νέου «επικαιροποίησή» της, ώστε να διευρύνει παραπέρα το στρατιωτικό αποτύπωμα των Αμερικανών στη χώρα.

«Οι ανωτέρω δραστηριότητες επιβεβαιώνουν το ολοένα και αυξανόμενο επίπεδο συνέργειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, μετά τη δυναμική που προσέδωσε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία η υπογραφή του πρωτοκόλλου επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η εξέλιξη του Στρατηγικού Διαλόγου», αναφέρεται χαρακτηριστικά και από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Την ίδια ώρα, προϊδεάζοντας για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή, το Επιτελείο επιμένει ότι έτσι «αναδεικνύεται η γεωστρατηγική σημασία της περιοχής της Αλεξανδρούπολης και της Ελληνικής Επικράτειας εν γένει». Επίσης επιβεβαιώνει ότι μόλις τελειώσει το ξεφόρτωμα, θα ξεκινήσει «αναδίπλωση δυνάμεων της 101st CAB από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ αντίστοιχα». Αλλωστε, εδώ και μέρες ελικόπτερά της προσγειώνονται στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», προκειμένου να φορτωθούν μετά στο «Endurance».

«Ευτυχής» ο πρέσβης για τη στήριξη της κυβέρνησης

Ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ δήλωσε «ευτυχής» που η 101 και ευρύτερα η αμερικανική δύναμη για Ευρώπη και Αφρική (US Army Europe and Africa) βρίσκονται ξανά στην Αλεξανδρούπολη, χαιρετίζοντας μάλιστα τη «σπουδαία υποστήριξη» από το ΓΕΕΘΑ και τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

Αλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα Αμερικανοί στρατιωτικοί, στελέχη της πρεσβείας, της κυβέρνησης και παράγοντες της Αλεξανδρούπολης ήταν σε στενές συνεννοήσεις για την ευόδωση του εγχειρήματος, για το πώς θα πιάσουν στο λιμάνι το ένα μετά το άλλο γιγαντιαία μεταγωγικά των Αμερικανών το επόμενο διάστημα, καθώς πέραν της συμμετοχής στην επιχείρηση «Atlantic Resolve» οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις αναμένεται να αξιοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη και για άλμα στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων των Αμερικανών που συναποτελούν την «Defender Europe 2021».

Η άσκηση αυτή προγραμματίζεται για το διάστημα Μάη - Ιούνη, με επίκεντρο τα Βαλκάνια, και την Ελλάδα να παίζει και εδώ κομβικό ρόλο στην υλοποίησή της. Οπως επίσης για την αναδίπλωση δυνάμεών τους που μετείχαν στην περσινή «Atlantic Resolve», του 2020, συμπεριλαμβανομένης της 101 CAB.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις επαναλαμβανόμενες προσεγγίσεις μεταγωγικών των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη, αρμόδιες πηγές μιλούν για 7 διαδοχικές «διασυμμαχικές αποστολές» την περίοδο Φλεβάρη - Αυγούστου, ενταγμένες στο κομμάτι των λεγόμενων logistics της ΝΑΤΟικής διεκπεραίωσης, με την κωδική ονομασία «Poseidon Trident 2021».

«Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών»

Αγωνιστική η «υποδοχή» από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Νέα συγκέντρωση σήμερα στις 5.30 μ.μ. στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης

Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ επιφύλαξαν αγωνιστική «υποδοχή», στην είσοδο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, στο πρώτο από τα τουλάχιστον 7 αμερικανικά μεταγωγικά που τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιήσουν τη μετακίνηση του «μεγαλύτερου όγκου στρατιωτικού υλικού που έχει μετακινηθεί ποτέ» μέσω του λιμανιού, με το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και κρατώντας πανό που ανέγραφε «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Με αυτήν τη πρώτη συμβολική απάντηση, κάλεσαν το λαό της πόλης, κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται από τις εξελίξεις και το γεγονός ότι η πόλη μετατρέπεται σε ορμητήριο μιας δολοφονικής μηχανής, να ενημερωθεί και να πάρει θέση απέναντι στις επικίνδυνες εξελίξεις, να συμμετάσχει στις πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, για να εκφραστεί μαζικά η αντίθεση στη συνεχιζόμενη και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που κάνουν το λαό της περιοχής στόχο.

Οπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ, Σιδέρης Μιχαηλίδης, την ίδια ώρα που η Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ως σημείο προετοιμασίας πολεμικών επιχειρήσεων μπροστά στην πρόβα πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών απέναντι στην Ρωσία, μετατρέπεται και σε «στόχο» των αντιπάλων του ευρωατλαντικού μπλοκ.

Κάλεσε το λαό της περιοχής να παραμερίσει τις φωνές που υποστηρίζουν ότι οι χιλιάδες στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται στην πόλη προκειμένου να τους προστατεύσουν από τη γείτονα χώρα, σχολιάζοντας πως το «ARC Endurance» συνέπλεε για ώρες με το τουρκικό «Τσεσμέ», που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, χωρίς κανείς να ενοχληθεί. «Αυτή είναι η ασφάλεια την οποία ευαγγελίζονται», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι το «όχι» που είπε τις προηγούμενες μέρες ο λαός του νομού στα σχέδια για τη δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να πάει μαζί με το «όχι» στην παρουσία ΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη και στον Εβρο συνολικά, αυτών που προκαλούν τους πολέμους και τον ξεριζωμό.

«Το λαϊκό κίνημα από την πλευρά του πρέπει να σχεδιάσει την αντεπίθεσή του», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο λαός έχει τη δύναμη να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, και κάλεσε στη σημερινή κινητοποίηση του ΚΚΕ στις 5.30 μ.μ. στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Σήμερα στις 8 μ.μ. η διαδικτυακή σύσκεψη της Επιτροπής Ειρήνης

Στο μεταξύ, διαδικτυακή εκδήλωση - σύσκεψη με θέμα «ΝΑΤΟική άσκηση "Defender 2021". Πρόβα πολέμου με επίκεντρο την περιοχή μας - Η απάντηση του λαϊκού κινήματος» οργανώνει σήμερα η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, ενώ θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Οσοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, μπορούν να επικοινωνούν στο mail: eedye.alexpoli@gmail.com ή στο τηλέφωνι 6948.117.111 για να λάβουν τον κωδικό που απαιτείται για να συνδεθούν. Ο σύνδεσμος για τη συμμετοχή στην εκδήλωση είναι: https://zoom.us/j/95166750054

Θύτες και θύματα

Αλλοι από περιέργεια, κι άλλοι επειδή απλά έτυχε να βρεθούν στο σημείο, δεκάδες ήταν οι Εβρίτες που χτες κοίταζαν σιωπηλοί από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το γιγαντιαίο μεταγωγικό να προσεγγίζει την πόλη, ενώ από πάνω τους πετούσαν δύο ελικόπτερα της αστυνομίας, πούλμαν με ΑμερικανοΝΑΤΟικούς πηγαινοέρχονταν στους δρόμους της πόλης και μερικές εκατοντάδες Βρετανοί στρατιώτες «ξαπόσταιναν» περιμένοντας τους «πολύ περισσότερους» Αμερικανούς στρατιώτες, όπως έλεγε ένας λοχαγός τους.

Εδώ και μερικές μέρες, μετά και την πρώτη άφιξη των 3 αμερικανικών ελικοπτέρων «Black Hawks» («Μαύρα Γεράκια») που ανήκουν στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1st Combat Aviation Brigade - CAB) το απόγευμα της Τρίτης στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», στο νομό Εβρου συνυπάρχουν πλέον τα θύματα και οι θύτες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων:

-- Στο νότιο κομμάτι, έχοντας στο «μάτι» το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τους οδικούς άξονες και τον σιδηρόδρομο, αναπτύσσονται οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί.

-- Στο βόρειο τμήμα του νομού, στο ΚΥΤ Φυλακίου, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει και να μετατρέψει σε μια κλειστή φυλακή με προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, οι εκτοπισμένοι, οι εξαθλιωμένοι και κυνηγημένοι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα από την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Ανάμεσά τους και οι κυνηγημένοι από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Εκεί ακριβώς δηλαδή που «μεγαλούργησε» τα προηγούμενα χρόνια ματοκυλώντας τους λαούς η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ - γνωστή με το παρατσούκλι «δαίμονες» - της οποίας τμήματα αποβιβάζονται σήμερα στην Αλεξανδρούπολη...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org