ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία της Αττικής χωρίς καμία ενίσχυση

Με τη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας, ιδιαίτερα στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, εκτυλίσσεται ένα ακόμη προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος της υγείας του λαού, με ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής όλων των προκατόχων της.

Τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», καθώς ενώ ήταν ουσιαστικά βέβαιος ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της νόσου, ενώ μετά από ένα χρόνο πανδημίας η κατάσταση με την αντιμετώπιση για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες έχει επιδεινωθεί, δεν προσλήφθηκαν οι 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές που έλειπαν πριν από την πανδημία, δεν άνοιξε ούτε ένα από τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ακόμα και τώρα δεν επιτάσσεται ο ιδιωτικός τομέας Υγείας.

Αντίθετα, για άλλη μια φορά, τμήματα και κλινικές κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αλλάζουν ταμπέλα και άρον άρον μετατρέπονται σε Covid-19, χωρίς να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, το προσωπικό τους μετακινείται χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση, χιλιάδες ασθενείς αποκλείονται από το σύστημα Υγείας επιβαρύνοντας τη νόσο τους.

Σήμερα, τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Οι νέες εισαγωγές μόνο για την COVID παρουσιάζουν αύξηση πάνω από 10% καθημερινά. Μόνο χτες, από τις 304 εισαγωγές στην επικράτεια, οι 168 έγιναν στην Αττική, η οποία έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο. Οι ΜΕΘ Covid-19 στην Αττική έχουν πληρότητα 90% και μόνο 27 κρεβάτια ήταν χτες διαθέσιμα (από τα 262 χτες ήταν κατειλημμένα τα 235), παρά τις «μετατροπές». Οι γενικές ΜΕΘ είναι ήδη φρακαρισμένες, το αίσχος των ράντζων επιδεινώνεται στα Επείγοντα, σε Ογκολογικές, Ψυχιατρικές, Νεφρολογικές κ.α. κλινικές, ενώ η «συνεισφορά» του ιδιωτικού τομέα για κάθε κρεβάτι κοστίζει τα διπλάσια σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Χαρακτηριστικά, στο Νοσοκομείο «Αττικόν», την τελευταία εφημερία (21/2) οι εισαγωγές Covid έφτασαν τις 52 (από 45 την αμέσως προηγούμενη). Η Ορθοπεδική (35 κρεβάτια) και η Νευροχειρουργική (35 κρεβάτια) μετατράπηκαν εδώ κι ένα χρόνο σε Covid και χτες ήταν γεμάτες. Πριν από δύο εφημερίες με την ίδια διαδικασία μετατράπηκε και η Χειρουργική (30 - 35 κρεβάτια), χτες άδειασε και η Αγγειοχειρουργική για να χρησιμοποιηθεί ως Covid, ενώ τα παθολογικά περιστατικά στοιβάζονται στην ΩΡΛ και τη Δερματολογική (με 35 κρεβάτια και κάμποσα ράντζα). Ολες οι κλινικές (Πνευμονολογική, Νευρολογική, Παθολογικές) έχουν πληρότητα 100% κι έχουν προστεθεί πάνω από δέκα ράντζα σε καθεμιά απ' αυτές από τις προηγούμενες εφημερίες αλλά και από τις συμπτύξεις κλινικών που έχουν μετατραπεί σε Covid. Στη γενική ΜΕΘ τα 6 από τα 8 κρεβάτια είναι γεμάτα, ενώ χτες στις ΜΕΘ Covid ήταν κενό μόνο ένα κρεβάτι (από τα 33 κρεβάτια). Και σήμερα το «Αττικόν» εφημερεύει...

Στον «Ευαγγελισμό», σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις μετατροπές των Παθολογικών κλινικών σε Covid προωθείται και η μετατροπή της γενικής ΜΕΘ.

Με έγγραφο της 2ης ΥΠΕ προς το Νοσοκομείο Νίκαιας, μετατράπηκε σε Covid η Β΄ Παθολογική Κλινική και «για την αποκατάσταση των απωλειών σε κλίνες νοσηλείας που θα προκύψουν για τις Παθολογικές κλινικές που θα εφημερεύουν (Α΄ και Γ΄)» θα «παραχωρηθούν» 28 κλίνες του Χειρουργικού Τομέα, καθώς έχει καταργηθεί το 80% των χειρουργείων, όπως και σε όλο το Λεκανοπέδιο. Ενώ καρδιολόγοι, νευρολόγοι και άλλες ειδικότητες μεταφέρονται κι αυτοί εν μια νυκτί σε τμήματα Covid.

Η κυβέρνηση εδώ κι ένα χρόνο μετατρέπει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε μονοθεματικό, αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό απέναντι σε όλες τις νόσους. Από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα οι υγειονομικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας στον πληθυσμό, για συσσωρευμένα περιστατικά που μετά θα είναι δύσκολο να διαχειριστούν.

...και η κυβέρνηση αντί για ουσιαστικά μέτρα κάνει επικλήσεις στην «υπομονή»!

Κι ενώ αυτή είναι η κατάσταση, με επικλήσεις στην... «υπομονή» του λαού, «μήπως και καταφέρουμε και ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση, πορεύεται η κυβέρνηση και στη νέα επικίνδυνη έξαρση της πανδημίας, καθώς τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού δεν χωράνε στη λογική «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Οπως παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ήδη το 90% των ΜΕΘ Covid στην Αττική είναι κατειλημμένες, κι αυτό παρά τη νέα μετατροπή των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου σε μονάδες «μίας νόσου», τη μετατροπή κρεβατιών από ΜΕΘ για άλλες σοβαρές νόσους, τις συμπτύξεις κλινικών κ.ο.κ., ενώ η ημερήσιες νοσηλείες σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Καθώς όμως η κυβέρνηση δεν προχωρά ούτε τώρα σε πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ο υπουργός παρέπεμψε την αποσυμπίεση του ΕΣΥ στην ...«υπομονή», στον εμβολιασμό, που όμως προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς (μετά από 2 μήνες έχουν γίνει μόλις 522.000 εμβολιασμοί με την 1η δόση και 272.000 με τη 2η), και ...στην «τήρηση των μέτρων».

Η υποκρισία κορυφώθηκε με νέους ύμνους στους υγειονομικούς, τους οποίους η κυβέρνηση αφήνει να «πολεμάνε» εδώ και έναν χρόνο χωρίς όπλα και εφεδρείες.

Προκλητική ήταν και η απάντηση του Β. Κικίλια σε ερώτηση γιατί τα κρούσματα στην Αττική αυξάνονται παρά το σκληρό lockdown. Την ίδια ώρα που με τα «πρωτόκολλα» της κυβέρνησης και της εργοδοσίας οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται πλέον και από εκπροσώπους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την ώρα που τα ΜΜΜ εξακολουθούν να αποτελούν υγειονομικές βόμβες, την ώρα που καθημερινά αποκαλύπτονται νέες μαζικές συρροές κρουσμάτων σε αθωράκιστα γηροκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κλειστές δομές, δημόσια νοσοκομεία κ.ο.κ., ο υπουργός επιχείρησε να φορτώσει τη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας... στην κακοκαιρία και στις πορείες, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού, που με όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας διαδηλώνει στο δρόμο για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων του!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός είδε ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να συνυπάρξουν

Απόσπασμα από συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ερώτηση σχετική με την «τάση ιδιωτικοποίησης σε βασικούς τομείς, όπως η Υγεία», απάντησε σε συνέντευξή του ο Δ. Κουτσούμπας στο «Militaire», λέγοντας:

Βέβαια, ο κόσμος πιστεύω σε αυτήν την πανδημία είδε και το χάλι της ιδιωτικής Υγείας, όπως είδε και το χάλι της δημόσιας Υγείας. Είδε, επίσης, ότι δεν μπορούν να συνυπάρξουν ιδιωτικός με δημόσιο τομέα. Είδε ότι δεν υλοποιήθηκε η πρόταση του ΚΚΕ, μιας και με ρωτάτε για συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, που ήταν η άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, πρώτα απ' όλα των ΜΕΘ, των κλινών. Και όταν λέμε επίταξη, εννοούμε πραγματική επίταξη. Δεν είναι επίταξη, για παράδειγμα, να πληρώνει το κράτος, δηλαδή ξανά ο Ελληνας φορολογούμενος, τον ιδιώτη επιχειρηματία στον ιδιωτικό τομέα. Και ξέρετε ότι σε αυτήν τη φάση της πανδημίας, το κράτος πήρε μια σειρά ΜΕΘ ή χρησιμοποίησε μια σειρά υποδομές του ιδιωτικού τομέα, πληρώνοντας, όμως, πολύ ακριβά. Εμείς ανοίξαμε αυτήν τη συζήτηση και θέλουμε να τη συνεχίσουμε μέσα στην ελληνική κοινωνία. Γιατί λέμε ότι πρέπει να γίνει κοινωνικοποίηση; Και η κοινωνικοποίηση που προτείνει το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με την καπιταλιστική κρατικοποίηση που κάνουν κάποιες δυνάμεις είτε από το χώρο της ΝΔ, που ονομάζονται φιλελεύθερες - νεοφιλελεύθερες, είτε από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, ή του ΚΙΝΑΛ, του λεγόμενου σοσιαλδημοκρατικού χώρου. Γιατί κι αυτοί κάνουν κρατικοποιήσεις. Ακόμη και η ΝΔ παλιότερα κατά διαστήματα έκανε κρατικοποιήσεις, κρατική παρέμβαση. Αυτή είναι η κυρίαρχη - αυτήν τη στιγμή - λογική και στην ΕΕ, η οποία συνδυάζεται στη συνέχεια με παραπέρα ανάπτυξη των ιδιωτικοποιήσεων, αφού πρώτα έχουν ξελασπώσει τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Το κράτος έχει βάλει λεφτά για να μπορέσει να τους αποδώσει καθαρές τις επιχειρήσεις ξανά και να συνεχίσουν φτου κι απ' την αρχή. Αυτή είναι η λειτουργία στο πλαίσιο του σάπιου, βάρβαρου συστήματος, που έχει όνομα και λέγεται καπιταλισμός. Και δυστυχώς σ' αυτήν τη ρότα πάνε. Αρα, πρέπει να αλλάξουμε γραμμή συνολικά σ' αυτά τα ζητήματα, σαν κοινωνία και βεβαίως αυτό θέλει να το αποδεχθεί, να το κατανοήσει στην πραγματικότητα ο ελληνικός λαός και να το επιβάλει, να το κάνει πράξη με τις πολιτικές επιλογές του στη συνέχεια.

Συσκέψεις εργαζομένων αύριο σε νοσοκομεία
  • Σε συνέλευση γιατρών καλεί αύριο στη 1.30 μ.μ., μπροστά από το παλιό κτίριο, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», διεκδικώντας: Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Καμία απόλυση επικουρικού. Μονιμοποίηση όλων τώρα. Να μην κλείσει κανένα τμήμα του νοσοκομείου. Οχι στη λογική του συστήματος Υγείας μίας νόσου. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό. Αμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας, και ένταξή τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο.
  • Σε σύσκεψη συμβασιούχων στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου προχωρά αύριο στη 1.30 μ.μ. το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, καθώς ήδη λήγουν οι συμβάσεις 350 εργαζομένων σε διάφορους κλάδους και έπεται συνέχεια, με τους υπόλοιπους συμβασιούχους, στις αρχές του 2022. Κύριο αίτημα είναι να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου, να συνεχίσουν να δουλεύουν και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Νέα κινητοποίηση για την ενίσχυση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Παράσταση διαμαρτυρίας οργανώνουν σήμερα Πέμπτη στις 2.30 μ.μ. στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου) και τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Εργαζομένων ΓΝΕ «Θριάσιο». Τα σωματεία ζητούν συνάντηση με τη διοίκηση και απαιτούν να ανακληθούν η απόφαση για κλείσιμο κλινών Γενικής - ΜΕΘ και ο σχεδιασμός για κλείσιμο κλινικών. Να ενισχυθεί το «Θριάσιο» Νοσοκομείο με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org