ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα που δικάζονται οι συλληφθέντες
  • Στις 11 το πρωί στην Πρυτανεία του ΑΠΘ το αγωνιστικό ραντεβού
  • Με διαδηλώσεις σήμερα και στην Αθήνα, στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια, και σε πολλές ακόμα πόλεις, οι φοιτητές καταδικάζουν την καταστολή και ζητούν να ανοίξουν οι σχολές

MotionTeam

Νέο μαχητικό συλλαλητήριο σήμερα, στις 11 το πρωί, έξω από την Πρυτανεία του ΑΠΘ και πορεία προς τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται να δικαστούν οι 31 συλληφθέντες, διοργανώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ.

Χτες το πρωί, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση της Συγκλήτου, από την οποία αποκλείστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά, με ευθύνη της διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, πέταξαν αβγά και γιαούρτια στην πινακίδα του κτιρίου διοίκησης.

Οι φοιτητές ζήτησαν να έχουν λόγο για να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους. Να καταδικαστούν τα ντροπιαστικά βίαια γεγονότα και η πολιτική καταστολής. Με τα πανό και τα συνθήματά τους διαμήνυσαν ότι με ψηλά το κεφάλι θα συνεχίζουν τον αγώνα: «Η καταστολή δεν θα περάσει, έξω τα ΜΑΤ από τις σχολές, οι φοιτητές δεν τρομοκρατούνται. Αμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων», έγραφε το πανό τους.

Σε όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας είχαν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνταν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων τους, όπου γινόταν ενημέρωση για την επέμβαση της αστυνομίας, το όργιο τρομοκρατίας και συλλήψεων, με τα οποία στην πραγματικότητα έγιναν τα εγκαίνια του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Επίσης συζητήθηκε ο σχεδιασμός της δράσης των συλλόγων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών και τη συνέχεια της δράσης ενάντια στην εφαρμογή του νόμου. Οι φοιτητές δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι ο φόβος και η καταστολή δεν θα πετύχουν να βάλουν στον γύψο τους αγώνες τους.

Στο μεταξύ, με μια κατάπτυστη απόφαση, η Σύγκλητος του ΑΠΘ νομιμοποιεί πλήρως τις ενέργειες της Πρυτανείας που οδήγησαν στην επέμβαση της Εισαγγελίας και την καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις, υιοθετώντας τα περί βίαιης κατάληψης κτιρίων και πρόκλησης φθοράς στη δημόσια περιουσία. Εντελώς υποκριτικά εμφανίζεται να καταδικάζει «την υπέρμετρη αστυνομική βία», λες και αν ήταν εντός του μέτρου (ποιου άραγε) θα ήταν δικαιολογημένη. Και αποκαλύπτει ότι αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι ούτε το άγριο ξύλο ούτε οι συλλήψεις των φοιτητών, παρά μόνο ότι «οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν ...δυσφημούν το ίδρυμά μας».

Στον αντίποδα των παραπάνω, συνεχίζεται το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε από την πρώτη ώρα στους φοιτητές με ανακοινώσεις και δράσεις των φορέων του εργαζόμενου λαού. Στο πλαίσιο αυτό, χτες, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, με ανακοίνωσή του, κατήγγειλε το όργιο καταστολής σε βάρος των φοιτητών και καλεί σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Με ανάλογο κείμενό της η Επιτροπή Εργαζόμενης Νεολαίας της ΠΣΟ εκφράζει την αλληλεγγύη της, απαιτεί την απόσυρση των κατηγοριών απέναντι στους φοιτητές και τονίζει ότι «με τον νόμο τους και την τρομοκρατία τους θέλουν να επιβάλλουν ένα πανεπιστήμιο ΑΕ, ένα πανεπιστήμιο που η γνώση και η επιστήμη θα είναι εμπόρευμα, χωρίς ενοχλητικές φωνές που θα διεκδικούν δωρεάν Παιδεία», σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα περάσει. Καταδίκη στην επίθεση καταστολής στο ΑΠΘ εκφράζει ακόμα μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων».

Συγκεντρώσεις σήμερα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις

Αγωνιστικό ραντεβού δίνουν και στην Αθήνα σήμερα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, στη 1 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, για να απαιτήσουν για μια ακόμα φορά να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να μην εφαρμοστεί ο νόμος της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία, που φέρνει διαγραφές και νέους φραγμούς στις σπουδές, να καταδικάσουν τον αυταρχισμό. Στην κινητοποίηση καλεί και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, που παλεύει για το άνοιγμα των σχολών.

Φοιτητές από τους Συλλόγους της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες το πρωί παρέμβαση στο Σύνταγμα, καλώντας στο σημερινό συλλαλητήριο. Ανάρτησαν πανό στο οποίο αναγράφεται: «Οι φοιτητές ζητούν μόρφωση - υγεία. Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία!».

«Ψηλά το κεφάλι! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον δίκαιο αγώνα μας», δηλώνουν 28 Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση, αλλά και σε νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 10 Μάρτη, ημερομηνία συμπλήρωσης 1 χρόνου με κλειστά πανεπιστήμια.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις διοργανώνονται σήμερα και σε άλλες πόλεις, όπου οι φοιτητές προτάσσουν την ανάγκη να ανοίξουν οι σχολές, καταδικάζουν την καταστολή στο ΑΠΘ και δηλώνουν ότι δεν θα εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη:

Πάτρα, 1 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

Γιάννενα, 12 το μεσημέρι, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ηράκλειο, 1 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Χανιά, 1 μ.μ., στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Λάρισα, 1.30 μ.μ., στο Κτίριο Κατσίγρα.

Μεταρρυθμιστικές προκλήσεις στα μέτρα των επιχειρήσεων

Τις μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση και τη σχέση τους με την οικονομία και κοινωνία από τη σκοπιά της αστικής στρατηγικής αφορούσε η εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το ΙΟΒΕ.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν το πώς η Εκπαίδευση θα υπηρετήσει τους αναπτυξιακούς στόχους, οι παθογένειες όπως χαρακτηρίζονται μια σειρά από ζητήματα που εμποδίζουν την απόλυτη στοίχιση της Εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς και οι αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται και από αυτήν την κυβέρνηση, απέναντι και μακριά από τις αυξημένες σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες, τα καθημερινά προβλήματα.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης σημείωσε πως «η απόδοση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα υστερεί», συμπληρώνοντας πως «για να πετύχει ένα σύστημα Εκπαίδευσης πρέπει να υπάρχει αυτοαξιολόγηση και μια αλλαγή προς το καλύτερο», με οδηγό τις μελέτες και έρευνες που γίνονται.

Σημείωσε μεταξύ άλλων πως η μεταρρύθμιση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να ξεκινήσει με χαλάρωση της γραφειοκρατίας, «με επίβλεψη αλλά όχι παρακολούθηση κάθε κίνησης, κάθε διορισμού, κάθε μισθού και ωραρίου» σε τοπικό επίπεδο για τα σχολεία και ανέφερε τη συνεργασία των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις ως στοιχείο ενός καλού πανεπιστημίου.

Στη σύνδεση των μεταρρυθμίσεων στην Εκπαίδευση με τις αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δηλώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις αναδιαρθρώσεις. Απαρίθμησε πέντε μεταρρυθμιστικές προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που περιλαμβάνουν: Την καλλιέργεια δεξιοτήτων. Τη διασύνδεση της Εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, αναφέροντας πως σε αυτό απαντούν ο νόμος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και η ενίσχυση της σύνδεσης των πανεπιστημίων με τη βιομηχανία. Την πρόσβαση και συμπερίληψη. Αυτονομία και αξιολόγηση, σημειώνοντας πως το ελληνικό είναι από τα πιο υπερσυγκεντρωτικά εκπαιδευτικά συστήματα, χωρίς στην ουσία αξιολόγηση και επαναλαμβάνοντας πως η επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα περιέχει ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την αυτονομία των σχολείων, ενώ ο νόμος - πλαίσιο θα ενισχύει ακόμα περισσότερο την αυτονομία των πανεπιστημίων.

Κινητοποιήσεις γονέων για τη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη

Με συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης τους για ασφαλή λειτουργία των σχολείων και ενάντια στην τοποθέτηση KIBO στις αυλές σχολείων απαντούν οι Σύλλογοι Γονέων στις προκλητικές δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης που χαρακτήρισε τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις τους «επαναστατική γυμναστική».

Χτες Τετάρτη, με πρωτοβουλία της Ενωσης Γονέων της Δ' Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση - σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, όπου αποφασίστηκε συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης των γονέων με πολύμορφες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των οποίων και παρέμβαση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων και της Ενωσης Γονέων ανέδειξαν την αντίθεσή τους στις αντιδραστικές αλλαγές στην Εκπαίδευση και ζητούν να μην εφαρμοστούν οι αλλαγές για την πρόσβαση στα ΑΕΙ, η «Τράπεζα Θεμάτων». Ανέγερση νέων σχολείων με σύγχρονες υποδομές. Ανέγερση νηπιαγωγείων σε κάθε γειτονιά. Να μην τοποθετηθούν προκάτ σχολικές αίθουσες σε αυλές σχολείων. Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία.

Στο μεταξύ, το πρωί της Τρίτης, ο Σύλλογος Γονέων του 90ού Δημοτικού Σχολείου, με σύνθημα «Θέλουμε ανθρώπινα και ασφαλή σχολεία όχι KIBO μέσα στην πανδημία», προχώρησε σε δράση ενημέρωσης της γειτονιάς για την απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης να τοποθετηθούν αίθουσες - προκάτ για να μεταφερθούν επιπλέον μαθητές προσχολικής αγωγής εν μέσω πανδημίας στο σχολείο που ήδη φιλοξενεί μεγαλύτερο αριθμό μαθητών από αυτόν που προβλέπεται. Στο κτίριο του σχολείου συστεγάζεται ήδη το Δημοτικό και το 7ο Νηπιαγωγείο, και σχεδιάζεται η τοποθέτηση δύο KIBO για τη στέγαση επιπλέον 50 προνηπίων.

Την ώρα που οι ανάγκες της Προσχολικής Αγωγής αντιμετωπίζονται στήνοντας σαρδελοκούτια και εξαφανίζοντας τις αυλές των σχολείων, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος πανηγύρισε για... επιτυχίες της διοίκησής του στην εφαρμογή της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, επιβεβαιώνοντας απλά ότι σε καιρό πανδημίας συνωστίζονται ακόμη περισσότεροι μαθητές μέσα στα σχολεία, καταργούνται χρήσιμες βοηθητικές αίθουσες και περιορίζονται οι αυλές.

Διαδικτυακή εκδήλωση

Οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας της ΟΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τη θέση του ΚΚΕ σήμερα στις 7.30 μ.μ. Ομιλήτρια θα είναι η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στο πλευρό των σπουδαστών της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ

Η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων σπουδαστών της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αγρινίου, οι οποίοι διεκδικούν την κατάργηση του νόμου 4763/21-12-2020 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Δεκέμβρη του 2020.

Ο νόμος αυτός απαξιώνει ακόμα περισσότερο τις σχολές ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, που αντί για πτυχίο επιπέδου 4 (αντίστοιχο του Λυκείου) θα δίνουν στους σπουδαστές τίτλο σπουδών επιπέδου 3 (κάτι μεταξύ Γυμνασίου και Λυκείου δηλαδή, αντίστοιχο των παλιών ΣΕΚ).

Η ΤΟ Αιτωλοακαρνανίας απαιτεί να αποσυρθούν τώρα οι διατάξεις του νόμου για τις σχολές ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ και σημειώνει:

«Η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας, αντί να πάρει μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων συνολικά στην Παιδεία, ψηφίζει νόμους που απαξιώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας, βάζουν φραγμούς στη μόρφωση, ενισχύουν την καταστολή και στο όνομα της ασφάλειας φέρνει την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Ο κοινός αγώνας μαθητών - σπουδαστών - φοιτητών - εκπαιδευτικών - γονιών - εργαζομένων θα καταργήσει αυτούς τους νόμους στην πράξη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ