ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Η χωματερή θα μείνει στα χαρτιά!»
  • Την ώρα που η διοίκηση Πατούλη υπέγραφε το νέο «έγκλημα», οι συγκεντρωμένοι ξεκαθάριζαν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει το «Σινικό Τείχος του σκουπιδαριού»
  • Διαδικτυακή σύσκεψη σήμερα για την κλιμάκωση του αγώνα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
«

Να σταματήσει το έγκλημα στη Φυλή!». Αυτό απαίτησαν Σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε χτες το απόγευμα έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής.

Ανεξάρτητα από την όποια απόφαση θα πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο, οι συγκεντρωμένοι ξεκαθάρισαν ότι είναι απόφασή τους να μην επιτρέψουν να γίνει κανένα έργο που θα μετατρέψει την περιοχή σε ένα «Σινικό Τείχος του σκουπιδαριού». Την ίδια ώρα, συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου είχε προγραμματιστεί η συζήτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Αττικής», που περιλαμβάνει την επέκταση της χωματερής. Δηλαδή, την κατασκευή ενός νέου τρίτου ΧΥΤΑ στη Φυλή, χωρισμένου σε τρία κύτταρα.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση ήταν: «Πατούλη, Δούρου και Παππού είστε οι βασιλιάδες του σκουπιδαριού». «Δυτική Αθήνα, Θριάσιο, Φυλή, να κλείσει τώρα η χωματερή». «Από Φυλή, Βαρνάβα τίποτα δεν περνά, η χωματερή θα μείνει στα χαρτιά».

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων που αποτελούνταν από προέδρους σωματείων που οργάνωναν την κινητοποίηση, ανέβηκαν στο κτίριο της Περιφέρειας και ζήτησαν από το προεδρείο του συμβουλίου να προταχθεί το θέμα και να τους δοθεί η δυνατότητα παρέμβασης. Το αίτημα της προτεραιότητας δεν έγινε δεκτό, ενώ το αίτημα για να παρέμβουν στη συζήτηση έγινε δεκτό και δόθηκαν τα links ώστε να υπάρξει παρέμβαση.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ο Θοδωρής Σκολαρίκος, δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων - Καματερού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής και μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και ο Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα.

«Θα μεταφέρουμε τη φωνή σας»

Ο Γ. Πρωτούλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν θα μπορούν για καιρό να πνίγουν την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής, γι' αυτό «είμαστε και εμείς εδώ, για να μεταφέρουμε αυτή τη φωνή». Σήμερα, πρόσθεσε, την επέκταση της χωματερής πάνω στη χωματερή έρχονται να την περάσουν ως 4ο θέμα στην ημερήσια διάταξη, ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως τόνισε, έχει ζητήσει το θέμα να αποσυρθεί και να συζητηθεί σε μονοθεματική, ακόμα και έκτακτη συνεδρίαση. «Αυτό», υπογράμμισε, «είναι έγκλημα και πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι ότι συνειδητά σήμερα όσοι σηκώσουν το χέρι τους, το σηκώνουν για να πεθάνει από καρκίνο ο λαός της περιοχής. (...) Τίποτε δεν τελειώνει εδώ, καλή συνέχεια στον αγώνα», κατέληξε ο Γ. Πρωτούλης και αναφέρθηκε και στη σχετική επιδημιολογική μελέτη, η οποία κάνει λόγο για αύξηση του καρκίνου στη Δυτική Αττική κατά 26,5%.

Ο Γιάννης Πρωτούλης μιλά στους συγκεντρωμένους
Ο Γιάννης Πρωτούλης μιλά στους συγκεντρωμένους
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, σημείωσε ότι με fast track διαδικασίες, εν μέσω πανδημίας και κυριολεκτικά σαν την «κλέφτρα» η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και των δημοτών της περιοχής, προσθέτοντας πως «Φυλή σημαίνει κέρδη για τους επιχειρηματίες και καρκίνο για τους εργάτες».

Η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής ΣΥΑΠΕ, ανάμεσα σε άλλα, χαιρέτισε την απόφαση όλων όσοι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και κινητοποιούνται για να βάλουν ένα τέλος, να βάλουν φραγμό στις αντιλαϊκές αποφάσεις κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής. Πρόσθεσε δε ότι «έφτασε στο σημείο η περιφερειακή αρχή Πατούλη να γράφει στα παλιά της τα παπούτσια ακόμα και αυτές τις παρατηρήσεις, τις αιτιάσεις του υπουργείου Υγείας, το οποίο επέστρεψε την περιβαλλοντική μελέτη για την ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής. Εφτασε στο σημείο να πετάνε στα σκουπίδια τις μελέτες που μιλάνε για αύξηση των νεοπλασιών στην περιοχή». Κατέληξε λέγοντας «πάρτε πίσω τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - συγχωροχάρτι στους σχεδιασμούς σας. Σταματήστε κάθε διαδικασία επέκτασης του ΧΥΤΑ και κάθε σχεδιασμό για τη δημιουργία εργοστασίων καύσης».

Ο Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Φυλής και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής, τόνισε ότι το πρόβλημά τους είναι ποιος εργολάβος θα επικρατήσει. Τώρα δημιουργούν, συνέχισε, «το "σινικό τείχος" μήκους 1,5 χιλιομέτρου και ύψους 20 μέτρων για να εγκιβωτιστούν εκατομμύρια τόνοι ακόμα σκουπίδια. (...) Δεν θα το αφήσουμε να περάσει», κατέληξε. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία μετέβη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου έγινε δεκτό το αίτημά τους να γίνει παρέμβαση εκπροσώπου τους στη συνεδρίαση του ΠΣ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Πέμπτη 25 Φλεβάρη, στις 8.30 το βράδυ, η Συντονιστική Επιτροπή καλεί Σωματεία, Συλλόγους και φορείς σε διαδικτυακή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων τους για τη συζήτηση και την οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα (για συμμετοχή επικοινωνήστε στο email: synt.epitropidytikisattikis@gmail.com).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
«Οποιος ψηφίσει θα ψηφίσει ένα έγκλημα»

Με μια απαράδεκτη διαδικασία επέλεξε η διοίκηση Πατούλη να συζητηθεί ένα κορυφαίο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον θέμα που αφορά το νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή. Η περιφερειακή αρχή μετά από 6 ώρες συνεδρίασης και αργά το βράδυ επέλεξε να συζητηθεί το θέμα και αναμενόταν να ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα, αποκλείοντας στην ουσία τη φωνή των εκπροσώπων των σωματείων και φορέων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι νωρίς το μεσημέρι, γύρω στις 4, ο παλμός των συγκεντρωμένων έξω από την Περιφέρεια περνούσε μέσα από τα μικρόφωνα των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, τοποθετήθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ! Στην τοποθέτησή του ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:

«Μιλάμε για μια εγκληματική επιλογή και όσοι ψηφίσουν σήμερα θα ψηφίσουν ένα έγκλημα». Αναφέρθηκε στη «βρώμικη συναλλαγή ανάμεσα στην προηγούμενη και τη σημερινή διοίκηση, όταν σε "νεκρό" χρόνο, την 1η Αυγούστου του 2019, πέντε άνθρωποι αποφάσισαν τη συνέχιση της λειτουργίας της χωματερής». Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τον Σεπτέμβρη του 2019 μέχρι και σήμερα, με τις οποίες ζητούσε να συζητηθεί το θέμα (βλέπε ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Επιπλέον, παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με τα ανατριχιαστικά επιδημιολογικά στοιχεία που υπάρχουν για το ΧΥΤΑ Φυλής. Μερικά από αυτά είναι η δραματική αύξηση των νεοπλασιών στη Δυτική Αττική. Επιπλέον, παρέθεσε τα στοιχεία από το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης των ΧΥΤΑ Φυλής και Ανω Λιοσίων, που υλοποιήθηκαν το 2017 από εταιρεία για λογαριασμό του ΕΔΣΝΑ και σύμφωνα με αυτά:

«- Τα απορρέοντα προς το παρακείμενο ρέμα νερά εμφανίζουν μικροβιολογική φόρτιση κατά εκατοντάδες μέχρι δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα επεξεργασμένα προς άρδευση λύματα!

- Η οργανική ρύπανση σε ορισμένες θέσεις ξεπερνά και αυτή των ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων!

- Διαπιστώνονται μεγάλες υπερβάσεις (πολλαπλάσιες των θεσπισμένων ορίων) στα απορρέοντα επιφανειακά νερά ως προς τους πλέον επικίνδυνους τοξικούς ρύπους: Κάδμιο, Μόλυβδος, Υδράργυρος, Νικέλιο, μαζί και το Χρώμιο προσθέτουμε εμείς. Σε θέσεις με λιμνάζοντα νερά βρέθηκαν τιμές μέχρι και 1.320 φορές από το επιτρεπόμενο όριο για το Νικέλιο, 450 φορές για το Χρώμιο, 1.120 φορές για το Μόλυβδο, 3,6 φορές για τον Υδράργυρο και 312 φορές για το Κάδμιο.

Δηλαδή, ένα εφιαλτικό "κοκτέιλ" από μολυσματικούς παράγοντες, από οργανικούς ρύπους και από καρκινογόνους και άλλους τοξικούς και επικίνδυνους ρύπους διασπείρονται στην ευρύτερη περιοχή μέσω των επιφανειακών νερών, που είτε ρέουν από τον ΧΥΤΑ, βεβαρημένων με υψηλό φορτίο στραγγισμάτων, είτε λιμνάζουν πάνω σε αυτόν δημιουργώντας, πέραν των άλλων, και μόνιμες εστίες επώασης και εξάπλωσης νοσογόνων παραγόντων».

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και ήταν άγνωστο εάν θα γίνει ψηφοφορία ή όχι...

Οι διεκδικήσεις των σωματείων και φορέων

-- Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.

-- Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.

-- Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

-- Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org