ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στόχος να επιταχύνουν «ανεμπόδιστα» τις αναδιαρθρώσεις

«Παρά την πανδημία, το νομοθετικό μας έργο προχωρά ανεμπόδιστα. Στη Βουλή συζητούνται αυτήν τη στιγμή 4 νομοσχέδια, έχουμε άλλα 7 που είναι έτοιμα προς κατάθεση, 7 στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, ενώ παράλληλα ξεδιπλώνονται δεκάδες άλλες δράσεις των υπουργείων, σε κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής. Είναι ένας ρυθμός τον οποίο όχι απλά θα τον κρατήσουμε, αλλά και θα τον επιταχύνουμε».

Ετσι περιέγραψε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, το αντιλαϊκό «κρεσέντο» της κυβέρνησης, που βλέπει την πανδημία ως «ευκαιρία» για να «τρέξει» τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, διασφαλίζοντας την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στις νέες συνθήκες.

Αλλωστε, ανάμεσα στα επόμενα 7 προς κατάθεση νομοσχέδια φιγουράρουν η «Απλοποίηση της δανειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», η ενσωμάτωση ευρωενωσιακών Οδηγιών για τα απόβλητα και η ενσωμάτωση Οδηγίας για την «ενεργειακή εξοικονόμηση», όλα προκειμένου να ανοίξουν νέα χρυσοφόρα πεδία στο κεφάλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την εφαρμογή της τηλεργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες, τόσο σε «κανονικές» συνθήκες όσο και σε «συνθήκες κρίσης (π.χ. Covid-19)», όπως αναφέρουν, με επιδιώξεις τους μεταξύ άλλων την «ενίσχυση της παραγωγικότητας», την «εξοικονόμηση πόρων», την «αξιολόγηση της απόδοσης προσανατολισμένη στα αποτελέσματα της εργασίας».

Παραπέρα, παρουσιάστηκε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που εισάγει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις σχέσεις γονέων - τέκνων μετά από διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, διαζύγιο ή ακύρωση γάμου. Επίσης παρουσιάστηκε νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς.

Στο υπουργικό συμβούλιο έγινε και «αποτίμηση της εξέλιξης του κυβερνητικού έργου» τον Φλεβάρη, παρουσιάζοντας ακριβώς ως «υλοποίηση μεταρρυθμίσεων» μεταξύ άλλων τον νόμο για την αστυνομία και τους μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς στα πανεπιστήμια, καθώς και τα προσχέδια των πρώτων 17 ΚΥΑ για την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, και για το πογκρόμ που θα εξαπολύσουν το επόμενο διάστημα απέναντι στα λαϊκά σπίτια και τους επαγγελματίες.

Επίσης χαιρέτισαν σαν «σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις»: Τη νέα 25ετή σύμβαση για τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, την έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων του «επενδυτικού σχεδίου» «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας» των «Ελλάκτωρ ΑΕ και «EDP Renewables SA», όπως και την έναρξη της ΣΔΙΤ «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Οχι στις μονάδες καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου

Περιοδεία χτες σε Καλοχώρι και Σίνδο από τον βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Στολτίδη

Περιοδεία σε Καλοχώρι και Σίνδο πραγματοποίησε χτες το πρωί κλιμάκιο της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, μαζί με τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη, στο πλαίσιο της πολύμορφης παρέμβασης που βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα του λαού και τις επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη λειτουργία δύο μονάδων αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, τα στελέχη του ΚΚΕ μοίρασαν πλατιά την ανακοίνωση της ΤΟ Δυτ. Θεσσαλονίκης με τη θέση του Κόμματος για τις μονάδες αποτέφρωσης και συνομίλησαν με εργαζόμενους και επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και με εκπροσώπους του Τοπικού Συμβουλίου Σίνδου. Σε κάθε σταθμό, τόσο στο Καλοχώρι όσο και στη Σίνδο, αναδείχθηκαν η αντίθεση του λαού στα θανατηφόρα σχέδια του κεφαλαίου για την περιοχή και η συμφωνία του ότι για να εμποδιστούν απαιτούνται οργάνωση και αγώνας.

Τα στελέχη του ΚΚΕ αναφέρθηκαν στους κινδύνους και τις επιπτώσεις που θα προκύψουν στην υγεία, στο έδαφος, στο υπέδαφος και τον αέρα από την εγκατάσταση και λειτουργία των δύο Μονάδων Θερμικής Επεξεργασίας Υγειονομικών Αποβλήτων που επιδιώκουν να λειτουργήσουν οι εταιρείες «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ» και «POLYGREEN» στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές.

Ανέδειξαν ότι ο σχεδιασμός αυτός έρχεται σε συνέχεια των ήδη ρυπογόνων δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης (ρύπανση από τα ΕΛΠΕ, καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ», δημιουργία ΜΕΑ Δυτικού Τομέα), οι οποίες έχουν προκαλέσει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της, που θυσιάζονται στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Κάλεσαν το λαό να μην εφησυχάζει από το γεγονός ότι Τοπικά Συμβούλια, Δήμος και Μητροπολιτική Επιτροπή (ΜΕ) της Περιφέρειας έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά σε σχέση με τη ΜΠΕ για την εγκατάσταση των δύο μονάδων. Οπως εξήγησαν, η αρνητική τοποθέτηση της ΜΕ στηρίχθηκε σε ρυμοτομικά και χωροταξικά κωλύματα που μπορούν να ξεπεραστούν πολύ εύκολα, με μια απόφαση.

Τόνισαν ότι η όποια αντίδραση θα πρέπει να βάζει στο επίκεντρο την πηγή του προβλήματος, δηλαδή τη διαχείριση και επεξεργασία των αποβλήτων με μοναδικό σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας. Και κόντρα σε αυτήν την προοπτική, να παλέψουν για ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα έχει ως κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Επεσήμαναν επίσης ότι ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να μπει στο δίλημμα ποια μερίδα του κεφαλαίου να στηρίξει ανάμεσα σ' αυτές που επιδιώκουν να επενδύσουν στην περιοχή. Αντίθετα, πρέπει να προτάξει τις δικές του ανάγκες, για σχολεία, δημόσιες δομές Υγείας, έργα αντιπλημμυρικά και αντισεισμικής θωράκισης, αλλά και να υπερασπιστεί εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις.

Τέλος διαβεβαίωσαν πως το ΚΚΕ, με ό,τι δυνάμεις διαθέτει σε δήμο, Περιφέρεια, Βουλή, αλλά κυρίως στο δρόμο του αγώνα, στο πλευρό του λαού της περιοχής, θα παλέψει για να μην προχωρήσουν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί.

Στερνό «αντίο» στον δημοσιογράφο Κώστα Ψωμιάδη

Συναισθηματικά φορτισμένοι, για τον πρόωρο χαμό του, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν χτες Τετάρτη τον δημοσιογράφο Κώστα Ψωμιάδη στο Νεκροταφείο της Καλλιθέας, ευχόμενοι κουράγιο και δύναμη στην κόρη του, στην σύζυγο, στον αδερφό του, στους οικείους του.

Στην κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνο της «Σύγχρονης Εποχής».

Με θερμά λόγια μίλησαν για τον Κώστα Ψωμιάδη, έναν αγαπητό και ευγενικό άνθρωπο, κοντινοί συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί του στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902», όπου εργάστηκε στο παρελθόν.

Εκ μέρους του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό», του οποίου ο Κ. Ψωμιάδης ήταν αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ αφού είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, επικήδειο εκφώνησε ο Αποστόλης Χαρίσης. «Υπήρξε πάντα δραστήριος πολιτικά και πνευματικά, δημιουργικός, συνειδητός άνθρωπος και "παρών" σε κάθε προσπάθεια, κίνηση, κινητοποίηση που αποσκοπούσε σε μια καλύτερη ζωή για το λαό μας και για όλο τον κόσμο», ανέφερε. Οπως είπε, αφήνει πίσω του «ένα μονοπάτι δημιουργικότητας, αγωνιστικής συνείδησης, καλοσύνης, ανθρωπιάς και βαθιάς ευγένειας. Θα μείνει για πάντα μέσα μας, στη σκέψη μας και κυρίως στη δράση μας, σε ό,τι πράττουμε για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, αυτόν που και ο ίδιος ήθελε».

Εκ μέρους όσων έζησαν από κοντά τον Κώστα Ψωμιάδη στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του «902» μίλησε ο Γιάννης Ευσταθίου, που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αποχαιρετούμε τον Κώστα, έναν αγαπητό, ευγενικό και γεμάτο χιούμορ άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή μάς κέρδισε όλους. Θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε που μας επέλεξε για φίλους, συνάδελφους και συνοδοιπόρους του σε δρόμους αγωνιστικούς και σε καιρούς δύσκολους. Το ρεπορτάζ συνεχίζεται... και οι συμβουλές του θα συνεχίσουν να μας βοηθάνε».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στο «Αττικόν»

Την Κυριακή 28 Φλεβάρη

Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 28 Φλεβάρη, από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ. στο Νοσοκομείο «Αττικόν», θα πραγματοποιήσει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Το Τμήμα Αιμοδοσίας έχει ανεξάρτητη είσοδο και χώρο υποδοχής - αναμονής των αιμοδοτών.

Η ΚΟ Αττικής ενημερώνει για τη διαδικασία:

Οι αιμοδότες πρέπει να είναι 18 - 65 ετών και υγιείς. Πριν από την αιμοδοσία να έχουν κοιμηθεί καλά και να έχουν πάρει ένα ελαφρύ γεύμα. Είναι απαραίτητο μαζί τους να έχουν ΑΜΚΑ και Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας.

Η μετακίνηση από και προς το νοσοκομείο θα γίνεται με τον κωδικό 1 (με έντυπο ή sms) και η είσοδος με τη βεβαίωση μετακίνησης της ΚΟ Αττικής. Για την επιστροφή θα λάβουν επιπλέον βεβαίωση από το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου.

«Και η εθελοντική αιμοδοσία είναι ένας αγώνας για τη ζωή», σημειώνει στο κάλεσμά της η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε πάρει όλα τα μέτρα προστασίας των αιμοδοτών».

ΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαδικτυακή εκδήλωση για την τηλεργασία

Η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ οργανώνει την Κυριακή 28 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ενας χρόνος επιβολής της τηλεργασίας. Οι επιπτώσεις στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Παλεύουμε ενάντια σε όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής». Πληροφορίες για συμμετοχή στην εκδήλωση είτε από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είτε στο mail: thlnies1917@gmail.com



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ