ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Διήμερο πανελλαδικής δράσης για τον ένα χρόνο που παραμένει κλειστός ο Πολιτισμός
  • Σύσκεψη σήμερα για τον προγραμματισμό των δράσεων
  • Νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα ενάντια στον «τρομονόμο στην τέχνη»

Διήμερο πανελλαδικής δράσης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο των χώρων του Πολιτισμού διοργανώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στις 15 και 16 Μάρτη, που για το σκοπό αυτό οργάνωσε την περασμένη βδομάδα μια πετυχημένη σύσκεψη με τη συμμετοχή 17 σωματείων του χώρου του Θεάματος - Ακροάματος, καθώς και 5 παραρτημάτων του ΠΜΣ, όπου συζητήθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο των δράσεων κάτω από το σύνθημα #artattack που σηματοδοτεί ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού περνούν στη δική τους επίθεση για τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα του χώρου, για την επιβίωσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα τα σωματεία προχωρούν σε νέα σύσκεψη, στη 1 μ.μ. στα γραφεία του ΠΜΣ, αλλά και διαδικτυακά, προκειμένου να συζητήσουν και να καταλήξουν τον κύκλο δράσεων και πρωτοβουλιών που θα αναπτύξουν, «βάζοντας τα αιτήματά μας απέναντι σε μία πολιτική που είναι εχθρική στις ανάγκες των εργαζόμενων στον Πολιτισμό», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Παράλληλα, ο ΠΜΣ καλεί σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 1η Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο σταθμό μετρό «Ακρόπολη», κόντρα στον «τρομονόμο στην τέχνη». Οι εργαζόμενοι του χώρου θα καταθέσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην ισπανική πρεσβεία ενάντια στη σύλληψη και καταδίκη του καλλιτέχνη της ραπ Pablo Hasel, με τη νομοθεσία «περί υποκίνησης σε βία ή μίσος», που πρόσφατα ψήφισε και στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ. Στη συνέχεια θα καταθέσουν στη Βουλή τις χιλιάδες υπογραφές καταδίκης του νομοσχεδίου «Λιβάνιου», το οποίο ουσιαστικά ενσωματώνει τον λεγόμενο «τρομονόμο», παρά τους φραστικούς ελιγμούς της κυβέρνησης.

Ο ΠΜΣ υπενθυμίζει πως «με την ίδια νομοθεσία "περί υποκίνησης σε βία ή μίσος", συνελήφθη στην Ισπανία ο καλλιτέχνης της ραπ Pablo Hasel, που πρόκειται να εκτίσει ποινή φυλάκισης 9 μηνών. Ολα αυτά την ώρα που οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πανηγυρίζουν πως ο συγκεκριμένος νόμος δεν έρχεται για να φιμώσει την Τέχνη αλλά δήθεν για να την απελευθερώσει».

«Εάν δεν αντιδράσουμε άμεσα δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στις μαζικές κινητοποιήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες στην Ισπανία, θα έρθει και η σειρά μας», σημειώνει ο ΠΜΣ, που καλεί τα σωματεία του χώρου, αλλά και συλλόγους μαθητών και φοιτητών να στηρίξουν την κινητοποίηση.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΧΕΠΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκινητικό δρώμενο στο πλαίσιο της έκθεσης «Πάνδημες ΣυνARTήσεις»

Ενα συγκινητικό δρώμενο χορού, μουσικής και λόγου παρουσιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, στο προαύλιο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης «Πάνδημες ΣυνARTήσεις» που πραγματοποιείται στους κοινόχρηστους χώρους του νοσοκομείου από την καλλιτεχνική ομάδα «FireArt».

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων παρουσιάστηκε το δρώμενο που είχε ως θέμα την αλληλεγγύη, από την ομάδα χορού «Β + 6».

Και αυτή η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από το προσωπικό του νοσοκομείου που είδε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από νοσηλευτές της ΜΕΘΑ, «φως μέσα στο σκοτάδι της αγριότητας της αρρώστιας και του θανάτου».

Μιλώντας για το δρώμενο, η χορογράφος Βερονίκη Τσουγκράνη σημείωσε: «Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε τις τρεις μορφές (χορό, μουσική και λόγο) με ένα ποίημα του Μπ. Μπρεχτ και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς το υγειονομικό προσωπικό. Η Τέχνη είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας. Ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να μένει αμέτοχος απέναντι σε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα όπως η υγεία του λαού μας. Η τέχνη μας είναι ο τρόπος να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό. Τους συμπαραστεκόμαστε με τον τρόπο που γνωρίζουμε εμείς».

Στη χορογραφία συμμετείχαν: Φωτεινή Αναστασίου, Αναστασία Ευθυμιάδου, Θεοδώρα Σάβιτς, Πάνος Κότσογλου. Στη μουσική και το τραγούδι ήταν η Βασιλική Γκρανοπούλου.


Θυμίζουμε ότι τόσο η έκθεση όσο και οι παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Η έκθεση ξεκίνησε στις 3 Φλεβάρη και αγκαλιάστηκε από προσωπικό, ασθενείς και συνοδούς. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μάρτη, θα παραταθεί.

Πρόκειται για εικαστικά έργα ποικίλων μορφών έκφρασης (ζωγραφική, σχέδιο, ψηφιακή εικόνα, φωτογραφία) που έγιναν με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της πανδημίας και τον τιτάνιο αγώνα του προσωπικού των νοσοκομείων να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της περίθαλψης των ασθενών μέσα σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότητησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χαρούλα Αμοιρίδου, Γιώργος Κιτσούκης, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Νεφέλη Κυριάκου, Μαρίνα Σημάδη, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος Τραϊτοράκης, Νάσος Χαλκίδης.


O «Ντον Τζιοβάνι» σε διεθνή συμπαραγωγή της Λυρικής

Η πρώτη από τις διεθνείς συμπαραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ, είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV.

Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη να δημιουργηθεί και να κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα, και στη συνέχεια να ταξιδέψει και να παρουσιαστεί στα άλλα δύο λυρικά θέατρα που συμμετέχουν στη συμπαραγωγή, την Οπερα του Γκέτεμποργκ και τη Βασιλική Οπερα της Δανίας. Λόγω της πανδημίας, η παραγωγή δεν παρουσιάστηκε στο κοινό, όμως βιντεοσκοπήθηκε και μεταδίδεται από την GNO TV, ενώ είναι προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο Γκέτεμποργκ εντός του 2021 και στην Κοπεγχάγη το 2022.

Ενα από τα σπουδαιότερα ορόσημα του οπερατικού ρεπερτορίου, ο «Ντον Τζιοβάνι» αποτελεί πρόκληση τόσο για τους τραγουδιστές της όπερας όσο και για τη δημιουργική ομάδα που καλείται να τον αποδώσει σκηνικά. Η εξαιρετικά ευρηματική μουσική του Μότσαρτ αποδίδει όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με τον Θεό και παίρνει την τύχη στα χέρια του, και καταφέρνει να συνδέσει τον κόσμο των ευγενών με τους κωμικούς χαρακτήρες με τρόπο πρωτόγνωρο. Στο εμβληματικό αυτό έργο τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, αφού η αμφισημία διαπερνά το ποιητικό κείμενο αλλά και τη μουσική.

Η υπόθεση αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζιοβάνι. Σε μία από αυτές αποπειράται να βιάσει την Ντόνα Αννα. Προσπαθώντας να διαφύγει, σκοτώνει τον πατέρα της, ο οποίος επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Καθώς ο Ντον Τζιοβάνι δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει, οδηγείται στην Κόλαση.

Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής υπογράφει ο Αυστραλός αρχιμουσικός Ντάνιελ Σμιθ, τη σκηνοθεσία ο Τζον Φουλτζέιμς, συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους διακεκριμένους Ελληνες μονωδούς Τάση Χριστογιαννόπουλο, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννη Χριστόπουλο, Πέτρο Μαγουλά, Αννα Στυλιανάκη, Τάσο Αποστόλου, Νίκο Κοτενίδη και Χρύσα Μαλιαμάνη.


ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Τρεις δωρεάν παραστάσεις στο πνεύμα της αποκριάς

Η αρχή γίνεται στις 28/2 με τους Encardia
Η αρχή γίνεται στις 28/2 με τους Encardia
Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τις δωρεάν live streaming μεταδόσεις του με ένα θεματικό αφιέρωμα στην αποκριά, με τίτλο «διασκεδάΖΟΥΜΕ την Αποκριά».

Στις 28/2, 4/3 και 14/3, στις 9 μ.μ., τρία εξαιρετικά σχήματα καλλιτεχνών προσφέρουν παραστάσεις με χορό, μουσική, κέφι, σατιρικά τραγούδια, μιμήσεις, μεταμφιέσεις. Η μετάδοση των εκδηλώσεων θα γίνει από τη σελίδα του Κέντρου στο Facebook και από τη διαδικτυακή πλατφόρμα eStage.gr

Την Κυριακή 28 Φλεβάρη η αρχή γίνεται με τους Encardia, που παρουσιάζουν μουσικές και τραγούδια της Κάτω Ιταλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, δημιουργώντας το καλύτερο κλίμα γιορτής σε ένα ξεχωριστό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα για την αποκριά του 2021.

Ακολουθούν την Πέμπτη 4 Μάρτη επτά εξαιρετικοί μουσικοί, τραγουδιστές και ηθοποιοί σε ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα με τίτλο «Σαν παράσταση», βασισμένο σε διαχρονικά και πολυαγαπημένα τραγούδια του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.

Και την Κυριακή 14 Μάρτη οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με το «Σατιρικόν», μια μουσικοθεατρική παράσταση - αφιέρωμα στο σατιρικό τραγούδι από την εμφάνιση της ελληνικής δισκογραφίας μέχρι σήμερα. Με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Στάθη Παχίδη, η μουσική διαδρομή ξεκινά από τον Αττίκ και τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη, προχωρά στον Μάρκο Βαμβακάρη και τον Γιώργο Ζαμπέτα, κάνει στάση στον Μάνο Χατζιδάκι, στον Μάνο Λοΐζο και στον Λουκιανό Κηλαηδόνη και φτάνει μέχρι τον Σταμάτη Κραουνάκη και τους «Αγαμους Θύτες»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ