ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων: Αγωνιστικές δράσεις για την υγεία των εργαζομένων, απέναντι στα «πρωτόκολλα» - λάστιχο κυβέρνησης και εργοδοσίας

-- Ναυτεργάτες: Ανυποχώρητοι στον αγώνα τους, συνεχίζουν για τρίτη μέρα την απεργία

-- Μπροστά στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης: Χρήσιμες πλευρές της πείρας από το επικουρικό ταμείο των εμποροϋπαλλήλων

-- Νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές: Ενίσχυση επιχειρηματικών συμφερόντων, αρνητικές συνέπειες για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και παραγωγούς, καθώς και για τη λαϊκή κατανάλωση

ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Απειλή για την υγεία των εργαζομένων τα «πρωτόκολλα» κυβέρνησης - εργοδοσίας

Αγωνιστικές παρεμβάσεις με αφορμή το θάνατο εργαζόμενου και τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στα σούπερ μάρκετ

Από τη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου...
Από τη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου...
«Η πάλη για να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή την πανδημία, είναι υπόθεση όλων και πρέπει να κλιμακωθεί».

Το μήνυμα αυτό στέλνουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Δυτικής Αττικής και ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Τα τρία κλαδικά σωματεία παραχώρησαν χτες κοινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το θάνατο ενός εργαζόμενου σε κατάστημα σούπερ μάρκετ στον Πειραιά από κορονοϊό και τα δεκάδες κρούσματα σε όλες τις αλυσίδες.

Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία των σωματείων προχώρησε σε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, με σκοπό να καταθέσει υπόμνημα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει για την κατάσταση στα σούπερ μάρκετ και τα αιτήματά τους για την προστασία εργαζομένων και καταναλωτών. «Οχι στα πρωτόκολλα της διασποράς - Τώρα μέτρα προστασίας της υγείας μας», έγραψαν στο πανό που άνοιξαν στην είσοδο του κτιρίου.

Ωστόσο, ακόμα και στις συνθήκες της δραματικής εξάπλωσης της πανδημίας στους χώρους δουλειάς και με έναν νεκρό εργαζόμενο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε τη συνάντηση με τα σωματεία. «'Η ένας ή κανένας» ήταν η προσχηματική και προκλητική απάντηση που έδωσε στο αίτημα για συνάντηση με τριμελή αντιπροσωπεία. Ο υπουργός είναι «απασχολημένος» με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για να επιβάλει δεκάωρη δουλειά, κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μην έχει χρόνο να δεχθεί τα σωματεία, να ακούσει τα στοιχεία που καταγράφουν, να απαντήσει στα αιτήματά τους για τους εργαζόμενους που κάθε μέρα ρισκάρουν την υγεία τους στα καταστήματα και τις αποθήκες των σούπερ μάρκετ. «Στο επόμενο υπόμνημα θα τους προτείνουμε να κατεβάσουν την ταμπέλα υπουργείου Εργασίας και να γράψουν "υπουργείο Εργοδοσίας"», κατήγγειλαν και ξεκαθάρισαν πως ο αγώνας τους για μέτρα προστασίας συνεχίζεται σε κάθε χώρο δουλειάς.

Μόνο «πρωτόκολλο» η απρόσκοπτη λειτουργία των καταστημάτων

...και τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας
...και τη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας
«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι η απώλεια του συναδέλφου μας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο ή μεμονωμένο γεγονός. Ο συνάδελφος "έφυγε" από κορονοϊό την Κυριακή όταν τη Δευτέρα ήταν κανονικά στο πόστο του, όταν στο ίδιο κατάστημα αυτή τη στιγμή μετράμε επιπλέον 4 κρούσματα», τόνισε μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Εκ μέρους των σωματείων εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του εργαζόμενου, ενώ ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε νοσηλεία ή είναι σε καραντίνα στο σπίτι τους. «Το ελάχιστο που έχει να κάνει το κράτος», πρόσθεσε, «είναι να αναγνωριστούν αυτές οι απώλειες ως εργατικά ατυχήματα, καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος».

«Δεν γίνεται αυτοί οι άνθρωποι, όπως και οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές, αλλά και άλλοι, να βάζουν καθημερινά όλους αυτούς τους μήνες το κεφάλι τους στον ντορβά, να βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, να είναι διαρκώς εκτεθειμένοι για ώρες στον ιό και όταν έρθει μια επιδείνωση της υγείας τους ή ακόμα χειρότερα χάσουν τη ζωή τους να είναι είτε ξεκρέμαστοι είτε να αφήνουν ξεκρέμαστη την οικογένειά τους», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είναι δίκαιο λοιπόν το αίτημα για την επικαιροποίηση της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου σε αρκετούς κλάδους εργαζομένων, και μέσα σε αυτούς είναι και οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ».

Οσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεκαθάρισε ότι κάτω από το πρίσμα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων μετατρέπονται σε «πρωτόκολλα της εργοδοσίας», με αποτέλεσμα η προστασία της υγείας των εργαζομένων να «υποβιβάζεται κάτω από την ανάγκη της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων». Ετσι, όπου εμφανίζονται 1 - 2 κρούσματα, μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονται και έχει χαθεί πια το μέτρημα για τον συνολικό αριθμό τους.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να σκύψουμε το κεφάλι, να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις μετρώντας απώλειες και κρούσματα, ως στατιστική!», ξεκαθάρισε και κατήγγειλε το γεγονός ότι στις μεγάλες επιχειρήσεις «το μόνο "πρωτόκολλο" που βρίσκεται σε ισχύ είναι η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμα κι όταν διαπιστωθεί συγκέντρωση κρουσμάτων».

Ατελείωτο γαϊτανάκι «μη ευθύνης» από τους αρμόδιους οργανισμούς

Ενα χρόνο τώρα, με παρεμβάσεις στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, τα σωματεία απαιτούν μέτρα προστασίας, υπενθύμισε ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Ωστόσο η συνήθης πρακτική είναι τα σωματεία να γίνονται «μπαλάκι» από τη μία υπηρεσία στην άλλη, σε ένα ατελείωτο «γαϊτανάκι μη ευθύνης», χωρίς κανείς να τους δίνει απαντήσεις για την τραγική κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

Ετσι και την περασμένη Δευτέρα, μετά το θάνατο του εργαζόμενου, όταν τα σωματεία ζήτησαν αναστολή λειτουργίας του καταστήματος, πιστοποιημένη απολύμανση και τεστ σε όλο το προσωπικό, «ο ΕΟΔΥ μας παρέπεμψε σε τηλέφωνα τα οποία όχι απλά ήταν κατειλημμένα, αλλά δεν ίσχυαν», η περίφημη ιχνηλάτηση «ήταν να πουν σε συνάδελφό μας που μόλις προχτές βγήκε θετικός να ενημερώσει όσους ήταν μαζί του», ενώ οι προμηθευτές «έμπαιναν στο κατάστημα αμέριμνοι», χωρίς να ενημερώνονται για τα κρούσματα και τον θάνατο ενός εργαζόμενου.

«Αυτές τις μέρες σε πολλές αποθήκες και σε καταστήματα είναι κοινό μυστικό η ύπαρξη κρουσμάτων, με την εργοδοσία να το κρατάει επτασφράγιστο μυστικό και να καλύπτεται πίσω από τα προσωπικά δεδομένα και γενικά μέτρα», συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι όσα κρούσματα βγαίνουν στο προσκήνιο «αποτελούν παράλληλα και εσωτερικό παιχνίδι ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους» στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους. «Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να μπούμε στα παιχνίδια τους. Για εμάς η ανθρώπινη ζωή δεν χαρίζεται στους ανταγωνισμούς τους», ξεκαθάρισε.

Χιονοστιβάδα τα κρούσματα κορονοϊού και η εντατικοποίηση

Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη σε περίπου 30 καταστήματα, αποθήκες και γραφεία σούπερ μάρκετ έχουν καταγράψει τα σωματεία μέσα από τις καταγγελίες που έχουν δεχτεί, τόνισε η Αγγελική Δρακονταειδή, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Εκτός από τις καταγγελίες για τα κρούσματα, οι εργαζόμενοι απευθύνονται στα σωματεία και για την εργοδοτική αυθαιρεσία, την εντατικοποίηση, την επίθεση στα δικαιώματά τους.

Σε καταστήματα και αποθήκες «η εργοδοσία προχώρησε σε ανάκληση αδειών και ρεπό, επιβάλλει 10ωρη έως και 14ωρη απασχόληση, ασκεί πιέσεις για να πάνε οι συνάδελφοι για δουλειά στις αποθήκες τις Κυριακές και την Καθαρά Δευτέρα». Εργαζόμενοι σέρνονται από την κούραση, εργάζονται ενώ η υγεία τους είναι επιβαρυμένη, στερούνται το δικαίωμα να ξεκουράζονται έστω και μια μέρα. «Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμα κι αν δεν νοσήσουμε από τον κορονοϊό ή την εποχική γρίπη, την υπερκόπωση και τη φυσική εξάντληση δεν τις γλιτώνουμε», υπογράμμισε.

«Κανένας εργαζόμενος να μην κάνει βήμα πίσω μπροστά στα ζητήματα της υγείας του, των εργατικών του δικαιωμάτων. Οργανωμένα, συλλογικά μπορούμε να απαντάμε, να διεκδικούμε», τόνισε και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα κλαδικά τους σωματεία για να υπερασπιστούν την υγεία και τα δικαιώματά τους.

  • Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου στο λογαριασμό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο YouTube, στη διεύθυνση https://youtu.be/aeKOfTX8SNA
Παρέμβαση από το κλαδικό Σωματείο στη Χίο

Παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας έκανε την Τρίτη το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, ζητώντας την πραγματοποίηση ελέγχου σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 6 κρούσματα κορονοϊού στους εργαζόμενους. Την ίδια μέρα το Σωματείο προχώρησε και σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για το κοινό. «Για άλλη μια φορά καταγγέλλουμε την εργοδοσία που για να μη μειωθούν τα κέρδη της βάζει σε κίνδυνο εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές», υπογραμμίζει το Σωματείο και προσθέτει ότι οι παρεμβάσεις του, τόσο στην εργοδοσία όσο και στους κρατικούς μηχανισμούς, θα συνεχιστούν.

Διαδικτυακές συσκέψεις
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε διαδικτυακή σύσκεψη την Κυριακή 28/2 στις 6 μ.μ., με θέμα την οργάνωση των εργαζομένων και την απάντησή τους στις «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση στο μέτωπο των Εργασιακών. Η σύσκεψη θα γίνει μέσω της πλατφόρμας Zoom και του συνδέσμου sea1891.gr/syskepsi.
  • Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση - σύσκεψη με τίτλο «Τα δικαιώματά μας ενάντια στα κέρδη τους, δεν τους χαρίζουμε τις ζωές μας», επίσης την Κυριακή 28/2, στις 6.30 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας Ζoom. Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνούν στο email: enosiemporiothess@gmail.com και στα τηλέφωνα 698.76.97.179 - 698.60.75.810.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ