ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 2017 - Κυριακή 26 Φλεβάρη 2017
Σελ. /32
Οπου υπάρχει καπνός

Ο Ν. Φίλης φαίνεται ότι είναι αυτός που ανέλαβε να θέσει πιο επιτακτικά στην πολιτική ατζέντα τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα την τελευταία βδομάδα. Και μπορεί τα συνεχή «μπρος - πίσω» που χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του να είναι απλά ο «καπνός», αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει και η «φωτιά» στο θέμα. «Να επιστρέψουμε στη λογική των πολιτικών οικογενειών...», δήλωσε προχτές. Και όπου «οικογένεια», διάβαζε σοσιαλδημοκρατία, άρα ΠΑΣΟΚ... Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μπορεί να απέσυρε την περιβόητη Ερώτησή του για τα εξοπλιστικά, που στρεφόταν ενάντια στον Π. Καμμένο, αλλά βρέθηκε άλλος από την ...«οικογένεια» που την κατέθεσε τελικά: Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και συνοδοιπόρος του ΠΑΣΟΚ... Φλερτ και αλισβερίσια σαν κι αυτά δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης, οπότε κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται. Αλλωστε, την ίδια στιγμή που ο Φίλης (ο οποίος οικοδομεί το προφίλ του αντιπολιτευόμενου εντός του ΣΥΡΙΖΑ) εκδηλώνει την προτίμησή του στο ΠΑΣΟΚ, ταυτόχρονα δηλώνει και πεπεισμένος ότι τα μέτρα που έρχονται θα περάσουν δίχως πρόβλημα στη Βουλή, οπότε δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Με λίγα λόγια, είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με ΑΝΕΛ, η πολιτική τους είναι δεδομένη: Μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, τσακίζοντας τους εργαζόμενους...

Τα λόγια περιττεύουν

Απ' όσους ανέλαβαν να απαντήσουν στη ρητορική Φίλη, υπερασπιζόμενοι τους ΑΝΕΛ ως τον πιο ιδανικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχωρίζει ο Θ. Καρτερός της «Αυγής», ο οποίος, αφού κάλεσε σε συνειδητοποίηση ότι «Μαξίμου θα έβλεπε ο Τσίπρας με το κιάλι χωρίς τον Καμμένο», έγραψε χαρακτηριστικά: «Πριν τον πυροβολήσουμε επαναστατικά (σ.σ. τον Καμμένο), δεν είναι κακό να σκεφτούμε και λίγο ΕΑΜίτικα...». Για όποιον δεν κατάλαβε, «ΕΑΜίτικη» είναι κατά τον αρθρογράφο η συνεργασία με τον Καμμένο! Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι ως «επαναστατική κριτική» θεωρείται η άποψη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ! Εδώ τα λόγια περιττεύουν...

Οι ευρύτερες επιπτώσεις...

Μετά την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της «Συνολικής Οικονομικής Εμπορικής Συμφωνίας» ΕΕ - Καναδά (CETA), που ακολούθησε την υπογραφή της από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ενώ οδεύει προς επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών - μελών της ΕΕ, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ στη χώρα μας επιχειρούν να περιορίσουν τη συζήτηση για τις συνέπειές της στην κατάργηση της προστασίας της φέτας σαν «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» στη «μεγάλη απελευθερωμένη αγορά» ΕΕ - Καναδά που δημιουργεί η συμφωνία. Χωρίς να υποτιμάμε τη σημασία του ζητήματος για τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς της χώρας μας, επισημαίνουμε ότι ο περιορισμός της συζήτησης μόνο σ' αυτό από τα αστικά κόμματα αποσκοπεί στο να κρύψει τις οδυνηρές συνέπειες της CETA σε πολλές πλευρές της ζωής του εργαζόμενου λαού: Μεγαλύτερη επιδείνωση στους όρους δουλειάς και στα εργασιακά δικαιώματα, στη διατροφική ασφάλεια και τη λαϊκή υγεία, παράδοση κρατικών υπηρεσιών, υποδομών και περιουσίας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κ.ά...

... και ένας ξένος για το λαό καβγάς

Ομως και η ίδια η συζήτηση για τη φέτα διεξάγεται αποκλειστικά από τη σκοπιά των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του σχετικού κλάδου. Στις επικρίσεις π.χ. του Συνδέσμου Βιομηχάνων Γαλακτοκομικών Προϊόντων για «αμαχητί παράδοση της φέτας», που επιζητά προστατευτικά μέτρα για την κατοχύρωση της θέσης των ντόπιων ομίλων, αντιπαρατίθενται άλλες μερίδες του κεφαλαίου από τη σκοπιά του «ελεύθερου ανταγωνισμού», με το επιχείρημα ότι «οι καλές ελληνικές επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από το άνοιγμα σε μία τεράστια αγορά». Ο καημός και των δύο πλευρών είναι να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα και τις θέσεις των επιχειρηματικών ομίλων στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό. Αυτό που αποκρύπτεται είναι ότι η CETA διασφαλίζει περαιτέρω την κυριαρχία των μονοπωλίων, ενώ είναι επίσης γνωστό ότι το καθεστώς προϊόντων ΠΟΠ (Προστασία Ονομασίας Προέλευσης), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η φέτα κι άλλα γνωστά τοπικά προϊόντα, όλα τα προηγούμενα χρόνια ούτε έσωσε, ούτε προστάτευσε τους μικρούς παραγωγούς, που η μεγάλη τους πλειοψηφία βρίσκεται σήμερα σε τραγικό αδιέξοδο. Για τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους παραγωγούς το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κυριαρχία των μονοπωλίων θα τους συνθλίψει οριστικά, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμά τους. Γι' αυτό και δεν έχουν λόγο να ακολουθήσουν το ένα ή το άλλο τμήμα του κεφαλαίου που ανταγωνίζονται για τα δικά τους συμφέροντα, αλλά να αγωνιστούν μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για να ακυρωθεί στο σύνολό της η αντιλαϊκή συμφωνία, κατευθύνοντας την πάλη τους σε συμμαχία ενάντια στην κυριαρχία και την εξουσία των μονοπωλίων και του εκμεταλλευτικού συστήματος που την υπηρετεί.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1890 Γεννιέται ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων (μέλος του ΠΓ της ΚΕ από το 1926 έως το 1957). Μεταξύ άλλων, διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού, δηλαδή της σοβιετικής κυβέρνησης (1930 - 1941) καθώς και υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ (1939 - 1949 και 1953 - 1956).

1899 Πεθαίνει ο Πολ Τζούλιους Ρόιτερ, Γερμανός δημοσιογράφος, ανταποκριτής και μεταφραστής, που εγκαταστάθηκε στην Αγγλία (1851). Το 1850 ίδρυσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο που φέρει το όνομά του, ξεκινώντας μια ταχυδρομική υπηρεσία με περιστέρια, η οποία κάλυπτε την απόσταση Ααχεν - Λονδίνο.

1915 Στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ο στόλος της Αντάντ αποβιβάζει στρατό και κυριεύει τη Λήμνο. Οι Αγγλογάλλοι χρησιμοποιούν το ελληνικό νησί ως ορμητήριο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

1921 Η Γεωργία ανακηρύσσεται Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία.

1946 Στο θέατρο Αργυροπούλου συνέρχεται η πρώτη μετά τη Βάρκιζα Γενική Συνέλευση των αγωνιστών του ΕΛΑΣ, στην οποία παίρνουν μέρος 5.000 ΕΛΑΣίτες.

1948 Δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και ΜΑΥ - ΜΑΔ επιτίθενται κατά του ΔΣΕ στη Μουργκάνα (επιχείρηση «Πέργαμος»). Παρότι οι επιτιθέμενοι υπερτερούσαν αριθμητικά 3 προς 1 (με ισχυρή υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας) και παρά την αραιή διάταξη του ΔΣΕ λόγω του εξαιρετικά μεγάλου μήκους του μετώπου, οι πρώτες γενικές έφοδοι απέτυχαν. Η επιτυχία της Γ' Μοίρας των ΛΟΚ με την κατάληψη του Σκηταριού αποδείχτηκε προσωρινή, αφού η αστραπιαία και αποφασιστική αντίδραση του ΔΣΕ οδήγησε στην περικύκλωση, κλονισμό της συνοχής και εντέλει στην υποχώρησή της, με σημαντικές απώλειες. Η συντριβή κατόπιν των κυβερνητικών δυνάμεων στο χωριό Πόβλα (4 - 5 Μάρτη), έπειτα από τολμηρή διείσδυση του τάγματος του Σπ. Σκεύη (δασκάλου από το Λιά Μουργκάνας), σφράγισε την αποτυχία της επιχείρησης «Πέργαμος» συνολικά.

1948 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Θεσσαλίας μπαίνουν στον Αλμυρό και την Ευξεινούπολη.

1954 Εχοντας ανατρέψει τον πρώτο Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας συνταγματάρχη Μοχάμετ Ναγκίμπ ο συνταγματάρχης Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ γίνεται πρωθυπουργός της Αιγύπτου. Η προσέγγισή του με τη Σοβιετική Ενωση και πολιτικές όπως η εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ (που έως τότε βρισκόταν υπό βρετανικό έλεγχο) προκάλεσαν την ένοπλη επέμβαση της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ (Κρίση Σουέζ 29/10 - 7/11/1956). Μεταξύ άλλων, ο Νάσερ διετέλεσε επικεφαλής του λεγόμενου «Κινήματος των Αδεσμεύτων» (1964 - 1970).

1956 Δεύτερη συνάντηση του Νίκου Ζαχαριάδη με τη Διεθνή Επιτροπή των 6 Κομμουνιστικών Κομμάτων που ανέλαβαν να παρέμβουν στο ΚΚΕ στη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Οι τοποθετήσεις του Ν. Ζαχαριάδη είχαν αυτοκριτικό χαρακτήρα, αλλά και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση της γραμμής και της δράσης του ΚΚΕ από το μηδενισμό. Ανέδειξαν πως ο ένοπλος αγώνας του ΚΚΕ είχε επιλεγεί σε συνεννόηση με τα αδελφά γειτονικά κόμματα και το ΚΚΣΕ. Βεβαίως, ανέδειξαν και την αντιφατικότητα, αλλά και τις δυσκολίες στην έκβαση του ένοπλου ταξικού αγώνα που διεξαγόταν στην Ελλάδα, σε σχέση με τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων. Ετσι, χωρίς να υποτιμώνται τα εσωτερικά λάθη και οι αδυναμίες στην έκβαση της πάλης του ΔΣΕ, αναδείχθηκε και η σχέση τους με τις αντιφάσεις και δυσκολίες που διαμορφώνονταν στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, την οπορτουνιστική επίδραση στο κίνημα της Γιουγκοσλαβίας που επηρέαζε σημαντικά το συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή. Η Διεθνής Επιτροπή δεν παραδέχτηκε αυτήν τη σχέση.

1968 Ο Μακάριος επανεκλέγεται Πρόεδρος της Κύπρου.

1973 Μέσα σε κλίμα έντονης τρομοκρατίας και με τους όρους της χούντας πραγματοποιείται το 17ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Το Συνέδριο κατήγγειλε η Ενιαία Αντιδικτατορική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΑΚ).

1986 Υπό την πίεση έντονων μαζικών λαϊκών αντιδράσεων, ο δικτάτορας των Φιλιππίνων Φερδινάνδος Μάρκος εγκαταλείπει τη χώρα με ελικόπτερο των ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ