ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ζήτησε μόνιμο προσωπικό για τις δημοτικές υπηρεσίες

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών είχε ο δήμαρχος Ηλ. Σταμέλος

Ενημέρωση για τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφα, με θέμα την επιτακτική ανάγκη παράτασης της σύμβασης εργασίας των οκτώ εργαζομένων στην Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Καισαριανής (ΚΕΔΗΚ), έκανε ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος, στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Ηλ. Σταμέλος, στη συνάντησή του με τον υφυπουργό, όπου ήταν παρόντες αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΚΕΔΗΚ, αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής και οι εργαζόμενοι, υπερασπίστηκε το αυτονόητο δικαίωμα όλων των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή εργασία, επισημαίνοντας ότι ήδη έχει αποσταλεί και απορριφθεί επαναλαμβανόμενο αίτημα της ΚΕΔΗΚ για μονιμοποίηση του προσωπικού, από τη στιγμή που καλύπτει βασικές κοινωνικές ανάγκες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «στις σημερινές συνθήκες της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, όπου συνεχώς αυξάνεται η ανεργία, η υποαπαπασχόληση και η φτωχοποίηση των λαϊκών οικογενειών, το αίτημα για παραμονή των εργαζομένων μέχρι και τη λήξη του 2016 δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, παρότι δεν είναι λύση». Πάντως, ο Γ. Μπαλάφας ζήτησε δύο μέρες προθεσμία προκειμένου να δοθεί η απάντηση από το υπουργείο, κάτι που αποδεικνύει πως η μέχρι τώρα καθυστέρηση του υπουργείου να δώσει απάντηση σε ένα πρόβλημα εγκαίρως γνωστό, προκρίνει τις «λύσεις» των δίμηνων και των ΚΟΙΝΣΕΠ.

Υπενθυμίζεται πως από το Δεκέμβρη του 2015 είχε ζητηθεί εγγράφως συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Κ. Πουλάκη, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση και παρουσιάστηκε η επιτακτική ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού από την ΚΕΔΗΚ. Μάλιστα, ο Δήμος προχώρησε σε αίτημα ένταξης των παραπάνω εργαζομένων στην ΠΝΠ που έδινε το δικαίωμα παράτασης των συμβάσεων μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, λόγω μη έγκαιρης απάντησης και με δεδομένο ότι η σύμβασή τους λήγει στις 9 Μάρτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ της Επιχείρησης την περασμένη Παρασκευή, όπου και αποφασίστηκε ραντεβού με τον υπουργό.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Συνάντηση με υπουργούς για τη λιμενική ζώνη

Συναντήσεις με τους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Εσωτερικών, χωρίς όμως να δοθούν ουσιαστικές δεσμεύσεις από τους τελευταίους, είχε προχτές ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, για τα καυτά θέματα της οριστικής παραχώρησης της λιμενικής ζώνης στο Δήμο και για την πρόσληψη 34 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ).

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Πατρέων, μαζί με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη και τον αντιδήμαρχο, Χρήστο Κορδά, έθεσαν στη διάθεση του υπουργού, Θοδωρή Δρίτσα, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούν την απόρριψη του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης που έχει αποστείλει στο Δήμο ο υπουργός. Μάλιστα, παραδόθηκε στον Θ. Δρίτσα φάκελος με αναλυτικά στοιχεία και παρουσιάστηκαν εμπεριστατωμένα οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της δημοτικής αρχής (Νότιο Πάρκο, χώροι στάθμευσης κ.λπ.), οι δυσκολίες και τα εμπόδια που δημιουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες που εποπτεύει ο υπουργός, ενώ ο δήμαρχος έκανε αναφορά στη διαχρονική διεκδίκηση της οριστικής παραχώρησης ολόκληρης της λιμενικής ζώνης, για την ικανοποίηση των αυξημένων λαϊκών αναγκών στην αναψυχή, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένη δέσμευση για το θέμα, αλλά σημείωσε πως σύντομα θα παρουσιάσει νέα πρόταση που τώρα επεξεργάζεται και θα αφορά την παραχώρηση της λιμενικής ζώνης.

Η αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας - παρουσία του προέδρου της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέα Παπανικήτα, καθώς και του προέδρου του σωματείου εργαζομένων της Επιχείρησης, Γιώργο Μάρκου - συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με θέμα την άμεση πρόσληψη των 34 επιτυχόντων σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στη ΔΕΥΑΠ, που η πρόσληψή τους έχει μπλοκαριστεί από το πρώτο μνημόνιο.

Ο υπουργός, με την τοποθέτησή του, απέδειξε ακόμα μια φορά πως η «αριστερή» κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς όχι μόνο δεν στάθηκε στο αίτημα της άμεσης πρόσληψης των 34 επιτυχόντων σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, παρά τις επισημάνσεις για τις μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, αλλά αντίθετα παρέπεμψε σε προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, ανταποδοτικού χαρακτήρα.

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Προγραμματισμός προσλήψεων για το 2016

Στον προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για το 2016 προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ικαρίας, απαντώντας έτσι και στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που καλεί τους δήμους να καλύψουν τις κενές οργανικές τους θέσεις, με βάση όμως τον περιορισμό των προσλήψεων που υπάρχει λόγω μνημονίων.

Ετσι, το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να αποδεχτεί την εισήγηση του δημάρχου Στέλιου Σταμούλου και καλεί τα συναρμόδια υπουργεία «να προχωρήσουν στην έγκριση πρόσληψης τουλάχιστον 27 μονίμων υπάλληλων με την ανάλογη οικονομική ενίσχυση του δήμου». Στην απόφαση επισημαίνεται: «Χωρίς να παραιτούμαστε από τη μέχρι σήμερα διεκδίκηση των απαιτούμενων θέσεων εργασίας, που προσδιορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο με την 32/2015 ομόφωνη απόφασή του και στην οποία έχει αποφασίσει ότι ο Δήμος Ικαρίας διεκδικεί τη διασφάλιση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας και την παράλληλη άρση των απαγορευτικών διατάξεων για τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων. Με πλήρη κρατική χρηματική κάλυψη. Παράλληλα, θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η εγκύκλιος 4 του υπουργείου Εσωτερικών, να προγραμματίσουμε προσλήψεις τακτικού προσωπικού, με βάση τις κενές θέσεις του οργανισμού μας». Ετσι, ζητά την πρόσληψη 38 ατόμων και επίσης, θέτει «εκ νέου στο υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το αίτημα άρσης των απαγορευτικών διατάξεων για τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων».

Στην εισήγησή του, ο Στ. Σταμούλος σημείωσε πως «οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ικαρίας, εξαιτίας της υποστελέχωσης όλων των πρώην Δήμων και της αναστολής των προσλήψεων των τελευταίων χρόνων, είναι γνωστές όπως και τα προβλήματα δυσλειτουργίας σε όλες σχεδόν τις υπηρεσίες μας». Στάθηκε στην απώλεια 15 εργαζομένων την τετραετία 2011 έως σήμερα, χωρίς να γίνει αναπλήρωσή τους με νέους εργαζόμενους, λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων, με τους νόμους και τις αποφάσεις που από κοινού υπαγορεύουν Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις της χώρας, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην ικανοποίηση των αιτημάτων των δημοτών.

Τέλος, υπογράμμισε πως ο Δήμος υποχρεώθηκε από τις εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών να καταργήσει όλες τις κενές οργανικές θέσεις που είχε προβλέψει στο υπό σύσταση τότε νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, του ενιαίου Δήμου Ικαρίας και υπογράμμισε πως «ως νέα διοίκηση του δήμου Ικαρίας όλη αυτή την κατάσταση την επισημάναμε εγκαίρως, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτή της πολιτικής στις υπηρεσίες του δήμου και στην παροχή τους στους δημότες μας. Αυτό έγινε τόσο με παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών όσο και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (32/2015)» χωρίς όμως να ανταποκριθούν θετικά οι υπηρεσίες του Υπουργείου και της αποκεντρωμένης διοίκησης.

ΑΤΤΙΚΗ
Εγκρίθηκε ο αντιλαϊκός σχεδιασμός για τα απορρίμματα

Εγκρίθηκε και από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), όπως είχε ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τον Οκτώβρη του 2015 και πιο συγκεκριμένα από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ.

Το συγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ είχαν καταψηφίσει οι κομμουνιστές σύμβουλοι, σημειώνοντας ότι με το σχεδιασμό που προτείνει η διοίκηση εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Μάλιστα, σε αναλυτικό κείμενο που είχε καταθέσει ο συνδυασμός του ΚΚΕ υπογραμμιζόταν ότι «μόνο το ανασυνταγμένο λαϊκό κίνημα μπορεί και θα βάλει τη σφραγίδα του στη λύση και αυτού του οξυμένου λαϊκού προβλήματος». Ως επείγουσες προτεραιότητες τίθενται το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, μαζί με την απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα μολυσματικών και το τελεσίδικο κλείσιμο της περίπτωσης «Μαύρου Βουνού» στο Γραμματικό. Η εναντίωση στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σημειώνεται, επίσης, πως ο εν λόγω σχεδιασμός παρατείνει επ' αόριστον τη λειτουργία της χωματερής, φορτώνοντας μάλιστα το εργοστάσιο των Ανω Λιοσίων με επιπλέον 200.000 τόνους το χρόνο. Ετσι, οι κάτοικοι του Θριασίου καταδικάζονται σε συνέχιση της υποβάθμισης του βιοτικού τους επιπέδου, αφού το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής δεν προβλέπεται πριν την έναρξη λειτουργίας των νέων χώρων, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση το 2021. Παράλληλα, με το σχεδιασμό της πλειοψηφίας, ενεργοποιούνται οι διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για την ολοκλήρωση του καταστροφικού ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού και εγκρίνουν το ανενεργό λατομείο «Μουσαμά», σε επαφή με τη Ζοφριά και μια ανάσα από την Πετρούπολη, ως χώρο κατάλληλο για ΧΥΤΥ.

Ευχαριστήριο

Η οικογένεια Στρατόνικου Κατσαλή ευχαριστεί θερμά τους θεράποντες γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείο «Παμμακάριστος», για την άψογη ιατρική περίθαλψη που πρόσφεραν στην ασθενή Χριστίνα Κατσαλή.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Εκδήλωση τιμής στη μνήμη των 40 συμπατριωτών, που εκτελέστηκαν το Φλεβάρη του 1943, από τους ναζιστές Γερμανούς κατακτητές στο Σταθμό Κατερίνης, διοργανώνει το Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 28 Φλεβάρη, στις 11.30 π.μ., στο χώρο του μνημείου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org