ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η επίθεση στις σπουδές και τη ζωή μας να πάρει απάντηση!

«Αν τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει για ψήφιση το Ασφαλιστικό, κλείνουμε τις σχολές μας και συμμετέχουμε στην 48ωρη απεργία», προειδοποιεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Η ανακοίνωση του ΜΑΣ έχει ως εξής:

«Η επίθεση στις σπουδές και τη ζωή μας να πάρει απάντηση!

Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκίνησε με δεκάδες παλιά και νέα προβλήματα στις σχολές μας. Οι ελλείψεις σε καθηγητές, εργαστήρια έχουν χτυπήσει "κόκκινο", υπάρχουν μαθήματα που δεν γίνονται καν!

Καλούμαστε να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για αναλώσιμα, εργαστηριακά υλικά απαραίτητα για τις σπουδές μας. Σε πολλές σχολές, παίζουμε ήδη ...jenga με τα σκουπίδια στους κάδους λόγω έλλειψης καθαριστριών. Οι ελάχιστες εστίες που υπάρχουν, μαραζώνουν και συνεχώς υποβαθμίζονται. Ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα μαθήματά μας πραγματοποιούνται σε "τριτοκοσμικές" συνθήκες, σε αίθουσες που δεν χωράμε ή χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό!

Την ίδια ώρα, χιλιάδες μετεγγραφέντες φοιτητές και σπουδαστές που δεν αντέχουμε να σπουδάσουμε μακριά από τον τόπο διαμονής μας, ωθούμαστε έξω από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή στην καλύτερη των περιπτώσεων χάνουμε τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο!

Δίπλα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των προηγούμενων. Ετοιμάζεται νέα επίθεση στις σπουδές μας!

Οσα συζητήθηκαν στον "εθνικό διάλογο", δείχνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης:

  • Ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες περικοπές στα βιβλία που δίνονται δωρεάν. Αυτό αποδεικνύουν τα όσα λέγονται από το υπουργείο τις τελευταίες μέρες, ότι είναι μεγάλα τα έξοδα για τα συγγράμματα!
  • Μέχρι και σκέψεις για δίδακτρα έπεσαν στο τραπέζι του "διαλόγου". Είτε σε "περιζήτητες σχολές" όπως η Νομική, η Ιατρική, είτε ακόμη και για πληρωμή "εξόδων εγγραφής στο εξάμηνο" στις υπόλοιπες σχολές!
  • Ετοιμάζουν πλήρες ξεπούλημα της περιουσίας των Ιδρυμάτων μας. Αυτό απέδειξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Λιάκου, υπεύθυνου διαλόγου, που πρότεινε να μετατρέψουμε τις σχολές σε Mall, ώστε να θησαυρίζουν στις δικές μας πλάτες μεγάλες εταιρείες!
  • Μετατρέπουν ακόμη περισσότερο τα πανεπιστήμια σε super market γνώσης. Στις σκέψεις του υπουργείου είναι η θεσμοθέτηση προγραμμάτων πιστοποίησης επί πληρωμή. Δηλαδή, ένα κομμάτι όσων ήδη μαθαίνουμε θα μεταφέρεται εκτός πτυχίου, για να το χρυσοπληρώνουμε μετά το πτυχίο.
Δεν ανεχόμαστε το μέλλον που μας ετοιμάζουν...

Τα εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές μας, η υποβάθμιση της γνώσης μας έχει σκοπό να μας προετοιμάσει για τις συνθήκες "εργασιακού μεσαίωνα" που επικρατούν στους χώρους δουλειάς.

Κυβέρνηση και ΕΕ θέλουν όλο και περισσότερο οι απόφοιτοι να αποτελούν φτηνό επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των επιχειρηματιών για κερδοφορία.

Οι περισσότεροι απόφοιτοι δεν δουλεύουν στο αντικείμενο που σπούδασαν, η ανεργία χτυπάει "κόκκινο" στους νέους μέχρι 25 ετών και όσοι πιάνουν δουλειά, αυτή είναι για λίγους μήνες με μισθούς - ψίχουλα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά ταχύτατα στην εφαρμογή του 3ου βάρβαρου μνημονίου. Σαρώνοντας κάθε ασφαλιστικό και εργασιακό δικαίωμα που μας είχε απομείνει.

Καταργούν το δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, οδηγώντας μας στους "καρχαρίες" της ιδιωτικής ασφάλισης. Μετατρέπουν την Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση, δηλαδή πρόληψη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο για όσο το αντέχει η τσέπη μας, για τα υπόλοιπα είναι να "μην σου τύχει".

Χιλιάδες εργαζόμενοι φοιτητές δουλεύουν ανασφάλιστοι, την ώρα που ακόμη και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη που παρείχε το πανεπιστήμιο είναι πλήρως διαλυμένη, πολλές φορές δεν υπάρχουν ούτε καν γιατροί στις σχολές.

Οι αυξήσεις στις εισφορές για επαγγέλματα που δουλεύουν με μπλοκάκι, όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι γιατροί, μετατρέπουν την Ασφάλιση σε "πολυτέλεια" για λίγους. Ενώ για τους υπόλοιπους η ανασφάλιστη εργασία είναι ήδη "θεσμός", όπως οι δάσκαλοι σε ιδιωτικά φροντιστήρια ή ιδιαίτερα.

Με τις τεράστιες μειώσεις στις συντάξεις των γονιών και των παππούδων μας, τα βάρη γίνονται εξαντλητικά. Ηδη, σε πολλά σπίτια η σύνταξη είναι το μόνο εισόδημα.

Εχουμε τη δύναμη, μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Η πρώτη απάντηση δόθηκε στις απεργιακές συγκεντρώσεις, στα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις σε κάθε σχολή της χώρας. Μας γεμίζει με αισιοδοξία ο αγώνας των μετεγγραφέντων φοιτητών που κατάφεραν να αυξήσουν το ποσοστό εισακτέων στις σχολές, οι δεκάδες κινητοποιήσεις φοιτητών που καθημερινά παλεύουν για αποκλειστικά δωρεάν σπουδές, η τεράστια διαδήλωση αγροτών, εργατών και φοιτητών στην Αθήνα που προκάλεσε πραγματικό ΜΠΛΟΚΟ στην αντιλαϊκή πολιτική.

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της φοβούνται την οργανωμένη αντίσταση των τελευταίων ημερών, γι' αυτό επιστρατεύει κάθε μέσο για να συκοφαντήσει τους αγώνες του λαού. Λασπολογεί ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες, τρομοκρατεί το λαό, καλλιεργεί τη λογική τού διαίρει και βασίλευε.

Τόσο η καταστολή όσο και η συκοφαντία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι παλιά τέχνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Καλός μαθητής ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με ψέματα και καταστολή δεν μπορούν να μας σταματήσουν!

Οργάνωση για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει

Αυτός είναι ο δικός μας μονόδρομος. Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων, στα οποία θυσιάζεται το παρόν και το μέλλον μας, η ζωή της οικογένειάς μας. Ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές, στη δουλειά, τη ζωή, για επιστήμη στην υπηρεσία των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, με τους αγρότες και όλο το λαό. Γιατί σε αυτή τη συμμαχία βρίσκεται η πραγματική μας δύναμη. Ενωμένοι μας πολεμούν επιχειρηματίες, κυβερνήσεις και "κουαρτέτα" - Ενωμένοι δίνουμε τη δική μας απάντηση!

Ενώνουμε τη φωνή μας κόντρα στον κοινό μας αντίπαλο, τα μονοπώλια που πλουτίζουν από τη δική μας χρεοκοπία. Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που ξεκληρίζει τους αγρότες, που γονατίζει τους εργαζόμενους γονείς μας, είναι η ίδια πολιτική που βάζει τεράστια εμπόδια στις σπουδές μας και μαυρίζει το μέλλον μας!».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Θέλουν εκπαίδευση καλύτερα προσαρμοσμένη στην κερδοφορία των μονοπωλίων

Το πώς η εκπαίδευση θα συμβάλει στην άμεση και μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων βρέθηκε για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο της Συνόδου υπουργών Παιδείας που έγινε χτες.

Κεντρικός πυρήνας της συζήτησης για την «κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και την πάταξη του αποκλεισμού στην ΕΕ μέσω της εκπαίδευσης», τα προγράμματα σπουδών και οι μέθοδοι διδασκαλίας να επικεντρωθούν σε ευρύτερες δεξιότητες που απαιτούνται για τις «δουλειές του μέλλοντος».

Στα κείμενα που αποτέλεσαν τη βάση συζήτησης καταγράφεται, μεταξύ άλλων, και ο προβληματισμός για το πώς η εκπαίδευση θα στηρίξει την ανάπτυξη της κερδοφορίας, ειδικά σε αυτήν την περίοδο της προσπάθειας ανάκαμψης από την κρίση: «Η στήριξη των ταλέντων και δεξιοτήτων δίνει ώθηση στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα και προσφέρει μια στέρεα βάση για υψηλή παραγωγικότητα. Είναι, επίσης, ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός. Αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις, που είναι μακροπρόθεσμες και δομικές. Βλέπουμε τάσεις που μεταμορφώνουν τις οικονομίες και κοινωνίες μας (...) Νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα αναδύονται καθώς και καινοτόμες μορφές εργασίας», σημειώνεται με τις γνωστές υποκριτικές αναφορές στη μείωση της ανεργίας, η οποία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα και ποτέ δεν εξαλείφτηκε.

Στα δύο κείμενα, εξάλλου, που αποτέλεσαν τη βάση συζήτησης, σημειώνεται πως, προκειμένου να μειωθεί το «χάσμα δεξιοτήτων» (η αναντιστοιχία των απαιτήσεων των θέσεων εργασίας με τα προσόντα που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι), τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε συνεργασίες με τις επιχειρήσεις και άλλους σχετικούς παράγοντες, ενώ σημειώνεται και πως «εφόσον είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και υποστηρίζει την άμεση ανάκαμψη και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση πρέπει να αναδειχτεί σε προτεραιότητα σε περιφερειακό, εθνικό και επίπεδο ΕΕ. Αυτή η ανάγκη δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ζήτημα αύξησης των προϋπολογισμών, αλλά μπορεί να είναι θέμα καλύτερα στοχευμένων δαπανών και παροχής κινήτρων για ενίσχυση της ποιότητας».

Εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Οι Οργανώσεις Ικαρίας - Φούρνων της ΚΝΕ διοργανώνουν συζήτηση για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, την Παρασκευή 26 Φλεβάρη, στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου στον Εύδηλο.

Οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ, διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα : «Ο Κομμουνισμός είναι του Κόσμου η Νιότη, ΚΝΕ η οργάνωσή μας», το Σάββατο 27 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στο κτίριο Κατσίγρα (στην πλ. Ταχυδρομείου). Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις Μαγνησίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 73 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ με τίτλο «Ερχόμαστε πολύ μακριά...Τραβάμε πολύ μακριά», το Σάββατο 27 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο «Θόλο», συγκρότημα «Παπαστράτος», αίθουσα «Σκουβαρά». Θα μιλήσει ο Γιάννης Κολτσιδόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Οι Τομεακές Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τα 73 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ την Κυριακή 28 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους (Λαμίας και Δ. Πλακεντίας). Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ