ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
Εγινε το πρώτο βήμα, περιμένουμε τις εξειδικεύσεις...

Ακόμα πιο «σαφείς δεσμεύσεις» για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις ζητούν οι... «θεσμοί» που συναποτελούν την τρόικα

Από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 20 Φλεβάρη

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 20 Φλεβάρη
Ως πρώτο βήμα και βάση για την παραπέρα «διαβούλευση», χαρακτηρίζεται από τους «θεσμούς» της τρόικας (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ) η επιστολή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Η λίστα με τα προτεινόμενα μέτρα εγκρίθηκε στη χτεσινή, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, η απόφαση του οποίου αναφέρει: «Καλούμε τις ελληνικές Αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι θεσμοί μάς έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Επιστολή αξιολόγησης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων απέστειλε στον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ. Σε αυτή αναφέρεται: «Αν και ο κατάλογος είναι επαρκής, δεν είναι αρκετά συγκεκριμένος, κάτι που είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι καινούργια (...) Σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πιο σημαντικών, ο κατάλογος δεν δίνει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «δεν υπάρχουν ούτε σαφείς δεσμεύσεις για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, στο καθεστώς ΦΠΑ, ούτε και ξεκάθαρες δεσμεύσεις για τη συνέχιση των ήδη συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό πως οι τομείς αυτοί (Ασφαλιστικό, φόροι κατανάλωσης, «αγορά εργασίας») θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα».

Ανάλογη επιστολή απέστειλε στο Γιούρογκρουπ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι: «Η πρώτη εντύπωσή μας είναι ότι το έγγραφο αυτό καλύπτει ένα μεγάλο εύρος μεταρρυθμίσεων και, υπ' αυτή την έννοια, είναι επαρκώς ολοκληρωμένο ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, «οι δεσμεύσεις οι οποίες αναφέρονται από τις αρχές (της Ελλάδας) διαφέρουν από τις ήδη αναληφθείσες δεσμεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος σε έναν ορισμένο αριθμό πεδίων». Μάλιστα, σε αυτές τις περιπτώσεις, «θα πρέπει να εκτιμήσουμε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης εάν τα μέτρα τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά από τις αρχές αντικαθίστανται από ισοδύναμα μέτρα, ή μέτρα καλύτερης ποιότητας».

Στην επιστολή τους οι επίτροποι της ΕΕ Β. Ντομπρόβσκις και Π. Μοσκοβισί επισημαίνουν ότι η Κομισιόν προσβλέπει στη συνεργασία με τις νέες ελληνικές αρχές ώστε να εξειδικευθούν οι έως τώρα γενικές δεσμεύσεις και να μετατραπούν σε ξεκάθαρες πολιτικές δράσεις. Η Κομισιόν υπογραμμίζει τη σημασία να σέβεται πλήρως η Ελλάδα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο Γιούρογκρουπ της 20/2 και να απόσχει από οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές οι οποίες θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στους δημοσιονομικούς στόχους, στην οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως οι στόχοι αυτοί έχουν αξιολογηθεί από τους θεσμούς. Τέλος, οι δύο ευρωενωσιακοί επίτροποι υπογραμμίζουν ότι η αποφασιστική και άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων στις μεταρρυθμίσεις αποτελεί κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο δε επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας επιπλέον χρηματοδοτικής υποστήριξης προς την Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι. Σχετικά με το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε πως είναι κάτι που δεν μπορεί να το αποφασίσει μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση και ότι θα εξαρτηθεί από την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος και από την οικονομική κατάσταση της χώρας. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ότι το Γιούρογκρουπ θα επανέλθει σε αυτό μετά την τετράμηνη παράταση και εφόσον η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που συνοδεύουν το πρόγραμμα...

«Θεωρώ ότι πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό, ο οποίος σέβεται τόσο τη βούληση του ελληνικού λαού όσο και τους κανόνες της ΕΕ», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, από το Παρίσι. Οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου έγιναν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ρέντσι, πριν από την 32η γαλλο-ιταλική Σύνοδο Κορυφής.

Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Σ. Στορτσάκ, «αποκλείει» αυτήν τη χρονική στιγμή το ενδεχόμενο χορήγησης οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ria-Novosti». «Τέτοιοι πόροι δεν προβλέπονται από τον νόμο περί προϋπολογισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Στο επίκεντρο η ολόπλευρη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων

Η ολόπλευρη ενίσχυση των επενδύσεων των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους είναι το κύριο στοιχείο που καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το 2014, η οποία δόθηκε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Μάλιστα, ο στόχος της ΕΤΕπ να ενισχύσει τα μονοπώλια με ζεστό χρήμα από την άγρια εκμετάλλευση των λαών, πάει ένα ακόμα βήμα παραπέρα για το 2015, με την εξαγγελία του προέδρου της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, ότι φτάνει στο «διά ταύτα» η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το οποίο θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Τράπεζας και έχει αποστολή να υποστηρίξει, όπως ανέφερε, επενδύσεις και σχέδια «τα οποία παρέχουν σημαντικά βιώσιμα οικονομικά οφέλη», ενώ θα αναλαμβάνει και «το ρίσκο υψηλού κινδύνου όπου ενδείκνυται».

«Με το νέο ταμείο», πρόσθεσε, «η Τράπεζα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, προκειμένου να εξασφαλίσει πρόσθετες επενδύσεις και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ δεσμεύεται για εξασφάλιση κεφαλαίων στα ευρωενωσιακά μονοπώλια και σίγουρη κερδοφορία. «Το EFSI», τόνισε, «στοχεύει να κινήσει τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», στο πλαίσιο του λεγόμενου «πακέτου Γιούνκερ».

Οσον αφορά την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΕΤΕπ ανέφερε ότι «προσβλέπει σε αύξηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων», ενώ καθοριστικό γι' αυτό «είναι η διαδικασία που ξεκίνησε την Παρασκευή με την απόφαση του Γιούρογκρουπ», η οποία, όπως είπε, «ελπίζω ότι θα καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα τους επόμενους τέσσερις μήνες».

Πιο ειδικά για την Ελλάδα, στην έκθεση αναφέρεται ότι η ΕΤΕπ, από την έναρξη της κρίσης, έχει χορηγήσει χρηματοδότηση ύψους πάνω από 11 δισ. ευρώ. Εως σήμερα, τα δάνεια ανέρχονται σε πάνω από 16,9 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με περίπου 9,4% του ελληνικού ΑΕΠ. Από τα ποσά αυτά βέβαια δεν έχει δοθεί ούτε σεντ για τις λαϊκές ανάγκες (όπως είναι τα αντιπλημμυρικά ή έργα για αντισεισμική θωράκιση κ.λπ.). Αντιθέτως, αυτοί που είδαν... χαρά στην τσέπη τους ήταν, για παράδειγμα, οι κατασκευαστικοί όμιλοι που έχουν αναλάβει τα «μεγάλα οδικά έργα», ενώ, όπως αναφέρεται, δόθηκαν σε επιχειρήσεις συνολικά στην ΕΕ πάνω από 13 δισ. ευρώ στο όνομα δήθεν της μείωσης της ανεργίας των νέων. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα ποσά αυτά δόθηκαν για «έργα που αφορούν τη δημιουργία θέσεων για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων», στα πλαίσια των γνωστών προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας και παροχής τζάμπα εργατικού δυναμικού στους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Γενικεύονται τα φαινόμενα αποπληθωρισμού

Ρυθμό υποχώρησης 0,6% εμφανίζει για το μήνα Γενάρη ο επίσημος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη, έναντι υποχώρησης 0,2% το Δεκέμβρη του 2014. Μάλιστα, το φαινόμενο εξαπλώνεται στις οικονομίες των Γερμανίας (-0,5%), Γαλλίας (-0,4%), Ιταλίας (-0,5%), σε μια εξέλιξη που συνδέεται με την πτώση του επιπέδου της κατανάλωσης και τους ισχνούς ρυθμούς της οικονομικής ανάκαμψης.

Στο σύνολο των κρατών της ΕΕ, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, η υποχώρηση του γενικού επιπέδου τιμών διαμορφώνεται στο 0,5%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ