ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Αγρια καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στο νότο της χώρας

Από τις λαϊκές διαμαρτυρίες στο νότο της Χιλής
Από τις λαϊκές διαμαρτυρίες στο νότο της Χιλής
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Κλιμακώνεται συνεχώς η σύγκρουση των κατοίκων της Αϋσέν στη χιλιάνικη Παταγονία και της κυβέρνησης του Σεμπαστιάν Πινιέρα, καθώς για άλλη μια φορά, επέλεξε την καταστολή και τη βαρβαρότητα για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της απομονωμένης περιοχής ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στο τεράστιο κόστος διαβίωσης και τη φτώχεια στις παραμεθόριες περιοχές.

Απαιτούν δε τη βελτίωση της δημόσιας Παιδείας και τη δημιουργία δημόσιου Πανεπιστημίου στην περιοχή. Επίσης, την επιδότηση της τιμής της βενζίνης και των βασικών ειδών των τροφίμων, καθώς εξαιτίας του αδιάβατου της περιοχής και της τεράστιας απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα ακόμη και η τιμή του ψωμιού είναι πλέον απαγορευτική για τους φτωχούς κατοίκους της χιλιάνικης Παταγονίας.

Αντί για διάλογο, η κυβέρνηση Πινιέρα απαντά με βία. Οι λαϊκές οργανώσεις στην Αϋσέν δηλώνουν ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με την «κήρυξη πολέμου» εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας που στην προσπάθειά τους να σπάσουν τα μπλόκα των κινητοποιημένων κατοίκων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, έκαναν χρήση ακόμη και πυρών (μολυβένιων σφαιριδίων εναντίον των διαδηλωτών. Ως αποτέλεσμα, όπως κατήγγειλε η Μαρισόλ Μαρτίνες, δήμαρχος της Αϋσέν περισσότεροι από 100 είναι οι τραυματίες, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Τερσέρα.

Η καταστολή έχει δημιουργήσει μία εκρηκτική ατμόσφαιρα, με τους κατοίκους να έχουν στήσει οδοφράγματα παντού και να υπάρχουν συγκρούσεις κατά μέτωπο με την αστυνομία, ανέφερε χτες ο ραδιοφωνικός σταθμός Μπίο Μπίο, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Ελ Μοστραδόρ το Πουέρτο Αϋσέν ήδη έχει μετατραπεί σε πολεμική ζώνη, ενώ οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισβάλλουν ακόμη και σε σπίτια κάνοντας χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών,.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής του νότου της Χιλής πραγματοποιούνται από χθες και σε διάφορες πόλεις της Χιλής. Εξάλλου, οι κινητοποιήσεις αυτές που ήδη έχουν συμπληρώσει 12 μέρες αποτελούν συνέχεια των κινητοποιήσεών τους το περασμένο Μάη και Ιούνη ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να εγκρίνει το σχέδιο για την κατασκευή ενός συμπλέγματος υδροηλεκτρικών φραγμάτων της πολυεθνικής HidroAysen, με στόχο να φράξει τα δύο πιο άγρια ποτάμια του κόσμου που βρίσκονται στην Παταγονία, για να παράγει ηλεκτρισμό.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Συμφωνία» για όλες τις ερμηνείες

Η παρουσία των ιμπεριαλιστών στην περιοχή διαιωνίζεται

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η νέα υποχώρηση των σερβικών αρχών στο θέμα της διάλυσης των «παράλληλων» διοικητικών δομών στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του βορείου Κοσσυφοπεδίου, φαίνεται πως «χαλάρωσε» κατά κάποιον τρόπο τις έντονες πιέσεις της Γερμανίας για ουσιαστική αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου και την περιφερειακή εκπροσώπησή του εκτός της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (με την οποία επιβεβαιώνονταν τα σερβικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή) με αντάλλαγμα τη χορήγηση στη Σερβία του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ κατά την επικείμενη ευρω-ενωσιακή διάσκεψη κορυφής.

Χτες, δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας ΜΠΛΙΤΣ σημείωνε πως η σερβική ηγεσία έχει συναινέσει ουσιαστικά στην απαίτηση ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία) που έχουν αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου, να μη διεξαχθούν την άνοιξη τοπικές, δημοτικές εκλογές στους σερβικούς δήμους του Κοσσυφοπεδίου με την επίκληση «διοργανωτικών και τεχνικών προβλημάτων»! Οι χώρες αυτές θεωρούν πως εάν δεν γίνουν εκλογές στους σερβικούς δήμους του Κοσσυφοπεδίου τότε θα καταστεί εφικτή η διάλυση των λεγόμενων «παράλληλων διοικητικών δομών» στο βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου. Εάν δεν πείσουν οι επικλήσεις της σερβικής κυβέρνησης σε «τεχνικά προβλήματα» όπως π.χ. η κατάσχεση του εκλογικού υλικού από τις δυνάμεις κατοχής ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, τότε θα δοκιμαστεί η ενδιάμεση «λύση» ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να εκτονωθούν οι όποιες αναμενόμενες λαϊκές αντιδράσεις... Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι οι δήμοι του Ζούμπιν Πότοκ και του Ζβέτσαν θα διαλυθούν κατά τις 6 Μάη, οπότε λήγει και η θητεία των εκεί δημοτικών αρχών, και ότι μετά θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο οι δήμοι της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα και του Λεπόσαβιτς... Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα επιχειρηθεί πραξικοπηματικά σε πρώτη φάση ο διορισμός «συντονιστών» αντί εκλεγμένων δημοτικών αρχών...

Η συμφωνία...

Κατόπιν όλων αυτών, οι πιέσεις στις συνομιλίες μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες που ξεκίνησαν την Τετάρτη, κατέληξαν σε «συμφωνία». Τι προβλέπεται ακριβώς: η συμφωνία επιτρέπει στο Κοσσυφοπέδιο να εκπροσωπείται και σε διεθνές επίπεδο υπό την ονομασία «Κόσσοβο» και με υποσημείωση που θα αναφέρεται στην απόφαση 1244 του ΟΗΕ και στην απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης που νομιμοποιούσε τη μονομερή ανεξαρτησία του προτεκτοράτου, δίχως εντούτοις να γίνεται αυτή πλήρως και επίσημα δεκτή. Από την άλλη, φαίνεται πως απομένουν προς επίλυση το ζήτημα της διαχείρισης των κοινών «συνόρων» και των μεθοριακών περασμάτων.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν στην ΕΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στις Βρυξέλλες «μείζον βήμα προς τα εμπρός». Φυσικά, η συγκεκριμένη κατάληξη για τους ιμπεριαλιστές αφήνοντας ζητήματα ανοιχτά θα είναι και το πρόσχημα για να συνεχίζεται η παρουσία τους στην περιοχή.

Νωρίτερα (το βράδυ της Πέμπτης), είχε προηγηθεί η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε στο Βελιγράδι, που δήλωσε ότι το Βερολίνο «επιθυμεί να δει» στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Σερβία «να κάνει το επόμενο βήμα» προς την κατεύθυνση της ΕΕ και να αποκτά καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας. Πρόσθεσε έτσι ότι το Βερολίνο «στηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας» και ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος ένταξης της χώρας στην ΕΕ «είναι εφικτός». Ο Βεστερβέλε κατέληξε ότι το Βερολίνο «εκτιμά και ενθαρρύνει» την πρόοδο της Σερβίας στις διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας για την «ελεύθερη κυκλοφορία».

  • Την συστράτευση με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στο Κόσσοβο, έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, ο οποίος χαιρέτισε τη συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας ισχυριζόμενος ότι «θα επιτρέψει την, αποδεκτή από τη Σερβία, συμμετοχή του Κοσσόβου στα περιφερειακά σχήματα της περιοχής και την αποκατάσταση της πλήρους ελευθερίας κυκλοφορίας στο βόρειο Κόσσοβο».
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΥΝΙΔΑ.-- Συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και σε εξτρεμιστές ισλαμιστές (σαλαφιστές), οπλισμένους με μαχαίρια και στιλέτα, στην Τζαντούμπα, 160 χλμ δυτικά της τυνησιακής πρωτεύουσας, κατά τις οποίες πυρπολήθηκε ένα αστυνομικό τμήμα. Η κατάσταση στην πόλη είναι έκρυθμη καθώς οι σαλαφιστές απειλούν τον οποιονδήποτε -άντρα ή γυναίκα- δεν εφαρμόζει τους αυστηρούς κανόνες του Ισλάμ με αποτέλεσμα να έχουν γίνει το φόβητρο όλων των κατοίκων. Οι σαλαφιστές εκπροσωπούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των Τυνήσιων αλλά πληθαίνουν οι επικρίσεις προς το κυβερνών ισλαμιστικό μετριοπαθές, όπως δηλώνει, κόμμα «Εννάχντα», γιατί δε λαμβάνει σκληρά μέτρα εναντίον τους προσπαθώντας να μην εξαγριώσει το πιο συντηρητικό δικό του εκλογικό ακροατήριο με αποτέλεσμα η δράση τους να γίνεται ολοένα και θρασύτερη.

ΚΑΪΡΟ.-- Στην εντατική νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι ο προεδρικός υποψήφιος Μονάιμ Αμπούλ Φούτουχ μετά από επίθεση που δέχτηκε από αγνώστους ενόπλους αργά την Πέμπτη. Ο Φούτουχ προέρχεται από τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και είχε διαχωρίσει τη θέση του όταν εξέφρασε την επιθυμία του να είναι υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές, ενώ η οργάνωση, που κυριαρχεί πλέον στο Κοινοβούλιο, έχει δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχει στις εκλογές. Η επίθεση αυτή είναι πιθανό να πυροδοτήσει ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων ανάμεσα στις διάφορες αιγυπτιακές πολιτικές δυνάμεις.

ΟYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Για «συνωμοσία με τον εχθρό» κατηγορήθηκε και επισήμως από στρατοδικείο του Μέριλαντ, ο Aμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που διώκεται γιατί θεωρείται ότι διέρρευσε απόρρητα στοιχεία στην ιστοσελίδα Wikileaks. Ο Μάνινγκ ενδέχεται να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-- Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στο Μόντρεαλ του Καναδά ενάντια στις αυξήσεις των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια και τα Κολέγια της πολιτείας του Κεμπέκ, αύξηση που θα σημάνει το διπλασιασμό τους την επόμενη πενταετία έως τα 3.800 δολάρια. Οι διαδηλώσεις, όπως ανακοίνωσαν οι φοιτητές, θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα, ενώ πάνω από 55.000 φοιτητές έχουν συμφωνήσει να στηρίξουν την εν εξελίξει γενική απεργία.

ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Διαπραγματεύσεις στο Πεκίνο για τα πυρηνικά

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Μικρή πρόοδο» στις άμεσες διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τη ΛΔ Κορέας για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα διαπίστωσε χτες δεύτερη μέρα των συνομιλιών στο Πεκίνο ο Αμερικανός απεσταλμένος για την Κορεατική Χερσόνησο, Γκλιν Ντέβις.

Ωστόσο, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν υπήρξε η παραμικρή αλλαγή στις βορειοκορεατικές θέσεις και ότι θα μεταφέρει τις προτάσεις της Πιονγιάνγκ στους συμμάχους των ΗΠΑ όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα ώστε να συνεκτιμηθούν από κοινού. Ο Ντέιβις είπε στους δημοσιογράφους ότι μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν ήταν και ο πυρηνικός σταθμός εμπλουτισμού ουρανίου στο Γιονγκμπιόν της ΛΔ Κορέας, η αμερικανική πρόταση για επισιτιστική βοήθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι προ δεκαετιών απαγωγές Ιαπώνων πολιτών και η βελτίωση των διακορεατικών σχέσεων.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Ροντόνγκ Σινμούν», του κόμματος Εργατών Κορέας, εκτίμησε σε χτεσινό άρθρο ότι η προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μάρτη σύνοδος κορυφής για την πυρηνική ενέργεια και τον πυρηνικό εξοπλισμό που θα πραγματοποιηθεί στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας «θα εξελιχθεί σε φάρσα που οργάνωσαν Νότια Κορέα και ΗΠΑ για να αιτιολογήσουν τον πόλεμο κατά της ΛΔ Κορέας». Ο αρθρογράφος της εφημερίδας καταλήγει ότι η επικείμενη σύνοδος - στην οποία θα συζητηθεί και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - αποσκοπεί στο να προσδώσει «αξιοπιστία στη θολή θεωρία μιας πυρηνικής απειλής από τη ΛΔ Κορέας και να αιτιολογήσει τις απόπειρες να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος κατά της χώρας»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ