ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αναπόσπαστο κομμάτι της αντιλαϊκής πολιτικής

«Τρύπια σημαία» χαρακτήρισε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πάταξη της εισφοροδιαφυγής χθες στην Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος καταψηφίζοντας το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε επί της αρχής. Παράλληλα κατήγγειλε σειρά φοροελαφρύνσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο την ίδια στιγμή που με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα.

Το νομοσχέδιο «αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα - και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά - της συνολικότερης πολιτικής και ειδικά της οικονομικής πολιτικής» σημείωσε στην παρέμβασή του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας για έναν «ολοκληρωμένο σχεδιασμό ενταγμένο στο πλαίσιο της ικανοποίησης των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου».

Αναφερόμενος στο πακέτο φοροαπαλλαγών προς όφελος του κεφαλαίου ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι έχουμε «μείωση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών των νομικών προσώπων ΑΕ και του μεγάλου κεφαλαίου στο 20%» ενώ η επιβάρυνση «των διανεμόμενων κερδών πάει στο 21% από 45%». Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «δίνει νέα προνόμια στο εισαγόμενο κεφάλαιο για επενδύσεις χωρίς φορολογική επιβάρυνση» και παράλληλα στις καταθέσεις του εξωτερικού που υπολογίζονται στα 600 δισ. «δίνει την λογική τη νομιμοποίησης του παράνομου μαύρου χρήματος με μία πενιχρή φορολόγηση 8% κι ας παραμείνουν στο εξωτερικό». Επιπρόσθετα ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «επεκτείνονται οι φοροαπαλλαγές στο εφοπλιστικό κεφάλαιο στο όνομα της ελκυστικότητας» ενώ «ακόμα και οι συναλλαγές του εφοπλιστικού κεφαλαίου με off shore εταιρείες που έχουν ακίνητα απαλλάσσονται από την φορολογία». Την ίδια στιγμή τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος «έχουμε ένα συνολικότερο πλαίσιο φορολογικής επιδρομής απέναντι στους εργαζόμενους και στα λαϊκά νοικοκυριά με συνεχείς, αλλεπάλληλες αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας, του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης».

Σχολιάζοντας τα περί πάταξης της φοροδιαφυγής που επαγγέλλεται η κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «θα αποτελέσει τρύπια σημαία η πάταξη της φοροδιαφυγής» θυμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την καλλιέργησαν αφού «είχε άμεση συμβολή στην δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματική δράση» και «την μεγέθυνση του κεφαλαίου». Σήμερα επισήμανε ότι η φοροδιαφυγή θα αυξάνεται αφού η κυβέρνηση «διευρύνει την φοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και ταυτόχρονα υπάρχει και λειτουργεί ένα περιβάλλον απελευθέρωσης της δράσης των κεφαλαίων».

Λάβρος κατά της φοροδιαφυγής εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζοντας πως «τα φορολογικά αδικήματα απειλούν την ίδια την ύπαρξη του οικονομικού συστήματός μας, εμποδίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και συντηρούν την διαφθορά. Αποτελούν βόμβα στα φορολογικά θεμέλια της χώρας». Παράλληλα υποστήριξε ότι περιέχονται ρυθμίσεις υπέρ των μικρών επιχειρήσεων όπως η τμηματική καταβολή του ΦΠΑ και ο συμψηφισμός οφειλών. Αιτιολογώντας την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών των ΑΕ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «αφορούν την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας» αφού «οι επιχειρήσεις αυτή την στιγμή ζουν σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση»!

Για ...ασάφεια και προχειρότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΝΔ με τον εισηγητή της Γ. Βρούτση να δηλώνει ότι το νομοσχέδιο είναι «συρραφή διατάξεων» ενώ ειδικά για το θέμα του συμψηφισμού οφειλών υποστήριξε πως είναι αόριστος ενώ τα πάντα παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις. Αντίθετος με το ύψος των προστίμων - ιδίως όταν αφορούν την προσφυγή σε δικαστήριο - δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδης. Για νομοσχέδιο που «διαιωνίζει την κοινωνική αδικία» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης.

ΔΕΣΦΑ
Σημαντική αύξηση κερδών

Δέκα εταιρικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την επέκταση στη Ρεβυθούσα

Οι διαχειριστές πάνε καλά στην «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας (σε αντίθεση με τους καταναλωτές) με τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) να καταγράφει το 2010 αύξηση κερδών προ φόρων κατά 56,1%, στα 52,7 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη αυτά είναι σημαντικά και για τους επιχειρηματίες του φυσικού αερίου, αφού διατίθενται για την ανάπτυξη και ενίσχυση των δικτύων που απαιτούνται για να κάνουν τις «μπίζνες» τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τα ετήσια έσοδα του ΔΕΣΦΑ διαμορφώθηκαν στα 225,4 εκατ. ευρώ, οριακά μειωμένα σε σχέση με το 2009, ενώ τα ετήσια έξοδα διαμορφώθηκαν στα 172,7 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 22,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αναμένει επίσης το 2011 νέα αύξηση των κερδών κατά 22%. Ο δείκτης δανειακών υποχρεώσεων (δάνεια προς ίδια κεφάλαια) διαμορφώθηκε στο 38,8%, «υποδηλώνοντας την ιδιαίτερα υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση της εταιρείας, η οποία της επιτρέπει να χρηματοδοτεί το σύνολο του επενδυτικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Το πρόγραμμα αυτό έχει να κάνει με την ολοκλήρωση των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια, αλλά και με την επέκταση του Τερματικού Σταθμού υγροποιημένου αερίου της Ρεβυθούσας. Ο ΔΕΣΦΑ επισημαίνει ότι σημειώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον, για το σχετικό διαγωνισμό ανάθεσης του σχεδιασμού και κατασκευής του έργου, από 10 εταιρείες και κοινοπραξίες, οι οποίες είναι οι εξής: FELGUERA-IHI SA. TECHNIMONT SpA. COBRA - SENER. CONSORTIUM TGE - PARESA. TECHNIP ITALY SpA. CONSORTIUM POSCO E&C - INTRAKAT. CONSORTIUM AKTOR SA- ENI SAIPEM SA. J&P AΒΑΞ AE. JV VINCI- ENTREPOSE- TERNA SA. TECHNICAS REUNIDAS SA. ARCHIRODON GROUP NV.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 130 εκατ. ευρώ και προβλέπει κατασκευή δεξαμενής 95.000 κυβικών μέτρων και την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων για να εξυπηρετούνται πλοία 180.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου (από 135.000 κ.μ. σήμερα).

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Κοψοχρονιά» πουλήθηκαν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» οφείλει να καταβάλει πάνω από 15 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Απόφαση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» οφείλει να καταβάλει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, αποκαλύπτει εμμέσως, αλλά σαφώς τη ληστεία του ορυκτού πλούτου της χώρας από τους κεφαλαιοκράτες, με την αγαστή συνεργασία των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Η απόφαση της Κομισιόν επισημαίνει ότι το 2003 τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική πουλήθηκαν στην «Ελληνικός Χρυσός» κάτω από την αξία τους, χωρίς ανοικτό διαγωνισμό και εκτίμηση της αξίας τους από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ η εταιρεία απαλλάχθηκε και από τους φόρους της συναλλαγής!

Η εξέλιξη δικαιώνει απόλυτα την καταγγελία του ΚΚΕ για την καταλήστευση του ορυκτού πλούτου. Με αφορμή τα σχέδια επέκτασης της δραστηριότητας της εταιρείας στην περιοχή και την υποστήριξή της από την κυβέρνηση και τη ΝΔ, η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ σημείωνε πριν από λίγες μέρες: «Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο».

Η Κομισιόν, που η παρέμβασή της δεν έχει βεβαίως το χαρακτήρα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, αλλά προσεγγίζει το θέμα από την πλευρά του «υγιούς» ανταγωνισμού, έκρινε ότι το τίμημα των 11 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε από την εταιρεία το 2003 ήταν μικρότερο της πραγματικής αξίας των Μεταλλείων κατά 14 εκατ. ευρώ, κάτι που συνιστά κρατική ενίσχυση στην εταιρεία κατά παράβαση των κανονισμών της ΕΕ! Στο ποσό αυτό προσθέτει 1,34 εκατ. ευρώ για τους φόρους συναλλαγής, ορίζοντας το σύνολο του ποσού που πρέπει να δοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο στα 15,3 εκατ. ευρώ εκτός των τόκων!

Το νέο επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός», στην οποία συμμετέχει και η «Ελλάκτωρ» (Μπόμπολας), προβλέπει εγκαταστάσεις και εργοστάσια στις περιοχές του Μαντέμ Λάκκου, στις Μαύρες Πέτρες, στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές, για την εξόρυξη χρυσού, αλλά και άλλων μεταλλευμάτων. Τα σχέδια αυτά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής και το ΚΚΕ καλεί σε αγώνα για την ακύρωσή τους.

ΕΘΝΙΚΗ - ΑΛΦΑ
Καυγάς για τις κρατικές ενισχύσεις

Με τα μπούνια στον πακτωλό με το κρατικό χρήμα και τις ενισχύσεις έχει πέσει το τραπεζικό κεφάλαιο με τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και Αlpha Bank να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες για το ποιος είναι ο περισσότερο ευνοημένος από αυτές.

Μετά το διαφαινόμενο ναυάγιο της «φιλικής πρότασης συγχώνευσης», κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας σημείωναν πως η Alpha πέρα από τα 9 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις στηρίζεται και στα 950 εκατ. ευρώ προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου. Στο πλαίσιο του μεταξύ του διαγκωνισμού σημειώνουν επίσης ότι οι ίδιοι έχουν ζητήσει να επιστρέψουν τα 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, επιχειρώντας να δείξουν το ποιος έχει και το πάνω χέρι.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από την Alpha, στην οποία γίνονταν αναφορές για ...κίνδυνο κρατικού ελέγχου που θα εγκυμονούσε η συγχώνευση. Είναι απόλυτα φανερό ότι όλα τα παραπάνω είναι μόνο για το «θεαθήναι», ενώ και οι «αποκαλύψεις» σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις είναι περσινά ξινά σταφύλια, ήδη από την κυβέρνηση της ΝΔ που συνεχίζονται και ενισχύονται παραπέρα από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Η επίσης ευνοημένη από την εφαρμοζόμενη πολιτική η τράπεζα Γιούρομπανκ (όμιλος Λάτση) ανακοίνωσε την κερδοφορία της για το 12μηνο του 2010. Τα καθαρά κέρδη που απέσπασαν φτάνουν στα 113 εκατ. ευρώ (από 362 εκατ. για το 2009). Το αποτέλεσμα εμφανίζεται συμπιεσμένο μετά τις αυξημένες λογιστικές εγγραφές για επισφαλή δάνεια πελατών τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ