ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για παρέμβαση στρατού μιλά ο Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΪ

Ανατριχίλα; Ανησυχία; Ερωτήματα; Πάντως σε καμία περίπτωση δεν περνάει απαρατήρητη η παρέμβαση του Α. Πορτοσάλτε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το βράδυ της Τρίτης, για το Προσφυγικό.

Παραθέτουμε το διάλογό του με την Σία Κοσιώνη, ο οποίος είναι τόσο αποκαλυπτικός, ώστε δε χρειάζονται ιδιαίτεροι σχολιασμοί:

Α.Π.: Προφανώς ήρθε η στιγμή να ενεργοποιηθεί ο στρατός.

Σ.Κ.: Με ποιον τρόπο; Εχει ήδη ενεργοποιηθεί ο στρατός...

Α.Π.: Περαιτέρω, περαιτέρω, καταρχάς για να πάρει ενεργό ρόλο στη διαχείριση αυτού του ανθρωπιστικού ζητήματος και δεύτερον να εμπεδωθεί στην κοινωνία ένα αίσθημα ασφάλειας, νομίζω τίθεται σε επίπεδο χώρας ένα ζήτημα που αφορά στην εθνική μας ασφάλεια, ο στρατός θα προσφέρει τη στήριξη που πρέπει να παρέχεται σε αυτούς τους ανθρώπους, βλέπουμε ότι εδώ πια η χώρα κινδυνεύει να γίνει ένα «hot spot» ... έχει ήδη γίνει, νομίζω ότι είμαστε σε μια κατάσταση που έχουν παραλύσει οι δομές οι κρατικές, συνεπώς χρειάζονται ενίσχυση ...πρέπει να πάρει ενεργό ρόλο ο στρατός, διότι και ο Ελληνας πολίτης πρέπει να δει ότι υπάρχει μια χώρα συντεταγμένη, έχει μια φύλαξη....

Σ.Κ.: Ο στρατός ενεπλάκη, για να στηθούν με ταχύτητα τα «hots pots» ... μπορεί να παίξει ρόλο και στη φύλαξη και στην οργάνωση αυτού του πράγματος;

Α.Π.: Ναι, και να δείξουμε ότι έχουμε μια χώρα που φυλάσσεται, γιατί η εικόνα που λαμβάνουν οι εταίροι μας είναι ότι βλέπεις μια οργανωμένη φύλαξη στα Σκόπια με φρουρούς που είναι ντυμένοι στην εντέλεια, σου εμφανίζουν και ενός πιο προηγμένου κράτους εμφάνιση και είμαστε εμείς μια χώρα με εικόνα διάτρησης ... να καταλάβουν κι αυτοί (σ.σ. οι πρόσφυγες) ότι κι εδώ έχουν σφίξει τα πράγματα ... δεν πρέπει να έχουμε την αίσθηση ως πολίτες ότι δεν έχουμε κράτος, γιατί αυτό καταλαβαίνω. Δηλαδή όταν έγινε στο Παρίσι η βομβιστική επίθεση ο στρατός δεν βγήκε;... Πρέπει να συνδράμουν όλες οι δυνάμεις, έχει ο στρατός αυτήν τη δυνατότητα και να καταλάβουμε και να καταλάβουν και οι άλλοι ότι εδώ υπάρχει μια χώρα, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι...!

Τα ίδια περίπου επαναλάμβανε και στην πρωινή δική του εκπομπή του ραδιοφωνικού ΣΚΑΪ χτες Τετάρτη.

Νομίζουμε ότι το λιγότερο που οφείλει ο κ. Πορτοσάλτε είναι να εξηγήσει τι εννοεί. Καταστάσεις όπου ο στρατός αναλαμβάνει την... «εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας» στο εσωτερικό της χώρας, γιατί κάτι τέτοιο περιγράφει σαν επιθυμητό και ευκταίο, έχουν μαύρο όνομα.

Εμείς, πάντως, αναρωτιόμαστε αν ο κ. Πορτοσάλτε εκφράζει μόνο τον εαυτό του...


Β. Ν.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Οι αποφάσεις της ΕΕ εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα «Συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2016», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης τόνισε τα ακόλουθα:

«Ξεκαθαρίζουμε εξαρχής ότι η εφαρμογή των επικίνδυνων αποφάσεων του Συμβουλίου και όχι η παραβίασή τους έχει οδηγήσει στο μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων στην Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις συστάσεις της 12/2, που εφαρμόζοντας τη Σένγκεν, προβλέπουν συνοριακούς ελέγχους, δίνοντας πράσινο φως για όλα: κλειστά σύνορα, φράχτες, πλαφόν προσφύγων, ξεδιάλεγμα όσων έχουν τις "προδιαγραφές" φτηνού εργατικού δυναμικού για τα μονοπώλια, με κατάσχεση των όποιων υπαρχόντων τους κι απελάσεις των υπόλοιπων. Αυτή είναι η καπιταλιστική βαρβαρότητα που φέρνει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την αιτία της προσφυγιάς.

Κι από πάνω, με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης, ο "λύκος" ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενθαρρύνοντας την προκλητικότητα της Τουρκίας. Αυτοί είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στα δεσμά τους, οι λαοί βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο.

Συνεπώς απαιτείται διαρκής λαϊκή πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στήριξη των ξεριζωμένων σε αντιπαράθεση με τις ρατσιστικές φασιστικές δυνάμεις και διεκδίκηση μέτρων για απευθείας μεταφορά των προσφύγων στα κράτη τελικού προορισμού τους».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org