ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

  • Συνέντευξη με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά, για τις εξελίξεις σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά και την πορεία των αγώνων.
  • Την κλιμάκωση με 48ωρη γενική απεργία αποφασίζουν και οργανώνουν τα Συνδικάτα, εάν η κυβέρνηση φέρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.
  • Ρεπορτάζ από τις εργασίες του 29ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών.

Λόγω των εξελίξεων με την εισαγγελική παρέμβαση ενάντια στα μπλόκα, το εκτενές ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς παρουσιάζεται στις σελίδες 4 - 5 του σημερινού «Ριζοσπάστη».

Κλιμάκωση με 48ωρη απεργία εάν έρθει το Ασφαλιστικό στη Βουλή

Να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, καλεί τα συνδικάτα το ΠΑΜΕ

Από την απεργία στις 4 Φλεβάρη, στην Αθήνα
Από την απεργία στις 4 Φλεβάρη, στην Αθήνα
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα πετυχημένες κινητοποιήσεις, για να κλιμακωθεί παραπέρα ο αγώνας ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, απηύθυναν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση για 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία, όταν και εφόσον η κυβέρνηση τολμήσει να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό έκτρωμα.

Η πρόταση έγινε δεκτή από την ΕΕ της ΓΣΕΕ, η οποία όρισε επίσης συλλαλητήριο για τις 9 Μάρτη, με άλλους επιστημονικούς φορείς που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) υπογράμμισαν ότι η ανάπτυξη των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος και η κλιμάκωση της πάλης μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα που θίγονται από το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό, πρέπει να στοχεύει στο να μη φτάσει ποτέ στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Απ' αυτήν την άποψη, σημείωσαν, η κριτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ προς την κυβέρνηση, ότι δεν κάνει διάλογο με τα Συνδικάτα, αδυνατίζει και υπονομεύει τον αγώνα των εργαζομένων, αντί να τον ενισχύει.

Επιπλέον, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στις θέσεις της για το Ασφαλιστικό δεν θέτει ζήτημα να πληρώσουν εργοδοσία και κράτος, που ευθύνονται για την κατάσταση των Ταμείων. Αντίθετα, η γραμμή της «βγάζει λάδι» την εργοδοσία και την πολιτική της ΕΕ, που υπαγορεύουν την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στο όνομα τώρα της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Παράλληλα, η συνδικαλιστική πλειοψηφία επαναλαμβάνει την κριτική ότι το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό είναι «μη ηθικά βιώσιμο», όταν ο νόμος δεν αφήνει τίποτα όρθιο από ασφαλιστικά δικαιώματα και στην κυβερνητική προπαγάνδα κυριαρχεί το αίτημα για «βιωσιμότητα του συστήματος».

Αυτή η γραμμή της αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση της ΓΣΕΕ με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, όπου η συνδικαλιστική πλειοψηφία, αυτό που βρήκε να μεμφθεί και πάλι την κυβέρνηση είναι ότι δεν κάνει διάλογο μαζί της και δήλωσε πρόθυμη να κάτσει στο τραπέζι για να βρούνε μαζί λύσεις!

Πρωτοβουλίες εργατικών σωματείων και φορέων

Με καθημερινές πρωτοβουλίες, σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του κινήματος συνεχίζουν τη δράση τους, με αίτημα αιχμής να αποσυρθεί το σχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό. Συγκεκριμένα, για σήμερα Πέμπτη προγραμματίζονται τα εξής:

  • Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει σύσκεψη με τους εργαζόμενους στις Κοινωνικές Δομές, που παραμένουν απλήρωτοι για πέντε και πλέον μήνες, ενώ κινδυνεύουν με απόλυση μετά τον Ιούνη. Ανάλογη σύσκεψη έγινε χτες με εργαζόμενους στους δήμους με θέμα το Ασφαλιστικό και ιδιαίτερα τα ΒΑΕ. Την Τρίτη 1/3 σχεδιάζει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 2 μ.μ., με αιχμή το Ασφαλιστικό και τα ΒΑΕ.
  • Τα Σωματεία Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη, στις 5 μ.μ., στο ΕΚ Αθήνας, με θέμα τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό αλλά και στον κλάδο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης οργανώνει περιοδείες σε χώρους δουλειάς και καλεί σε σύσκεψη σωματείων και φορέων, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσά του.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου διοργανώνει στις 10.30 π.μ. κινητοποίηση στο Δημαρχείο για το Ασφαλιστικό.
  • Κινητοποίηση οργανώνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω και Χαϊδαρίου, καθώς και μαζικοί φορείς της Αγίας Βαρβάρας. Καλούν σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ (Περικλέους) στο Αιγάλεω και στη συνέχεια σε πορεία στα γραφεία του ΟΑΕΕ στην πλατεία Δαβάκη (Ιερά Οδός 310).
  • Σωματεία και φορείς της Μαγνησίας οργανώνουν συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του ΟΑΕΕ. Μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν επίσης να οργανώσουν συγκέντρωση στο Βόλο, την Τρίτη 1/3.

Επίσης, μέτρα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων συζητήθηκαν στη σύσκεψη εργατικών σωματείων και οργανώσεων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, μισθωτών και ελευθεροεπαγγελματιών επιστημόνων, νεολαίας, γυναικών, καθώς και Λαϊκών Επιτροπών, που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση πορείας από το ΕΚ Λάρισας προς το κέντρο της πόλης, τη Δευτέρα 29/2, στις 7 μ.μ., περιοδείες και παρεμβάσεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ κι άλλα Ταμεία.

Τέλος, παρεμβάσεις στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ θα κάνουν την Τετάρτη 2/3 Σωματεία και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων. Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία της ΟΒΣΑ. Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων καλεί στις 8 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ (Ακαδημίας 22). Εμπορικοί Σύλλογοι και Ενώσεις ΕΒΕ της Νοτιοδυτικής Αθήνας (Περιστέρι, Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα) καλούν στις 8 π.μ. σε κινητοποίηση στον ΟΑΕΕ στο Αιγάλεω (Ιερά Οδός 310).

Συγκεντρώσεις των συνταξιούχων

Τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου και ΤΣΑ της Πάτρας καλούν τους συνταξιούχους σε Παμπελοποννησιακη συγκέντρωση την Τετάρτη 2/3, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία ΟΤΕ στον Πύργο Ηλείας. Η αναχώρηση από την Πάτρα θα γίνει με πούλμαν, στις 8 π.μ., από την πλατεία Τριών Συμμάχων. Τα σωματεία θα παραχωρήσουν Συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα στις 12 μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (4ος όροφος), προκειμένου να κάνουν πλατιά γνωστή την κινητοποίηση. Επίσης, πανσυνταξιουχική συγκέντρωση θα γίνει και στη Λάρισα, στις 9 Μάρτη, στην κεντρική πλατεία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org