ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2004
Σελ. /40
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Κόποι μιας ζωής χαμένοι στο χιόνι

Περιοδεία της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στα κατεστραμμένα από τον πάγο και το χιόνι χωράφια και θερμοκήπια

Ολη η παραγωγή πάει στράφι
Ολη η παραγωγή πάει στράφι
«Βάλε κάτω κι υπολόγιζε: Κάθε ρίζα ντομάτα έχει κόστος 80 δρχ. Εδώ ήταν φυτεμένες 3.000 ρίζες. Χάθηκαν όλες, να η ζημιά. Θέλεις κι άλλα; Για ένα κιλό σπόρο μαρούλι πρέπει να δώσω 1,5 εκατομμύριο, βάλε και 32 εκατομμύρια η ζημιά στην κατασκευή του θερμοκήπιου, βάλε και 18% ΦΠΑ, να η ζημιά».

Μαραθώνας, μεσημέρι Κυριακής. Τρέλα! Τους βλέπεις να περπατούν μέσα στα χωράφια παραμιλώντας και καταλαβαίνεις από την εικόνα της ολικής καταστροφής γύρω πόσο απόλυτοι είναι όταν λένε «είκοσι χρόνια κόποι, μπορώ νομίζεις να τα φτιάξω απ' την αρχή;». Δεν μπορούνε και το γνωρίζουν.

«Το '92 έδωσα 20 εκατομμύρια για να φτιάξω αυτό το θερμοκήπιο. Τότε πουλάγαμε 500 δρχ. την ντομάτα. Τώρα πουλάμε 200. Αντε να αρχίσεις από την αρχή...».

«Είμαι 75 χρόνων, τα έχω φτιάξει όλα με τα χέρια μου. Πώς να τα ξανακάνω;».

Δεν περιμένουν απαντήσεις. Συσπειρώνονται στον Αγροτικό Σύλλογο, ξεχνώντας για λίγο τις ιδιαίτερες κομματικές προτιμήσεις τους, αφήνουν τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Κληρονόμο να παρουσιάσει εξ ονόματος όλων στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το πρόβλημα: «400 στρέμματα έχουν πάθει μερική ή ολική καταστροφή. Αντιστοιχούν στην παραγωγή του 50%-60% των λαχανικών που καταναλώνει η Αθήνα. Ηδη η αγορά πλημμυρίζει εισαγόμενα από Ιταλία, Τουρκία, Τυνησία. Ζητάμε άμεση καταγραφή της ζημιάς, πάγωμα χρεών, προκαταβολή του 50% της αποζημίωσης, άτοκα δάνεια για να προχωρήσουμε».

Ο χιονιάς άφησε πίσω του ένα ρημαδιό
Ο χιονιάς άφησε πίσω του ένα ρημαδιό
Ανταπαντώντας η Αλέκα Παπαρήγα και παίρνοντας αφορμή από την επιμονή δημοσιογράφων να κάνει δήλωση για τα «ντιμπέιτ» σημείωσε:

«Γίνεται πάρα πολλή συζήτηση τις τελευταίες μέρες για τα 'ντιμπέιτ". Δεν ασχολείται κανείς, δυστυχώς, ούτε με τα θερμοκήπια, ούτε με τις καταστροφές. Επειδή, τώρα πια, φτάνουμε στο τέλος προς τις εκλογές, νομίζω ότι κανείς δεν πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα του "ντιμπέιτ", γιατί το καλύτερο "ντιμπέιτ" γίνεται στα χωράφια, εκεί που είναι τα θερμοκήπια κατεστραμμένα και υπάρχουν αιτήματα για αποζημιώσεις, γίνεται στον τόπο δουλιάς, εκεί που υπάρχουν προβλήματα, εκεί που υπάρχει λαός και υποφέρει. Εκεί γίνεται το "ντιμπέιτ". Ολα τα άλλα δε βγάζουν πουθενά. Διακόσμηση θα είναι».

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των παραγωγών του Μαραθώνα τόνισε:

«Φοβάμαι μήπως η καταστροφή αξιοποιηθεί μετεκλογικά απ' όποιον κι αν είναι κυβέρνηση για μια νέα επίθεση στον αγροτικό πληθυσμό. Κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα τέτοιο πρόβλημα το χρησιμοποιούν ως πρόσχημα για να πάρουν γενικότερα μέτρα κατά των αγροτών.

Το ΚΚΕ ζητάει:

- Αμεση και καθολική αποζημίωση, διότι πρόκειται για ολική καταστροφή.

- Η αποζημίωση πρέπει να αφορά και το φυτικό προϊόν και την υποδομή - εγκατάσταση.

- Πάγωμα των χρεών μέχρι να αρχίσει πάλι η παραγωγή. Το τρίμηνο πάγωμα δε φτάνει.

"Κόποι 20 χρόνων χάθηκαν, πότε θα τα ξαναφτιάξουμε;" αναρωτιούνται και η ερώτηση είναι ήδη μια απάντηση...
- Χορήγηση άτοκων δανείων για νέες εγκαταστάσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λύσει το πρόβλημα, αντί να παραπέμπει τους αγρότες να ζητάνε λύση από την ΕΕ. Οι αγρότες δεν πρέπει να δεχτούν να γίνουν μπαλάκι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΕΕ. Πρέπει να βρίσκονται "στο πόδι" και αμέσως μετά τις εκλογές να μην αφήσουν να ξεχαστεί το πρόβλημα. Για να μιλήσουμε με όρους μετεωρολογίας, η "ΕΜΥ" προβλέπει συντηρητική πολιτική και μετά τις εκλογές. Κι απ' αυτήν την άποψη ο καθένας, πρέπει να πάρει τα μέτρα του από τώρα».

Από τη συζήτηση στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα
Από τη συζήτηση στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Μαραθώνα
Χαστούκι στη μοιρολατρία και στην ηττοπάθεια

Σε συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου μίλησε την Κυριακή το πρωί η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Να μην αφήσουμε να πάει καμία ψήφος χαμένη σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, γιατί ψήφος σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εγκλωβίζει, γίνεται ψήφος συνενοχής στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει χαστούκι σε όσους διαδίδουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος συνείδησης που έχει και ηθική αξία.

Απευθυνόμαστε στα λαϊκά στρώματα που έχουν πείρα από αγώνες, σε κάθε αγωνιστή για να υπενθυμίσουμε ότι μετά την κάλπη κάθε λάθος θα έχει επιπτώσεις στους ίδιους και στις οικογένειές τους.

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να φτάσουν στην κάλπη διεκδικώντας, όχι με παραίτηση. Ψήφος σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σημαίνει παραίτηση από τις διεκδικήσεις. Το ΚΚΕ απευθύνεται με εμπιστοσύνη στα λαϊκά στρώματα. Ξέρουμε ότι η ηττοπάθεια έχει ημερομηνία λήξης. Το θέμα είναι να μην χάνεται χρόνος γιατί προστίθενται αρνητικές εξελίξεις.

Η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα καθορίζει τις τύχες του τόπου για πολλά χρόνια. Αύριο θα έχουμε περισσότερα τείχη να ανατρέψουμε. Γι' αυτό καλούμε στις 7 του Μάρτη τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων. Να κάνουν την έκπληξη. Να ψηφίσουν έτσι ώστε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να χάσουν αντί να αυξήσουν τη δύναμή τους. Να δημιουργηθεί ρήγμα, να νιώθει αδύναμος όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση. Το ποιοτικό στοιχείο είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ».

Και άλλοι ηθοποιοί με το ΚΚΕ

Ολο και περισσότερες γίνονται οι υπογραφές ηθοποιών οι οποίοι στηρίζουν το ΚΚΕ, που ορθώνει μέτωπο αντιπαράθεσης και αντίστασης. Τριάντα ηθοποιοί συνυπογράφουν κάλεσμα εκλογικής στήριξης του ΚΚΕ.

«Εμείς λέμε "όχι" - τονίζουν - σ' αυτούς που τον πλούτο της ανθρωπότητας καρπώνονται ασύδοτα, σ' αυτούς που στο όνομα της ελευθερίας χτίζουν φυλακές, στο όνομα της ειρήνης κάνουν πολέμους, στο όνομα της δημοκρατίας οπλίζουν στρατούς, σ' αυτούς που θέλουν να μας επιβάλουν τον πολιτισμό της ωμής βίας, σ' αυτούς που αποφάσισαν πως η χυδαιότητα πρέπει να είναι το μέλλον μας, σ' αυτούς που άλλη μια φορά θέλουν την ψήφο μας να αρπάξουν».

«Στηρίζουμε - δηλώνουν - το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, γιατί υψώνει φωνή αντίστασης στις επιλογές του ξένου κεφαλαίου και των στηριγμάτων του. Γιατί ορθώνει μέτωπο αντιπαράθεσης στη λαίλαπα της "παγκοσμιοποίησής" τους. Γιατί στηρίζει τον αγώνα του λαού για έναν καλύτερο κόσμο. Γιατί θέλουμε ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας να μπορεί να έχει ό,τι του χρειάζεται για μια αξιοπρεπή ζωή. Δουλιά, σπίτι, παιδεία δημόσια και δωρεάν, ανεμπόδιστη πρόσβαση στα υλικά και πνευματικά αγαθά του πολιτισμού, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και σύνταξη που να καλύπτει τις ανάγκες του. Γιατί θέλουμε να μπορούμε να δημιουργούμε χωρίς εξαρτήσεις από τους εμπόρους της τέχνης και το έργο μας να είναι μέσο επικοινωνίας, μέσο αισθητικής καλλιέργειας και όχι φθηνό εμπόρευμα».

«Καλούμε - καταλήγουν οι υπογράφοντες - κάθε συνάνθρωπό μας που ασφυκτιά στις συνθήκες αυτές, που αντιστέκεται, που ονειρεύεται έναν κόσμο καλύτερο, δίκαιο, ειρηνικό, να ενώσει τη φωνή του με τη δικιά μας φωνή, ακόμη κι αν διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις να στηρίξει και με την ψήφο του στις προσεχείς εκλογές τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, για να χτυπηθεί η δικομματική συμπαιγνία, να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία».

Το κείμενο υπογράφουν:

- ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ Θύμιος

- ΕΥΡΙΠΙΩΤΗΣ Κώστας

- ΡΟΧΑΣ Ζαχαρίας

- ΛΑΜΠΡΙΔΟΥ Ιλιάς

- ΒΑΝΔΩΡΟΣ Νίκος

- ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ Αλεξάνδρα

- ΛΙΩΛΙΟΣ Δημήτρης

- ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Πάνος

- ΒΑΝΔΩΡΟΣ Θεόφιλος

- ΚΑΜΤΣΗΣ Βασίλης

- ΧΑΝΤΖΙΔΟΥ Νίκη

- ΤΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Ανδριανή

- ΧΑΤΖΗΙΑΚΩΒΟΥ Βέρα

- ΣΟΥΒΑΤΖΗ Ευδοκία

- ΚΑΜΙΝΑΡΗ Ευανθία

- ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Παύλος

- ΚΟΥΡΟΣ Αλέκος

- ΜΑΪΣΤΡΕΛΟ Μαρία (χορεύτρια)

- ΘΕΟΔΩΡΟΥ Μιχάλης

- ΛΙΟΓΑΡΗ Χριστίνα

- ΣΟΡΜΑΪΝΗΣ Μανώλης

- ΣΥΡΑΚΗΣ Κωνσταντίνος

- ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ Μίρκα

- ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ανδρέας

- ΚΛΑΛΙΩΤΗΣ Μπάμπης

- ΡΗΓΟΣ Γιώργος

- ΠΙΕΡΡΑΚΟΥ Κλημεντία

- ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Χρύσα

- ΚΑΤΣΙΜΑΝΗΣ Δημήτρης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ