ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2019
Σελ. /24
Βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

Τριήμερη έκθεση βιβλίου στο φουαγιέ της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποίησε την περασμένη βδομάδα η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Την επισκέφτηκαν πλήθος φοιτητών και πολλοί προμηθεύτηκαν λογοτεχνικά και άλλα βιβλία.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, στο χώρο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης «Στα χνάρια των Καμό, Τζερζίνσκι, της μαχητικής πείρας των μπολσεβίκων», όπου μίλησε ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ο Ευ. Δημάκης αναφέρθηκε στη σημασία της μελέτης των κειμένων που περιέχονται στην έκδοση «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων» αλλά και των άλλων δύο εκδόσεων, «Φέλιξ Τζερζίνσκι» και «Καμό», σχετικών με τη ζωή δύο μεγάλων επαναστατών, για την αξιοποίηση των πλούσιων συμπερασμάτων της περιόδου και στο σήμερα. «Τα βιβλία αυτά τα εκδώσαμε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη νικηφόρα Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, με αφορμή το ότι στο Κόμμα μας δεν βλέπουμε τις επετείους σαν μνημόσυνα για να θυμόμαστε τα παλιά, αλλά σαν κομμάτι της συνολικής προσπάθειας να βγάλουμε συμπεράσματα και εκτιμήσεις που συμβάλλουν στη διαμόρφωση των σύγχρονων επαναστατικών ιδεολογικοπολιτικών επεξεργασιών, τόσο του Κόμματος όσο και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος», τόνισε μεταξύ άλλων το στέλεχος του ΚΚΕ.


«Ενα βασικό, διαχρονικό συμπέρασμα που απορρέει από την πείρα των μπολσεβίκων είναι η ανάγκη κατάκτησης από το επαναστατικό κόμμα της ικανότητας έγκαιρης προσαρμογής σε μια απότομη μεταβολή της κατάστασης και εναλλαγής των διαφόρων μορφών πάλης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται στο μέτρο του δυνατού η κρατική καταστολή σε όλες τις συνθήκες», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι στις εκδόσεις «Φέλιξ Τζερζίνσκι» και «Καμό» «γίνεται προσπάθεια να έρθουν στην επιφάνεια τα έξοχα δείγματα σταθερότητας και αποφασιστικότητας στην υπεράσπιση των αρχών της επαναστατικής κοσμοθεωρίας ενάντια στην αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό, στην οργάνωση του επαναστατικού κινήματος στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού, στη συγκέντρωση και καθοδήγηση των μάχιμων δυνάμεων της επανάστασης για τις αποφασιστικές συγκρούσεις με τον ταξικό αντίπαλο». Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην επικαιρότητα των συμπερασμάτων που απορρέουν από τη νικηφόρα προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού: «Η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν ήρθε ένα ωραίο πρωινό και τελείωσε με τη νίκη της επανάστασης. Προηγήθηκε αργή και κοπιαστική δουλειά των μπολσεβίκων για πολλά χρόνια. Χρειάστηκε το Κόμμα να καθαρίσει από διαλυτικές λογικές και να αποκτήσει καθαρή επαναστατική στρατηγική αντίληψη. Ζήτημα που έρχεται ξανά σήμερα στην επιφάνεια για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, με ερωτήσεις πάνω στο περιεχόμενο των εκδόσεων αλλά και συνολικά για τα σύγχρονα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές, με πολλούς νέους να προμηθεύονται τις εκδόσεις από την έκθεση βιβλίου.


Συναυλία - αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία

Στον όμορφο χώρο του «Ilion Plus», που γέμισε ασφυκτικά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, έγινε η συναυλία - αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, που διοργάνωσε η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ. Στον ποιητή που τραγούδησε την ελευθερία, την ανατροπή, το όνειρο, το ταξίδι και τη γυναίκα. Στον ποιητή που μας προέτρεψε να «χορέψουμε πάνω στο φτερό του καρχαρία», για να κατακτήσουμε το αδύνατο, που από το 1953 στη μνημειώδη «Βάρδιά» του έγραψε «λυπήσου αυτούς που δεν ονειρεύονται».

Το συγκεκριμένο πολιτιστικό αφιέρωμα, το τρίτο κατά σειρά που διοργανώνει η Οργάνωση Σπουδάζουσας, μετά από τα αφιερώματα στον Αλκη Αλκαίο και τον Μάνο Λοΐζο, πραγματοποιήθηκε με πολλή αγάπη και μεράκι από την ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε ειδικά γι' αυτό. Στη συναυλία διακινήθηκε καλαίσθητη μπροσούρα που παρουσίαζε τη ζωή και το έργο του ποιητή, η οποία και έγινε ανάρπαστη. Στην μπροσούρα επίσης δημοσιεύτηκαν και ποιήματα που ο Καββαδίας δεν είχε συμπεριλάβει σε κάποια συλλογή, όπως «Αθήνα 1943», «Αντίσταση», «Στον τάφο του Επονίτη», «Σπουδαστές».

Πριν τη συναυλία, προβλήθηκε βίντεο που μέσα από φωτογραφίες και ντοκουμέντα παρουσίαζε τον ποιητή. Και στη συνέχεια το λόγο πήραν τα τραγούδια. Ολοι μαζί έγιναν μια φωνή και τραγούδησαν κομμάτια από τον «Σταυρό του Νότου» και τις «Γραμμές των Οριζόντων» του Θάνου Μικρούτσικου, από το δίσκο «S/S Ιόνιον 1934» των «Ξέμπαρκων», καθώς και κάποια έργα του Δημήτρη Ζερβουδάκη και της Μαρίζας Κωχ.


Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν πριν από το τραγούδι «Guevara» σε μουσική Χάρη Παπαδόπουλου προβλήθηκε η ιστορική ομιλία του Τσε στον ΟΗΕ. Και βέβαια, όταν η ορχήστρα ξεκίνησε να παίζει τους «7 νάνους στο S/S Cyrenia» και σιγά - σιγά «παραχώρησε» τη θέση της στον μοναδικό διδάξαντα του συγκεκριμένου τραγουδιού, τον Θάνο Μικρούτσικο, όπου η ερμηνεία του γέμισε τον χώρο μέσα από βίντεο που προβλήθηκε.

Για τη συναυλία φτιάχτηκε συγκρότημα αποτελούμενο από μέλη και φίλους της Οργάνωσης.

Συμμετείχαν οι: Θοδωρής Μούσχουρος, Βαγγέλης Καραγιάννης, Αντώνης Φρόνιμος, Φιλιώ Λιούτα, Τάσος Τσάκος, Δημήτρης Κοκοβιάδης, Ορφέας Παπαϊωάννου, Αγγελος Χαρίσης, Παναγιώτης Βήττος και Μαριαλένα Δημητροπούλου.


ΠΑΤΡΑ
Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Δεκέμβρη του '44

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στο θέατρο «Μπάρι» της Πάτρας, για να παρακολουθήσει το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Δεκέμβρη του '44, που παρουσίασαν η θεατρική ομάδα και το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Οι προετοιμασίες για το αφιέρωμα είχαν ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που απαρτίζουν τις πολιτιστικές ομάδες της Οργάνωσης, δούλεψαν με μεράκι, αυτοθυσία και πνεύμα πρωτοβουλίας για να τιμήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμπλήρωση των 75 χρόνων από τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Θανάση Μελά, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Ακολούθησε το αφιέρωμα, το οποίο ήταν βασισμένο σε απόσπασμα της ποιητικής συλλογής «Οι γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου, που γράφτηκε την περίοδο 1949-1951 κατά τη διάρκεια της εξορίας του ποιητή στη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη.

Βασικός κορμός του ήταν η αφήγηση, η οποία πλαισιώθηκε από δραματοποιημένες σκηνές αλλά και τραγούδια.

Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν η αναπαράσταση του συλλαλητηρίου της 4ης Δεκέμβρη του 1944, όταν «ο λαός γονατισμένος στο Σύνταγμα έκλαιγε τους νεκρούς του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ