ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ
Επί μήνες απλήρωτες οι καθαρίστριες των σχολείων

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Απλήρωτες εδώ και 4 μήνες είναι οι 21 καθαρίστριες που εργάζονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου στα σχολεία του Δήμου Δίου - Ολύμπου στην Πιερία και κρατούν καθημερινά τα σχολεία καθαρά. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, αμείβονται με χαμηλούς μισθούς, ενώ αποτελεί συνηθισμένη πρακτική από την πλευρά των αρμόδιων να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην απόδοση των δεδουλευμένων, παράλληλα, με τις συμβάσεις που υπογράφουν, βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία.

Η κατάσταση αυτή διατηρείται κυρίως με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και της Διοίκησης του Δήμου Δίου - Ολύμπου, που ως Πόντιος Πιλάτος ρίχνει την ευθύνη γενικά και αόριστα στην κεντρική εξουσία που περικόπτει τις χρηματοδοτήσεις και στον «Καλλικράτη» και αδιαμαρτύρητα διαχειρίζεται την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δίου - Ολύμπου καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και καλεί κυβέρνηση και δήμο άμεσα να πληρώσουν τα δεδουλευμένα στις καθαρίστριες των σχολείων. Επίσης, απαιτεί την άμεση πρόσληψη εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας στα σχολεία με πλήρη εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα μια που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς και τη μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και σε συνδυασμό με την απαγόρευση των προσλήψεων ένα στόχο έχει: τα εκατοντάδες κονδύλια της καθαριότητας να περάσουν στα χέρια των εργολάβων και οι σημερινές καθαρίστριες να είναι αύριο οι εργάτριες στο ιδιωτικό συνεργείο. Το πιθανότερο ανασφάλιστες, με ατέλειωτες ώρες δουλειάς και φυσικά ακόμη πιο μικρό από το σημερινό τους μεροκάματο.

Το πρόβλημα του καθαρού σχολείου είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένο με την υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στην αγορά καθαριστικών και απολυμαντικών. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών, η εγκατάλειψη κάθε έννοιας μόνιμης σταθερής εργασίας, η προώθηση της δουλειάς με το κομμάτι (αίθουσες), η εντατικοποίηση και οι εξευτελιστικές αμοιβές αποτελούν στοιχείο της υποβάθμισης της ίδιας της σχολικής υγείας.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Δήμου Δίου - Ολύμπου καλεί τις εργαζόμενες να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα. Απέναντι στη σημερινή κατάσταση χρειάζεται και οι ίδιες να ξεμπερδεύουν με πολιτικές και κόμματα που τους οδηγούν στην εξαθλίωση, να ξεμπερδεύουν με συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και δημοτικές παρατάξεις που αδιαμαρτύρητα διαχειρίζονται αυτές τις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ».

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για τις απλήρωτες καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του Δήμου Δίου - Ολύμπου, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για: Για να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα στις καθαρίστριες των σχολείων και να εξασφαλιστεί η τακτική πλέον μισθοδοσία τους; Για να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αύξηση των αποδοχών τους, αφού δουλεύουν με μεροκάματα πείνας και είναι απόλυτα αναγκαίες για να διατηρούνται καθαρά τα σχολεία.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
«Συνεχίζουμε τον αγώνα»

Την πρόθεσή της να συνεχίσει να διεκδικεί μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων μαθητών δηλώνει η Ενωση Γονέων Κεφαλονιάς, η οποία μαζί με την τοπική ΕΛΜΕ, την ΑΣΓΜΕ, την ΟΛΜΕ, το σωματείο «Εύγερος» και την Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων έκαναν στις 15 Δεκέμβρη παράσταση στη Βουλή για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων μαθητών και των σχολείων.

Οι γονείς επισημαίνουν πως από τις συναντήσεις με τα κόμματα η εικόνα που αποκόμισαν ήταν: «Από τα κόμματα της συγκυβέρνησης εμμονή στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας "επάρκεια και όχι πληρότητα" για τα κενά των καθηγητών. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να ασκήσουν πίεση μόνο για την κάλυψη των κενών σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαμε ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση με την περσινή χρονιά για το θέμα της ευνοϊκής ποσόστωσης για τους Κεφαλονίτες μαθητές στις πανελλαδικές εξετάσεις. Συγκεκριμένα, μας υπενθύμισαν ότι θεωρούν άδικη για την υπόλοιπη Ελλάδα μια ευνοϊκή μεταχείριση των σεισμόπληκτων μαθητών, ειδικά φέτος που η κατάσταση "ομαλοποιείται"».

Οι γονείς σημειώνουν ότι «αμέσως μετά τις γιορτές, μέσα σ' ένα περιβάλλον που θα εντείνεται ο αποπροσανατολισμός και η εκλογολογία, πρέπει να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα, με νέες κινητοποιήσεις τα θέματα που διεκδικούμε», δηλαδή την κατάργηση του νέου σχολείου και της «τράπεζας θεμάτων», το διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών για κάλυψη των κενών, ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο και ανέγερση των πέντε σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί, συνέχιση του μέτρου της ποσόστωσης 0.5% για τους σεισμόπληκτους μαθητές των φετινών Β' και Γ' Λυκείου.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Κάλεσμα κινητοποίησης των αντιστασιακών

Ο Σπ. Χαλβατζής απευθύνει χαιρετισμό στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Ο Σπ. Χαλβατζής απευθύνει χαιρετισμό στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Το Σάββατο 12 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, η χρονιάτικη σύνοδος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, όπου εξετάστηκαν η δράση της Οργάνωσης το προηγούμενο χρονικό διάστημα, από το 13ο Συνέδριο, και οργανωτικά ζητήματα.

Στην εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου έγινε αναφορά στην πλούσια, πανελλαδική, δραστηριότητα που αναπτύχθηκε από τα κεντρικά αλλά και τα κατά τόπους παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Ως ιδιαίτερα επιτυχημένη χαρακτηρίστηκε η εκδρομή - προσκύνημα που οργάνωσε, το καλοκαίρι, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Πολωνία (επίσκεψη και εκδηλώσεις στο Τσίβνουβ, στο Νοσοκομείο 250 για τους μαχητές του ΔΣΕ, αλλά και σε κάτεργα του ναζισμού, όπως και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Αουσβιτς). Επίσης, πέρα από τις κεντρικές επετειακές εκδηλώσεις, για τις οποίες σημειώθηκε ότι, γενικά, ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες και μαζικές, πλούσια ήταν και η δραστηριότητα περιφερειακών παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με στόχο να τιμηθούν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και, βεβαίως, να αναδειχθούν τα μηνύματα και τα οράματα της Αντίστασης αλλά και τα ιστορικά διδάγματα που προκύπτουν. Ετσι, ώστε οι αγώνες του λαού μας για το σήμερα και το αύριο, για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, να γίνουν πιο αποτελεσματικοί. Κλειδί για την επιτυχία αλλά και την αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών προκύπτουν στη δράση της Οργάνωσης, όπως υπογραμμίστηκε, είναι η καλή, σταθερή συνεργασία των παραρτημάτων με τις Οργανώσεις του Κόμματος.

Οσον αφορά την προοπτική, η εισήγηση τόνισε την ανάγκη οι αγωνιστές της Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ, μέσα από τα παραρτήματα να παλέψουν, μαζί με τους φίλους και απογόνους που πλαισιώνουν την Οργάνωση, για να γίνει πιο πλούσια και σταθερή η παρέμβαση και να διευρυνθεί το «άνοιγμα» στα σχολεία και τη νεολαία. Παράλληλα, να βελτιωθεί και η επαφή και επικοινωνία με τους αγωνιστές και τις οικογένειες όσων συναγωνιστών έφυγαν από τη ζωή, μέσα από λογής εκδηλώσεις.

Τέλος, τόσο στις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου, όσο και στην απόφαση που πάρθηκε υπογραμμίζεται η ανάγκη όλα τα παραρτήματα και οι αγωνιστές και οι φίλοι της Αντίστασης να έχουν σταθερό μέτωπο ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας της Αντίστασης και του ΔΣΕ και να επιμείνουν στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των αντιστασιακών. Ανάμεσα σ' αυτά: Η προβολή της αληθινής Ιστορίας της Αντίστασης στα σχολεία και τη νεολαία, η ίδρυση Μνημείου με τα αγάλματα των Αρη Βελουχιώτη - Στέφανου Σαράφη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα, όπως και Μουσείου της ΕΑΜικής Αντίστασης, Μουσείου ΕΑΜικού Τύπου στο Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα κ.λπ.

Το Γενικό Συμβούλιο, τέλος, ενέκρινε κάλεσμα - ψήφισμα ενόψει των πολιτικών εξελίξεων σχετικά με την προεδρική εκλογή καλώντας τους αντιστασιακούς αγωνιστές να εντείνουν τη δράση τους μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα και το ΠΑΜΕ και για την ενίσχυση του ΚΚΕ, παντού, στο λαό και στη Βουλή, όποτε κι αν γίνουν εθνικές εκλογές. Γιατί το ΚΚΕ είναι το Κόμμα που οργάνωσε και καθοδήγησε, υπήρξε η ψυχή και η ραχοκοκαλιά της ΕΑΜικής Αντίστασης. Και σήμερα παλεύει για την ανασυγκρότηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. «Καλούμε τους συναγωνιστές/στριες να κινητοποιηθούν, οργανώνοντας τη δουλειά τους μέσα από τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αλλά και στον περίγυρό τους, ώστε να μη χαθεί καμία ψήφος και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στη σύνοδο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι: Σπύρος Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Μπουλούγαρης, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, Σταύρος Τάσσος, από την ΕΕΔΥΕ, και ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά στη Θεσσαλονίκη

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν αυτή την Κυριακή, 28 Δεκέμβρη, στη Θεσσαλονίκη, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Η γιορτή αρχίζει στις 6 το απόγευμα στη μεγάλη αίθουσα του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών από την ηθοποιό Αννα Σιταρίδου, θεατρικό από την παιδική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ «Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα», μαθήματα χορού, κατασκευές (ημερολογίου, τρισδιάστατης κάρτας, μαριονέτας - καλικάντζαρου, γυάλινης μπάλας, κ.ά), facepainting, εργαστήρι με πειράματα. Η βραδιά θα κλείσει με πάρτι.

Προσφορές

Η ΚΟ Φάρου Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ, με αφορμή την Οικονομική Εξόρμηση, προς τιμή των 96 χρόνων Ιστορίας του Κόμματος και στη μνήμη της σ. ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ ΤΑΣΙΑΣ που «έφυγε» το Σάββατο 13.12.014 από κοντά μας, προσφέρει από κόκκινα μεροκάματα το ποσό των 415 ευρώ.

***

Για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, προσφέρω 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ν. Κόσμου - Κουκακίου.

Σπύρος Μουντζούρης, φίλος του Κόμματος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ