ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
Η δύναμη του βιβλίου είναι μεγάλη

Συνέντευξη του «Ρ» με την Ελένη Μπιμπίρη, φιλόλογο

Motion Team

Το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων συμβάλλει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης προσωπικότητας του νέου ανθρώπου και ειδικότερα στην περίοδο της εφηβείας. Είναι ένας ακόμη τρόπος για να γνωρίσει ο έφηβος τη φύση, την κοινωνία, τον άνθρωπο. Γι' αυτό και είναι σημαντικό δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά κάθε ηλικίας να διαβάζουν... Σήμερα, ο «Ριζοσπάστης» μιλά με την Ελένη Μπιμπίρη, φιλόλογο, γι' αυτό το θέμα και προτείνει στους αναγνώστες βιβλία από τη «Σύγχρονη Εποχή» που μπορούν να αγοράσουν σαν ένα πολύτιμο δώρο για νέους αυτές τις μέρες.

«Μέσα από το λογοτεχνικό έργο ο νέος προβληματίζεται πάνω σε κοινωνικά ζητήματα, βλέπει την προσπάθεια του ανθρώπου για την επίλυσή τους και τις αγωνίες που τη συνοδεύουν, τα πάθη και τις χαρές, μαζί με τις συμφορές της ζωής. Το βιβλίο γεμίζει τον έφηβο με συναισθήματα, με ιδέες, αξίες, θετικά πρότυπα», λέει η Ελ. Μπιμπίρη. Και συνεχίζει: «Δε χωράει αμφιβολία το πόσο σημαντική είναι επίσης η ανάγνωση κειμένων υψηλής λογοτεχνικής και γλωσσικής αξίας για την παραπέρα καλλιέργεια της γλωσσικής ικανότητας του έφηβου. Ολα αυτά συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου, στην ολοκλήρωσή του ως υποκειμένου που θα σκέπτεται, θα κρίνει, θα δρα και θα αποφασίζει για τη ζωή και το μέλλον του». Και συνεχίζει: «Το να αγαπήσει κάποιος το διάβασμα μπορεί σίγουρα να ξεκινά από τα μικράτα του, αλλά και στην ηλικία των 13 - 18 ετών, η συμβολή του καλού βιβλίου παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Στην ηλικία αυτή, αναπτύσσεται η κριτική ικανότητα, εξελίσσεται συναισθηματικά».

Η Ελ. Μπιμπίρη επισημαίνει και τον ρόλο που καλείται να παίξει ο εκπαιδευτικός για να βοηθήσει το μαθητή του να αγαπήσει το βιβλίο, αλλά και τη σημασία που έχουν οι σχολικές βιβλιοθήκες. «Οταν το παιδί φτάσει στη σχολική ηλικία, έρχεται ο δάσκαλος να συνεχίσει αυτό που ήδη έχει ξεκινήσει από το σπίτι κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Ο δάσκαλος πρέπει να βοηθήσει το παιδί να αγαπήσει το βιβλίο. Είναι υποχρέωσή του να το κατευθύνει να αποκτήσει σιγά σιγά κριτήριο, ώστε το παιδί να επιλέγει μαζί του, μαζί με τους γονείς του, τους συνομήλικούς του ή και μόνο του τα κατάλληλα βιβλία για διάβασμα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία του. Φυσικά, ο δάσκαλος θα πρέπει να έχει τα μέσα για να κάνει κάτι τέτοιο. Η σημασία των σχολικών βιβλιοθηκών για το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του δασκάλου είναι τεράστια. Οι σχολικές δανειστικές βιβλιοθήκες δεν πρέπει να λείπουν από κανένα σχολικό κτίριο οποιασδήποτε βαθμίδας εκπαίδευσης. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα όλα τα παιδιά να έχουν στο σπίτι τους βιβλιοθήκη, αν και θα έπρεπε. Γι' αυτό, ακόμα περισσότερο σήμερα, λόγω των οικονομικών συνθηκών, οι σχολικές, οι δημοτικές ή οι κινούμενες κατά περιφέρεια βιβλιοθήκες μπορούν να παίξουν το ρόλο τους και οι βιβλιοθηκονόμοι να βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό στην προσπάθειά του. Γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν και πρέπει να απαιτήσουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη δημιουργία σχολικών δανειστικών βιβλιοθηκών».


Αλλωστε, όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα το σχολείο, κυριαρχούν η αποσπασματικότητα και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μας λέει χαρακτηριστικά «Ακόμα και το μάθημα της λογοτεχνίας στο Λύκειο γίνεται με τη μέθοδο του πρότζεκτ με τη χρήση υπολογιστή, υποβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο το ρόλο της ανάγνωσης και προσέγγισης των λογοτεχνικών κειμένων, οδηγεί στην απομάκρυνση του μαθητή και εφήβου από το βιβλίο. Ο μαθητής δέχεται καταιγισμό πληροφοριών και κειμένων αμφίβολης ποιότητας από το διαδίκτυο και το σχολείο με τη διαδεδομένη πλέον χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως ορίζουν τα αναλυτικά προγράμματα διαθεματικότητας στο Γυμνάσιο και του "νέου" Λυκείου».


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ

Με αφορμή και τις μέρες των γιορτών, που αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να αγοράσει κάποιος, να δωρίσει βιβλία, προτείνουμε κάποια βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής». Ιδανικά για εφήβους. Εισάγουν και δίνουν απαντήσεις σε κοσμοθεωρητικά ζητήματα. Εργα μεγάλων λογοτεχνών.

Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή «Παιδιά της Αθήνας».

Ιδανικό για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Ο Φωτάκης, η Ρηνούλα, ο Μιχάλης, ο Μπάμπης και άλλα παιδιά αγωνίζονται οργανωμένα μέσα από τα Αετόπουλα και παλεύουν ενάντια στους κατακτητές με κίνδυνο της ζωής τους πολλές φορές. Οι σημερινοί αναγνώστες μπορούν να παραδειγματιστούν από τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση των παιδιών, από την οργάνωση της πάλης τους, την αλληλεγγύη και την αξιοθαύμαστη πειθαρχία τους και να χαρούν αισθητικά ένα κείμενο που είναι γραμμένο με τον ρεαλισμό και το νεανικό πνεύμα του ΕΠΟΝίτη συγγραφέα.

Ιλιν Μ. - Σεγκάλ Ε«Ανθρωπος αυτός ο γίγας».

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε το 1942 και αρχικά προοριζόταν για σχολικό βιβλίο στη Σοβιετική Ενωση. Με εκλαϊκευμένη μορφή δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες να προσεγγίσουν επιστημονικά και φιλοσοφικά διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με ερωτήματα που θέτουν στην ηλικία τους, όπως: Ποια ήταν η απαρχή του κόσμου, ποιος ήταν ο ρόλος του καταμερισμού της εργασίας και της ατομικής ιδιοκτησίας στο διαχωρισμό της κοινωνίας σε τάξεις, ποιος είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει την εξέλιξη της κοινωνίας.

Εμμανουήλ Γιαροσλάβσκι «Πώς γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν οι Θεοί και οι Θεές».

Το βιβλίο είναι χρήσιμο για τους νέους εφήβους γιατί με τα επιχειρήματα του αντικρούει τις προκαταλήψεις, τη θρησκοληψία και τις αντιεπιστημονικές ιδεαλιστικές απόψεις, πολλές από τις οποίες εμφανίζονται όχι σπάνια σε σχολικά βιβλία. Ακόμα βοηθάει να κατανοήσουν οι νέοι πώς χρησιμοποιείται η θρησκευτική μισαλλοδοξία, που σκόπιμα καλλιεργήθηκε από σκοτεινούς κύκλους και συνεχίζει να καλλιεργείται σήμερα από φορείς φασιστικών και ρατσιστικών απόψεων.


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org