ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
Το Web Radio του ΠΑΜΕ συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας

Συζητάμε για το νέο πρόγραμμα και τη συμβολή των συνδικάτων

Για το Web Radio του ΠΑΜΕ (http://pamehellas.gr/), που τον περασμένο Νοέμβρη έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Ελενα Στεφανίδου, μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ και της Ομάδας που έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του Web Radio.

***

-- Πόσο καιρό εκπέμπει το Web Radio του ΠΑΜΕ; Τι πείρα βγαίνει από την έως τώρα λειτουργία του;

-- Το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ εκπέμπει από το Νοέμβρη του 2013, αυτή η πρωτοβουλία ήρθε να απαντήσει στον αποκλεισμό της δράσης των ταξικών δυνάμεων από τα αστικά ΜΜΕ, στη διαστρέβλωση και συκοφάντηση των αιτημάτων και των παρεμβάσεων στους χώρους δουλειάς. Μέσα από το Web Radio δίνουμε τη μάχη και στο μέτωπο της ενημέρωσης της εργατικής οικογένειας. Επιδιώκουμε να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των ταξικών δυνάμεων, που θα συμβάλει στην οργάνωση των εργαζομένων, στη μαζικοποίηση των συνδικάτων, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

-- Τι καινούριο προστέθηκε στο πρόγραμμα τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του Web Radio;

-- Τόσο η λειτουργία όσο και το πρόγραμμα του σταθμού βελτιώθηκαν αισθητά, παρότι έχουμε ακόμα βήματα να μετρήσουμε. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα έγινε πιο πλούσιο, εμπλουτίστηκε από περισσότερα συνδικάτα, 10 από την Αττική, 3 τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα) καθώς και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. Την εικόνα από το χώρο της σπουδάζουσας νεολαίας μεταφέρει και φέτος το ΜΑΣ. Η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων συνεχίζει να μας ενημερώνει για τις εξελίξεις και τις παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ σε όλο τον κόσμο, ενώ φέτος προστέθηκε η εκπομπή «Εδώ στον ξένο τόπο», όπου καλεσμένοι είναι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και Ελληνες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται ακόμη από εκπομπές με ενημερωτικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο, όπως οι εκπομπές «Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά», «ΠΑΜΕ Δρόμο» και «Μetal iscoming». Τους επόμενους μήνες θα εμπλουτιστεί αυτός ο τομέας του προγράμματος και με εκπομπή για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και το παιδικό παραμύθι.

-- Υπάρχει ενδιαφέρον από τα συνδικάτα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα;

-- Πέραν των συνδικάτων που έχουν τη δική τους σταθερή εβδομαδιαία εκπομπή από τους κλάδους των Τηλεπικοινωνιών, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου, Χρηματοπιστωτικού, Ενέργειας, Μετάλλου, Φαρμάκου, Λογιστών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και Μουσικών το ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από ακόμα δεκάδες συνδικάτα. Κάθε Σάββατο πρωί στην εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο» καλεσμένοι στο studio του σταθμού είναι σωματεία και γραμματείες από κλάδους οι οποίοι δίνουν το στίγμα από τις εξελίξεις και τις μάχες που δίνουν στους τόπους δουλειάς. Χαρακτηριστικό είναι ότι τους τελευταίους 2 μήνες σχεδόν όσα σωματεία έδωσαν τη μάχη των αρχαιρεσιών βρέθηκαν πίσω από τα μικρόφωνα του Web Radio.

-- Τι ανταπόκριση βρίσκουν οι εκπομπές στους εργαζόμενους; Υπάρχουν παραδείγματα που ξεχωρίζουν;

-- Το Web Radio του ΠΑΜΕ έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση όσο περνάει ο καιρός. Αυτό βέβαια εξαρτάται αποκλειστικά από το βαθμό που δουλεύεται από τα συνδικάτα, δηλαδή πώς η θεματολογία θα είναι πλούσια, καίρια, θα προπαγανδίζεται στους τόπους δουλειάς, από το πόσο γνωρίζουν οι εργαζόμενοι σε έναν κλάδο, για παράδειγμα, ότι το σωματείο τους έχει εκπομπή την Τρίτη στις 6 το απόγευμα και θα συζητηθεί η ΣΣΕ.

Εχουμε πάρει μέτρα για να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό το «εργαλείο» του Web Radio. Ολα τα σωματεία ανεβάζουν τις εκπομπές τους στα site τους και η αλήθεια είναι ότι από εκεί ακούγονται περισσότερο. Υπάρχουν επίσης σωματεία που στέλνουν κάθε εκπομπή στα μέλη τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επίσης, έχουμε βγάλει αφισετάκια για να ενημερωθούν και με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς.

«Είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ». Τώρα ξέρεις...

Πέρασαν 23 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και 33 από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ

Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 3/1/1981
Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 3/1/1981
Στις 10 Δεκέμβρη, συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από όταν το Συμβούλιο Κορυφής στο Μάαστριχτ υιοθέτησε το 1991 το κείμενο για την ένωση της Ευρώπης (Συνθήκη του Μάαστριχτ). Τον Ιούλη του 1992, στη Βουλή, τη Συνθήκη υπερψήφισαν 286 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του τότε «Συνασπισμού». Κατά ψήφισαν οι 7 βουλευτές του ΚΚΕ και η μία βουλευτής των τότε «Οικολόγων - Εναλλακτικών», με διαφορετικό σκεπτικό.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο εισηγητής του ΣΥΝ υπερασπίστηκε τη Συνθήκη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Επιλέγουμε την πορεία προς την ενωμένη Ευρώπη και θέλουμε να συμβάλλουμε στη συνειδητή αποδοχή της από την κοινή γνώμη». Στην ίδια συζήτηση, ο Λεωνίδας Κύρκος χαρακτήρισε το ΚΚΕ για τη στάση του απέναντι στη Συνθήκη «παλαιοημερολογίτικη πλευρά του αριστερού κινήματος»!

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που τάχθηκε κατά της Συνθήκης και προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποκαλύψει την ουσία της στο λαό. Πρότεινε, μάλιστα, να γίνει δημοψήφισμα, όπως έγινε σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, για την αποδοχή ή την απόρριψη της Συνθήκης. Η πρόταση απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Ακόμα και μετά την επικύρωση της Συνθήκης, το ΚΚΕ επανέφερε την πρόταση για δημοψήφισμα.

Το ΚΚΕ με σταθερότητα πολέμησε την ΕΕ σαν διακρατική Ενωση των μονοπωλίων, από την οποία ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα καλό. Οπως αποδείχτηκε, η Συνθήκη του Μάαστριχτ και οι μετέπειτα Συνθήκες, θωράκισαν παραπέρα την εξουσία των μονοπωλίων, όξυναν την ανισομετρία στο εσωτερικό της ΕΕ και τις αντιθέσεις, συνέβαλαν καθοριστικά στη διάλυση των κατακτήσεων που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από την επίδραση και του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και σε άλλες χώρες.

Σε εποχές δύσκολες, που η κυρίαρχη προπαγάνδα παρουσίαζε την ΕΕ σαν το «κοινό μας σπίτι», που οργίαζαν οι υποσχέσεις προς το λαό ότι «θα φάει με χρυσά κουτάλια», που κάθε αντι-ΕΕ φωνή ταυτιζόταν με τον «δογματισμό», τον «απομονωτισμό» και τον «αναχρονισμό», το ΚΚΕ αποκάλυψε το ρόλο και το χαρακτήρα της Ευρωένωσης, πάλεψε για να κοντράρει οργανωμένα ο λαός τις συνέπειες της πολιτικής της στην Ελλάδα, να δυναμώσει η κοινή πάλη και η αλληλεγγύη με τους λαούς στα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Για την «πλύση εγκεφάλου» του λαού, ότι τάχα τον συμφέρει η ένταξη στην ΕΟΚ (μετέπειτα ΕΕ), η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της δεν λυπήθηκαν κόπο και χρήμα. Οπως έγραφε ο «Ριζοσπάστης», η τότε κυβέρνηση της ΝΔ δαπάνησε περίπου 50 εκ. δραχμές τον Γενάρη του 1981 και πολλαπλάσια τους επόμενους μήνες, σε διαφημίσεις για την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, που έγινε την 1η Γενάρη 1981. Το «κλασικό» σλόγκαν «Είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ» υπολογίζεται ότι κόστιζε 200.000 δραχμές κάθε φορά που προβαλλόταν.

Εκείνη την περίοδο, το ΠΑΣΟΚ δήλωνε αντίθετο με την ένταξη στην ΕΟΚ, μιλούσε για «ειδική σχέση» και αργότερα, σαν κυβέρνηση, προσαρμόστηκε πλήρως στα δεδομένα της ένταξης. Το τότε «ΚΚΕ Εσωτερικού» τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ένταξης. Εγραφε η «Αυγή» στις 31 Δεκεμβρίου 1980: «Πατώντας στέρεα στο έδαφος της πραγματικότητας και των δυνατοτήτων που υπάρχουν ταχθήκαμε υπέρ της ένταξης μας στην ΕΟΚ. Ρίξαμε το βάρος μας για μια επιλογή που ανοίγει τις καλύτερες δυνατότητες για την πετυχημένη διεξαγωγή του αγώνα για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό στην Ελλάδα».

Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής, ήταν πιο ειλικρινής, μιλώντας απευθείας τη γλώσσα της τάξης που υπηρέτησε διαχρονικά ο ίδιος και το κόμμα του. Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα (1 Γενάρη 1981), «στάθηκε στην "ατυχή συζήτηση" η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ να γίνει σε μια στιγμή που "ιδιαίτερα η Ευρώπη διέρχεται βαθιά και πολύμορφη κρίση (...) θα χρειαστεί να υποβληθούμε σε ορισμένες θυσίες (...) Να δουλέψουμε περισσότερο και να ξοδεύουμε λιγότερα από όσα κερδίζουμε"»...

Το πρόγραμμα τις μέρες των γιορτών

Με τροποποιημένο το πρόγραμμά του για τις επόμενες 2 βδομάδες εκπέμπει το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα θα επιστρέψει ξανά από τις 5 Γενάρη. Μέχρι τότε οι εκπομπές τις μέρες των γιορτών θα είναι οι παρακάτω: Την Τετάρτη 31/12, στις 12 μ., «Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά» με την Μαρία Καραπιπέρη, με κάλαντα και έθιμα από όλη την Ελλάδα. Τις Πέμπτες 25/12 και 1/1, στις 9 μ.μ., «ΠΑΜΕ δρόμο», με τον Γιώργο Σαρρή. Το Σάββατο 3/1, στις 12 μ., «Οι αγώνες στο επίκεντρο», με καλεσμένο μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ