ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «WORKERS COUNTERATTACK»
Συμβολή στη διεθνιστική δράση του ΠΑΜΕ

Εκδίδεται από τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και μόλις κυκλοφόρησε το 13ο τεύχος

Την περασμένη βδομάδα, κυκλοφόρησε το 13ο τεύχος του περιοδικού της Γραμματείας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ «WORKERS COUNTERATTACK». Η ύλη του είναι αφιερωμένη στο μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη και στην πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη.

Περιλαμβάνει, επίσης, άρθρα και αναφορές για το νέο συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία, την εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή, καθώς και ρεπορτάζ από τη δράση των συνδικάτων στην Ελλάδα, αλλά και την πλούσια διεθνιστική δράση του ΠΑΜΕ.

Η έκδοση του περιοδικού ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και κυκλοφορεί κάθε δύο μήνες. «Το περιοδικό γράφεται σε δυο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, και διανέμεται κατά βάση σε ηλεκτρονική μορφή», μας λέει ο Νίκος Θεοδωράκης, από τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΕ. «Ωστόσο, για τις ανάγκες των συνδικάτων, τυπώνουμε και ορισμένα φύλλα, προκειμένου να αξιοποιηθούν στην ενημέρωση και τη διαφώτιση των ταξικών σωματείων».

Ενημέρωση και παρέμβαση

Μέχρι πού φτάνει η διακίνηση του περιοδικού στην ηλεκτρονική του μορφή; «Σε εκατοντάδες Γενικές Συνομοσπονδίες, συνδικάτα, επιτροπές στους χώρους δουλειάς, εργαζόμενους στις πέντε ηπείρους, αλλά και σε Ελληνες μετανάστες στο εξωτερικό», μας λέει, και συνεχίζει: «Πολλοί από αυτούς το στέλνουν σε συνδικάτα και εργαζόμενους της χώρας τους, πολλαπλασιάζοντας τους "συνδρομητές" του περιοδικού. Αλλοι πάλι το τυπώνουν και το διανέμουν στο συνδικάτο τους ή στο χώρο της δουλειάς τους. Εχουμε τέτοια παραδείγματα από την Αμερική, την Ισπανία και από άλλες χώρες».

Η ανάγκη για την έκδοση ενός τέτοιου περιοδικού προέκυψε από το γεγονός, ότι πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις και εργαζόμενοι του εξωτερικού ζητούσαν να μάθουν περισσότερα για τη δράση του ταξικού κινήματος στην Ελλάδα και αναζητούσαν πηγές. «Με το περιοδικό θέλουμε να κρατάμε τους εργαζόμενους στο εξωτερικό ενήμερους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τη δραστηριότητα που αναπτύσσει το ΠΑΜΕ», λέει στον «Ριζοσπάστη».

«Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να συμβάλουμε και μ' αυτόν τον τρόπο στην ιδεολογική διαπάλη που διεξάγεται στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα γενικά και ειδικότερα στην Ευρώπη. Γι' αυτό στο περιοδικό, πέρα από τα ρεπορτάζ, τα κείμενα και τις φωτογραφίες από τη δραστηριότητα του ΠΑΜΕ, των συνδικάτων και των άλλων φορέων της κοινωνικής συμμαχίας, εντάσσουμε σε κάθε τεύχος και σύντομα άρθρα για ζητήματα που αφορούν την εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο. Τέτοια είναι η επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα από το κράτος και την ΕΕ, ο ρόλος του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και ιδιαίτερα της ΣΕΣ στην Ευρώπη και άλλα.

Θέλουμε και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλουμε, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού, στην ιδεολογική και οργανωτική ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, στη διαμόρφωση ταξικού, συνδικαλιστικού πόλου στην Ευρώπη».

Θετική αποδοχή

Οι εντυπώσεις που προκαλεί η έκδοση στο εξωτερικό είναι ενθαρρυντικές και ανεβάζουν ψηλότερα τον πήχη για το ΠΑΜΕ, από τεύχος σε τεύχος. Οπως λέει ο Νίκος Θεοδωράκης, «μετά την αποστολή του περιοδικού, λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από οργανώσεις, συνδικαλιστές και εργαζόμενους του εξωτερικού που μας λένε τις εντυπώσεις τους, σχολιάζουν την έκδοση, κάνουν προτάσεις. Κάθε νέα έκδοση αποτελεί αφορμή, ώστε από τη μεριά τους να μας ενημερώνουν για τις εξελίξεις στις χώρες τους, στον κλάδο τους. Το ΠΑΜΕ αξιοποιεί αυτήν την πείρα για να εξοπλίζει τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους στην Ελλάδα».

«Αυτή η αποδοχή, μας αναγκάζει να αναζητούμε διαρκώς τρόπους να βελτιώνουμε τη δουλειά μας και το περιεχόμενο του περιοδικού», καταλήγει το στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Από αυτήν τη σκοπιά, κάνουμε προσπάθεια να εμπλουτίζεται η ύλη όχι μόνο με ρεπορτάζ από τις κεντρικές δραστηριότητες του ΠΑΜΕ, αλλά και με κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα συνδικάτα, οι κλάδοι, οι χώροι δουλειάς, οι άλλοι φορείς της κοινωνικής συμμαχίας».

Τα περιεχόμενα του 13ου τεύχους

Το 13ο τεύχος του περιοδικού «WORKERS COUNTERATTACK» είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση «http://pamehellas.gr/index.php/2012-10-02-15-11-51/2012-10-02-15-13-29/book/30-workers-counterattack-13-greek/2-magazines-el». Στο τεύχος κυριαρχούν ρεπορτάζ και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα και την πανεργατική απεργία που ακολούθησε, στις 27 Νοέμβρη. Μια ακόμα ενότητα είναι αφιερωμένη στις συνδικαλιστικές διώξεις σε βάρος στελεχών του ΠΑΜΕ, ενώ παρουσιάζεται και όλο το κείμενο που συνυπογράφουν εκατοντάδες έως τώρα συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενάντια στην εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει προς το χειρότερο το συνδικαλιστικό νόμο και να βάλει στον πάγο το δικαίωμα στην απεργία. Οι δυο τελευταίες σελίδες είναι αφιερωμένες στη διεθνιστική δράση του ΠΑΜΕ. Παρουσιάζει τα μηνύματα αλληλεγγύης, τις αποστολές, τις συναντήσεις και τις άλλες δραστηριότητες που οργανώθηκαν κεντρικά ή από συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ