ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»
Οργανο των αστών ενάντια στους εργάτες

Eurokinissi

Ο αντιλαϊκός ρόλος και αντεργατικός χαρακτήρας της «Χρυσής Αυγής», η διασύνδεση και στήριξή της από κεφαλαιοκράτες, πρέπει να θεωρούνται δεδομένα. Στέκεται απέναντι στο λαό, επιχειρεί να τον διχάζει, δηλητηριάζοντάς τον με κάθε λογής απάνθρωπα συνθήματα, ετοιμάζεται να τον χτυπήσει άγρια μόλις το ζητήσει η μεγαλοεργοδοσία.

Ορισμένα παραδείγματα από τη μέχρι στιγμής δράση της:

Καταγγέλλοντας «συνδικαλισμό» και «εργατοπατέρες», στήνει δουλεμπορικά γραφεία που στέλνουν πάμφθηνους εργάτες στους καπιταλιστές, δίχως ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα.

«Προειδοποιεί» εργάτες (π.χ. χαλυβουργούς στη Μαγνησία) να μην απεργήσουν, αλλά αντίθετα να αποδεχτούν ό,τι ψίχουλα τους πετά η εργοδοσία.

Επιτίθεται με ύβρεις, ρόπαλα, μαχαίρια σε μαθητές και απεργούς εργάτες που προπαγανδίζουν προκηρυγμένες απεργίες.

Με Ερώτηση στη Βουλή ζητούσε ουσιαστικά από την κυβέρνηση να στείλει ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να συλλάβουν αγωνιζόμενους απολυμένους και απλήρωτους εργάτες στα εκεί ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία. Οταν η κυβέρνηση το 'κανε την εγκαλούσε ότι άργησε...

Ζητούν νέες φοροαπαλλαγές υπέρ των εφοπλιστών για να μην αλλάξουν σημαία στις καραβάρες τους. Δεν αρθρώνουν κιχ για το καμποτάζ που τσακίζει τους Ελληνες ναυτεργάτες.

Ζητούν νέα «κίνητρα» για «επενδυτές» μεγαλοξενοδόχους. Να αναλάβει ο λαός τα χρέη χρεοκοπημένων τραπεζιτών.

Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμά τους, τα φασιστοειδή καλούν μονοπώλια του εξωτερικού να εξορύξουν, φυσικά με το αζημίωτο, τον ορυκτό πλούτο της χώρας, να πάρουν σαν έξτρα δώρο στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όπλα που θα αγοράσει με τον ιδρώτα του ο λαός από τα μονοπώλια των χωρών τους.

Ζητά να δοθούν κονδύλια και προμήθειες στις φαρμακοβιομηχανίες.

Ζητά απολύσεις στο Δημόσιο και εισηγείται στη συγκυβέρνηση να απασχολεί στο Δημόσιο εργαζόμενους με 14 ευρώ/μέρα δίχως ασφάλιση (άνεργους του ΟΑΕΔ).

Η δράση τους βρίσκει ανταπόκριση εκεί όπου υποκλίνονται. Σύμφωνα με ιστολόγια, «(...) μερίδα επιχειρηματιών του ΣΕΒ, κυρίως πιο μεσαίων σε δυναμική και νέων ηλικιακά, φέρονται να βλέπουν με άλλο μάτι το ακροδεξιό κόμμα. (...) πιστεύουν πως η Χρυσή Αυγή περιόρισε κατά πολύ τον αριστερό - αναρχικό ακτιβισμό, με ορατά αποτελέσματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας. "Αφού δεν υπάρχει αστυνομία, να μία..." έλεγε σε γεύμα στο Χίλτον γνωστός βιομήχανος τροφίμων (...) πιέζουν για να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας με την άκρα δεξιά. Διαύλους που ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας(σ.σ. οι μεγαλέμποροι) διατηρεί με το κόμμα».

Η οργάνωση στηρίχτηκε στην πράξη από τμήματα της αστικής τάξης και μηχανισμούς του αστικού κράτους. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι ίδιοι μηχανισμοί που την κατακεραυνώνουν, τη φουντώνουν μέχρι εκεί που δεν πάει. Είναι χαρακτηριστικά όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες, με αφορμή ρεπορτάζ του BBC (σ.σ. δεν είναι το πρώτο που με το ...δικό του τρόπο προβάλλει ουσιαστικά την οργάνωση), σχετικά με την υπόθεση ξυλοδαρμού του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλη.

Η Χρυσή Αυγή όσες θέσεις προβάλλει εδράζονται στην άνοδο του εθνικισμού που προωθήθηκε συστηματικά από αστικές δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στο «μείγμα» διαχείρισης της κρίσης με τη μορφή των μνημονίων, διαμόρφωσαν την αντίληψη μιας Ελλάδας υπό κατοχή, που έχασε την εθνική της ανεξαρτησία, προτεκτοράτο της τρόικας. Αντιλήψεις που καλλιέργησαν συστηματικά όλοι οι φορείς του «αντιμνημονιακού ρεύματος» σε όλες τις εκδοχές τους, και τις οποίες ενίσχυσε με τη στάση του και ο οπορτουνισμός. Ετσι, ακόμα και αν ορισμένα ευρύτερα λαϊκά στρώματα δε συντάσσονται με τη Χρυσή Αυγή, βλέπουν με συμπάθεια ή ανεκτικότητα θέσεις και δράση της ενάντια στο «προδοτικό» σύστημα που μας έφθασε ως εδώ. Αλλωστε, το σημερινό σύνθημά της «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» ήταν σύνθημα του ΠΑΣΟΚ προηγούμενες δεκαετίες.

Στο ίδιο πλαίσιο, πολιτικοί και δημοσιολόγοι της αστικής τάξης αξιοποιούν τη Χρυσή Αυγή, μιλάνε για τα «άκρα», ταυτίζουν την ταξική πάλη με τις τραμπούκικες δολοφονικές ενέργειες των φασιστοειδών. Στόχος να χτυπήσουν τους αγώνες της εργατικής τάξης, να προστατέψουν τα συμφέροντα των αστών ενάντια στους εργάτες. Πρόσφατα π.χ., ο Γ. Πρετεντέρης στα «Νέα» έγραφε για συμμορίες της «αριστεράς» που δε διαφέρουν από τη συμμορία της Χρυσής Αυγής, ενώ ο Π. Μανδραβέλης στην «Καθημερινή της Κυριακής» έγραφε ότι «από τη στιγμή που οι πολίτες θα πεισθούν ότι ο νόμος είναι κάτι σχετικό με τις προθέσεις κάποιου πιο εύκολα θα ενταχθούν στη Χρυσή Αυγή». Οπως αναφέρεται στους νόμους πως είναι «κάτι σχετικό με τις προθέσεις κάποιου», συγκαλύπτει σκόπιμα ότι οι νόμοι είναι των αστών ενάντια στους εργάτες. Ενώ η άποψη ότι εύκολα θα ενταχθεί στη Χρυσή Αυγή σκιαγραφεί την επιθυμία των αστών και σπρώχνει εκεί λαϊκούς ανθρώπους. Διόλου τυχαία, αστικά ΜΜΕ προβάλλουν τη δράση της οργάνωσης. Θέλουν να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα και με αυτό να χτυπήσει το εργατικό κίνημα, στο οποίο επίσης επιτίθενται, με κάθε ψευτοεπιχείρημα, διαστρέβλωση, προβοκάτσια, όπως κάνει και η Χρυσή Αυγή.

Αλλωστε, η οργάνωση βρήκε έτοιμο όλο το πολιτικοϊδεολογικό οπλοστάσιο της αστικής προπαγάνδας, για να δικαιολογεί την εγκληματική πρακτική της. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., αστικά επιτελεία και ΜΜΕ χρόνια ολόκληρα φρόντισαν να καλλιεργήσουν την άποψη ότι η προβοκατόρικη δράση διαφόρων κουκουλοφόρων (προκειμένου να εντείνεται η κρατική καταστολή ενάντια στο οργανωμένο εργατικό κίνημα) συνδέεται ή/ και ταυτίζεται τάχα με την επαναστατική ιδεολογία. Προπαγάνδα με στόχο να καλλιεργήσει άλλοθι στην εγκληματική δράση των προβοκατόρων, και την αποστροφή των εργαζομένων στο οργανωμένο εργατικό, λαϊκό κίνημα. Προπαγάνδα που ταυτίζει αυτήν την αντιδραστική πρακτική με την επιστημονική κοσμοθεωρία του Μαρξ. Τώρα η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί την ίδια προπαγάνδα που εξισώνει τις προβοκάτσιες των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών με την κοσμοθεωρία του Μαρξ, για να βγάλει λάδι την εγκληματική της δράση.

Η Ιστορία διδάσκει ότι απέναντι στην ολοένα και μεγαλύτερη αντιδραστικοποίηση του συστήματος, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, η εργατική τάξη δεν πρέπει να δείξει την παραμικρή ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, να υποστείλει τη σημαία του ταξικού αγώνα ενάντια στην εξουσία της αστικής τάξης και στους τραμπούκους της, της ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργατών. Και έχει σημασία το γεγονός ότι ήδη εργάτες διώχνουν τους τραμπούκους από τα εργοστάσια όπου πάνε να χύσουν το δηλητήριό τους. Οτι σωματεία και συνδικάτα καταγγέλλουν τη στάση τους που δίνει άλλοθι στα αφεντικά και βγάζει λάδι το καπιταλιστικό σύστημα. Οτι μαθητές, νεολαίοι διώχνουν τα φασιστοειδή από τα σχολεία.

Σωρεία τέτοιων αντιδράσεων έχει ήδη συγκεντρωθεί, με πιο εντυπωσιακή και συμβολική τελευταία τέτοια εξέλιξη την ανοιχτή επιστολή που έστειλαν εκατοντάδες Ελληνες μαθητές και μαθήτριες που ζουν στη Γερμανία καταδικάζοντας τη δράση της: «Σαν παιδιά μεταναστών στη Γερμανία γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει ρατσιστική βία, τι σημαίνει ναζισμός. Εμείς και οι οικογένειές μας έχουμε έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με τη δράση ναζιστικών οργανώσεων στη Γερμανία σαν τη Χρυσή Αυγή, που επιτίθενται στους ξένους εργάτες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία. Η ρατσιστική βία δεν ξεχωρίζει νόμιμους και παράνομους μετανάστες, έχει έναν και μόνο στόχο. Να διχάσει τους λαούς, τους εργαζόμενους, τους νέους για να μη βλέπουν τον πραγματικό υπεύθυνο για τα προβλήματά τους (...) Εμείς που βλέπουμε κάθε μέρα τους γονείς μας να ιδρώνουν για την επιβίωσή μας στα εργοστάσια και τις μεγάλες επιχειρήσεις της Γερμανίας, να παλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε ένα εστιατόριο ή μια μικρή επιχείρηση, εμείς που σαν μαθητές πολλές φορές δουλεύουμε για να βοηθήσουμε τους γονείς μας, γνωρίζουμε ότι για τα καθημερινά βάσανα της οικογένειάς μας δεν φταίει ο συμμαθητής μας που έχει άλλο χρώμα, άλλη θρησκεία ή είναι από άλλη χώρα». Οτι τέτοιες ναζιστικές οργανώσεις στοχεύουν «να τρομοκρατήσουν εμάς και τους γονείς μας για να μην αντιδράσουμε με τη δίκαιη οργή και αγανάκτηση που κάθε μέρα νιώθουμε, να μείνουν στο απυρόβλητο οι πολιτικές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τους νέους στην Ελλάδα και τη Γερμανία».

Αλλο δείγμα καταλυτικής νεολαιίστικης αντίδρασης η αποφασιστική απάντηση που έδωσαν οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου για επικείμενη επίσκεψη κλιμακίου της Χρυσής Αυγής στο σχολείο τους. Σε Γενική Συνέλευση των μαθητών που κάλεσε το 15μελές Συμβούλιο για ζητήματα υποχρηματοδότησης και τις μειώσεις στον προϋπολογισμό, έγινε πρόταση από μαθητή του σχολείου να επιτραπεί η είσοδος σε χρυσαυγίτες σε ενδεχόμενη επίσκεψή τους στο σχολείο με αφορμή τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Η πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συμμαθητών του και την παρέμβαση μέλους της ΚΝΕ, που, αφού εξήγησε το ρόλο της Χρυσής Αυγής, κάλεσε τους συμμαθητές του να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοια φασιστικά μορφώματα. Μάλιστα, έθεσε θέμα στη ΓΣ να πάρει απόφαση όχι μόνο να μην τους επιτραπεί η είσοδος στο σχολείο τους, αλλά και να τους κλειδώσουν απ' έξω. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, 400 μαθητές ψήφισαν υπέρ της πρότασης να μην τους επιτραπεί η είσοδος και μόλις 15 κατά.

Ο λαός έχει πείρα και μνήμη, η νεολαία δύναμη, μπορούν και πρέπει να τους απομονώσουν.


Β. Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ