ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Διά χειρός ... παραδοσιακών μαστόρων

Ολος ο ανθρώπινος πολιτισμός και τα μεγάλα «θαύματα του κόσμου» είναι δημιουργήματα της διάνοιας, των χεριών και των επαγγελμάτων που ανέπτυξε ο άνθρωπος στη διαδρομή των αιώνων. Αλλοτε οι άνθρωποι σε ένδειξη αναγνώρισης της αισθητικής ή χρηστικής αξίας ενός αντικειμένου (καλλιτεχνικού, χρηστικού, ακόμα και εργαλείου) έλεγαν ότι δημιουργήθηκε «διά χειρός...» του τάδε ή δείνα μάστορα (καλλιτέχνη ή τεχνίτη). Η βιομηχανική ανάπτυξη στη διάρκεια του 20ού αιώνα και ιδιαίτερα οι νέες τεχνολογίες άλλαξαν άρδην και συνεχώς αλλάζουν το «χάρτη» των παραδοσιακών επαγγελμάτων στη χώρα μας και γενικά στις αναπτυγμένες και υπό ανάπτυξη χώρες. Πολλά παραδοσιακά - χειρωνακτικά επαγγέλματα χάθηκαν. Ουκ ολίγα κινδυνεύουν. Διατηρούνται, όμως, και κάποια που αποτελούν μικρές «νησίδες» του παραδοσιακού - λαϊκού πολιτισμού μας. Αυτά, ακριβώς, αποτυπώνει και διασώζει το νέο λεύκωμα του ακάματου, εξαιρετικού καλλιτέχνη - φωτογράφου Δημήτρη Ταλιάνη, με τίτλο «Επαγγέλματα που άντεξαν στο χρόνο», με κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη (εκδόσεις «Τοπίο»).

Οι πανέμορφες έγχρωμες φωτογραφίες του Δ. Ταλιάνη και τα αισθαντικά κείμενα του Π. Θεοδωρίδη συνθέτουν μια γοητευτική, αλλά μελαγχολική στις διαπιστώσεις της «περιήγηση» στη μακραίωνη ελληνική παράδοση της χειρωνακτικής δουλειάς και στον κόσμο των μαστόρων, οι οποίοι, με μεράκι, αγάπη και πίστη στην παράδοση, αδιαφορώντας για τις ευκολίες της τεχνολογίας, επιμένουν να φτιάχνουν διάφορα αντικείμενα «διά χειρός» τους... Επιμένουν να σέβονται την τέχνη που έμαθαν από τους πατεράδες και παππούδες τους, αλλά και λαχταρούν να τη μεταλαμπαδεύσουν σε νεότερους.

Κοιτώντας τις φωτογραφίες και διαβάζοντας τα κείμενα, θαυμάζει κανείς το πάθος και τα «μυστικά» της τέχνης των καμπανάδων, κουδουνάδων, χαλκουργών, καραβομαραγκών, οργανοποιών, αγγειοπλαστών, βαρελοποιών, καροποιών, καρεκλοποιών, βυρσοδεψών, τσαγκάρηδων, γανωτών, καλαθοπλεκτών, σαρωθροποιών, μυλωνάδων, κουκλοποιών, μαχαιροποιών, βιβλιοδετών, σαπωνοποιών, σαγματοποιών, ξυλογλυπτών, υφαντριών και άλλων μαστόρων και βέβαια των καραγκιοζοπαικτών που μόνοι τους φιλοτεχνούν τις φιγούρες του Θεάτρου Σκιών, που ακόμα υπηρετούν την τέχνη τους. Για πόσο ακόμα;

Ομως, τα επαγγέλματα που χάθηκαν, χάνονται ή θα χαθούν, θα παραμένουν «ισχυρά σύμβολα, προκαλώντας σεβασμό για τις ώρες που δαπανήθηκαν από μια συλλογική προσπάθεια των κοινωνιών να υπάρξουν, να μεγαλώσουν, να προκόψουν, να αλλάξουν. (...) Αλλά, η στάση μας απέναντι στην ιστορική μνήμη, βαθμολογεί και το δικό μας πολιτισμό, που θα έχει κι αυτός, με τη σειρά του, πολλές "απώλειες" στο μέλλον», επισημαίνεται στο τέλος του βιβλίου.

Παρατείνεται...

Μέχρι τις 10/1 παρατείνεται η αναδρομική έκθεση έργων του Κυριάκου Ρόκου στον πολυχώρο «Απόλλων» (Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, Καμίνια) στον Πειραιά. Με τίτλο «Απ' τα σκεψοχώραφα βιολογικής καλλιέργειας», εκτίθενται 170 έργα - ζωγραφικά, γλυπτά, κεντήματα, κατασκευές - φιλοτεχνημένα από το 1967 μέχρι σήμερα. Διεθνώς αναγνωρισμένος, πολυβραβευμένος γλύπτης, με έργα του να κοσμούν δημόσιους χώρους σε ολόκληρο τον κόσμο, ο Κ. Ρόκος παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά εικαστικά δείγματα «γραφής», λαμπερές «ψηφίδες» της καρδιάς, από την προσωπική του διαδρομή στην τέχνη. Βαθιά ανθρώπινος, «μιλά» για τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής. Ευαίσθητος «τοιχογράφος» της κοινωνίας μας, σχολιάζει πάθη ανθρώπινα και καυτηριάζει φαινόμενα των καιρών. Με τις «κεραίες» του ανοιχτές, αφουγκράζεται και βιώνει την εποχή του, προσπαθώντας να αντιταχτεί στο κυρίαρχο ρεύμα, βγάζοντας σε κοινή θέα, ταυτόχρονα, τη γύμνια και τον κυνισμό της εξουσίας. Ωρες λειτουργίας: 10 π.μ. - 1.30 μ.μ., 5 - 8.30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Ρωσικές μελωδίες

Ρωσικά ηχοχρώματα στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στις 30/12 (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η συναυλία, σε διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, ξεκινά με τη Σουίτα του μπαλέτου «Καρυοθραύστης» του Π. Ι. Τσαϊκόφσκι, για τη διαμόρφωση της οποίας ο συνθέτης επέλεξε οκτώ μέρη από το πασίγνωστο μπαλέτο. Ακολουθεί το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε ντο ελάσσονα, του Σ. Ραχμάνινοφ, μια από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις στην ιστορία της μουσικής. Σολίστ θα είναι ο πολυβραβευμένος Ρώσος πιανίστας Αλεξέι Ναμπιούλιν. Η συναυλία θα κλείσει με τη Συμφωνική Σουίτα «Σεχραζάτ» του Ν. Ρίμσκι - Κόρσακοφ, κορυφαίο αριστούργημα του Ρώσου συνθέτη, που υπήρξε ένας από τους πλέον εμπνευσμένους και βαθείς γνώστες των μυστικών της ενορχήστρωσης.

Η προπαίδεια ... τραγουδιστά

Ο ευκολότερος τρόπος για να μάθει κάτι ένα παιδί είναι το παιχνίδι. Αυτή η σκέψη, και η επιτυχία του πρώτου δίσκου του «Λάχανα και Χάχανα - 24 τραγούδια από το βιβλίο της Γλώσσας Α' Δημοτικού», οδήγησαν τον Τάσο Ιωαννίδη στη δημιουργία του άλμπουμ του για παιδιά «Χάχανα x Λάχανα - Η προπαίδεια σε τραγούδια», σε στίχους Παυλίνας Παμπούδη. Επιστρατεύοντας φαντασία και χιούμορ, με έμμετρες, διασκεδαστικές ιστοριούλες, δημιούργησαν μια τραγουδιστή προπαίδεια, με στόχο την απομυθοποίηση των δυσκολιών απομνημόνευσής της. Την απομνημόνευση στηρίζουν και υποβοηθούν απλές μελωδίες που όμως έχουν την εξής ιδιαιτερότητα: Η μελοποίηση της προπαίδειας του κάθε αριθμού βασίζεται σε έναν αντίστοιχο ρυθμό. Δηλαδή, η προπαίδεια του 2 έχει ρυθμό δύο τετάρτων, η προπαίδεια του 3 ρυθμό τριών τετάρτων, του 7 ρυθμό εφτά όγδοων κλπ. Μαζί με τον Τάσο Ιωαννίδη τραγουδούν παιδιά της χορωδίας από τα τέσσερα Τοσίτσεια - Αρσάκεια Δημοτικά Σχολεία Εκάλης. Το δικό τους χρώμα σε μερικά τραγούδια έδωσαν οι ξεχωριστές φωνές των Ελένης Βιτάλη και Γλυκερίας. Το άλμπουμ συνοδεύει ένα δεύτερο cd καραόκε με όλα τα τραγούδια.

Για μικρούς - μεγάλους

Μία από τις πιο αγαπημένες παραστάσεις μικρών και μεγάλων «Ο Μεγαλέξανδρος και ο καταραμένος δράκος», από το ΔΗΠΕΘΕ Αιγαίου, σε κείμενο - σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη, παρουσιάζεται στο «Badminton» (μέχρι τις 30/12, καθημερινά, εκτός της 24/12).

Η παράσταση συνδυάζει τη μαγεία του θεάτρου και του θεάτρου σκιών, «δένοντας» αρμονικά την παράδοση με σύγχρονα εκφραστικά μέσα. Σκιές, ηθοποιοί και φιγούρες ανθρώπινων διαστάσεων αφηγούνται τις περιπέτειες του Καραγκιόζη, ενώ η μουσική παίζεται ζωντανά επί σκηνής, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα για όλη την οικογένεια.

Τα εισιτήρια κοστίζουν από 12-17 ευρώ και διατίθενται μέσω του www.ticketnet.gr, στο κατάστημα Public Συντάγματος, σε όλα τα καταστήματα Fnac, και στα ταμεία του θεάτρου «Badminton». Πληροφορίες - κρατήσεις εισιτηρίων στο τηλ. 210-8840600.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ