ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ 90 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ενας ατέρμονος αγώνας... »

Μεγάλη η επιτυχία της Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη

Ενα εξαιρετικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε η Εκθεση με το σπάνιο φωτογραφικό υλικό και τα ιστορικά ντοκουμέντα της 90χρονης διαδρομής του ΚΚΕ, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, μετά από ένα μήνα επιτυχημένης λειτουργίας της. Υπολογίζεται ότι πάνω από 5.500 άτομα την επισκέφθηκαν από όλα τα μέρη της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και τη Θεσσαλία και την Ηπειρο. Μικροί και μεγάλοι, που διήνυσαν δεκάδες και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να δουν από κοντά τα αυθεντικά αρχειακά έντυπα υλικά από το συντηρημένο Αρχείο του ΚΚΕ: Χάρτες, εφημερίδες, 64 προκηρύξεις, 39 εκδόσεις του ΔΣΕ, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και προπολεμικά υλικά του Κόμματος.

Μια έκθεση που προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους μεγάλους και έντονο ενδιαφέρον για μάθηση στους νεότερους. Σημειώνεται ότι το 50% των επισκεπτών ήταν από 15 μέχρι 40 χρόνων.

«Η μεταφορά της έκθεσης αποτέλεσε γεγονός για την πόλη κι αυτό διαπιστώνεται από τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών, τα δημοσιεύματα και τα σχετικά αφιερώματα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνει η Θεανώ Καπέτη, μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Κάνοντας τον απολογισμό, μπορούμε να πούμε ότι με τη διοργάνωση αυτή το Κόμμα έκανε μια σημαντική ιδεολογική πολιτική παρέμβαση στην πόλη μας. Η συζήτηση με τον κόσμο που επισκέφθηκε την έκθεση δε στεκότανε μόνο στο παρελθόν, αλλά επικέντρωνε ιδιαίτερα στα διδάγματα για το σήμερα, για τη στάση και την πολιτική του Κόμματος που δικαιώνεται καθημερινά».


Motion Team

«Πολλοί μαζικοί φορείς, συνεχίζει, επισκέφθηκαν ομαδικά την έκθεση, από τους συλλόγους των γυναικών των διαφόρων δήμων και πόλεων μέχρι το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Συνδέσμου Τυφλών. Ηρθαν να δουν το ανεκτίμητο αυτό αρχειακό υλικό πολίτες από διάφορους πολιτικούς χώρους, πολύ πέρα από τη στενή επιρροή του ΚΚΕ. Ολες οι εκδόσεις που διατίθονταν στο βιβλιοπωλείο της έκθεσης και ήταν αφιερωμένες στα 90χρονα του Κόμματος εξαντλήθηκαν, ενώ οι επισκέπτες έκαναν μεγάλες προσφορές στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης προκειμένου να στεγαστεί το Αρχείο.

Οι ξεναγήσεις δεν περιορίστηκαν στα οργανωμένα γκρουπ, αλλά και μεμονωμένα άτομα ζητούσαν από τους συντρόφους που είχαν αναλάβει αυτό το έργο να τους βοηθήσουν στην περιήγησή τους στην έκθεση. Ακόμη δεν ήταν λίγοι αυτοί που ήρθαν και ξαναήρθαν για να διαβάσουν τα κείμενα στα ταμπλό».

Η Κατερίνα Τσουραμάνη, εκ μέρους της ΚΝΕ, λέει για την έκθεση: «Με ενθουσιασμό η ΚΝΕ υποδέχτηκε την έκθεση στην πόλη. Εγινε μια ιδιαίτερα καλή δουλειά με την οργάνωση ομαδικών επισκέψεων κατά ΟΒ, ιδιαίτερα των μαθητών και φοιτητών. Αρκετοί σύντροφοι ήρθαν για να μελετήσουν τα ταμπλό, με ενδιαφέρον γίνονταν πολλές ερωτήσεις από απλά γεγονότα που λόγω του νεαρού της ηλικίας δεν ήξεραν, μέχρι και πολύ σύνθετα που αφορούσαν τη στρατηγική και πολιτική του Κόμματος. Πιστεύω ότι είναι ανάγκη να πολλαπλασιαστούν τέτοιες πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του μορφωτικού και του πολιτιστικού ρεύματος στη νεολαία».


Ξεχωρίζουμε μερικές φράσεις από τα δεκάδες κείμενα που γράφτηκαν στο βιβλίο επισκεπτών:

«Καταπληκτική προσπάθεια και δουλειά που αξίζουν συγχαρητήρια. Το Αρχείο του Κόμματος οφείλουμε όλοι να το διασώσουμε, να το προβάλουμε και να το αξιοποιήσουμε. Ολα όσα παρουσιάζονται είναι πειστήρια 90 χρόνων αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ».

«Με εντυπωσιάζει η ακούραστη και ανιδιοτελής προσφορά του ΚΚΕ και των μελών του, να προσφέρουν, να ενημερώσουν, να υποστηρίξουν το δίκιο, να υπερασπίσουν το λαό».

«Είδα την έκθεση πέντε φορές. Και τις πέντε φορές ένας κόμπος μονίμως κολλημένος στο λαιμό και τα μάτια υγρά. Κι ας λέει ο Χικμέτ πως "δεν κλαίνε τα μάτια που 'χουν αντικρίσει τη φωτιά".

Είναι ώρες που τρομάζεις όταν συνειδητοποιείς πόσο βαρύ είναι το φορτίο που κουβαλάμε».

«Ενιωσα να ζω κι εγώ απ' τις φωτογραφίες και το υλικό το ρίγος, αυτό το ρίγος που προκαλεί η υπέροχη ιδέα της επανάστασης που θα επιφέρει την αλλαγή».

«Φέρνοντας πάνω μας τον αγώνα τριών γενεών, παππούδες, θείοι, γονείς και τώρα τα παιδιά μας, θέλει πολύ κουράγιο να περπατήσεις αυτή την έκθεση, χωρίς να συγκινηθείς...».

«Ενας ατέρμονος αγώνας, μια μάχη στο διηνεκές του δικαίου ενάντια στο άδικο».


Motion Team


Motion Team



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ