ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αγώνας για την κατάργηση του ευρωενωσιακού αντιδημοκρατικού πλαισίου

Το μαζικό κίνημα να πάρει στα χέρια του την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και ελευθεριών

Associated Press

Το συνολικό αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί και λειτουργεί στη χώρα μας και την ΕΕ γενικότερα, περιγράφει και καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», σε σχετική ανακοίνωσή της, απ' αφορμή τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, την ένταση της αστυνομοκρατίας και καταστολής. Παράλληλα, θέτει και τους στόχους για τους οποίους οφείλουν να αγωνιστούν οι μαζικές λαϊκές οργανώσεις, τα εργατικά συνδικάτα, οι ενώσεις γονέων, το κίνημα της νεολαίας, των φοιτητών, των μαθητών, οι επιστημονικές ενώσεις, οι προοδευτικοί διανοούμενοι, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αναλυτικά το περιεχόμενο της ανακοίνωσης:

1. Η Δημοκρατική Συσπείρωση υπογραμμίζει, για μια ακόμη φορά, πως η δολοφονία του 15χρονου δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά καρπό της πολιτικής εντατικοποίησης του αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας. Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Φέρνει με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα τις βαριές συνέπειες του αυταρχικού κατήφορου που συνοδεύει τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική. Η πολιτική αυτή ακολουθήθηκε συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις και έχει σα στόχο την ενίσχυση της κατασταλτικής λειτουργίας του κράτους έναντι του αγωνιζόμενου για τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Αυτό, εξάλλου, προκύπτει από την ατιμωρησία των βιαιοπραγούντων αστυνομικών, η οποία αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία των ΕΔΕ και των σχετικών δικαστικών αποφάσεων που δείχνουν ότι ελάχιστες περιπτώσεις αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας τιμωρούνται και μάλιστα με ελαφρότατες ποινές τη στιγμή που τα κρούσματα χρόνο με το χρόνο πληθαίνουν.

Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αντιδημοκρατικών διατάξεων και μηχανισμών, με τους οποίους έχει εξοπλιστεί τα τελευταία χρόνια η αστυνομία και γενικότερα οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Τα μέτρα αυτά, όπως είναι γνωστό, λαμβάνονται συνήθως με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Τις ρυθμίσεις αυτές έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει (σε εφαρμογή και των κατευθύνσεων της ΕΕ) οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

2. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει - εκμεταλλευόμενη και τις τυφλές καταστροφές - (που προκάλεσαν εγκάθετοι των διάφορων υπηρεσιών και ανεύθυνα στοιχεία), να επιβάλει ακόμη πιο σκληρά αντιδημοκρατικά μέτρα. Θα επιχειρήσει να ενισχύσει ακόμη περαιτέρω το αντιδημοκρατικό νομοθετικό οπλοστάσιο.

Στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας της κοινής γνώμης, εντάσσεται εξάλλου η φημολογία της προηγούμενης βδομάδας για ενεργοποίηση του άρθρου 48 του Συντάγματος, δηλαδή για επιβολή της κατάστασης πολιορκίας που σημαίνει στην πραγματικότητα αναστολή της ίδιας της δημοκρατίας. Ανάλογο χαρακτήρα είχε η πρόταση του ΛΑ.Ο.Σ. για χρησιμοποίηση της δυνατότητας που δίνει, κατά μια νομική ερμηνεία, το άρθρο 11 του Συντάγματος, με στόχο τη γενική απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί η παρέμβαση της ΕΕ, σε επίπεδο δηλώσεων της προεδρεύουσας Γαλλίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει, ως εκδοχή, την παρέμβαση του ευρωστρατού στο εσωτερικό των κρατών - μελών, για την αντιμετώπιση τρομοκρατικής απειλής ή απειλής της δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση και οι αντιδραστικές δυνάμεις γνωρίζουν ότι οι λαϊκοί αγώνες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ιδίως όταν η κυρίαρχη τάξη επιχειρήσει να ρίξει τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες του λαού και της νεολαία. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο ετοιμάζει νέα, πιο ισχυρά κατασταλτικά μέτρα. Η κυβέρνηση αξιοποίησε μάλιστα τις εξελίξεις για να ενεργοποιήσει τον τρομονόμο (ν. 2928/2001).

3. Το λαϊκό κίνημα θα αντιπαλέψει πιο αποφασιστικά και συντονισμένα τον αυταρχισμό. Στόχος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» είναι να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στην κρατική καταστολή και στην εργοδοτική τρομοκρατία. Ενα κοινό μέτωπο που θα συνοδεύει την καθημερινή πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων.

Αυτό υπηρετείται με την υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου αιτημάτων σε όλη την κλίμακα του μαζικού κινήματος. Ενα μέτωπο, που σταθερά θα εναντιώνεται στην κρατική και εργοδοτική καταστολή, που θα συντονίζει τη δράση των μαζικών φορέων και θα εκδηλώνει την αλληλεγγύη του σε διωκόμενους για τη συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση εργαζόμενους.

Υπάρχει, λοιπόν, ανάγκη οι μαζικές λαϊκές οργανώσεις, τα εργατικά συνδικάτα, οι ενώσεις γονέων, το κίνημα της νεολαίας, των φοιτητών, των μαθητών, οι επιστημονικές ενώσεις, οι προοδευτικοί διανοούμενοι να αγωνιστούν, ώστε:

-- Να απαγορευτεί η χρήση χημικών ενάντια στους διαδηλωτές.

-- Να καταργηθεί ο ν. 3169/2003 περί οπλοχρησίας των αστυνομικών ο οποίος παρέχει ευχέρειες για καταχρηστική άσκηση των σχετικών δυνατοτήτων.

-- Να σταματήσει η προσπάθεια ενεργοποίησης ανενεργών διατάξεων του νομοθετικού διατάγματος 791/1971, μέσω της εγκυκλίου της 29ης Δεκέμβρη 2006 του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

-- Να τερματιστεί η ασφυκτική αστυνομική παρουσία στις διαδηλώσεις. Η αστυνομία να βρίσκεται σε διακριτική απόσταση από τους διαδηλωτές.

-- Να σταματήσει η πρακτική παρακολούθησης των συγκεντρώσεων και της «διείσδυσης» μυστικών αστυνομικών καθώς και η πρακτική των προληπτικών προσαγωγών και των εκφοβιστικών ελέγχων.

-- Να μην εκδοθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει τις χρωμόσφαιρες, τα κινητά φράγματα κλπ., να καταργηθεί η τροπολογία για τη χρήση αστυνομικών σκύλων στις διαδηλώσεις και στην αστυνόμευση.

-- Να αποκαθηλωθεί το σύστημα καμερών C4i.

-- Να καταργηθούν οι μηχανισμοί και θεσμοί αστυνόμευσης που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των ΟΤΑ (Δημοτική Αστυνομία, συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας, αστυνομικός γειτονιάς κλπ.).

-- Να μην εμπλακούν με κανέναν τρόπο και πρόσχημα οι ένοπλες δυνάμεις σε ζητήματα τήρησης της εσωτερικής δημόσιας τάξης.

-- Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ν. 2811/2000)που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες. Απόλυτη απαγόρευση χρήσης καμερών και λοιπών μηχανισμών αστυνόμευσης στα σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ.

-- Υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, κατάργηση του σχετικού αντιδημοκρατικού νομικού πλαισίου.

-- Ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση στους εργασιακούς χώρους.

-- Να απαγορευτεί ρητά η παρακολούθηση και αστυνόμευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, όπως και η χρήση ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης και ελέγχου των ίδιων ή των επικοινωνιών τους.

-- Να απαιτήσουμε να καταργηθεί όλο το αντιδημοκρατικό πλέγμα που υιοθετήθηκε με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή και με άλλες δικαιολογίες. Ιδίως:

  • Να καταργηθεί ο τρομονόμος, ο ευρωτρομονόμος, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, το ευρωπαϊκό ένταλμα απόδειξης.
  • Να μην ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία η νέα απόφαση πλαίσιο της ΕΕ, που ποινικοποιεί τη σκέψη με το επιχείρημα της δίωξης της υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικού αδικήματος.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι που κυρώνουν αντιδημοκρατικές διεθνείς συμφωνίες, όπως είναι η Σένγκεν, Ευρωπόλ, FRONTEX, η Eurojust, οι κοινές ομάδες έρευνας, η συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις.
  • Να μην ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία της ΕΕ για την παρακολούθηση των τηλεφώνων και λοιπών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
  • Να μην επικυρωθεί η Συνθήκη του Prum.
  • Να καταργηθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα το οποίο επιτρέπεται ουσιαστικά από την ισχύουσα νομοθεσία, να αποσυρθεί η χώρα μας από τις σχετικές συμφωνίες και μηχανισμούς φακελώματος της ΕΕ.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org