ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /33
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Διαπραγματεύσεις και αναμονή...

ΛΙΜΑ.-

Μόνο με διάλογο θα λυθεί το θέμα των ομήρων στην ιαπωνική πρεσβεία στο Περού, διαβεβαίωσε ο Περουβιανός Πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ριουτάρο Χασιμότο. Οι 140 εναπομείναντες όμηροι διανύουν, πλέον, την 6η ημέρα ομηρίας τους, και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η σταδιακή απελευθέρωση της πλειοψηφίας των ομήρων ενίσχυσε τη θέση των ακροαριστερών μαχητών του κινήματος Τουπάκ Αμαρού.

Η χρήση βίας έχει αποκλειστεί ως μέθοδος απελευθέρωσης των 140 ομήρων, που κρατούν οι αντάρτες του Τουπάκ Αμαρού, δήλωσε σαφώς ο Περουβιανός Πρόεδρος, ο οποίος τόνισε ότι η κρίση θα εκτονωθεί μέσα από το διάλογο, έστω και αν χρειαστεί αρκετός χρόνος. Χτες, αντάρτες και όμηροι παρακολούθησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες των αξιωματούχων του Ερυθρού Σταυρού, που παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, που τέλεσε ο, επίσης όμηρος, πατήρ Χουάν Χούλιο Ουίτζ. Τη Δευτέρα, ο Ερυθρός Σταυρός προμήθευσε στους ομήρους καθαρά ρούχα και φαγητό, όπως κάθε μέρα, ενώ συνέχισε να διαπραγματεύεται με την περουβιανή κυβέρνηση την επανασύνδεση της ιαπωνικής πρεσβείας, με το τρεχούμενο νερό και το ρεύμα. Τουλάχιστον, χτες, επί 45 λεπτά η ιαπωνική πρεσβεία είχε και νερό και ρεύμα, ώστε να καθαριστούν στοιχειωδώς όλοι οι χώροι κράτησης των ομήρων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του περί διαλόγου, ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει το θεμελιώδες αίτημα των ανταρτών του Κινήματος Τουπάκ Αμαρού για απελευθέρωση, περίπου, 300 συμμαχητών τους από τις περουβιανές φυλακές. Από την πλευρά τους, οι καταληψίες της ιαπωνικής πρεσβείας φαίνεται ότι έχουν καταφέρει να κερδίσουν τη συμπάθεια και το σεβασμό των ομήρων τους. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις πολλών από τους 225 ομήρους, που αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή το βράδυ, οι οποίοι τόνιζαν ότι η ομηρία τους κύλησε με πολιτικές συζητήσεις και ότι οι ακροαριστεροί αντάρτες τους φέρθηκαν με ιδιαίτερο σεβασμό και με καλούς τρόπους, κάτι που πρέπει να γίνει γνωστό, έστω και αν, όπως είπαν, δε συμφωνούν με τη μέθοδο που επέλεξαν. Αλλωστε, δεν έλειψαν οι όμηροι που αγκαλιάστηκαν θερμά με τους αντάρτες εγκαταλείποντας την ιαπωνική πρεσβεία.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές αυτών που υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση της πλειοψηφίας των ομήρων έχει ενισχύσει τη θέση των ανταρτών, οι οποίοι διαπραγματεύονται με μεγαλύτερη ισχύ. Σύμφωνα, πάντα, με αυτήν την άποψη, οι μαχητές του Τουπάκ Αμαρού μπορούν, πλέον, να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των 140 ατόμων, που έχουν παραμείνει στην ιαπωνική πρεσβεία, και να χρησιμοποιήσουν τον έλεγχο αυτό ως μοχλό στις διαπραγματεύσεις τους, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν όταν οι όμηροι ξεπερνούσαν τους 500 ανθρώπους. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους εναπομείναντες 140 ομήρους είναι οι πρεσβευτές της Ιαπωνίας, της Μαλαισίας, της Βολιβίας, της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, της Δομινικανής Δημοκρατίας και της Ουρουγουάης, είναι πολλοί Περουβιανοί αξιωματούχοι, ανάμεσα στους οποίους ο υπουργός Εξωτερικών αλλά και ο Πέντρο Φουτζιμόρι, αδελφός του Προέδρου, και πολλοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι της ιαπωνικής πρεσβείας.

ΚΟΡΣΙΚΗ
Βομβιστική επίθεση

ΜΠΑΣΤΙΑ.-

Στο κέντρο της κορσικανικής πρωτεύουσας "χτύπησαν" χτες, τις πρώτες πρωινές ώρες, οι Κορσικανοί αυτονομιστές. Ολη η πρόσοψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην κεντρική πλατεία της πόλης υπέστη σοβαρότατες ζημιές από την έκρηξη που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Οπως και οι προηγούμενες, έτσι και αυτή η βομβιστική επίθεση έγινε σε "νεκρή" ώρα και έτσι δεν υπάρχουν θύματα. Αν και επισήμως καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη, οι γαλλικές αρχές ασφαλείας εκτιμούν ότι πίσω από όλες τις πρόσφατες επιθέσεις βρίσκεται η οργάνωση "Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής - Ιστορική Πτέρυγα", η οποία την περασμένη βδομάδα, με ανακοίνωσή της, κήρυξε "πόλεμο στις γαλλικές αρχές".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση Γ. Αραφάτ με Μπ. Νετανιάχου

Αμερικανική μεσολάβηση - παρέμβαση για τη Χεβρώνα

Συνάντηση με θέμα την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Χεβρώνα αλλά και από την υπόλοιπη Δυτική Οχθη είχαν, χτες μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ. Στη συνάντηση επρόκειτο να πάρει μέρος και ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο οποίος και άσκησε πιέσεις και στις δύο πλευρές ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Η συνάντηση των δύο ανδρών είχε προγραμματιστεί για τις 9 χτες το πρωί στο φυλάκιο του Ερετζ. Αν και Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές υποστήριζαν ότι η, μεταξύ τους, συμφωνία για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Χεβρώνα έχει καταληχθεί και μένουν μόνο ορισμένες λεπτομέρειες, θεωρούνταν σχετικά δύσκολο οι Νετανιάχου και Αραφάτ να υπογράψουν μια οριστική συμφωνία. Οπως δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Αραφάτ, Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος και συνομίλησε επί αρκετές ώρες τη Δευτέρα για το θέμα της Χεβρώνας με τον Νετανιάχου, ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει εγγυήσεις από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και από τις υπόλοιπες πόλεις της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, ο ισραηλινός στρατός έπρεπε να έχει αρχίσει την αποχώρησή του από τον Σεπτέμβριο του 1996 και να την έχει ολοκληρώσει μετά από έναν χρόνο, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας να περιέλθει στην παλαιστινιακή κυριαρχία ενώ σήμερα μόλις το 5% των εδαφών αυτών ελέγχεται από την παλαιστινιακή αρχή.

Μερικά χρόνια πριν, οι τελευταίες ώρες που κυματίζει στο Κρεμλίνο η κόκκινη σημαία της επανάστασης, το σύμβολο του πρώτου κράτους της εργατικής τάξης και των εξεγερμένων όλου του κόσμου. Πίστεψαν τότε πως θα ξεμπέρδευαν "έτσι εύκολα" με τα όνειρα του κόσμου για μια πιο δίκαιη ζωή, που στη Σοβιετική Ενωση είχαν γίνει πραγματικότητα. Η κόκκινη σημαία, όμως, βρίσκεται πολύ ψηλά στη συνείδηση και το αίσθημα εκείνων που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. Δεν κατεβαίνει από τον πιο ψηλό "ιστό" της καρδιάς τους και θα φτερουγίζει πάντα μπροστά, ηγέτης των ελπίδων του αγώνα τους.

Μια ομάδα απο τους πρώην ομήρους λίγες στιγμές μετά την απελευθέρωσή τ

Μια ομάδα από τους πρώην ομήρους, λίγες στιγμές μετά την απελευθέρωσή τους

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ταυτόχρονες διαδηλώσεις υποστήριξης και αντιπολίτευσης

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εκατοντάδες αστυνομικοί και άνδρες των ειδικών δυνάμεων είχαν ακροβολιστεί στους μεγαλύτερους δρόμους της σερβικής πρωτεύουσας, χτες το πρωί, καθώς αναμενόταν με ιδιαίτερη ανησυχία η ταυτόχρονη πραγματοποίηση της διαδήλωσης της σερβικής αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Οι δύο διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι, με αφετηρία την ίδια κεντρική πλατεία της πόλης. Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης υπέρ του Προέδρου Μιλόσεβιτς εξέφραζαν, χτες, την πεποίθηση ότι οι υποστηρικτές του Σέρβου Προέδρου θα ξεπεράσουν τα 400.000 άτομα. Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της ενωμένης σερβικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν φόβους για το ξέσπασμα "στημένων" βίαιων επεισοδίων, τα οποία θα αποτελέσουν μία πολύ καλή δικαιολογία για την άσκηση σκληρών κατασταλτικών μέτρων κατά των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης. Πάντως, και τη Δευτέρα οι δρόμοι του Βελιγραδίου πλημμύρισαν από 80.000 διαδηλωτές της σερβικής αντιπολίτευσης για 34η συνεχή ημέρα, ζητώντας από τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς να άρει την απόφασή του περί ακύρωσης των δημοτικών εκλογών στο Βελιγράδι και στη Νις, όπου και φαίνεται ότι επικράτησαν οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ