ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Απεργία την Κυριακή 30 Δεκέμβρη

Με απεργία την Κυριακή, 30 Δεκέμβρη, κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, ενάντια στην απόφαση της συγκυβέρνησης να καταργήσει την κυριακάτικη αργία ικανοποιώντας το πάγιο αίτημα των μονοπωλίων. Ηδη, η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου που κατέθεσε τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο Ανάπτυξης για να κατοχυρώσει το άνοιγμα των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβρη (30/12).

Στον αντίποδα, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες μαζί με ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ συντονίζουν τα βήματα για να μπλοκαριστούν στην πράξη τα μέτρα της κυβέρνησης. Την απόφαση για την απεργία πήρε την προηγούμενη βδομάδα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Με κοινή ανακοίνωσή τους σωματεία και ενώσεις των ΕΒΕ ενόψει της απεργίας καλούν τους εργαζόμενους, άνεργους, φίλους καταναλωτές να μην ακούν τα ψέματα των πολυεθνικών και της κυβέρνησης που νομοθετεί για το συμφέρον τους.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Ακούστε και τη δική μας φωνή. Δε λείπουν οι μέρες από το λαό για να ψωνίσει. Τα χρήματα λείπουν! Δεν ισχύει ότι οι καταναλωτές "δεν αδειάζουν" άλλη μέρα για ψώνια. Οι τσέπες είναι εντελώς άδειες!

Είναι προκλητικοί όσοι βγαίνουν από την κυβέρνηση στα μέσα ενημέρωσης και όσοι καλοπληρωμένοι παπαγάλοι αναπαράγουν τα ψέματα και τις ανοησίες:

Για τη δήθεν "τόνωση" της αγοράς με την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Για τη μείωση της ανεργίας.

Η αλήθεια είναι ότι το μέτρο αυτό είναι απαίτηση των πολυεθνικών, της ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια και θα έχει ως αποτέλεσμα:

Την "τόνωση" των πολυεθνικών με το κλείσιμο των μικρών μαγαζιών. Τη γιγάντωση της ανεργίας, τη νομοθέτηση καθεστώτος εργασιακού μεσαίωνα για όλους τους εργαζόμενους. Μεροκάματα Κίνας και Ινδίας χωρίς "γιορτές και σχόλες". Γι' αυτούς τους λόγους αξιοποιούν και το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 30 Δεκέμβρη».

Υπογραμμίζουν ότι: «Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί. Ο,τι άρχισε από το εμπόριο (ωρομίσθιο, μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου) εξαπλώθηκε σαν φωτιά σε όλους τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους».

Πρόκειται για ένα μέτρο, επισημαίνεται, που θα έρθει να προστεθεί στην άγρια φοροληστεία, στα χαράτσια, στα τιμολόγια, στους λογαριασμούς, στις μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, στις απολύσεις, στα απλήρωτα μεροκάματα.

Και - μεταξύ άλλων - καταλήγουν:

«Μια Κυριακή είχε μείνει στις εργατικές οικογένειες, σε όσους έχουν ακόμα δουλειά, για να βρίσκονται σαν οικογένεια και αυτή θέλουν να την φάνε!

Την Κυριακή 30 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στα μαγαζιά απεργούμε! Αυτή η απεργία δεν αφορά μόνο εμάς. Μας αφορά όλους. Φίλοι καταναλωτές, βοηθήστε τον αγώνα μας, είναι και δικός σας αγώνας».

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά. Επίσης, τα κλαδικά των Λογιστών Αθήνας, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Πειραιά - Λάρισας, Εργολαβικών Συνεργείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης.

Τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις: «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ», «ΛΙΝΤΛ Ν. Αττικής», «Κωνσταντακάτος», «Πράκτικερ».

Τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων: Αθήνας, Δυτ. Αττικής, Λαυρίου, Ζακύνθου, Εύβοιας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Ναυπλίου, Καλαμάτας, Λευκάδας, Αρτας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κατερίνης, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ξάνθης, Κομοτηνής, Σάμου, Ρόδου, Μυτιλήνης, Χίου.

Επίσης, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο Αθήνας, το Σωματείο Ελαφρών Φορτηγών Αθήνας (ΣΕΙΤΦΑ) και οι Ενώσεις ΕΒΕ: Καλλιθέας, Ηλιούπολης, Αχαρνών, Μεσογείων.


«FINTEXPORT»
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τις οικογένειες των εργαζομένων

Από τη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων που οργάνωσε η ΟΓΕ
Από τη γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων που οργάνωσε η ΟΓΕ
Εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους της εταιρείας FINTEXPORT και τις οικογένειές τους, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο χώρο του εργοστασίου. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ, την Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), το κλαδικό Συνδικάτο της Αθήνας και το Σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση, ενώ η ΟΓΕ ανέλαβε την προετοιμασία της γιορτής για τα παιδιά των εργαζομένων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής του Γραμματείας, και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΟΓΕ. Επίσης, παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Ακόμα, αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης Βιομηχανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής το γραμματέα της, Γιάννη Μερεντίτη, και της Κομματικής Οργάνωσης Διονύσου του ΚΚΕ.

Το παρών έδωσαν μια σειρά ταξικά σωματεία, ομοσπονδίες και φορείς, ανάμεσα στα οποία το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Φαρμάκου, η Ομοσπονδία Τροφίμων, η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Λαϊκή Επιτροπή Μεταμόρφωσης και το Σωματείο Συνταξιούχων Καλλιθέας.

Μέχρι αργά το μεσημέρι συνεχίστηκε το γλέντι στο εργοστάσιο
Μέχρι αργά το μεσημέρι συνεχίστηκε το γλέντι στο εργοστάσιο
Η γιορτή άρχισε από νωρίς για τα παιδιά των εργαζομένων, που στόλισαν χριστουγεννιάτικο δέντρο, έφτιαξαν χειροτεχνίες και δέχθηκαν την επίσκεψη και τα δώρα του Αϊ-Βασίλη. Από το πρωί επίσης έφτασε στο χώρο το κρασί και το κρέας που το ΠΑΜΕ προσέφερε στους εργαζόμενους σε ένδειξη αλληλεγγύης μπροστά στις μέρες των γιορτών.

Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Σωματείου των εργαζομένων στη «Χαλυβουργία» Ασπροπύργου, μετέφερε ο Σταύρος Φλώρος, μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Χριστίνα Σκαλούμπακα, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, που τόνισε πως η ταξική αλληλεγγύη είναι όπλο για τους εργαζόμενους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο που τους έχει κηρύξει το κεφάλαιο.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη FINTEXPORT, Νίκος Μαυρουκλής, υπενθύμισε πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται για 13 μήνες απλήρωτοι και έχουν προχωρήσει από τις 16 Νοέμβρη σε κατάληψη του εργοστασίου, διεκδικώντας την άμεση επαναλειτουργία του, την πληρωμή όσων τους οφείλει η εργοδοσία, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση και το πάγωμα λογαριασμών και δανείων.

Οπως τόνισε, «...στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, των αφεντικών και των κονδυλοφόρων στα ΜΜΕ, ότι το ταξικό κίνημα και οι εργάτες κλείνουν τα εργοστάσια, απάντησε η ίδια η πραγματικότητα. Η εργοδοσία από το Μάη έκλεισε το εργοστάσιο, αφού είχε συσσωρεύσει τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση της δουλειάς μας». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προηγούμενη διοίκηση του σωματείου που στάθηκε εμπόδιο σε κάθε αγωνιστική προσπάθεια, στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και στη διαμόρφωση πλαισίου πάλης, που οδήγησε στην αλλαγή των συσχετισμών στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Οσον αφορά τη σημασία της αλληλεγγύης, ο πρόεδρος του σωματείου ανέφερε: «Στον αγώνα αυτό που ξεκινήσαμε στις 16 Νοέμβρη και που συσπειρώνεται η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο εργοστάσιο έχουμε από την πρώτη στιγμή την έμπρακτη αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας και του κλαδικού Συνδικάτου Αθήνας, των Λαϊκών Επιτροπών της περιοχής, των συλλόγων γυναικών και της ΟΓΕ. Η παρουσία σας εδώ μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε στο δρόμο που διαλέξαμε. Παράλληλα δείχνει την ανάγκη σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους στα χέρια τους. Ο,τι έχουμε κερδίσει ως εργάτες είναι αποτέλεσμα σκληρής ταξικής πάλης. Αυτό μας διδάσκει ότι και σήμερα δεν μπορούμε να περιμένουμε λύση από τα πάνω, από καμία κυβέρνηση».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με γλέντι και χορό μέχρι αργά το μεσημέρι.


ΠΑΜΕ
Κυκλοφορεί το Ημερολόγιο του 2013

Από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως) και από τις Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και σωματεία σ' όλη την Ελλάδα διατίθεται το Ημερολόγιο του 2013 που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα.

Φέτος οι σελίδες του Ημερολογίου είναι στολισμένες με έργα σπουδαίων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τους αγώνες του λαού. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να προμηθευτούν το ημερολόγιο και σημειώνει πως «η κυκλοφορία και η διακίνησή του, αποτελούν σημαντική οικονομική στήριξη στις ταξικές δυνάμεις, στους αγώνες τού σήμερα και τους μελλοντικούς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ