ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χτυπάει κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων

Δυο σχεδόν μήνες μετά τις εκλογές, η αντιλαϊκή επίθεση βρίσκεται σε πλήρη και κλιμακούμενη εξέλιξη

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση οι εργαζόμενοι μια επιλογή έχουν: Να περάσουν στην αντεπίθεση, να οργανώσουν την πάλη τους με το ΠΑΜΕ
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση οι εργαζόμενοι μια επιλογή έχουν: Να περάσουν στην αντεπίθεση, να οργανώσουν την πάλη τους με το ΠΑΜΕ
Σαν «βεντάλια» έχει ανοίξει η αντιλαϊκή ατζέντα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ακουμπά και πλήττει κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Κάθε μέρα που περνάει σηματοδοτεί νέα φορολογικά βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά, ριζικές ανατροπές στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, εξαγγελίες για νέες μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και για περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Αξιοποιώντας απόλυτα την κινδυνολογία, τις «εκτιμήσεις» και τις «αξιολογήσεις» των διάφορων χρηματοπιστωτικών καπιταλιστικών ιδρυμάτων που λειτουργούν για λογαριασμό ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων αλλά και τις «συστάσεις» της ΕΕ - για επιτάχυνση των μέτρων και των διαρθρωτικών ανατροπών -, η κυβέρνηση ακολουθεί τη γνωστή συνταγή της τρομοκρατίας απέναντι στο λαό, προκειμένου να αποδεχτεί τα νέα σκληρά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί πολύ καιρό πριν την εκδήλωση της κρίσης.

Στο όνομα της κάλυψης των «δημοσιονομικών ελλειμμάτων», ο περιορισμός των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση καινούργιων δανείων από το κράτος, τα οποία θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση έφερε ή ετοιμάζεται να φέρει σωρεία φοροεισπρακτικών μέτρων. Αρχικά μέσω του ταξικού προϋπολογισμού, που ψήφισε την Τετάρτη, και στη συνέχεια με βάση την κατάρτιση του τετραετούς «προγράμματος σταθερότητας», που θα παραδώσει στην ΕΕ στα μέσα Γενάρη.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη και στα πλαίσια του στημένου «κοινωνικού διαλόγου» βρίσκεται η προώθηση νέου γύρου καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, προσαρμοσμένου στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, με στόχο τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και τη διασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Δίνοντας το στίγμα αλλά και τη σφοδρότητα της αντιλαϊκής επέλασης της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φροντίζει πλέον σε κάθε δημόσια εμφάνισή του να σημειώνει: «Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που δεν πήραμε δεκαετίες ολόκληρες»... Την ίδια στιγμή κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους τις «αγορές» και τους «Ευρωπαίους εταίρους» ότι τα μέτρα που έχει θεσμοθετήσει ήδη η κυβέρνηση, αλλά κυρίως αυτά που προτίθεται να πάρει περιορίζουν σημαντικά τις δαπάνες του κράτους, αφού μειώνουν το μισθολογικό κόστος και περικόπτουν τις κοινωνικές δαπάνες.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πετσοκόβουν κι άλλο τους μισθούς

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν οι αποδοχές των εργαζομένων. Μετά τις αυξήσεις - ψίχουλα στα όρια του πληθωρισμού για μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα (που συντελούν ουσιαστικά μείωση), το «πάγωμα» για αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ και την περικοπή των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Ενα από τα μέτρα που μελετούνται είναι η αύξηση της παρακράτησης του φόρου για μισθωτούς - συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Το νέο μέτρο, αν τελικά συμπεριληφθεί στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο και θα οδηγήσει σε ευθεία μείωση των μισθών και των συντάξεων.

Είναι ενδεικτικό ότι όταν ρωτήθηκε από το «Ρ» ο κυβερνητικός εκπροσωπος Γ. Πεταλωτής αν η κυβέρνηση σκέφτεται να συμπεριλάβει το συγκεκριμένο μέτρο στο φορολογικό νόμο, αρχικά σημείωσε ότι «στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθούν πολλά ζητήματα», ενώ αμέσως μετά φανερώνοντας τις αντιδραστικές προθέσεις της κυβέρνησης υπογράμμισε: «Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το πρόγραμμα σταθερότητας είναι η δεύτερη φάση της αξιοπιστίας της χώρας» απέναντι στην ΕΕ. Να θυμίσουμε ότι στις αποφάσεις που συνυπέγραψε στις αρχές Δεκέμβρη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους ομολόγους του στα πλαίσια του «ΕΚΟΦΙΝ» τονιζόταν η ανάγκη για επέκταση των πολιτικών μείωσης των μισθών.

Την πολιτική περικοπής των μισθών που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να διαφημίσει σε κλειστές συσκέψεις με τραπεζίτες στο «Σίτι» του Λονδίνου την προηγούμενη βδομάδα ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι «η μείωση των επιδομάτων κατά 10% που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ισοδυναμεί με ονομαστική μείωση των μισθών κατά 4%»! Μάλιστα, με συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Paiς» για το ίδιο θέμα σημείωσε: «Αυτή η παράμετρος είναι σημαντική, γιατί στην Ελλάδα τα επιδόματα μπορεί να κυμαίνονται από 30% έως 100% του βασικού μισθού».

Πρόσθετα μέτρα αφαίμαξης του λαού

Η κυβέρνηση με «όχημα» το νέο φορολογικό σύστημα και στρέφοντας όλη την προσοχή της στην κατάρτιση του «σύμφωνο σταθερότητας», προετοιμάζει πρόσθετα μέτρα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, είτε μέσω της άμεσης είτε της έμμεσης φορολογίας. Οσο βέβαια ο λαός θα ξεζουμίζεται, το κεφάλαιο θα συνεχίζει να απολαμβάνει επιπρόσθετα φορολογικά προνόμια. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει:

-- Κατάργηση (ουσιαστικά) του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους (ξεκινά από 12.000 ευρώ) και η πλήρης κατάργησή του για τους ελεύθερους επαγγελματίες (σήμερα στα 10.500 ευρώ). Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι η εφαρμογή του αφορολόγητου ορίου να εξαρτάται από την αξία των αποδείξεων λιανικής, που θα καταφέρει να συγκεντρώσει κάθε νοικοκυριό στη διάρκεια του έτους, μια απόφαση που θα οδηγήσει στην καρατόμηση του αφορολόγητου στο μισό!

-- Παραπέρα αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στα καύσιμα, που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα φροντίσουν να μετακυλήσουν στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Ηδη έχει αποφασιστεί η αύξηση των φόρων σε ποτά και τα τσιγάρα.

-- «Επανεξέταση» των σημερινών φοροελαφρύνσεων, που θα πλήξουν απευθείας το λαϊκό εισόδημα.

-- Υπαγωγή όλων των εισοδημάτων σε ενιαία φορολογική κλίμακα, που θα σηματοδοτήσει πρόσθετους φόρους για μεγάλο τμήμα των μισθωτών.

-- Προωθείται η παραπέρα μείωση στα λεγόμενα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, δηλαδή των ισχυρών ομίλων που έχουν τις δυνατότητες να σχηματίζουν τέτοια κονδύλια με τη μορφή αποθεματικών ή άλλων τρόπων.

Συθέμελο πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση

Η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΝΔ και των «κοινωνικών εταίρων», προετοιμάζει την πλήρη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, φορτώνοντας στις πλάτες των εργαζομένων τη χρηματοδότηση των Ταμείων και απαλλάσσοντας εργοδότες και κράτος από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τρίτη η επιτροπή του διαλόγου - απάτη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Λοβέρδος πρότεινε επιβολή νέας φορολογίας για την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλαγής του τρόπου είσπραξης των εισφορών (τις συνδέει με τον τζίρο των επιχειρήσεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών), αλλά και συρρίκνωσης της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος αποκλειστικά των «προνοιακών» παροχών και συντάξεων.

Στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με τις «δομικές αλλαγές» που πρότεινε, οι εισφορές των εργαζομένων θα αποτελούν τη «βασική πηγή χρηματοδότησης» της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος των κυβερνώντων είναι το κράτος να περιορίζει αυστηρά τη συμμετοχή του στην Κοινωνική Ασφάλιση μόνο στο προνοιακό μέρος των συντάξεων, στο κατώτερο ελάχιστο επίπεδο, ενώ οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν μέσω των εισφορών τους να γίνουν οι αποκλειστικοί χρηματοδότες του συστήματος. Παράλληλα, η σύνδεση της εργοδοτικής εισφοράς με τον «τζίρο» της επιχείρησης θα σημάνει νέα προκλητική ελάφρυνση για το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο θα βρει πολλούς τρόπους για να εμφανίζει μειωμένα έσοδα και κέρδη.

Βαθαίνει ο εργασιακός Μεσαίωνας

Με στόχο την εξασφάλιση ακόμα φτηνότερων εργατικών χεριών για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση μέσω της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου για τη διαμόρφωση του «Σχεδίου Νόμου Περί Εργασιακών Σχέσεων», προετοιμάζει νομοσχέδιο (θα πάει στη Βουλή στις αρχές Γενάρη) που θα θωρακίζει το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των ελαστικών μορφών απασχόλησης και θα εξασφαλίζει την επέκτασή του.

Το καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση, η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, όχι μόνο θα παραμείνουν σε πλήρη ισχύ, αλλά μετά τις νομοθετικές «παρεμβάσεις» της κυβέρνησης θα διανοίξουν νέα πεδία για την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διαιώνιση του άθλιου καθεστώτος των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως έχουν θεσμοθετηθεί από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του δικομματισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια, ώστε αυτές να γίνουν πιο λειτουργικές μέσα στα πλαίσια της κρίσης. Βάσει αυτών, η κυβέρνηση στο νέο νομοσχέδιο θα προτείνει:

-- Τη διατήρηση της «ενοικίασης εργαζομένων» με την ενσωμάτωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας 104/2008 στην ελληνική νομοθεσία, διευκολύνοντας την επέκταση της ενοικίασης ανθρώπων.

-- Τη διατήρηση του νόμου για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», δηλαδή τη διάταξη που καταργεί το οχτάωρο και αυξάνει τον απλήρωτο χρόνο εργασίας (υπερεργασία) με την προκλητική πρόβλεψη ότι ο εργοδότης μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο με «μερική απασχόληση» μόνο συγκεκριμένο αριθμό ωρών!

-- Την ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και της εργασίας με «μπλοκάκια».

Με σημαία την ελεημοσύνη

Η κυβέρνηση ξέρει ότι το «τσουνάμι» των αντιδραστικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων θα προκαλέσει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και θα πυροδοτήσει αντιδράσεις. Μπροστά στον «κίνδυνο» να τεθούν σε αμφισβήτηση οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της άρχουσας τάξης, η κυβέρνηση επιστράτευσε από την πρώτη στιγμή την πολιτική φτωχοκομείου προς τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του λαού, ενώ μέσα στη βδομάδα ανήγαγε τη «φιλανθρωπία» και την «ελεημοσύνη» σε «κοινωνική πολιτική».

Ο πρωθυπουργός, με τη συνδρομή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, έστησε μια παράσταση «φαρισαϊσμού» στην τελευταία συνεδριάση του Υπουργικού Συμβουλίου, εξαγγέλλοντας μέτρα και πρωτοβουλίες «φιλανθρωπίας» για να συγκαλύψει πίσω από αυτά ότι στην ανέχεια και τη φτώχεια στέλνονται χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκή πολιτική. Ο πρωθυπουργός έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι χωρίς τη φιλανθρωπία, δηλαδή την ελεημοσύνη προς τα λαϊκά στρώματα, όσους «νόμους και αν φτιάξεις και όσα χρήματα και αν διαθέσεις, δεν φτιάχνεις κοινωνία συνοχής που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα».

Στόχος της κυβέρνησης και της τάξης που υπηρετεί είναι να αποξενώσουν τους εργαζόμενους από τον τεράστιο πλούτο που παράγουν και τον απολαμβάνει το μεγάλο κεφάλαιο και συγχρόνως να αξιοποιήσουν την εξαθλίωση και τα επιδόματα διαχείρισής της για να ρίξουν ακόμα πιο χαμηλά μισθούς και συντάξεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ