ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, μόνο δεινά μπορούν να περιμένουν από αυτόν τον προϋπολογισμό, που πατάει πολύ καλά σε αυτά που αποφασίζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου, και υπογράμμισε:

«Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν οι εργαζόμενοι που παίρνουν το βασικό μεροκάματο των 31,30 ευρώ, της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Δεν έχει τίποτα να περιμένει η καθαρίστρια που παίρνει μεροκάματο 35 ευρώ μεικτά. Δεν έχει τίποτα να περιμένει η πωλήτρια που παίρνει 800 ευρώ μεικτά. Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν οι τετραωρίτες των 450 ευρώ το μήνα. Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν οι γυναίκες που δουλεύουν δύο μέρες τη βδομάδα για 20 ή 25 ευρώ τη μέρα».

Η βουλευτής τόνισε ότι το σκάνδαλο που δε συζητήθηκε στη Βουλή, είναι ότι το μεροκάματο αυξήθηκε κατά 1,27 ευρώ κατά μέσο όρο, με τη συνειδητή συμμετοχή των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενώ την ίδια περίοδο τα κέρδη ανά εργαζόμενο ξεπερνούσαν το 17% - 20%.

Οι εξελίξεις, είπε, στην απασχόληση και στην Κοινωνική Ασφάλιση, στα πλαίσια της πολιτικής που εφαρμόζεται από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της στρατηγικής του Μάαστριχτ που ψηφίστηκε και από το Συνασπισμό και της Λισαβόνας, καταρρίπτουν τον ισχυρισμό «και κέρδη για το κεφάλαιο και καλό βιοτικό επίπεδο για το λαό», «και η πίτα ολάκερη και ο σκύλος χορτάτος», «και καπιταλισμός αλλά και ανθρώπινος».

Δεν είναι φετίχ των κομμουνιστών, σημείωσε, να κρίνονται τα κόμματα για τη θέση που κρατούν είτε κυβερνούν είτε είναι στην αντιπολίτευση, και πρόσθεσε: «Είτε είναι με τους νόμους που ψηφίζουν οι βουλευτές, είτε με τη στάση και τη θέση των κομμάτων τους και τη στάση των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων. Κατά συνέπεια, αυτή τη σημασία έχει η κριτική μας προς το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχει ευθύνες όχι μόνο επειδή ψήφισε το Μάαστριχτ, αλλά γιατί προπαγάνδισε σαν λύση της ανεργίας τη μερική απασχόληση. Την ψήφισε και τη στήριξε σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα που μετείχε, έκανε σημαία δήθεν προγράμματα στήριξης των ανέργων που πρόσφεραν φρέσκο χρήμα στους εργοδότες. Σήμερα αποδέχεται την αποδέσμευση του ωραρίου και τις ελαστικές μορφές εργασίας κλαίγοντας ταυτόχρονα για τη γενιά των 300 και των 500 ευρώ. Σήμερα καλλιεργεί την αυταπάτη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να γίνει φιλεργατική. Ψήφισε την έκθεση Σέρκας που είναι ο φερετζές των αντιδραστικών μέτρων που απαιτεί το κεφάλαιο και προβλέπει η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας».

ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Υποχρηματοδοτούν συνειδητά την Πρόνοια

Στα θέματα της Πρόνοιας αναφέρθηκε στην ομιλία της η βουλευτής του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, υπογραμμίζοντας ότι οι υπηρεσίες αυτές υποχρηματοδοτούνται, διαλύονται ή υπολειτουργούν και μάλιστα σήμερα που οι ανάγκες είναι περισσότερες.

Συνειδητά, είπε, όλα τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις υποχρηματοδοτούσαν την Πρόνοια και την έφτασαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα και συνέχισε: «Τα κονδύλια για την Πρόνοια είναι καθηλωμένα και αυτό είναι γνωστό, φαίνεται μέσα από τον Προϋπολογισμό. Τα προγράμματα, ακόμα και αυτά που έχουν επιδότηση από την ΕΕ, τινάζονται στον αέρα και εκτός του ότι έχουν ημερομηνία λήξης, δεν έχουν και καμία συνέχεια. Τα ασφαλιστικά ταμεία, επίσης, τα έχετε τινάξει στον αέρα με τη μέχρι σήμερα πολιτική σας, από το 1952 μέχρι σήμερα, με τα θαλασσοδάνεια, με τα χρηματιστήρια, με τα ομόλογα, δομημένα και αδόμητα. Στο τέλος φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε το εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν ήδη και τα φάρμακά τους». Σχετικά με την τρίτη ηλικία, η βουλευτής υπογράμμισε ότι ουσιαστικά είναι στη γωνία, αφού είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι τα ΚΑΠΗ λειτουργούν τα περισσότερα ως καφενεία και τόνισε:

«Υπάρχουν δημόσιοι οίκοι ευγηρίας; Δύο σε όλη την Ελλάδα. Γι' αυτό ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια ιδιωτικοί οίκοι ευγηρίας, φιλανθρωπικά σωματεία, η Εκκλησία. Κατά καιρούς, ανακαλύπτεται και κάποιο σκάνδαλο, συνήθως προεκλογικά, όπως έγινε με τον Νομάρχη Αθήνας, αλλά πείτε μας τι έγινε μετά από αυτές τις περιβόητες ΕΔΕ που γίνονται η μία πίσω από την άλλη; Κανένα αποτέλεσμα. Η "Βοήθεια στο σπίτι" που στην ουσία έχει καταντήσει ένα υποκατάστατο υπηρεσιών είναι ένα πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης, με εργαζόμενους απλήρωτους και το άγχος του πώς θα συνεχίσουν». Για τα ΑΜΕΑ, συνέχισε, η κυβέρνηση πρόσφατα ψήφισε ένα νόμο για την ειδική αγωγή και λίγους μήνες μετά φάνηκε η γύμνια του, αφού άνοιξαν τα σχολεία και φάνηκαν οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές και αυτά λειτουργούν χωρίς πρόγραμμα και η ίδια η μεταφορά των παιδιών είναι στον αέρα.

Εχουμε καταθέσει, είπε, σαν Κόμμα για όλα αυτά τα προβλήματα συγκεκριμένες προτάσεις τόσο στις διακομματικές επιτροπές όσο και όταν κουβεντιάζονται σε ολομέλειες ή επερωτήσεις.

Δεν μπορεί, κατέληξε, οι εργαζόμενοι να περιμένουν τίποτε, ούτε τα ΑΜΕΑ, ούτε τα φτωχά λαϊκά στρώματα και από το φετινό Προϋπολογισμό και τόνισε:

«Διέξοδος υπάρχει και ο μοναδικός δρόμος είναι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, τον περιφρουρημένο αγώνα. Μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα παλέψουμε όλοι μαζί μέχρι να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Αυτό δείχνουν οι κινητοποιήσεις και θα έρθει σιγά - σιγά, όσο και αν κάποιοι νομίζετε ότι είναι όνειρα απατηλής νυκτός».

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ
Ταξικό ζήτημα και το περιβάλλον

Στα θέματα του περιβάλλοντος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, τονίζοντας ότι στη χώρα μας η περιβαλλοντική πολιτική εξυπηρετεί τους νόμους της αγοράς, την «εθελοντική» δράση του καταστροφέα του περιβάλλοντος που είναι το κεφάλαιο και προωθούν την αντίληψη για συνευθύνη των εργαζομένων.

Το φυσικό, το οικιστικό, το πολιτιστικό και το εργασιακό περιβάλλον, η υγεία των εργαζομένων, είπε ο βουλευτής του Κόμματος, είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξειδικεύεται στη χώρα μας από τους υποστηρικτές του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Πλευρές αυτού του προβλήματος, συνέχισε, που εμφανίζονται με ιδιαίτερη οξύτητα, είναι η καταστροφή των δασών, η ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, η καταπάτηση δημόσιων χώρων και παραλιών κ.ά.

Σοβαρές, τόνισε ο Ν. Γκατζής, είναι οι ευθύνες των ως τώρα κυβερνήσεων, αλλά και των αιρετών σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης που συμπλέουν με τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές και πολλές φορές πρωτοστατούν στην εμπορευματοποίηση στοιχείων και πόρων του φυσικού περιβάλλοντος, στη διακίνηση και παραπέρα επιδείνωσή του. Η προστασία του περιβάλλοντος, είπε, δεν είναι ζήτημα τεχνικό, όπως πολλοί ισχυρίζονται αλλά βαθιά πολιτικό και ταξικό και δεν αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από τα άλλα μεγάλα προβλήματα του λαού μας. Η πάλη, συνέχισε, ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του δικομματισμού, απαιτεί μια πολιτική διαμετρικά αντίθετη από τη βάρβαρη καπιταλιστική λογική της μεγιστοποίησης του ατομικού κέρδους και της ελεύθερης αγοράς που ευθύνεται για τη σημερινή υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της χώρας μας, αλλά και του πλανήτη. Σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι και αυτός ο προϋπολογισμός προσπαθεί να την ενσωματώσει στα μέτρα και στις ανάγκες των αναδιαρθρώσεων του καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού με τη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων και των απελευθερωμένων αγορών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Μπορούν, είπε, σήμερα οι ΟΤΑ να ιδρύουν επιχειρήσεις, να συμπράττουν με επιχειρήσεις μέσω ΣΔΙΤ, να λειτουργούν με κίνητρο το κέρδος. Αρμοδιότητες, πόροι λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, τομείς κοινωνικής πολιτικής προσαρμόζονται στην εμπορευματοποίηση και στη δυνατότητα να βάζει φόρους και τέλη. Η αντιπροσωπευτικότητα, τόνισε, περιορίζεται, ενώ ισχυροποιείται ο επιχειρηματικός χαρακτήρας λειτουργίας της με μάνατζερ και δείκτες αποτελεσματικότητας. Στα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, η πολιτεία αποδεσμεύτηκε από την υποχρέωση να εξασφαλίζει πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και δεσμεύτηκε απλά να παίρνει μέτρα εξασφάλισης των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης θεσμοθετώντας τη δυνατότητα είσπραξης τοπικών εσόδων-φόρων. Απορρίπτουμε, κατέληξε, τις διάφορες παραλλαγές διοικητικής μεταρρύθμισης που μεθοδεύονται με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2 και τόνισε ότι η αναστολή του που ανακοινώθηκε, δε μας εφησυχάζει γιατί οι αντιλαϊκοί στόχοι και οι κατευθύνσεις του παραμένουν.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Ανεπαρκείς οι δαπάνες για Υγεία - Πρόνοια

Στα θέματα της Υγείας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο βουλευτής Χ. Χαραλάμπους και τόνισε ότι οι δαπάνες Υγείας και Πρόνοιας που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2009 παραμένουν καθηλωμένες στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στο 2,5% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου είναι ανεπαρκέστατες για να εξυπηρετήσουν ένα δωρεάν, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, πολύ δε περισσότερο σύγχρονο.

Η διαχρονική υποχρηματοδότηση, είπε, είναι συνειδητή πολιτική επιλογή που υπηρετεί την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας και τη διευκόλυνση των επενδύσεων σ' αυτούς τους τομείς. Είναι χαρακτηριστική, τόνισε, η επικέντρωση του Προϋπολογισμού στα περίφημα ΣΔΙΤ, στις συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την ανέγερση νέων νοσοκομειακών και προνοιακών μονάδων, όπως το νέο Νοσοκομείο της Πρέβεζας, το Ογκολογικό και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Πραγματικά, συνέχισε, προκαλεί κατάπληξη η επιμονή της κυβέρνησης στα ΣΔΙΤ, όταν είναι πια γενικά παραδεκτό, όχι από τους κομμουνιστές μόνο, αλλά από όλους, ότι τα ΣΔΙΤ στοιχίζουν πέντε φορές - ίσως και παραπάνω - περισσότερο από ό,τι να φτιάξεις ένα έργο με τους κλασικούς τρόπους. Ο σφαγιασμός, είπε ο Χ. Χαραλάμπους, των κρατικών δαπανών για την Υγεία και Πρόνοια θα οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Θα οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων στην Υγεία, των ασθενών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Οι εγγεγραμμένες δαπάνες για νέες προσλήψεις είναι ανεπαρκέστατες, είπε ο βουλευτής και κατήγγειλε: «Εδώ πραγματικά αυτό που παίζεται είναι πρωτοφανέρωτο, μια τεράστια κοροϊδία στις πλάτες και του ελληνικού λαού, αλλά και των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας. Οταν επί μονίμου βάσεως ο υπουργός Υγείας διακηρύσσει ότι το 2009 θα γίνουν 5.500 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού ή 2.000 νοσοκομειακών γιατρών, αλήθεια με ποιες δαπάνες; Για να μας παίξουν ξανά το παιχνίδι του καλού και του κακού αστυνόμου; Ο καλός υπουργός Υγείας που θέλει να προσλάβει και ο κακός υπουργός Οικονομίας που δεν του εγκρίνει τις δαπάνες; Ακόμα και το κονδύλι των εφημεριών είναι ανεπαρκέστατο για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, αφού η ΟΕΝΓΕ υπολογίζει - με τους πιο μέτριους υπολογισμούς - ότι χρειάζονται για το 2009 περίπου 400 εκατομμύρια για τις εφημερίες, ενώ το υπουργείο γράφει μόλις 350 εκατομμύρια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ