ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για την κερδοφορία των επενδυτών

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης, φτώχειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, για να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι «πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», προδιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας χτες στη δεύτερη συνεδρίαση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023 της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

«Υπήρξε πανευρωπαϊκά δημοσιονομική ευελιξία, απαιτείται όμως δημοσιονομική υπευθυνότητα και σταθερότητα. Υπήρξε ενίσχυση της ρευστότητας από το ευρωσύστημα, αλλά η νομισματική πολιτική γίνεται όλο και πιο συσταλτική και συνεχίζουμε να πλέουμε σε τρικυμιώδη διεθνή γεωπολιτικά ύδατα», ανέφερε, για να προσθέσει πως «γι' αυτό και ο προϋπολογισμός έχει ως βασικούς άξονες πολιτικής αφενός τη συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη», εννοώντας τα διάφορα ψίχουλα και «pass» «και αφετέρου την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας».

Οπως σημείωσε, αυτή «η συνετή πολιτική» της κυβέρνησης που σφίγγει διαρκώς και περισσότερο τη θηλιά στον λαιμό των εργαζομένων και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, για να συνεχίζεται η απρόσκοπτη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, έχει καταφέρει «η χώρα μας να γίνεται πόλος έλξης πολλών επενδύσεων. Αυτό αποτυπώνεται στην προσέλκυση παγκόσμιων επιχειρηματικών κολοσσών. Αυτό επιβεβαιώνεται από την πρωτιά της χώρας σε ευρωπαϊκούς δείκτες χρηματαγοράς». Παρουσίασε δε περιχαρής και ευρωπαϊκή έρευνα που δείχνει ότι «τρεις στους τέσσερις επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα γίνει ακόμα πιο ελκυστική τα προσεχή τρία χρόνια»...

Παίρνοντας τον λόγο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης επιβεβαίωσε ότι πίσω από τις φιλεργατικές κορόνες και τα περί «αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων», που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό, στην ουσία αγωνιά πώς θα ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των επενδυτών. Ετσι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στον τομέα των επενδύσεων κινείται χωρίς σχέδιο», πως «ο στόχος που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει για αύξηση των πραγματικών επενδύσεων κατά 23,4 δισεκατομμύρια το 2022, έναντι του 2021, περιορίζεται τελικά στο 10%. Μετά μάλιστα την καθίζηση της αμέσως προηγούμενης χρονιάς η επενδυτική έκρηξη παραπέμπεται ξανά για τον επόμενο χρόνο, ενώ οι στόχοι βεβαίως για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης καταρρέουν πλήρως».

Τρίβουν τα χέρια τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε ότι αυτούς που «χαροποιεί ο προϋπολογισμός» είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, καθώς «θα συνεχιστεί η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που σημαίνει 871 εκατομμύρια λιγότερα από τον προϋπολογισμό και κέρδος για τους επιχειρηματίες που τους χαρίζονται».

«Γι' αυτούς προβλέπονται 14 δισ. για τη στήριξη των επενδυτικών τους σχεδίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από το Ταμείο Ανάκαμψης», ενώ η εκταμίευση των δισ. «συνοδεύεται και με άλλα πρόσθετα αντιλαϊκά και αντεργατικά προαπαιτούμενα».

Για να στηριχθεί η καπιταλιστική κερδοφορία, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, αυξάνονται οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι σε βάρος του λαού.

Προβλέπεται μείωση κατά 410 εκατ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το ΝΑΤ για τις μη ασφαλιστικές αρμοδιότητες. Τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται, όπως και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και τα επιδόματα στα ΑμεΑ.

Οι συνολικές μεταβιβάσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνονται κατά 243 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις αυξάνεται κατά 1,4 δισ. ευρώ, αλλά μόλις τα 527 εκατ. ευρώ προέρχονται από το κράτος. Τα υπόλοιπα θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους.

Παγώνουν οι δαπάνες για την Υγεία. Δηλαδή «το καπιταλιστικό κράτος οριοθετεί τη δυνατότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας, το σημερινό ανεπαρκέστατο έως άθλιο επίπεδο παροχών και ως διέξοδο καθιερώνει σε μεγαλύτερη κλίμακα τις επιπλέον πληρωμές από τους ασθενείς, για να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

«Δράση, οργάνωση και αγώνας για να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι τα λαϊκά στρώματα, είναι ο μόνος δρόμος», τόνισε η Δ. Μανωλάκου.

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ»
Ενισχύονται το ηλεκτρονικό φακέλωμα και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ

Ακάθεκτη η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει τους μηχανισμούς παρακολούθησης, φακελώματος και καταστολής. Μετά την Οδηγία για την «ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών - μελών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών» (ECRIT) που ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, στις 17 Νοέμβρη, τώρα η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το «Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειας Ταξιδιού» (ETIAS) που προβλέπει ο Κανονισμός της ΕΕ 1240 του 2018.

Πρόκειται για βάση δεδομένων που θα συγκεντρώνει στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών και όχι μόνο, οι οποίοι θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ και δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης βίζας. Θα «αποφασίζει» αν θα εκδοθεί ή όχι «άδεια ταξιδιού», ενώ θα διασυνδέεται με άλλες βάσεις (Eurodack, VIS, SIS ΙΙ, ακόμη και της Interpol). Θα έχουν πρόσβαση σ' αυτήν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, Europol) και των κρατών - μελών.

Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και ήδη συζητιέται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με στόχο να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Προβλέπει τη δημιουργία «εθνικού» συστήματος ETIAS με τη σχετική «Μονάδα» να δημιουργείται στην Γ4 Διεύθυνση Δικαιοσύνης, Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Σένγκεν του εν λόγω υπουργείου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Δελής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι ο Κανονισμός 2018/1240 για το σύστημα ETIAS «αποτελεί ενίσχυση του δρακόντειου αντιμεταναστευτικού νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ, της καταστολής ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, που έχει οδηγήσει, βέβαια, σε τραγωδίες πνιγμού, θανάτου προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτά που ζούμε το τελευταίο διάστημα και στις θάλασσες της χώρας μας». Πρόσθεσε ότι «στην πράξη μέσα από αυτούς τους μηχανισμούς αποδυναμώνονται, για να μην πούμε ότι εκμηδενίζονται, οι περιπτώσεις απόδοσης πολιτικού ασύλου, ενώ γιγαντώνονται και θωρακίζονται οι φράχτες που υψώνουν στα σύνορα οι αστικές κυβερνήσεις για να ανοίγουν και να κλείνουν τα σύνορα ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων όποτε αυτοί χρειάζονται φτηνό εργατικό δυναμικό».

Συνολικά πρόσθεσε πως το ETIAS «αποτελεί ένα ακόμα μέσο ενίσχυσης του ηλεκτρονικού φακελώματος των λαών». Δηλαδή «ένα ακόμα εργαλείο της αντιδραστικής νομοθεσίας της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, το οποίο στόχο έχει να θωρακίσει, εντέλει, το εκμεταλλευτικό σύστημα, την εξουσία των μονοπωλίων, ενισχύοντας το σκοτεινό και επικίνδυνο νομοθετικό πλαίσιο που διέπεται από το γνωστό δόγμα "όλοι είναι υπό δυνητική παρακολούθηση"».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Τη Δευτέρα η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη συνέχιση της διερεύνησης των υποθέσεων παρακολουθήσεων και υποκλοπών, αίτημα που εξέφρασε και το ΚΚΕ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής. Στην Επιτροπή θα κληθούν αυτήν τη φορά για ακρόαση ο πρώην γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδης, οι έμποροι του «Predator», Γ. Λαβράνος και Φ. Μπίτζιου και ο ιδρυτής της «Intellexa», Ταλ Ντίλιαν.

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει την ακρόαση και των προσώπων που μπορούν να φωτίσουν την υπόθεση συνακροάσεων και παρακολουθήσεων του τηλεφωνικού κέντρου της έδρας της ΚΕ στον Περισσό, που εξελίσσεται από το 2016 έως τον Απρίλη του 2022, υπόθεση για την οποία τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ τηρούν «σιγή ασυρμάτου», δείχνοντας ότι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ έχει ζητήσει την ακρόαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμου και συγκεκριμένων μελών των Ομάδων Ελέγχου της Αρχής για τις συνακροάσεις - υποκλοπές σε βάρος του Κόμματος. Εχει ζητήσει επίσης τους αρμόδιους εισαγγελείς της υπόθεσης, τα πρόσωπα από την Κρατική Ασφάλεια που ενήργησαν για την υπόθεση του ΚΚΕ στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας, καθώς και όποιο άλλο πρόσωπο προκύψει κατά τη διαδικασία ως αναγκαίο να κληθεί σε ακρόαση από την Επιτροπή.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΕ
Αναβλήθηκε πριν καν αρχίσει λόγω των οξύτατων ανταγωνισμών

Στην αναβολή του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, προχώρησε χτες η τσεχική προεδρία της Ενωσης, καθώς οι σφοδρές ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα η συνεδρίαση να αναβληθεί πριν καν αρχίσει.

Στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων βρίσκεται η πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ/MWh. Πρόταση που επί της ουσίας καθιερώνει, και με τη «βούλα» των Βρυξελλών, την ανώτατη τιμή που έφτασε το τελευταίο εξάμηνο η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά.

Στο τραπέζι των παζαριών βρίσκονται επίσης οι κανονισμοί για τη δημιουργία «μηχανισμού αλληλεγγύης» που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των εταιρειών Ενέργειας στα ενεργειακά αποθέματα, καθώς και για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών, προκειμένου να διευκολυνθεί η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των πράσινων αρπακτικών. Για αυτούς τους δύο κανονισμούς υπήρχε συμφωνία, ωστόσο οι αντιθέσεις για το πλαφόν φαίνεται να τους επηρεάζουν.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, 15 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ζήτησαν η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν να έχει χαμηλότερη τιμή, μεταξύ 150 έως 200 ευρώ/MWh, για να είναι πιο σίγουρη η εφαρμογή του. Οι «15» δεν δέχτηκαν να περάσει ο κανονισμός για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των ΑΠΕ και του μηχανισμού αλληλεγγύης, αν πρώτα δεν υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν.

Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκέμβρη και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλίδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ